Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Από την κανονικότητα και τις πληρωμές στο Μήνα, στις συχνές καθυστερήσεις πληρωμών.



Από την κανονικότητα και τις πληρωμές στο Μήνα, στις συχνές καθυστερήσεις πληρωμών.
Το «Επιτελικό – Κομματικό Κράτος» της Ν.Δ. μας ξαναγυρίζει «πίσω στα παλιά» όσο αφορά το θέμα των πληρωμών των δεδουλευμένων.

   Μέχρι και το 2015, το καθεστώς που ζούσαμε όλοι οι εργαζόμενοι ήταν διαχρονικά το ίδιο. Καθυστερήσεις μηνών, το Γενάρη το πληρωνόμασταν Μάιο - Ιούνιο, τον Οκτώβρη τελείωναν τα χρήματα και ξανά μανά από την αρχή. Μια πρακτική που διαρκούσε δεκαετίες.
   Μετά το 2015, με τη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, άρχισαν σταδιακά να ομαλοποιούνται οι πληρωμές, φτάνοντας πλέον τη πληρωμή στο μήνα, να επαρκούν τα κονδύλια για όλο το έτος. Μάλιστα υπήρξε και αύξηση το 2017, για πρώτη φορά από το 1995, του ωρομισθίου για τα δεδουλευμένα περίπου στο +22%. Μια αύξηση που συνδυάστηκε με αύξηση του σχετικού κονδυλίου.
   Έτσι για τους εργαζόμενους επήλθε μια κανονικότητα στις πληρωμές των δεδουλευμένων, βάζοντας ένα τέλος στις καθυστερήσεις μηνών που ζούσαμε πριν το 2015.
   Δυστυχώς, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. δείχνει δείγματα «επιστροφής» στα κακώς κείμενα του παρελθόντος, αφού πλέον παρουσιάζονται συχνές καθυστερήσεις στις πληρωμές των δεδουλευμένων. Ήδη τελειώνει ο Αύγουστος και το κονδύλι του Γ΄ Τριμήνου δεν έχει έρθει ακόμα στο ΕΚΑΒ.
   Είναι πρόκληση, η συμπεριφορά του Υπουργείου Υγείας και της Κυβέρνησης της Ν.Δ. να καθυστερούν τα δεδουλευμένα των «ηρώων με τις πράσινες και άσπρες μπλούζες» και των άλλων Υγειονομικών, όταν μάλιστα ξοδεύονται δις «δεξιά και αριστερά» με απευθείας αναθέσεις και φωτογραφικές διατάξεις.
Καλούμε το Υπουργείο Υγείας και την Διοίκηση να εκταμιεύσει και να στείλει στο ΕΚΑΒ το απαραίτητο κονδύλι για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα του Ιουλίου  – Αυγούστου.
   Τέλος, πέρα από το Μόνιμο Προσωπικό, το Υπουργείο Υγείας να φροντίσει να πληρωθούν και οι συνάδελφοι Επικουρικοί, που τους οφείλονται, δεδουλευμένα 2 - 3 μηνών, αλλά και η τακτική τους μισθοδοσία.
Ας ελπίσουμε λοιπόν, εκεί στο Υπουργείο να καταλάβουν, όσο είναι ακόμα καιρός, ότι οι εργαζόμενοι δεν θα ανεχθούμε να μας γυρίσει  πίσω στα «πέτρινα χρόνια» περασμένων χρόνων, που οι πληρωμές των δεδουλευμένων μας καθυστερούσαν για μήνες.
Τους προειδοποιούμε….

Τσίπρας: Ο κόσμος πλέον ενοχλείται με αυτή την προσπάθεια ωραιοποίησης μιας πραγματικότητας που όταν κανείς ανοίγει την τηλεόραση νομίζει ότι βρίσκεται σε άλλο κόσμο


Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε τη Δευτέρα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra και τον Γιώργο Μελιγγώνη για όλα τα μεγάλα θέματα της επικαιρότητας για τον βαρύ χειμώνα που έρχεται για την κοινωνία, απαντάει για τα εθνικά θέματα, την διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση και το άνοιγμα των σχολείων. Σύμφωνα με το κανάλι η συνέντευξη «σηματοδοτεί την ολομέτωπη επίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εξέφρασε την έντονη ανησυχία του διότι «οι κοινωνικοί δείκτες έχουν ήδη επιδεινωθεί δραματικά και βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο. Ούτε στην εποχή των μνημονίων και της οικονομικής ασφυξίας υπήρξε τόσο γενικευμένο το αίσθημα της ανασφάλειας των Ελλήνων πολιτών». Ανέλυσε τα μεγάλα λάθη της κυβέρνησης στο μέτωπω της πανδημίας και τόνισε ότι τα σχολεία πρέπει να λειτουργήσουν «με κανόνες, με τις μικρότερες δυνατές συνθήκες συνωστισμού. Αυτό απαιτεί περισσότερες αίθουσες και εκπαιδευτικούς».
Μιλώντας ειδικότερα για τα «μεγάλα λάθη» που έγιναν ανέφερε τα εξής:
  • Το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς σχέδιο, χωρίς ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα.
  • Τα μεγάλα λάθη και οι αντιφάσεις στο όνομα της οικονομίας και των ισχυρών οικονομικών πιέσεων ήταν το 85% πληρότητα στα πλοία τη στιγμή που έλεγε στον κόσμο ότι εσύ φταις.
  • Το γεγονός ότι δεν αύξησαν τα δρομολόγια στις δημόσιες συγκοινωνίες και συνωστίζονταν οι πολίτες μέσα στο Μετρό και στα δημόσια λεωφορεία. Προφανώς, όλα όσα συνέβησαν με τις αεροπορικές εταιρείες.
  • Τα μεγάλα λάθη και οι αντιφάσεις έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι από την αρχή της κρίσης ως σήμερα δεν έχει κρατηθεί μια ενιαία στρατηγική σε ό,τι αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους όρους προφύλαξης.
Για ακόμα μια φορά, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως δεν υπήρξε ουσιαστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ δεν δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για να ανοίξουν τα σχολεία με τις μικρότερες δυνατές συνθήκες συνωστισμού.
Τέλος, υπενθύμισε πως η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε από την αρχή της κρίσης, εμπροσθοβαρή μέτρα, προκειμένου να μειωθεί η ύφεση, τα οποία ωστόσο δεν έλαβε εγκαίρως η κυβέρνηση. Παράλληλα, την κάλεσε «έστω και τώρα», να παρέμβει πυροσβεστικά και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, «θα υπάρξουν χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία θα βρεθούν εκτός προϋπολογισμού, η ανεργία θα ξανασκαρφαλώσει, που ήδη έχει σκαρφαλώσει, πάρα πολύ ψηλά. Θα βρεθούμε δηλαδή σε έναν χειμώνα κοινωνικής κόλασης».
Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλ. Τσίπρα, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του KONTRA και το δημοσιογράφο, Γιώργο Μελιγγώνη:
– Ξεκινάει μια χρονιά η οποία δεν ξέρω αν είναι καλή ή κακή, αλλά θα είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα. Θέλω να σας ρωτήσω λοιπόν το δεύτερο κύμα όλοι οι ειδικοί λένε ότι ήδη είμαστε στην αρχή του, είμαστε μέσα του, τα νούμερα του προϋπολογισμοί δείχνουν στην καλύτερη περίπτωση δημοσιονομικό εκτροχιασμό, για να μην μιλήσουμε για τους κοινωνικούς δείκτες που δείχνουν ότι θα είναι πολύ βαρύς αυτός ο χειμώνας και αβίωτος για πολύ κόσμο.
Θέλω να σας ρωτήσω τι βλέπετε να έρχεται; Τι θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση να το ανασχέσει και επίσης αν αυτά τα βαριά που έρχονται κι εσείς προβλέπεται, ως ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα έρθουν, θα σας οδηγήσουν  να σκληρύνετε την αντιπολιτευτική σας στάση.
Κύριε Μελιγγώνη, μικρή σημασία έχει η αντιπολιτευτική μας στάση. Αυτό που έχει σημασία είναι απ’  όλα όσα είπατε να μείνουμε λίγο στο κοινωνικό κομμάτι. Διότι οι κοινωνικοί δείκτες πιστεύω ότι ήδη έχουν επιδεινωθεί δραματικά και πολύ φοβάμαι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο. Έχω την αίσθηση ότι το συναίσθημα που κυριαρχεί στον μέσο Έλληνα πολίτη είναι το συναίσθημα της ανασφάλειας με πρωτοφανή τρόπο. Η ανασφάλεια είναι γενικευμένη. Φοβάμαι ότι ούτε στην εποχή των μνημονίων και της οικονομικής ασφυξίας υπήρξε τόσο γενικευμένο το αίσθημα της ανασφάλειας των Ελλήνων πολιτών.
Έχουμε μια τριπλή κρίση στην πραγματικότητα. Έχουμε μια υγειονομική κρίση που, αντί να αμβλύνεται, οξύνεται. Έχουμε μια οικονομική κρίση που είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας της κυβέρνησης να μπορέσει να διαχειριστεί τις επιπτώσεις της. Και βλέπουμε και ολοένα και περισσότερο να αυξάνονται οι φόβοι για μια κρίση ασφάλειας στην περιοχή μας, μια μεγάλη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τον φόβο ότι η κυβέρνηση κινείται και εκεί χωρίς πυξίδα.
Όλα αυτά συμπυκνώνονται σε ένα πρωτοφανώςγενικευμένο συναίσθημα ανασφάλειας απέναντι στους Έλληνες πολίτες.
Νομίζω ότι αυτό δεν μπορούμε να μην το λάβουμε υπόψη μας. Δενμπορεί πρώτα και κύρια η κυβέρνηση να μην το λαμβάνει υπόψη και να κινείται διαρκώς και μόνο με γνώμονα την επικοινωνία και τα επικοινωνιακά εφευρήματα και πυροτεχνήματα που διαρκούν μόνο λίγες ώρες. Τα προβλήματα είναι μεγάλα και πρέπει να σκύψει σε  αυτά τα προβλήματα και να θυμηθεί την κριτική που ασκούμε εδώ και έξι μήνες  από την αρχή της πανδημίας για τις κινήσεις που έπρεπε να γίνουν τόσο στον τομέα της δημόσιας υγείας για να θωρακιστεί. Διότι κάποιοι αυτοβαυκαλίζονταν ως Μεσσίες, ότι λύσανε τα προβλήματα,  μας σώσανε κ.λπ.,  Είναι μπροστά τα προβλήματα, η κρίση αυτή δεν μπορεί κανείς να έχει την αίσθηση ότι την έχει ξεπεράσει.
Το δεύτερο, ο τρόπος που ανοίξανε τον τουρισμό, ο τρόπος που ανοίξανε την οικονομία, η αδυναμία τους να στηρίξουν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους έχει δημιουργήσει ένα κοκτέιλ εξαιρετικά επικίνδυνο, το κοκτέιλ της υγειονομικής κρίσης σε συνδυασμό με την οικονομική κατάρρευση. Αν σ’ όλα αυτά προσθέσουμε και την ανασφάλεια για τα εθνικά μας θέματα, νομίζω ότι βρισκόμαστε μπροστά σ’ ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο.
– Άρα, κύριε Πρόεδρε, επειδή αναφερθήκατε στο θέμα του τουρισμού, όλοι οι επιδημιολόγοι έλεγαν ότι με το που βγούμε από τα σπίτια μας, με το που θα τελειώσει η καραντίνα είναι αναπόφευκτο, αφού δεν υπάρχει στοχευμένο φάρμακο ή εμβόλιο για τον κορωνοϊό, ότι θα είχαμε αυξανόμενα κρούσματα. Φαντάζομαι δεν λέει κανείς ότι δεν έπρεπε να ανοίξει ο τουρισμός ή ότι δεν έπρεπε να βγούμε από τα σπίτια μας, να λειτουργήσει η οικονομία. Οπότε, μήπως κάνετε κριτική, ανεξαρτήτως του αν η κυβέρνηση έκανε μπρος-πίσω, παλινωδίες κι όλα αυτά, μήπως κάνετε κριτική για κάτι το οποίο ούτως ή άλλως θα ερχόταν, άμα βγαίναμε από το σπίτι μας κάποιοι θα κολλούσαν ή θα κολλούσαμε κορωνοϊό…
Το θέμα δεν είναι ότι αυξάνονται τα κρούσματα. Το θέμα είναι ότι είχαμε στα χέρια μας μια εξαιρετικά θετική κατάσταση σε υγειονομικό πεδίο χάρη στη στάση των Ελλήνων πολιτών που θυσίασαν άλλοι την οικονομική τους σταθερότητα, άλλοι την οικονομική τους αυτάρκεια, άλλοι τις προσωπικές τους ελευθερίες για δύο μήνες στη γενικευμένη καραντίνα, το lockdown, η οποία έπρεπε να αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση σαν μεγάλο ατού για να επανεκκινήσει τον τουρισμό με βάση αυτό. Το μεγάλο brand για τη χώρα φέτος το καλοκαίρι θα έπρεπε να είναι η εξαιρετικά θετική εικόνα σε ό,τι αφορά την πορεία της πανδημίας. Άρα, η κυβέρνηση το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να απαιτήσει ήταν, πέρα από το θέμα των αεροπορικών εταιριών, που αντιλαμβάνομαι ότι δεν ήταν στο δικό της χέρι να απαιτήσει μικρότερη πληρότητα, αλλά μπορούσε να απαιτήσει γενικευμένα υγειονομικά πρωτόκολλα σε όλες τις πύλες εισόδου, ώστε να απαιτείται αυτό το τεστ των 72 ωρών, που απαιτήθηκε μόνο για τον Προμαχώνα τελικά, το οποίο πιθανώς να περιόριζε αρχικά την αίσθηση που μπορεί όλοι να είχαμε για τις ροές, αλλά θα καθιστούσε την Ελλάδα έναν εξαιρετικά ελκυστικό προορισμό σε όλους όσοι ήθελαν να κάνουν τουρισμό με ασφάλεια. Αντί αυτού, κυριάρχησε μια οικονομίστικη λογική, ακριβώς στην αντίθετη λογική, στην αντίθετη κατεύθυνση μ’ αυτήν που κυριάρχησε –και ορθώς- την περίοδο που επιβλήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα.
Κι εδώ βλέπουμε ότι στη ζυγαριά «οικονομία ή υγεία», βρισκόμαστε στο εξής παράδοξο. Το πρώτο διάστημα θυσιάσαμε την οικονομία προκειμένου να διατηρήσουμε αλώβητη τη δημόσια υγεία. Και στο δεύτερο διάστημα θυσιάσαμε τη δημόσια υγεία μπας και σώσουμε την οικονομία. Εντέλει, βρεθήκαμε και στα δύο με αρνητικό ισοζύγιο.
Άρα λοιπόν, εδώ η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες. Και εδώ δεν μιλάει μια παράταξη, μια πολιτική δύναμη η οποία δεν πολιτεύεται με τον τρόπο που πολιτευόταν η Ν.Δ. όταν ήταν στην αντιπολίτευση:λέγαμε εμείς είναι μέρα, όχι, λέγανε αυτοί, είναι νύχτα. Λέγαμε εμείς είναι νύχτα, λέγανε αυτοί, είναι μέρα. Φάνηκε αυτό και με το οξύμωρο της άποψης για τα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Όταν τα προτείναμε εμείς, ήταν προδοσία. Και τώρα, μεγαλώνουμε την Ελλάδα.
Εμείς δεν κρατήσαμε μια τέτοια στάση, μια στάση ακραίας αντιπολίτευσης για την αντιπολίτευση, μια προκλητικά υποκριτική θέση και στάση. Ίσα-ίσα σε όλη την (πρώτη) περίοδο της πανδημίας μας κατηγορούσαν μάλιστα ότι ήμασταν υπερβολικά συναινετικοί, ότι στηρίζουμε την κυβέρνηση. Ναι, την στηρίξαμε γιατί η προσπάθεια ήταν προσπάθεια προς την ελληνική κοινωνία, όχι για την αντιπολίτευση και πόσα θα κερδίσεις, πόσα θα χάσεις. Σε εσάς είχα δώσει μια συνέντευξη και είχα πει ότι την περίοδο, τη στιγμή που διακυβεύεται η ζωή των ανθρώπων, δεν έχει σημασία αν κερδίζεις ή χάνεις ψήφους.
– Άρα, αν δεν ήταν αυτή η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να μην είχαμε μείνει όλοι στο σπίτι… Δηλαδή ότι συνέβαλε και η αντιπολίτευση  στο να περάσει αυτό το μήνυμα…
Δεν θέλω να σταθώ εκεί. Προφανώς και συνέβαλε η αντιπολίτευση. Αλλά δεν θέλω να σταθώ εκεί. Λέω το εξής. Ότι εμείς που τηρήσαμε αυτή τη στάση, δεν μπορούμε τώρα, δεν έχουμε δικαίωμα να σιωπήσουμε όταν βλέπουμε αυτή την αντιφατική συμπεριφορά, όταν βλέπουμε ότι μοναδικός στόχος και γνώμονας της στάσης του ίδιου του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ήταν να καρπωθούν πολιτική υπεραξία από την πορεία της πανδημίας. Και τώρα που τα πράγματα σκουραίνουν, εξαιτίας των δικών τους αντιφάσεων και παλινωδιών και αποφάσεων, ρίχνουν την ευθύνη στον πολίτη. Αυτό δεν είναι έντιμο. Δεν μπορείς να βγαίνεις και να λες: σας έσωσα και τώρα φταίτε εσείς. Φταίνε οι νέοι άνθρωποι όταν πηγαίνανε στις πλατείες και έστελνε την αστυνομία. Και την ίδια στιγμή, είχαμε δεξιώσεις και τα εγκαίνια της πλατείας Ομονοίας με έναν συνωστισμό επισήμων παραγόντων.
Αυτά είναι αντιφατικά μηνύματα. Αλλά εγώ θέλω να μιλήσω για τα μεγάλα λάθη. Τα μεγάλα λάθη λοιπόν ήταν το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς σχέδιο, χωρίς ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα. Τα μεγάλα λάθη και οι αντιφάσεις στο όνομα της οικονομίας και των ισχυρών οικονομικών πιέσεων ήταν το 85% πληρότητα στα πλοία τη στιγμή που έλεγε στον κόσμο ότι εσύ φταις. Ήταν το γεγονός ότι δεν αύξησαν τα δρομολόγια στις δημόσιες συγκοινωνίες και συνωστίζονταν οι πολίτες μέσα στο Μετρό και στα δημόσια λεωφορεία. Προφανώς, όλα όσα συνέβησαν με τις αεροπορικές εταιρείες. Και, βεβαίως, τα μεγάλα λάθη και οι αντιφάσεις έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι από την αρχή της κρίσης ως σήμερα δεν έχει κρατηθεί μια ενιαία στρατηγική σε ό,τι αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους όρους προφύλαξης.
