«Η αίσθηση που μας δίνετε είναι ότι βρίσκεστε σε βέρτιγκο» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο σχετικά με τα «μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων», απαντώντας στα όσα είπε λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
“Η κατάσταση είναι πράγματι δραματική. Έχουμε κάθε μέρα εκατόμβη νεκρών στα δημόσια νοσοκομεία» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: “Σταματήστε τις μακάβριες συγκρίσεις, σταματήστε τα ψέματα και τα επικοινωνιακά παιχνίδια. Δεν σας ζητάει κανείς να γίνετε Μωυσής κ. Μητσοτάκη, ούτε Αι-Γιώργης να σκοτώσετε τον δράκο. Το μονο που ζητάμε είναι να μην σκοτώνετε εσεις κι οι υπουργοί σας την κοινή λογική…” !
Μιλώντας για τις επισκέψεις του στα νοσοκομεία βλέπει την «υπεράνθρωπη προσπάθεια που κάνουν γιατροί και νοσηλευτές».
«Όμως η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου» ανέφερε και επισήμανε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «η αίσθηση που μας δίνετε και για την οικονομία αλλά και κυρίως για την ανθρώπινη ζωή, η αίσθηση που δίνετε ως κυβέρνηση είναι ότι βρίσκεστε σε vertigo, σε πλήρη απώλεια επαφής με την πραγματικότητα».
«Να μην νομίζετε κι εσείς και οι υπουργοί σας ότι απευθύνεστε σε κρετίνους. Να έχετε στοιχειώδη ενσυναίσθηση για ό,τι περνάει αυτή τη στιγμή η χώρα. Πολλοί συμπολίτες μας θα μπορούσαν να είχαν σωθεί και υπουργοί σας να πανηγυρίζουν» είπε σε έντονο τόνο
Αναφορικά με τους υπουργούς της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «νομίζουν πως απευθύνονται σε πολίτες χαμηλής νοημοσύνης» και επισήμανε πως «ο πιο κοντινός σας, ο κ. Γεραπετρίτης, είπε ότι αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ θα είχαμε περισσότερους νεκρούς. Τι είναι αυτά τα πράγματα; Στοιχειώδης νοημοσύνη και ενσυναίσθηση χρειάζεται. Τι συμπεριφορά είναι αυτή;».
«Εσείς κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργός αυτές τις δηλώσεις των υπουργών σας τις καλύπτετε; Τις συμμερίζεστε;» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε ότι «αυτό που θα σας ζητούσα είναι να ασχοληθείτε έστω και λίγο με την ουσία και όχι με την επικοινωνία και να μην μας κοροϊδεύετε. Πόσο πια θα μας κοροϊδεύετε;».
«Λέτε ότι θα καλύψετε τις θέσεις των επικουρικών που είναι στις ΜΕΘ. Το ίδιο πράγμα κάνετε. Αρα η τυμπανοκρουσία η χθεσινή ποιους αφορά; 10 -15 επιπλέον ανθρώπους; Όλα για την επικοινωνία, τίποτα για την ουσία.» συμπλήρωσε. Πέρα από τους εντατικολόγους επικουρικούς ο Αλέξης Τσίπρας αναρωτήθηκε: «Με τους άλλους γιατρούς τι θα γίνει; Με αυτους που έρχονται καθημερινά σε επαφή με τον covid;»
«Δημιουργείτε δύο ταχύτητες, περισσότερες ανισότητες αντί να λύνετε προβλήματα. Κι αυτό κάνατε και με το να έρχονται ιδιώτες γιατροί στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας». «Οι παρεμβάσεις που κάνετε μόνο για το θεαθήναι, για την επικοινωνία, για να γράψουν τα σάιτ και τα ΜΜΕ που έχουν αδρά επιδοτηθεί από την λίστα Πέτσα».
«Όλα τα κόμματα καταθέτουν προτάσεις. Δεν επιδείξαμε την ανευθυνότητα που δείξατε εσείς που με 30 νεκρούς από τη γρίπη. 100 νεκρούς την ημέρα έχουμε» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά τα επαγγέλματα των υγεινομικών,
Επισήμανε δε πως «το 2021 είναι λιγότερες οι δαπάνες για την Υγεία», ενώ προσέθεσε πως «λένε τα παπαγαλάκια τα δημοσιογραφικά και τιτιβίζουν και πολλοί σε αυτή την αίθουσα “τι κάνατε εσείς”. Εμείς σε συνθήκες σκληρής επιτήρησης κάναμε 19.500 προσλήψεις μόνιμων και έκτακτων στο ΕΣΥ. Αυξήσαμε τις κλίνες ΜΕΘ κατά 120 χωρίς να υπάρχει πανδημία. Εσείς ούτε μία κλίνη δεν οικοδομήσατε σε ΜΕΘ μέχρι να ξεκινήσει η πανδημία. Και τώρα παίζετε με τους αριθμούς. Αλλά το θέμα είναι πως όσες κλίνες και αν υπάρξουν, αν δεν στελεχωθούν με γιατρούς δεν μπορούν να λειτουργήσουν».