Δεν θεωρώ λοιπόν ότι έχει νόημα σήμερα να κουνάνε το δάχτυλο στους πολίτες. Αυτό που έχει νόημα σήμερα να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι έχουμε βρεθεί ξανά στο σημείο μηδέν. Ότι όλα όσα πετύχαμε με μεγάλο κόπο και θυσία από την πλευρά των πολιτών μέσα σε τρεις μήνες εξαιτίας αυτών των πολιτικών που επιλέγηκαν, έχουν πάει στράφι και ότι κινδυνεύουμε τούτη την ώρα να βρεθούμε μπροστά σε μίαυγειονομική κρίση πρωτοφανή που δεν θα μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε.
– Κύριε πρόεδρε, μετράμε ώρες ως τις ανακοινώσεις για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία. Έχετε ήδη αρχίσει να ξεδιπλώνετε μια κριτική. Υπάρχουν και πολλοί που συγκρίνουν το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία στην  Ελλάδα, τουλάχιστον πώς διαφαίνεται πως θα ανοίξουν σε σχέση με άλλες χώρες όπως η Ιταλία κτλ, αλλά αναρωτιέμαι τι μπορεί κανείς να ζητήσει από μια χώρα η οποία πριν δυο χρόνια βγήκε από τα μνημόνια τέτοιες μέρες και δεν είναι το πιο απλό πράγμα του κόσμου, το γνωρίζετε πολύ καλύτερα από μένα, έχετε διαχειριστεί εξουσία, να βρεις σε δυο μήνες πρόσθετες σχολικές αίθουσες, να κάνεις διορισμούς εξπρές καθηγητών, αναπληρωτών κτλ. Μήπως δεν ήταν αρκετός ο χρόνος για να γίνουν όλα όσα εσείς ζητάτε για τη φετινή σχολική χρονιά;
Καταρχάς, δεν ήταν δυο μήνες. Η κρίση του κορωνοϊού έχει έρθει έξι μήνες στη χώρα μας, από τον Μάρτιο.  Άρα, στην πραγματικότητα, εδώ και έξι μήνες εμείς απαιτούμε και ζητούμε από την κυβέρνηση να αφήσει την επικοινωνία και να φερθεί με σοβαρότητα. Και με την ενίσχυση της δημόσιας υγείας των νοσοκομείων, που, αν  συγκρίνει κανείς τον Ιούνιο του 2019 με τον Ιούνιο του 2020, έχουμε μείωση στο μόνιμο προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ θα έπρεπε να είχαμε αύξηση, τη στιγμή που θα έπρεπε να είχαμε ενισχύσει το ΕΣΥ και όχι μονάχα πυροτεχνήματα επικοινωνιακά. Δεν είχαμε λοιπόν ούτε ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, δυστυχώς, του ΕθνικούΣυστήματος Υγείας, αλλά ούτε μια φροντίδα μια έγνοια, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, σε άλλες χώρες σημαντικές στην ΕΕ. Διότι προφανώς η ζωή πρέπει να επανεκκινήσει, και τα σχολεία πρέπει να λειτουργήσουν, αλλά τα σχολεία πρέπει να λειτουργήσουν με κανόνες, με τις μικρότερες δυνατές συνθήκες συνωστισμού. Δεν είναι εύκολο αυτό. Αυτό απαιτεί περισσότερες αίθουσες και εκπαιδευτικούς. Αυτό δηλαδή απαιτεί να πάμε σε μια διαδικασία που θα ‘ναι  λιγότεροι μαθητές στην αίθουσα προκειμένου να είναι πιο αραιά, να κάθονται πιο αραιά μεταξύ τους και να τηρούνται οι κανόνες υγειονομικής προστασίας. Αντί αυτού, η υπουργός Παιδείας στη χώρα μας, το μόνο που είχε ως έγνοια ήταν να κάνει τα χατίρια των σχολαρχών, της ιδιωτικής εκπαίδευσης, δηλαδή, και να περάσει μάλιστα και ένα νομοσχέδιο στο οποίο τους έκανε τα χατίρια. Άλλωστε, έχουν παραδεχτεί ότι είναι χορηγοί της, χορηγοί της ΝΔ και της ίδιας και ταυτόχρονα μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο, αύξανε τον αριθμό των μαθητών στο δημοτικό από 22 σε 25. Έρχεται λοιπόν η πανδημία και εσύ αυξάνεις τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη αντί να τον μειώσεις. Και αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του το σύνολο των σχολικών αιθουσών, θα έχουμε από 25 έως 27 παιδιάστο Γυμνάσιο. Και βγαίνει και απαντάει λέγοντας, ναι, αλλά ο μέσος όρος θα είναι 17 γιατί λαμβάνει υπ’ όψιν της κάποια μονοθέσια σχολεία στα νησιά μας. Εδώ κάνουν λοιπόν μια δημιουργική λογιστική. Κοροϊδεύουμε και παίζουμε με τη νοημοσύνη των πολιτών. Στα σχολεία μας λοιπόν την φετινή χρονιά, στα δημοτικά, θα έχουμε περισσότερους μαθητές ανά τάξη στη συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων μας, τη στιγμή που έχουμε την πανδημία. Και σε άλλες χώρες όπως η γειτονική Ιταλία,όλες οι τάξεις μοιράζονται στη μέση και έχουμε προσλήψεις εκπαιδευτικών.
Γιατί έγινε αυτή η αύξηση; Γιατί προφανώς η λογική τους είναι να μην γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών.Η λογική τους είναι να μην αυξήσουν αλλά να μειώσουν τον αριθμό των αναπληρωτών και προφανώς όταν μειώνεις τους εκπαιδευτικούς για να βγει το ισοζύγιο πρέπει να αυξήσεις τους μαθητές στην αίθουσα. Αυτή είναι η αλήθεια. Και εδώ λοιπόν πολύ μεγάλες οι ευθύνες. Και δεν μπορούν αυτές οι ευθύνες να αντιμετωπιστούν με διάφορα επικοινωνιακά τρικ όπως το να βάζουμε κάποιους ιδιώτες να βάζουν χρήματα για να πάρουν τα παιδιά παγούρια για να έχουν το δικό τους νερό λες και τα παιδιά μέχρι πρωτινός πήγαιναν σαν τα ζώα και έπιναν νερό από τη γούρνα. Δεν είχαν το δικό τους μπουκαλάκι νερό. Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα. Και ο μέσος πολίτης που βλέπει αυτή τη συμπεριφορά που βγάζει η κυβέρνηση, ανεξάρτητα με ποιο κόμμα κυβερνά, αυτό το οποίο γεννάται είναι ένας θυμός, μια οργή, λες και η μάσκα είναι αυτό το οποίο θα σώσει το παιδί, το οποίο είναι σε μια ηλικία που ούτε τη χρήση της δεν μπορεί να κάνει σωστά. Όταν λοιπόν βλέπει κανείς ότι ο πολίτης έχει την ευθύνη, ο πολίτης είναι αυτός που είναι στο στόχαστρο, αλλά η πολιτεία δεν έχει καμία ευθύνη και στοχοποιεί τον πολίτη και δεν συμβάλλει. Εγώ δεν λέω, προφανώς είναι μια κατάσταση που μας υπερβαίνει. Όπως και σε όλη την Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο, αλλά εκεί οι κυβερνήσεις και στο επίπεδο της οικονομίας και στο επίπεδο της ενδυνάμωσης του συστήματος Υγείας και σε ό,τι αφορά τη δημόσια εκπαίδευση έχουν κάνει κάποιες κινήσεις σε μια κατεύθυνση ενίσχυσης της προστασίας της υγειονομικής και της κοινωνικής συνοχής. Εδώ δεν κάνουν τίποτα! Ίσα ίσα, κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση. Όταν τα βλέπει αυτά ο πολίτης μάλλον μεγαλώνει μέσα του ο θυμός και η αντί-πολιτική στάση. Θυμηθείτε το αυτό που σας λέω, η αντί-πολιτική στάση…
– Κάτι βλέπε τώρα γι αυτό που λέτε ή κάτι φοβάστε…
Φοβάμαι ότι και στην Ελλάδα θα δούμε πράγματα που βλέπουμε και σε άλλες χώρες, και στις ΗΠΑ,αλλά και στην Ευρώπη. Μια ενίσχυση  ρευμάτων αντί-πολιτικής στάσης και θέσης που κατά την άποψή μου δεν μπορεί κανείς να προσδοκά κάτι μέσα από αυτό. Αντιθέτως, αυτό που πρέπει να προσδοκά είναι μέσα από την οργανωμένη διεκδίκηση του λαού και των εργαζόμενων και της νεολαίας προς όφελος της ενίσχυσης της δημόσιας παιδείας, της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής συνοχής. Αυτή είναι η απάντηση. Η αντί-πολιτική στάση, τα «κινήματα» του αγνωστικισμού που βλέπουμε απέναντι στην πανδημία, απέναντι στη νόσο, ότι δεν υπάρχει, ότι μας κοροϊδεύουν, όλα αυτά, είναι αντί-πολιτικά φαινόμενα αντιπολιτικής στάσης που ενδεχομένως να οδηγήσουν και σε τυφλές συγκρούσεις, που κανείς δεν πρέπει το θέλει, δεν πρέπει να το επιθυμεί.
– Κύριε πρόεδρε κλείνοντας: πάλι στα της πανδημίας, ζητήσατε μέτρα για τα σχολεία μόλις τώρα στη κουβέντα μας τα οποίαξέρετε πολύ καλά ότι κοστίζουν, βλέπουμε τελικά ότι αποδεικνύεται πως η κρίση του κορωνοϊού είναι μαραθώνιος, δεν είναι ένα «κατοστάρι» δυο τριών μηνών και επειδή στις 19–20 του μηνός,αν δεν απατώμαι,είναι να παρουσιάσετε ένα αναθεωρημένο πρόγραμμα, το τρίτο μέρος, ως ΣΥΡΙΖΑ, οπότε κύριε πρόεδρε, αναρωτιέμαι, επειδή ξέρετε ποια είναι τα αποθέματα, το αποθεματικό δηλαδή, για όλα αυτά που ζητάτε και γι’ αυτά τα οποία είμαι σίγουρος ότι θα προτείνετε παραπάνω στη ΔΕΘ, αν υποθέσουμε ότι μέχρι το ερχόμενο Πάσχα ας πούμε δε θα έχει τελειώσει αυτή η ιστορία του κορωνοϊού, θα υπάρχουν τα λεφτά; Βλέπετε ότι η Ευρώπη κινείται πάρα πολύ αργά, δεν έχει λεφτά…
Θα σας ζητήσω να ξαναδείτε τη συζήτηση που είχαμε μαζί στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΚΟΝΤΡΑ -δεν θυμάμαι αν ήταν Μάρτιος ή Απρίλιος, ήταν στην αρχή της κρίσης- όταν παρουσιάζαμε το πρόγραμμα «Μένουμε όρθιοι». Την αρχική του εκδοχή. Και θα θυμηθείτε,αν το δείτε, πως σας είχα πει ότι αν τώρα δεν αξιοποιηθούν τα χρήματα αυτά, τον Σεπτέμβρη θα είναι αργά.Ότι θα χρειαστούν διπλάσια και τριπλάσια χρήματα για να επαναφέρουμε την οικονομία σε τροχιά. Διότι το εμπροσθοβαρές του προγράμματος είχε αυτή τη λογική. Να σταματήσουμε την κατηφόρα. Να μειώσουμε την ύφεση. Τότε μας έλεγαν ότι η ύφεση, μη στεναχωριέστε, δεν θα είναι μεγάλη. Ο κ. Στουρνάρας έλεγε 4%, τα θυμάστε αυτά, ο κ. Μητσοτάκης περίπου τόσο, μετά από το 4% πήγαν στο 8%, μετά πήγαν στο 10%. Τώρα δεν ξέρω πού θα πάει. Ειλικρινά, δεν έχω εικόνα που πάει. Ούτε το έλλειμμα πού θα πάει. Από την άλλη μεριά όμως, η ΕΕ τούτες τις ώρες έχει αποφασίσει τη λεγόμενη ρήτρα διαφυγής, δηλαδή δεν υπόκειται η ελληνική οικονομία σε περιορισμούς σε σχέση με το πλεόνασμα, ούτε καν με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, άρα αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δαπανήσει όσο χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της πανδημίας και της οικονομίας. Και επιπλέον διαθέτει και ένα αποθεματικό, δεν χρειάζεται δηλαδή να δανειστεί. Αλλά και απ’ ό,τι βλέπω ακόμα και όσο διαρκεί το έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ο δανεισμός παραμένει χαμηλός, το επιτόκιο δανεισμού παραμένει χαμηλό. Άρα, λοιπόν, δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Η κυβέρνηση έπρεπε να κάνει έγκαιρα και εμπροσθοβαρώς κινήσεις και παρεμβάσεις. Δεν τις έκανε. Τώρα θα τις πληρώσει τριπλάσια. Αλλά έστω και τώρα, οφείλει να παρέμβει πυροσβεστικά και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Διότι αν δεν τα αντιμετωπίσει, θα υπάρξουν χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία θα βρεθούν εκτός προϋπολογισμού, η ανεργία θα ξανασκαρφαλώσει, που ήδη έχει σκαρφαλώσει, πάρα πολύ ψηλά. Θα βρεθούμε δηλαδή σε έναν χειμώνα κοινωνικής κόλασης.
Αν πιστεύουμε ότι η απάντηση σε αυτό είναι οι συνταγές του ΔΝΤ, η μείωση των συντάξεων ή η μείωση των μισθών στον δημόσιο τομέα, μάλλον δεν έχουμε διδαχθεί τίποτα από όλα όσα έπρεπε να μας έχουν γίνει μάθημα την περίοδο της κρίσης, την περίοδο των πρώτων δυο μνημονίων. Και το λέω αυτό γιατί βλέπω ποιες είναι οι απαντήσεις που προσπαθούν να δώσουν στα προβλήματα τα οικονομικά. Είδα τη συνέντευξη του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού και ακούω γενικότερα ποιος λένε ότι θα είναι ο προσανατολισμός της κυβέρνησης στο οικονομικό πεδίο. Και αν αυτό συνδυαστεί και με την γενίκευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, το νέο πτωχευτικό δίκαιο, αλλά και τη γενικευμένη ανασφάλεια που σας είπα πιο πριν, που έχει να κάνει τόσο με την ανασφάλεια για τη δημόσια υγεία, την οικονομία τα είπαμε, αλλά και την πορεία των εθνικών θεμάτων, τότε νομίζω ότι επιβεβαιώνεται ο αρχικός μου ισχυρισμός, μπαίνουμε σε ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο και σε έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα.
– Και επειδή δεν ξέρω αν θα είναι δύσκολος αλλά θα είναι σίγουρα ενδιαφέρον επιφυλάσσομαι κύριε πρόεδρε την επόμενη φορά, κορωνοϊού επιτρέποντος, να τα πούμε στο στούντιο, πιο αναλυτικά, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης…
Εγώ να σας ευχηθώ πάντως καλή αρχή, διότι είναι ζήτημα δημοκρατίας ο πλουραλισμός. Και αρχίζω να πιστεύω πια ότι ο κόσμος ενοχλείται με αυτή τη μονοτονία και με αυτή την προσπάθεια ωραιοποίησης μιας πραγματικότητας που όταν κανείς ανοίγει την τηλεόραση νομίζει ότι βρίσκεται σε άλλο κόσμο. Καλό είναι να συντονίζεται η πραγματικότητα που βιώνουν οι τηλεθεατές με αυτό που βλέπουν στους τηλεοπτικούς στους δέκτες. Αν δεν συντονίζεται, τότε νομίζω ότι απαξιώνεται και η δημοσιογραφία και μαζί με την πολιτική η οποία έχει αρχίσει εδώ και καιρό να απαξιώνεται.

Αποστομωτική απάντηση της Αθηνάς Λινού σε δημοσιογράφο της ΕΡΤ που είπε ότι “η μάσκα αρκεί” για τα σχολεία: Αυτό δεν είναι αλήθεια, πρώτα είναι η απόσταση και μετά η μάσκα


“Θα ήθελα να ανοίξουν τα σχολεία το συντομότερο, αλλά με περισσότερη ασφάλεια από αυτή που έχει προγραμματιστεί”, ανέφερε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Επικοινωνία» η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ στην ΕΡΤ.
Ακόμα δεν έχω ακούσει τίποτα για τη δυνατότητα να υπάρξουν μεγαλύτερες αίθουσες ή να σπάσουν τα τμήματα, ώστε τα παιδιά να βρίσκονται σε απόστασηκαι αυτό που λέμε η “φούσκα”, η “κάψουλα” κάθε τάξης να περιλαμβάνει τα 50-60 άτομα, που είναι οι μαθητές του τμήματος και η οικογένειά τους μαζί με 1 ή 2 εκπαιδευτικούς, διαφορετικά θα είναι πολύ ευκολότερη η διασπορά”, συμπλήρωσε η καθηγήτρια.
“Ακούω συναδέλφους σας που λένε ότι αφού θα ξεκινήσουν τα σχολεία και θα φοράνε οι μαθητές μάσκα αρκεί. Όταν λέει φοράμε και οι δύο μάσκα ο κίνδυνος σχεδόν μηδενίζεται” παρενέβη η παρουσιάστρια Μάριον Μιχελιδάκη για να λάβει  την ξεκάθαρη και αποστομωτική απάντηση από την κ.Λινού:
Αυτό δεν είναι αλήθεια, σε όλες τις χώρες οι οδηγίες είναι πρώτα η απόσταση και μετά η μάσκα. Δηλαδή χρειάζεται η μάσκα αλλά υπό τον όρο ότι υπάρχει και η απόσταση  για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος, ποτέ δεν μηδενίζεται. Ο κίνδυνος μηδενίζεται μόνο αν δεν βλέπεις ποτέ κανέναν άνθρωπο και αυτό δεν είναι εφικτό και δεν είναι και δόκιμο να συνεχίσουν να κλείνουν τα σχολεία”.