«Το μισθολόγιο των γιατρών είναι κρίσιμο» είπε εξ άλλου, ενώ μίλησε για ακόμα μια «λαθροχειρία», καθώς «η χώρα μας είναι προτελευταία σε δαπάνες για την Υγεία μετά την έναρξη της πανδημίας.
Ο Αλ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των γυναικών, τονίζοντας ότι τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν κατακόρυφα σε όλον τον κόσμο κατά τη διάρκεια της καραντίνας.
Επιπλέον, σημείωσε ότι τα δίκτυα δομών υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών και οι σχετικές γραμμές SOS ήταν έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ικανοποίηση που το αναγνωρίζει ο νυν πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης.
Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός μιλώντας για την επιστρεπτέα προκαταβολή το χαρακτήρισε ως μέτρο “εξαιρετικά επιτυχημένο”.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε ότι “το πρόγραμμα αυτό είναι επαναλαμβανόμενο και θα γίνει ακόμη πιο ενισχυμένο εφόσον αυτό επιβάλλουν οι ανάγκες των καιρών. Μόλις προχθές, λίγες ημέρες αφότου άνοιξε η πλατφόρμα, 79.000 επιχειρήσεις μοιράστηκαν 420 εκατ. ευρώ από τον 4ο κύκλο του προγράμματος. Το 50% δεν είναι επιστρεπτέο. Οι αρχικές αιτήσεις ξεπέρασαν τις 225.000» είπε και τόνισε πως ενημερώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών, ότι «ακόμα 143.000 επιχειρήσεις θα λάβουν εντός της ημέρας 700 εκατομμύρια ευρώ».
«Μιλάμε – είπε ο πρωθυπουργός – για επιχειρήσεις που δεν είναι μεγάλες. Καφετέριες, ταξί, εστιατόρια, ενοικιαζόμενα δωμάτια, γυμναστήρια, κομμωτήρια, λογιστές, φροντιστήρια σε κάθε γωνιά της χώρας». Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μείνουν ζωντανές, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας «και να έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τα βασικά λειτουργικά έξοδα, ώστε να ξανασυναντηθούν με την ανάκαμψη όταν με το καλό απομακρύνουμε την πραγματικότητα των μέτρων».
«Η αξιωματική αντιπολίτευση αδυνατεί να εκφέρει κάποια τεκμηριωμένη θετική πρόταση. Βλέπω εκκρεμές ανάμεσα στην ανεύθυνη καταγγελία και στην ανέξοδη πλειοδοσία» είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε «Θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις του κ. Τσίπρα αν συμφωνεί. Αυτό που ακούμε μέχρι στιγμής είναι όχι. Αλλά και ότι δίνω πάντα τα διπλάσια από αυτά που δίνει η κυβέρνηση. Είναι πάρα πολύ εύκολο κάθε φορά να παίρνεις αυτό που δίνει η κυβέρνηση και να το διπλασιάζεις. Δεν βοηθάει να χτίζετε αξιοπιστία σε μια εποχή που η κοινωνία αναζητά ενότητα και σαφή και τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο. Το δικό μας βλέμμα είναι στραμμένο στην κοινωνία και στον κοινό εχθρό που λέγεται covid 19» συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.
«Είναι μέτρα τα οποία έχουν ιδεολογικό πρόσημο, αποτελούν όμως καθρέφτη του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την άσκηση του κυβερνητικού έργου» είπε στη συνέχεια ο Κυρ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε «Όπως στο πρώτο μέτωπο της αντιμετώπισης της πανδημίας, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας κλήθηκαν να συνεργαστούν για το κοινό καλό, και στον δεύτερο τομέα της οικονομίας οι κόσμοι της παραγωγής και της εργασίας οφείλουν να συναντηθούν. Είναι πολιτική κοινωνικά δίκαιη, διαπνέεται από μία εθνική ματιά, κοιτάζει το συνολικό καλό της κοινωνίας, χωρίς διακρίσεις, χωρίς αποκλεισμούς. Θα βγούμε από αυτή την κρίση όρθιοι αλλά πάνω από όλα πρέπει να βγούμε ενωμένοι.