Για το πρόβλημα υγείας του μίλησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος: Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο


Για την περιπέτεια της υγείας του μίλησε ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά το σάλο που προκλήθηκε από το εμετικό σχόλιο του Στ.Κασιμάτη στην “Καθημερινή” για την αλλαγή στην εμφάνισή του και την απώλεια μαλλιών του.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90,1 FM, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι πέρυσι τον Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια ενός προγραμματισμένου τσεκάπ, εντόπισε ένα αιματολογικό πρόβλημα.
«Είχα προγραμματίσει μια θεραπεία με το που έκλεινε η Βουλή που συνδυάζεται με ανοσοκαταστολή, την οποία και έκανα, προκειμένου να μην προχωρήσει το πρόβλημα στον μυελό των οστών» επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.
Ερωτηθείς για την κατάσταση της υγείας του, ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε πως «η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, αλλά λόγω της θεραπείας έχασα κάποια μαλλιά».
Μάλιστα, δείχνοντας την άνεσή του να συζητάει για το πρόβλημα της υγείας του, δεν δίστασε να αστειευτεί σημειώνοντας πως «εντάξει, δεν είμαι και ο Σαμψών, δεν έχει και τόσο σημασία».
Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα δημόσια πρόσωπα δεν θα πρέπει να αποφεύγουν να μιλάνε για την κατάσταση της υγείας τους. «Δεν είναι μυστικό, άλλωστε τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να δίνουν εξηγήσεις για θέματα υγείας» επεσήμανε ο βουλευτής.

Συναγερμός σε δομή φιλοξενίας ανηλίκων στο Βύρωνα όπου εντοπίστηκαν 28 κρούσματα κορονοϊού. 183 συνολικά σήμερα


Σε δομή φιλοξενίας ανηλίκων στον Βύρωνα εντοπίστηκαν τα 28 από τα 107 κρύσματα του νέου κορονοϊού που ανακοίνωσε για την Αττική το απόγευμα της Δευτέρας ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας.
Πρόκειται για κρούσματα τα οποία περιλαμβάνονται στα 44 που σχετίζονται με γνωστές συρροές, σύμφωνα με τις πληροφορίες για την διασπορά του ιού.
Πρόκειται για 20 ανήλικους που διαμένουν στη δομή και 8 εργαζόμενους σε αυτή.
Η δομή έχει τεθεί σε καραντίνα, ενώ στο σημείο βρίσκεται κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.
Ο ΕΟΔΥ, την Δευτέρα, ανακοίνωσε 183 νέα κρούσματα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό στην Ελλάδα σε 10.317 από την αρχή της πανδημίας. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι 36 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν ακόμα 4 θάνατοι,ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών στη χώρα μας σε 266 (σημειώνεται ωστόσο ότι σε αυτά τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δεν περιλαμβάνευται ο θάνατος 93χρονου άνδρα στα Χανιά που έγινε γνωστός λίγο πριν τις έξι το απόγευμα αλλά και ο θάνατος 80χρονου στη Μυτιλήνη που έγινε γνωστός λίγο πριν τις 9 το βράδυ).

Με Μπέρτολντ Μπρεχτ απαντά η Έλενα Ακρίτα στις “ανεκδιήγητες” δηλώσεις Μενδώνη


Στο υπουργείο Πολιτισμού και την ανακοίνωσή του αναφορικά με την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε, σε ανυπολόγιστη ακόμα έκταση, τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, στρέφει τα βέλη της η Έλενα Ακρίτα.
Μπρεχτ επιλέγει συγκεκριμένα για να σχολιάσει την αντιμετώπιση του ζητήματος από το αρμόδιο υπουργείο η γνωστή δημοσιογράφος, παραθέτοντας χαρακτηριστικά σε σχετική ανάρτησή της: «Μια παρεξήγηση ήταν κι απ’ αυτήν θα καταστραφούμε»:
«Μυκήνες Αύγουστος 2020. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού…
“Μια παρεξήγηση ήταν κι απ’ αυτήν θα καταστραφούμε”.
Μπέρτολντ Μπρεχτ. #πυρόσβεση_υπάρχει;»
Δείτε την ανάρτηση της Έλενας Ακρίτα.

Παραμένει στην “εικονική πραγματικότητα” η Μενδώνη: Δηλώνει “περήφανη” που η φωτιά αντιμετωπίστηκε…


Περήφανη για την αντιμετώπιση της φωτιάς αλλά και για το γεγονός ότι δεν προκλήθηκε ζημιά στον αρχαιολογικό χώρο δήλωσε στη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού, κρίνοντας σκόπιμο να αφήσει έμμεση αιχμή για το Μάτι.
Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρολιάκου, η Λίνα Μενδώνη υποστήριξε πως το κράτος κινητοποιήθηκε καθώς και ότι υπήρχε μέριμνα ώστε να μην προκληθεί ζημιά στον αρχαιολογικό χώρο.
«Το κράτος αντέδρασε» τόνισε και χαρακτήρισε «ατυχές γεγονός» την πυρκαγιά και «ευτυχές» ότι δεν υπάρχει η παραμικρή ζημία στα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου. Η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε, επίσης, περήφανη που η φωτιά αντιμετωπίστηκε και δεν προκάλεσε ζημιά στον αρχαιολογικό χώρο. «Τα καμένα χόρτα είναι δυσάρεστη εικόνα. Αλλά είναι καμένα χόρτα» είπε αν και στις δηλώσεις που παραχώρησε από το καμένο τοπίο των Μυκηνών ισχυρίστηκε αρχικά πως η περιοχή είχε αποψιλωθεί και στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι κάηκαν ξερά χόρτα ή αλλιώς πούσι.
«Μην μιλάμε στο σπίτι του καμένου για φωτιές», ήταν το βιτριολικό σχίλιο της Λ. Μενδώνη, το οποίο σαφώς και παραπέμπει στην τραγωδία στο Μάτι.
Από την πλευρά του, ο Π. Σκουρολιάκος είπε: «Ήμουν το πρωί στις Μυκήνες. Είναι φρικτό το θέαμα και πόρρω απέχει από την προσπάθεια που κάνετε να το εξωραΐσετε».

Απίστευτη ομολογία από την Έφορο Αρχαιοτήτων Αργολίδας: Πρώτη φορά στην ιστορία κάηκαν οι Μυκήνες! Ραγκούσης: Παραδόθηκαν στις φλόγες, γιατί το κράτος του κ. Μητσοτάκη είχε πάει για μπάνιο


Στην παραδοχή ότι ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών δεν είχε καεί ποτέ μέχρι σήμερα, προέβη η Έφορος Αρχαιοτήτων Αργολίδας κ. Άλκηστις Παπαδημητρίου, απαντώντας στον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννη Ραγκούση
Όπως σημειώνει ο Γιάννης Ραγκούσης σε ανάρτηση του στα social media, στην παραδοχή ότι ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών δεν είχε καεί ποτέ μέχρι σήμερα, προέβη η Έφορος Αρχαιοτήτων Αργολίδας κ. Άλκηστις Παπαδημητρίου, απαντώντας στον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννη Ραγκούση κατά την αυτοψία αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών.
Στιχομυθία:
Γ.Ραγκούσης: Πότε έχει ξανακαεί ο χώρος;
Έφορος: Ο χώρος δεν έχει ξανακαεί.
Γ.Ραγκούσης: Ποτέ στην ιστορία του ,δηλαδή τα τελευταία χρόνια, αιώνες μάλλον όχι , πρώτη φορά.
Έφορος: Ναι, εξ όσων γνωρίζω βεβαίως.
“Ο αρχαιολογικός χώρος χθες παραδόθηκε ανυπεράσπιστος στις φλόγες, γιατί προφανώς το κράτος του κ. Μητσοτάκη είχε πάει για μπάνιο”
«Η λειτουργία του κράτους κρίνεται κι αυτή εκ του αποτελέσματος και το αποτέλεσμα είναι θλιβερό. Για πρώτη φορά στην ιστορία του αυτός ο τόσο σπουδαίος παγκοσμίως αρχαιολογικός χώρος παραδόθηκε ουσιαστικά ανυπεράσπιστος στις φλόγες», ανέφερε ο Γιάννης Ραγκούσης σε δήλωσή του από τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Ολόκληρη η δήλωση του:
Η λειτουργία του κράτους κρίνεται κι αυτή εκ του αποτελέσματος και το αποτέλεσμα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι θλιβερό, είναι θλιβερό για όλους τους Έλληνες, για όλες τις Ελληνίδες, για την παγκόσμια κοινότητα και είναι θλιβερό, γιατί για πρώτη φορά στην ιστορία του αυτός ο τόσο σπουδαίος, ο τόσο σημαντικός παγκοσμίως αρχαιολογικός χώρος παραδόθηκε ουσιαστικά ανυπεράσπιστος στις φλόγες.
Αυτό, ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών δεν το είχε υποστεί όχι εδώ και χρόνια, αλλά εδώ και αιώνες.
Υπ΄αυτήν την έννοια λοιπόν είναι προφανές ότι υπάρχουν ευθύνες, πρέπει να αναζητηθούν και βεβαίως πρέπει στο τέλος να αποδοθούν .
Το πρώτο και αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα είναι ότι αυτός εδώ ο αρχαιολογικός χώρος χθες παραδόθηκε ανυπεράσπιστος στις φλόγες, γιατί προφανώς το κράτος του κ. Μητσοτάκη είχε πάει για μπάνιο.

Οργισμένη ανάρτηση Τσίπρα για τη φωτιά στις Μυκήνες: Η κυβέρνηση παραποιεί την πραγματικότητα και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ τη δοξάζουν που δεν έγινε στάχτη όλος ο χώρος


Με μία αιχμηρή ανάρτηση σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας την πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνων αλλά και την επικοινωνιακή της διαχείριση από την κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού, κατηγορώντας τους για παραποίηση της πραγματικότητας.
Παράλληλα,ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτόξευσε βέλη και για τη στάση των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ που όπως λέει δοξάζουν [την κυβέρνηση] γιατί δεν έγινε στάχτη όλος ο χώρος και καταλήγει λέγοντας λίγη ντροπή δεν θα έβλαπτε“.
Ολόκληρη η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα:
Οι εικόνες από την πρωτοφανή καταστροφή στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών που κάνουν το γύρο του κόσμου, προκαλούν θλίψη σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Η στάση της κυβέρνησης όμως, προκαλεί οργή.
Σε ένα ακόμα ζήτημα, αρνείται να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη και καταφεύγει ξανά στην παραποίηση της πραγματικότητας.
Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ τη δοξάζουν γιατί δεν έγινε στάχτη όλος ο χώρος, ενώ η Υπουργός δηλώνει ότι «οι επισκέπτες απλά θα δουν λίγα καμένα χόρτα».
Λίγη ντροπή δεν θα έβλαπτε.

“Περίεργο” δημοσίευμα της SZ για κλεισμένη συμφωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν που τίναξε στον αέρα η συμφωνία για ΑΟΖ στην Αίγυπτο και δόθηκε η ευκαιρία στην Τουρκία να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο


Πολύ κοντά σε συμφωνία αποκλιμάκωσης φέρονται να βρίσκονταν στις αρχές Αυγούστου Ελλάδα και Τουρκία, η οποία είχε εγκριθεί μάλιστα από τους Μητσοτάκη – Ερντογάν και επρόκειτο να ανακοινωθεί στις 7 Αυγούστου.
Υπό τον τίτλο «Θαλάσσιοι δρόμοι και δίαυλοι επικοινωνίας» η σημερινή Süddeutsche Zeitung φιλοξενεί ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα για τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Γερμανίας, υποστηρίζοντας ότι η τριμερής του Βερολίνου είχε φτάσει πολύ κοντά σε συμφωνία αποκλιμάκωσης που ναυάγησε ωστόσο στο παρά πέντε της δημοσιοποίησής της.
«[…] Οι διπλωματικοί σύμβουλοι του τούρκου προέδρου και του έλληνα πρωθυπουργού (σσ. Ιμπραΐμ Καλίν και Ελένη Σουρανή) ενεπλάκησαν από τις αρχές Ιουλίου στις διαπραγματεύσεις του Βερολίνου που είχαν έναν τριπλό στόχο. Ένα μορατόριουμ όσον αφορά τις έρευνες του υποθαλάσσιου πλούτου, την επανέναρξη των διερευνητικών για τα θαλάσσια σύνορα που είχαν ξεκινήσει προ 10ετίας και διεκόπησαν το 2016 καθώς και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung η πορεία των συνομιλιών ήταν καταρχάς πολλά υποσχόμενη. Δηλώσεις που είχαν γίνει σε αυτή την φάση σε Άγκυρα και Αθήνα επιβεβαιώνουν αυτή την εικόνα. Στις 21 Ιουλίου και με μερικά τηλεφωνήματα η καγκελάριος Μέρκελ είχε καταφέρει να αποσοβήσει ένα επεισόδιο, όταν το τουρκικό ερευνητικό απέπλευσε, υποτίθεται, κατά λάθος.
Προφανώς το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια συμφωνία ήταν και παραμένει η έλλειψη εμπιστοσύνης: τόσο η τουρκική όσο και η ελληνική κυβέρνηση ανησυχούσαν ότι εθνικιστικοί κύκλοι θα εκμεταλλεύονταν τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας παρουσιάζοντάς την ως αδυναμία. Μετά από επίπονες συνομιλίες είχε συμφωνηθεί εν τέλει για τις 7 Αυγούστου μια δημόσια και παρεμφερής δήλωση των αντιμαχόμενων πλευρών που είχε εγκριθεί μάλιστα προσωπικά από τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και τον έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Το περιεχόμενό της: οι δυο πλευρές συμφωνούσαν σε συνομιλίες και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ενώ προφορικά είχε συμφωνηθεί και το μορατόριουμ.
Μετά όμως ήρθε η 6η Αυγούστου και μια αιφνιδιαστική επίσκεψη του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Δένδια στο Κάιρο, όπου υπέγραψε -ακόμη πιο αιφνιδιαστικά- μια ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία για τα θαλάσσια δικαιώματα μεταξύ των δυο χωρών, και αυτό 22 ώρες πριν την προγραμματισμένη δημοσιοποίηση του ελληνοτουρκικού εγγράφου. Η αντίδραση δεν άργησε να έρθει. Η Άγκυρα έβραζε, τα τουρκικά μίντια άφρισαν, η κυβέρνηση έκανε λόγο για προδοσία. Η τουρκοαιγυπτιακή αντιπαλότητα ειδικώς στη Λιβύη αλλά και με φόντο την επιρροή στην Εγγύς Ανατολή εν γένει έπρεπε να παρουσιάσει την στρατηγική κίνηση του έλληνα υπουργού Εξωτερικών ως πρόκληση.

Οι τουρκικές επιδιώξεις

Από τις 7 Αυγούστου η κατάσταση κλιμακώνεται συνεχώς και αυτό πυροδοτείται και από το ρόλο της Γαλλίας, που υποστηρίζει άνευ όρων την Αθήνα αναγκάζοντας πολλές χώρες της ΕΕ να πάρουν θέση. Πρόσφατα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας κατέβαλε προσπάθειες ώστε να αποδυναμώσει επαπειλούμενες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Προηγουμένως είχε προκαλέσει την οργή της Τουρκίας εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στις θέσεις της Ελλάδας. Ακόμη και ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ και σε συνεννόηση με το Βερολίνο είχε μεσολαβήσει σε Αθήνα και Άγκυρα. Μια σπάνια απόδειξη κλασικής διπλωματίας, που ωστόσο δεν απέδωσε.
Πίσω από τη διμερή σύγκρουση κρύβεται προφανώς ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα. Το ζητούμενο για την Τουρκία δεν είναι μόνο οι συνοριακές διαφορές και τα ενεργειακά αποθέματα, η εκμετάλλευση των οποίων μάλλον δεν συμφέρει καν οικονομικά. Το σημαντικότερο θέμα στην Άγκυρα είναι ο εκσυγχρονισμός και η επαναδιαπραγμάτευση της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ και οι διευκολύνσεις στη χορήγηση βίζας. Αμφότερα είναι θέματα μείζονος σημασίας για την τουρκική οικονομία, τα οποία έχουν παγώσει μετά τις πολυάριθμες συγκρούσεις μεταξύ Άγκυρας και ΕΕ».

Στο κεντρικό δελτίο του Kontra απόψε το βράδυ ο Τσίπρας


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, παραχώρησε συνέντευξη στο KONTRA και το δημοσιογράφο, Γιώργο Μελιγγώνη. Η συνέντευξη θα προβληθεί στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του KONTRA που ξεκινά στις 10 το βράδυ.

Η Ντόρα Μπακογιάννη δίνει … περιεχόμενο στον όρο ενδοτικότητα: “Δεν με ενδιαφέρει αν έκανε έρευνες το Όρουτς Ρέις στα ελληνικά ύδατα…”


Σε μια άκρως αποκαλυπτική, δηλωτική της αντιφατικής και αμήχανης αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας και της απουσίας συνεκτικής στρατηγικής της κυβέρνησης προέβη σήμερα η πρώην Υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη: Δήλωσε ότι δεν την ενδιαφέρει αν έκανε η όχι έρευνες στη Μεσόγειο το Oruc Reis
Στην ίδια εκπομπή ο ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Τζανακόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι «το κρίσιμο δεν είναι απλώς να διαπιστώνουμε σε ποια θέση βρίσκεται ο κ. Ερντογάν αλλά να δούμε ποια είναι η στρατηγική της χώρας στην εξωτερική πολιτική για να αντιμετωπίσει αυτήν την αυξανόμενη ένταση με την οποία αντιμετωπίζει ο κ. Ερντογάν τις διεθνείς σχέσεις του» στον ΣΚΑΙ στην εκπομπή «Σήμερα» στoυς δημοσιογράφους Μ. Αναστασοπούλου και Δ. Οικονόμου.
Στη συνέχεια σημείωσε ότι «εδώ και ένα χρόνο βλέπουμε μια συνεχή κλιμάκωση και μια κυβέρνηση στην Ελλάδα που μάλλον αδρανεί και που ακολουθεί μια στρατηγική του βλέποντας και κάνοντας. Όλη αυτή η κλιμάκωση σχετίζεται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και με την αδράνεια της κυβέρνησης. Από πέρυσι είχαμε την απόφαση για τις κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία. Εμείς λέγαμε στην κυβέρνηση και στον κ. Μητσοτάκη ότι θα πρέπει να πιέσει σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο τους Ευρωπαίους εταίρους να εκκινήσει αυτή η διαδικασία των κυρώσεων που είχε αποφασιστεί τον Ιούλιο του 2019».Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «η στάση της κυβέρνησης απέναντι σε αυτήν την προτροπή του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι η στρατηγική των κυρώσεων δεν αποτελεί επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης. Και αυτό έγινε γιατί η κυβέρνηση είχε μια κοντόφθαλμη πολιτική, μια πολιτική κατευνασμού και προβλέψιμου συμμάχου, τόσο των Ευρωπαίων όσο και των ΗΠΑ, που έχει σήμερα παράξει τα αποτελέσματά της εφόσον δεν υπήρξε καμία πολιτική ή διπλωματική αντίδραση ούτε όταν ο κ. Ερντογάν προχώρησε στην κατάθεση συντεταγμένων για ΑΟΖ στον ΟΗΕ».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση ευθύνεται για το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν δεν είδε μια κίνηση που θα έδινε την εντύπωση ενός περιορισμού. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έβαλε φρένο και αυτό του επέτρεψε σήμερα να αλωνίζει στην ανατολική Μεσόγειο. Όταν το 2018 ο κ. Ερντογάν επιχείρησε να κάνει τα ίδια που έκανε αυτό το καλοκαίρι, δηλαδή έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αυτό που έγινε ήταν αμυντική αποτροπή, χωρίς να δημιουργηθεί κίνδυνος θερμού επεισοδίου, και τότε μπήκε φρένο. Αντίθετα εδώ, έχουμε μια πολιτική αδράνειας, μια πολιτική που δεν έχει αρχή μέση και τέλος, και ένα βλέποντας και κάνοντας και μια λογική που λέει ότι αναλόγως το πόσο κλιμακώνει ο Ερντογάν εμείς θα απαντήσουμε adhoc».
Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «η ΝΔ μας έχει μπερδέψει ως προς τη στάση της για το εάν έγιναν ή δεν έγιναν έρευνες από το Oruc Reis. Παράλληλα έγινε και μια υποκριτική κίνηση από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, για να καλύψει τα νώτα του στα δεξιά του κόμματός του, προχώρησε στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, ενώ πριν από ένα χρόνο η ΝΔ διαφωνούσε με την επέκταση λέγοντας ότι χωρίζει τη χώρα στη μέση».

ΠΡΑΤΤΩ: “Ο τόπος έχει ανάγκη μιας αυτόνομης πατριωτικής – δημοκρατικής Αριστεράς και τη σύμπτηξη ενος μεγάλου αντιδεξιού-αντινεοφιλελεύθερου μετώπου”


“Η υλοποίηση του στόχου μιας άλλης πορείας της χώρας, απαιτεί τη σύμπτυξη ενός μεγάλου αντιδεξιού-αντινεοφιλελεύθερου μετώπου. Τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης. Τη συμφωνία σε ένα κοινό πρόγραμμα δημοκρατίας και κυριαρχίας της χώρας, με ιδιαίτερη φροντίδα για τον πολιτισμό, την παιδεία και την υγεία. Στόχος είναι, μια άλλου είδους διακυβέρνηση στην υπηρεσία του λαού, των πολιτών”, σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Π.Σ. της Κίνησης Ιδεών και Δράσης ΠΡΑΤΤΩ.
Εξετάζοντας σε συνεδρίασή του τη συνολική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, το Π.Σ. της Κίνησης Ιδεών και Δράσης ΠΡΑΤΤΩ, της οποίας ηγείται ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, εξέδωσε ανακοίνωση, στο πλαίσιο της οποίας επισημαίνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ελληνική κοινωνία από το πεδίο της δημόσιας υγείας και της οικονομίας μέχρι σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά αλλά και την αυταρχικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Το ΠΡΑΤΤΩ επισημαίνει την αναγκη για τη σύμπτηξη ενος μεγάλου αντιδεξιού-αντινεοφιλελεύθερου μετώπου και καλεί σε «βάθεμα της δημοκρατίας» αλλά και στην «ενίσχυση μιας αυτόνομης πατριωτικής – δημοκρατικής Αριστεράς».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Συνεδρίασε στις 28.8.2020 το Π.Σ. του ΠΡΑΤΤΩ και εξέτασε την κατάσταση στη χώρα. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι η αυτονομία και η ενίσχυση της προοδευτικής, Πατριωτικής-Δημοκρατικής Αριστεράς είναι αναγκαία όσο ποτέ. Η πολιτική των υποχωρήσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη αδυνατίζει τη διεθνή θέση της χώρας, ενώ ενισχύει τις ανισότητες στην κοινωνία. Οι ζημίες της για τη ζωή των Ελλήνων, την οικονομία και την κοινωνία, για την ίδια την ακεραιότητα της Πατρίδας μπορεί να είναι καταστροφικές.
Η υγειονομική κρίση επανέρχεται με σφοδρότητα. Δεν αξιοποιήθηκε ο χρόνος που πέρασε για την αναβαθμισμένη στελέχωση των σχολείων και των νοσοκομείων, για την βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής τους. Απαιτούνται άμεσα μέτρα διόρθωσης της κατάστασης.
Η οικονομική κρίση βαθαίνει και φτωχοποιεί όλο και περισσότερους. Είναι άμεση ανάγκη να αλλάξει το μοντέλο παραγωγικής ανάπτυξης της χώρας. Ειδικής στήριξης του πρωτογενή τομέα. Της εργασίας. Των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Να προετοιμαστεί και υλοποιηθεί το άλμα της χώρας προς την 4η βιομηχανική επανάσταση. Την διάχυση των νέων τεχνολογιών προς όφελος της πατρίδας, του λαού, ιδιαίτερα της νεολαίας.
Η κρίση στα ελληνοτουρκικά επιβεβαίωσε το γεγονός ότι η Τουρκία είναι η πρώτη πρώην αποικιοκρατική δύναμη που επιδιώκει να αρπάξει εκ νέου θάλασσες και εδάφη. Αναδεικνύει, ακόμα, την ανικανότητα της ΝΔ να διαχειριστεί τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να αξιοποιήσει τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.
Το δημοκρατικό έλλειμμα της χώρας, ιδιαίτερα στον τομέα της πληροφόρησης, ο αυξανόμενος αυταρχισμός, οι καθυστερήσεις στην απόδοση δικαιοσύνης συσσωρεύουν νέα προβλήματα.
Η χώρα βαδίζει προς μια μεγάλη, πολύπλευρη, βαθιά κρίση. Έχει άμεσα ανάγκη από ουσιαστική αντιπολίτευση που να αντιστέκεται σε όλα τα πεδία, ουσιαστικά και με γνώση. Στις δύσκολες στιγμές που περνά ο τόπος, ο μόνος δρόμος λύσης των προβλημάτων είναι το βάθεμα της δημοκρατίας.
Η υλοποίηση του στόχου μιας άλλης πορείας της χώρας, απαιτεί τη σύμπτυξη ενός μεγάλου αντιδεξιού-αντινεοφιλελεύθερου μετώπου. Τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης. Τη συμφωνία σε ένα κοινό πρόγραμμα δημοκρατίας και κυριαρχίας της χώρας, με ιδιαίτερη φροντίδα για τον πολιτισμό, την παιδεία και την υγεία. Στόχος είναι, μια άλλου είδους διακυβέρνηση στην υπηρεσία του λαού, των πολιτών.
Ο τόπος, έχει ανάγκη αυτόνομης ισχυρής πατριωτικής-δημοκρατικής αριστεράς. Το ΠΡΑΤΤΩ καλεί όλους τους πολίτες να στηρίξουν την εξόρμησή του, από την 1η Οκτωβρίου, για την οργάνωση νέων μελών και την οικονομική-υλική στήριξή του».

ΣΥΡΙΖΑ: Απύθμενο θράσος, η Μενδώνη βλέπει μόνο λίγο μαύρο στο χώμα


Σε απάντηση σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις της υπουργού η οποία επιχείρησε να υποβαθμίσει τη ζημιά, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η παγκόσμια κοινή γνώμη και η ελληνική κοινωνία είδαν χτες μια ανυπολόγιστη καταστροφή: πυρκαγιά κατέκαψε τις Μυκήνες, έναν από τους πιο εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας. Η υπουργός Πολιτισμού του «επιτελικού» κράτους του κ. Μητσοτακη ανερυθρίαστα δήλωσε πως ο αρχαιολογικός χώρος υπέστη «τη μικρότερη δυνατή φθορά» και πως «το πολύ-πολύ αυτό που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις αμέσως επόμενες μέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα».
Η εικόνα όμως μιλάει από μόνη της και εκθέτει πλήρως την κυρία  υπουργό για το θράσος και την αμετροέπειά της. Το λιγότερο που θα περίμενε κανείς είναι να ζητήσει μια μεγάλη «συγγνώμη» από τον ελληνικό λαό».

Παππάς – Τσίπρας μετά τη συνάντηση με Μίχαλο: “Δραματικά ανεπαρκής η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων …”! Κυβέρνηση και τράπεζες διοχετεύουν τη ρευστότητα στην “ελίτ”


Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνο Μίχαλο, είχαν σήμερα το πρωί ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς, και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας, Γιώργος Τσίπρας στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, προκειμένου να ακούσουν τις προτάσεις της Επιμελητηριακής Κοινότητας για τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και της αγοράς. Στη συνάντηση συμμετείχε και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης του κόμματος, Νίκος Σκορίνης.
Ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς, και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας, Γιώργος Τσίπρας, αφού υπογράμμισαν τη συμβολή των φορέων της οργανωμένης επιχειρηματικότητας στο διάλογο για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού, επεσήμαναν την ανάγκη άμεσης και ουσιαστικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων, κυρίως μικρών και μεσαίων, τη στήριξη της απασχόλησης, αλλά και τη συγκρότηση ενός προγράμματος επανεκκίνησης με βάση τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς και του κόσμου της εργασίας.
Όπως σημείωσαν, «η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι ως τώρα δραματικά ανεπαρκής. Δυστυχώς, η ελληνική επιχειρηματικότητα βιώνει τις συνέπειες της εφαρμογής της κυβερνητικής στρατηγικής για “ανοσία της αγέλης” στην οικονομία, η οποία υλοποιείται υπό τον επιστημονικοφανή μανδύα του σχεδίου Πισσαρίδη-Μητσοτάκη και με εκτελεστικό βραχίονα τις τράπεζες, οι οποίες κρατούν κλειστές τις κάνουλες της ρευστότητας.
Απαιτούνται άμεσα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης, με τη χορήγηση μη επιστρεπτέων ενισχύσεων, με πραγματική πρόσβαση σε ρευστότητα, με αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων και των τραπεζών. Οι τελευταίες, αν και έχουν λάβει 37 δισ. ευρώ ρευστότητα από την ΕΚΤ με αρνητικά επιτόκια για τη στήριξη των ΜμΕ, έχουν διαθέσει στην αγορά μόνο ένα μικρό μέρος από αυτά, κυρίως στους μεγάλους και καλούς τους πελάτες και για αναχρηματοδότηση παλιών δανείων».
Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα αντιμετώπισε με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η υγειονομική κρίση δεν έχει εξαλειφθεί και συνεχίζει να απειλεί την υγεία αλλά και την οικονομία και της χώρας μας. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για την προστασία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, ναι μεν ήταν προς τη σωστή κατεύθυνσή, αλλά υπό την απειλή του δεύτερου κύματος απαιτείται διαρκής παρακολούθηση και λήψη πρόσθετων μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, τόσο βραχυχρόνιων όσο και μεσομακροπρόθεσμων.
Πρέπει να υπάρξει άμεσα ένας προγραμματισμός για την στήριξη και ενίσχυση των κλάδων που έχουν πληγεί με έμφαση στον τουρισμό, που υπέστη και το βαρύτερο πλήγμα. Τα Επιμελητήρια είχαν υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση και θα συνεχίσουν να κάνουν προτάσεις προς την κυβέρνηση ώστε να υπάρξει πράγματι ένας ουσιαστικός μετασχηματισμός του τουριστικού μας προϊόντος για να εξαλείψουμε τα προβλήματα στην απευκταία περίπτωση που η πανδημία συνεχιστεί.
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να δημιουργηθούν δομές υγείας στις τουριστικές περιοχές, να ενισχυθούν οι έλεγχοι για τις περιοχές αυτές προκειμένου να πειστούν οι τουρίστες ότι η χώρα μας είναι ασφαλής για να την επισκεφθούν.
Και βέβαια, ο τουρισμός θα πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά από τα αναμενόμενα να εισρεύσουν στη χώρα μας κεφάλαια της Ε.Ε. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται από την τρέχουσα συγκυρία, ο τουρισμός δεν μπορεί να είναι «μονοκαλλιέργεια». Είναι απαραίτητη η αναθεώρηση του αναπτυξιακού μείγματος της ελληνικής οικονομίας με στρατηγική ανάδειξη νέων δυναμικών κι εξωστρεφών κλάδων, ανασυγκρότηση του παραγωγικού μηχανισμού της χώρας και στενότερη διασύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και την καινοτομία.
Μεγάλο μέρος της προσπάθειας θα πρέπει να στραφεί στη βελτίωση του χρηματοδοτικού περιβάλλοντος με αναμόρφωση της αναπτυξιακής τράπεζας και μετατροπή της σε βασικό όχημα για την αξιοποίηση των πόρων του ταμείου ανασυγκρότησης που θα διοχετευθούν στον ιδιωτικό τομέα.
Επίσης, θα πρέπει να επιταχυνθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και της οικονομίας και η ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη διαχείριση των πόρων που εξασφάλισε η χώρα μας από την Ε.Ε. για τα επόμενα χρόνια και η διαχείρισή τους θα πρέπει να ακολουθήσει μια κεντρική φιλοσοφία και αρχιτεκτονική η οποία θα στοχεύει τόσο στον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, όσο και στην άμεση στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας».