Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024

Παύλο πότε θα μας πεις κι εμάς τι έλεγε για τον Κασσελάκη;

Χοντρά “καρφιά” – κατά το κοινώς λεγόμενο “ταβανόπροκες” – άφησε ο Παύλος Πολάκης με ανάρτησή του για την Θεοδώρα Τζακρη, απαντώντας σε όσα του καταλόγισε ότι δήθεν “κρατούσε το φανάρι στους “πραξικοπηματίες” …”

Συγκεκριμένα ο Πολάκης αναφέρεται σε κάποιον διάλογο της Θ. Τζάκρη με τρίτους (αναφέρει τα πρόσωπα), σε συγκεκριμένο γραφείο, πριν της ΚΕ της πρότασης μομφής, αφήνοντας “αιχμές” για τον Κασσελάκη (“εξωχώριος”): ”Γιατί αν σου απαντήσω, πρέπει να πω αυτά που έλεγες για τον εξωχωριο, πριν την Κεντρική επιτροπή της μομφής στο κοινο με άλλον γραφείο σου στην Αθήνα εκεί στην πάροδο της Φιλελλήνων! Μπροστά στον Τακη και στον Πλούταρχο!!”

Και μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Πολάκης, ενώπιον μαρτύρων, τους οποίους και κατονομάζει, ενώ αφού τονίζει πως «έχει και ο εξευτελισμός τα όριά του», την προειδοποιεί πως «σε ένα μήνα, η τσιχλόφουσκα θα έχει εξαφανιστεί».

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στην άρνηση του κ. Αποστολάκη να παραδώσει την βουλευτική του έδρα στον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι ο ίδιος είναι βουλευτής Επικρατείας, «διορισμένος» από τον Αλέξη Τσίπρα, ο Παύλος Πολάκης τον καλεί να μην γίνεται «πιόνι ανίκανων εξωχώριων που τους χρησιμοποιούν «όμιλοι» για τους σχεδιασμούς της ελεγχόμενης αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού».

Η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη:

“Ναυαρχε παράδωσε την έδρα!
ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΝΗΚΕΙ!
Τιμησε την υστεροφημία σου!
Μην γίνεσαι πιόνι ανίκανων εξωχώριων που τους χρησιμοποιούν «ομιλοι» για τους σχεδιασμους της ελεγχομενης αναμορφωσης του πολιτικου σκηνικού, οπως έγραφε στο κατα παραγγελία άρθρο ο Βερυκιος!
ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ,ΕΣΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΑΥΡΙΟ!!
Θεοδωρα ,στο κρασι που έχουμε πιει στην Κρητη και στην Πελλα ,δεν θα σου απαντήσω στις προκλήσεις που τολμάς χωρις αιδω και κανεις εναντιον μου ,που σε υπερασπιστηκα ουκ ολιγες φορες….
Γιατι αν σου απαντήσω, πρεπει να πω αυτα που ελεγες για τον εξωχωριο, πριν την Κεντρικη επιτροπη της μομφης στο κοινο με άλλον γραφειο σου στην Αθηνα εκει στην παροδο της Φιλελληνων!
Μπροστα στον Τακη και στον Πλουταρχο!!
Αντε γιατι εχει και ο εξευτελισμος τα ορια του!!
ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ….γιατι σε ενα μηνα ,η τσιχλοφουσκα θα εχει εξαφανιστει…..”

Με τη νέα φρουρά η νέα μέρα του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτος στόχος η συσπειρωση δυνάμεων στην Βουλή και την κοινωνία

 

Συνεχίζει και Σαββατιάτικα τον “μαραθώνιο” επαφών και συναντήσεων ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παράλληλα με τον προγραμματισμό της κοινοβουλευτικής παρουσίας στην συζήτηση του προϋπολογισμού όπου – σημειώστε το – αναμένονται εκπλήξεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που θα πιστοποιούν την επιστροφή του στην κανονικότητα!

Με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη συναντήθηκε σήμερα Σάββατο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

«Συναντηθήκαμε χθες με τον αντιπρόεδρο της Left και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστα Αρνανίτη. Με ενημέρωσε για το σημαντικό έργο των ευρωβουλευτών μας και συμφωνήσαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αναλάβει πρωτοβουλίες και στην Ευρώπη, με προτεραιότητα την Ειρήνη, την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την ενίσχυση του εισοδήματος και της κλιματικής ανθεκτικότητας» έγραψε σε ανάρτησή του και ανέβασε φωτογραφία τους ο Σωκράτης Φάμελλος.

Επίσης, «μιλήσαμε για τη στάση της Left και των άλλων πολιτικών ομάδων στην πρόσφατη ψηφοφορία για τη νέα σύνθεση της Κομισιόν. Η καταψήφιση εκ μέρους της ευρωομάδας μας ήταν η μόνη συνεπής στάση για τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις. Η ευρωομάδα μας είναι ενιαίος βραχίονας με την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα».

«Ξεκινάμε δουλειά και προγραμματίζουμε άμεσα πρωτοβουλίες που θα ενισχύουν και στην Ευρώπη τις προοδευτικές συνεργασίες. Δυνατός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημαίνει ισχυρή Ελλάδα και καλύτερη Ευρώπη. Γυρίσαμε σελίδα, δυναμώνουμε και προχωράμε ενωμένοι» κατέληξε.

Εντωμεταξύ την Τρίτη – εκτός σοβαρού απροόπτου – συγκλείεται η πρώτη ΠΓ μετά την εκλογή νέας ηγεσίας και εκεί ο Σωκράτης Φάμελλος αναμένεται να ανακοινώσει το νέο σχήμα των οργάνων αλλά και ένα πρώτο οδικό χάρτη για την επόμενη περίοδο καθώς και το σχέδιο “ανοιγμάτων” του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή αλλά και την κοινωνία. Την επόμενη ημέρα συνεδριάζει η ΚΟ όπου θα ανακοινωθούν και οι αποφάσεις του που περιλαμβάνουν όπως όλα δείχνουν σαρωτική “αναδόμηση” στην ΚΟ.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες απόλυτα αναβαθμισμένος θα είναι ο ρόλος του Παύλου Πολάκη ο οποίος έχει ψηφιστεί από το “μισό κόμμα” και επέδειξε υποδειγματική πολιτική και δεοντολογική συμπεριφορά και προεκλογικά αλλά και κυρίως μετεκλογικά. Ο τομέας ευθύνης που θα αναλάβει θα είναι κομβικός ενώ προς ώρας δεν τίθεται θέμα θέσπισης θέσης αντιπροέδρου, για την οποία θα ήταν αν υπήρχε ο μοναδικός υποψήφιος.

Από εκεί και πέρα μια σειρά μπαρουτοκαπνισμένων στελεχών όπως ο Νικος Παππάς που θα είναι ο πρώτος ΚΕ αλλά και εκείνων που σήκωσαν στους ώμους τους (και στο πετσί τους …) το βάρος της μάχης με τους “κασσελίστας” όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Γιάννης Μπουλέκος, ο Χρ. Γιαννούλης, ο Χρ. Σπίρτζης, ο Κ. Ζαχαριάδης, ο Γ. Βασιλειάδης, ο Γ. Ραγκούσης αλλά και η Κατ. Νοτοπουλου θα έχουν διακριτούς ρόλους. Για την τελευταία ακούγεται και η δεύτερη θέση ΚΕ δίπλα στο Νίκο Παππά.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναμένεται να συνεδριάσει υπό την νέα ηγεσία την ερχόμενη Τετάρτη και ενώ θα έχουν προηγηθεί ζυμώσεις αναφορικά με τις προτεινόμενες αλλαγές στην παρουσία του κόμματος, στο Κοινοβούλιο. Για τη θέση του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επικρατέστερος φαντάζει ο Διονύσης Καλαματιανός, ενώ αντικαταστάτη αναζητά το περιβάλλον του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για το ρόλο του Διευθυντή της ΚΟ, μετά την αποχώρηση από το κόμμα του Θάνου Μωραΐτη.

Με δεδομένο, ακόμη, ότι ο Σωκράτης Φάμελλος εκλέγεται επί σειρά ετών βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, θα είναι ο ίδιος που θα ηγηθεί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην αίθουσα της Ολομέλειας. Ο Νίκος Παππάς δεν αποκλείεται να αξιοποιηθεί σε θέση κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, ενώ σημαίνοντα ρόλο εκτιμάται ότι θα διαδραματίζει στην κοινοβουλευτική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ και ο Παύλος Πολάκης. Ο Βουλευτής Χανίων φέρεται να οδεύει προς την ανάληψη συγκεκριμένου Τομέα Ευθύνης, ενώ ρόλο αναπληρώτριας κοινοβουλευτικής εκπροσώπου φαίνεται να έχει προταθεί και στην Κατερίνα Νοτοπούλου.

Αναβαθμισμένο ρόλο σε θέσεις Τομεαρχών και όχι μόνο αναμένεται να έχουν εντός και εκτός Βουλής το επόμενο διάστημα και οι βουλευτές Χρήστος Γιαννούλης, Γιώργος Καραμέρος, Μίλτος Ζαμπάρας, Συμεών Κεδίκογλου και Χάρης Μαμουλάκης. Οι τελευταίοι αποκαλούνται από τους συντρόφους τους εσωκομματικά ως «Φαμελλίστας», θέλοντας έτσι να αποτυπώσουν την ισχυρή πολιτική και διαπροσωπική σχέση τους με τον νέο Πρόεδρο του κόμματος, που τον υποστήριζαν δημόσια και με θέρμη, κατά την προεκλογική περίοδο. Πρόκειται για την πιο στενή ομάδα που πρόσκειται εσωκομματικά στον Σωκράτη Φάμελλο, για αυτό και αρκετά μέλη της, όπως για παράδειγμα ο βουλευτής, Μίλτος Ζαμπάρας, φημολογείται ότι θα αναπληρώσουν τα κενά από τα μέλη που αποχώρησαν από την Πολιτική Γραμματεία, ακολουθώντας τον Στέφανο Κασσελάκη. Σημειωτέον ότι η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα συνεδριάσει το απόγευμα της Τρίτης, ώστε να δρομολογηθούν οι όποιες αλλαγές στο κόμμα, που σε πρώτη φάση λέγεται πως δεν θα είναι εκτεταμένες, τουλάχιστον στην πορεία προς το επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Στο ενδιάμεσο, πληροφορίες ήθελαν τον Γιώργο Καραμέρο να δέχεται παραινέσεις, ώστε να οριστεί Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει κανενός είδους επιβεβαίωση προς αυτήν την κατεύθυνση. Αντίθετα, στην Κουμουνδούρου δεν φαίνεται να βιάζονται να απομακρύνουν τον Παυσανία Παπαγεωργίου, σημερινό Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, ο οποίος σε κάθε περίπτωση, θα έχει ειδικό ρόλο στο μέλλον στο επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Πολύ περισσότερο, όταν η νέα ηγεσία του κόμματος φαίνεται να επιθυμεί την ανάδειξη ενός «καθαρόαιμου» πολιτικού στελέχους σε ρόλο επικεφαλής της επικοινωνίας της Κουμουνδούρου αντί κάποιου/ας γνωστού/ης δημοσιογράφου.

Τέλος ακούγεται ότι ο Σωκράτης Φάμελλος σκέφτεται στο περιθώριο της ΕΓ, ένα άτυπο όργανο σαν “πρωινός καφές” όπου θα λαμβάνονται αποφάσεις για το πρόγραμμα της ημέρας χωρίς περαιτέρω αρμοδιότητες και εξουσίες ώστε να μην μπλέκεται στα πόδια της ΚΕ και της ΠΓ όπως μέχρι σήμερα το ΕΓ. Σε αυτό θα συμμετέχει σίγουρα ο Χρ. Κιμπιζής δημοσιογράφος υπεύθυνος της κάλυψης της καμπάνιας του νέου προέδρου όπως και ο νέος διευθυντής του γραφείου του. Κορυφαίο ρόλο και εδώ όπως και στην ΠΓ θα έχει φυσικά η Όλγα Γεροβασίλη.

Τι έλεγαν οι 6 αποστάτες μετά την εκλογή Κασσελάκη πριν ένα χρόνο

“Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα …”, ή όπως έλεγε και ο Γκρούτσο Μαρξ: “Αυτές είναι οι απόψεις μου αλλά αν δεν σας κάνουν … έχω κι άλλες”!

Οι συγκεκριμένοι βουλευτές ανήκουν στον στενό πυρήνα των συνεργατών και υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη, με εξαίρεση τον Πέτρο Παππά που μένει να δούμε τι θα κάνει.

Να σημειωθεί πως σε αυτή την ομάδα των ανεξάρτητων πλέον βουλευτών προστίθενται και οι Γιάννης Σαρακιώτης και Ευάγγελος Αποστολάκης που επίσης έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, κρατώντας την έδρα, προσωρινά ως ανεξάρτητοι και μελλοντικά, όπως φαίνεται, ως βουλευτές του «Κινήματος Δημοκρατίας» του Στέφανου Κασσελάκη που διακαώς αναζητά 10 βουλευτές για να συγκροτήσει Κοινοβουλευτική Ομάδα και να έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Οι 6 πρώην βουλευτές που απάντησαν στον ΣΥΡΙΖΑ για τις έδρες
Ας σταθούμε, όμως, στους έξι βουλευτές που εξέδωσαν την προαναφερθείσα ανακοίνωση. Πρόκειται για τους Αλέξανδρο Αυλωνίτη, Κυριακή Μάλαμα, Πέτρο Παππά, Γιώτα Πούλου, Θεοδώρα Τζάκρη, Ραλλία Χρηστίδου. Η κοινή τους ανακοίνωση αποτελεί μία μάλλον άχαρη προσπάθεια να αποκρούσουν τα «πυρά» που δέχονται λόγω της μη παράδοσης της έδρας στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο άλλωστε εξελέγησαν. Θυμηδία όμως προκαλεί η αναφορά τους στο άρθρο 60 του Συντάγματος, το οποίο, όπως τονίζουν «επιβάλλει την ελευθερία δράσης και σκέψης του βουλευτή κι όσοι ορκίζονται σε αυτό ορκίζονται στην τήρηση του Συντάγματος».

Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι «τα κόμματα που δεν τηρούν τις βασικές αρχές του Συντάγματος, όπως η δημοκρατία, οι ελεύθερες εκλογές, η δημοκρατική διαφάνεια στη λειτουργία τους, δεν νομιμοποιούνται να ζητούν “εργολαβικά” έδρες. Οι έδρες δεν είναι καρέκλες, είναι όρκοι στη Δημοκρατία».

Μόνο που όπως φαίνεται η επίκληση της Δημοκρατίας είναι αλά καρτ. Πώς μπορεί αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι οι αποχωρήσαντες που κάποτε έσκιζαν τα ιμάτιά τους για την αποστασία των πρώην συντρόφων τους στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ανεξαρτητοποιήθηκαν και δημιούργησαν την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Αριστεράς,  υποστήριζαν ότι έπρεπε τότε να παραδοθούν οι έδρες, ενώ σήμερα  ισχυρίζονται πως για την περίπτωση τους δεν ισχύει η ίδια υποχρέωση.

Τι έλεγαν στις αποχωρήσεις των ΝΕΑΡ
Ας ξεκινήσουμε με τον Πέτρο Παππά, ο οποίος, τον περασμένο Ιούνιο, σε πολιτικό πάνελ, απευθύνθηκε εξοργισμένος στην Θεανώ Φωτίου της Νέας Αριστεράς, λέγοντας ότι «το 2,4% (σ.σ. το ποσοστό που έλαβε η Νέα Αριστερά στις Ευρωεκλογές) δεν νομιμοποιεί κανένα κόμμα να κατέχει έδρες. Δώστε τις έδρες πίσω».

Εξάλλου, σε συνέντευξή του καλοκαίρι στο Πρώτο Πρόγραμμα, ερωτηθείς για το αν τίθεται θέμα νομιμοποίησης των εδρών της Νέας Αριστεράς και της επιστροφής τους, υπήρξε καταπέλτης κατά των πρώην συντρόφων του: «Σαφέστατα, αυτό που λέμε είναι δώστε τις έδρες τώρα πίσω. Δεν είναι έδρες δικές σας και σας το έδειξε ο κόσμος στις εκλογές. Είναι πλήρως απονομιμοποιημένο το μόρφωμα της Νέας Αριστεράς. Αυτή τη στιγμή στη Βουλή είναι υποκλαπείσες από τον ΣΥΡΙΖΑ οι έδρες αυτές. Κατέβηκαν με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παραμένει δεύτερη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα και το ποσοστό το οποίο εισέπραξαν νομίζω είναι πλήρως αναντίστοιχο με τις έδρες τις οποίες κατέχουν αυτή τη στιγμή στη Βουλή, υπονομεύοντας την πορεία της Αριστεράς και υπονομεύοντας την ίδια την Κεντροαριστερά και στην πραγματικότητα πληγώνοντας τον προοδευτικό κόσμο στη χώρα»

Και ο πιο σοβαρός και μετρημένος, κατά τα άλλα, Ευάγγελος Αποστολάκης, όμως, έκανε παρόμοιες δηλώσεις στην ΕΡΤ, μετά τις Ευρωεκλογές: «…Η Νέα Αριστερά δεν κατάφερε να πείσει τον κόσμο. Θεωρούμε ότι οι έδρες της Νέας Αριστεράς πρέπει να επιστραφούν». Ναι, αλλά μήπως έχασαν την κάρτα επιστροφής/αλλαγής;

Πάμε και στην αγαπημένη του κοινού των Kasselistas, υπαρχηγό Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία, γενικώς, δέκα λέει, δύο καταλαβαίνουμε, εν προκειμένω όμως έχει υπάρξει ιδιαίτερα ξεκάθαρη και διαφωτιστική, σχετικά με τη σημασία και το πολιτικό βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο σήμερα αποστρέφεται. 

Τον περασμένο Φεβρουάριο, σε συνέντευξή της είχε πει πως «μια συζήτηση για την ευρύτερη κεντροαριστερά, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν μπορεί να γίνει χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι η ραχοκοκαλιά της κεντροαριστεράς, στην παρούσα συζήτηση».

Λίγους μήνες αργότερα, καταλάβαμε ότι αυτό που εννοούσε η «οπλαρχηγός» Τζάκρη ήταν… όπου ΣΥΡΙΖΑ βάλτε Κασσελάκης… Οι θάλασσες ανήκουν στα ψάρια τους και οι έδρες στον Στέφανο. Τελεία και παύλα.

Τώρα, για την περίπτωση της Ραλλίας Χρηστίδου, το σχετικό απόσπασμα από ανάρτησή της στο twitter, μετά τις Ευρωεκλογές είναι ενδεικτικό: «Μην σπαταλάτε την ενέργειά σας στις έδρες που «εκλάπησαν». Αν ήταν να δοθούν πίσω δεν θα είχαν φύγει ποτέ».

Αν μη τι άλλο, εδώ υπάρχει συνέπεια έργων και πράξεων, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς. 

Από την άλλη, η Κυριακή Μάλαμα, που δεν θα πήγαινε στο ταξίδι που οργάνωσε ο κύριος Κασσελάκης για τους βουλευτές του στις Σπέτσες στις αρχές του ‘24, επειδή … την πειράζει το καράβι, τελικώς όχι μόνο πήγε και ενθουσιάστηκε από τη συνεργασία της με τον τότε πρόεδρο, αλλά στη συνέχεια αποχώρησε κι από τον ΣΥΡΙΖΑ για χάρη του.

Μετά το Mega έπιασε στασίδι και στον ΣΚΑΙ του Αλαφούζου

 

Συνεχίζεται το ανελέητο “κυνηγητό” του (άτυπου) προέδρου του ελληνικού “Κινήματος Δημοκρατών” από τα κανάλια! 

Μετά το Mega όπου εμφανίστηκε 4 φορές το προηγούμενο δεκαήμερο (περίπου οσες η Ράνια Τζίμα που λέει το δελτίο), σειρά πήρε ο ΣΚΑΙ με 2 εμφανίσεις σε 4 ημέρες (δεν μετράμε και του κ. Καπνισάκη). 

Ενδιαμέσως έκανε και ένα “γκεστ” στον Λιάγκα την ώρα που έβγαζε την Φάρλι!

Με επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ (με αυτό θα ζήσει ή θα πεθάνει πολιτικά) του Αλέξη Τσίπρα (εμμονή) και του Παύλου Πολάκη (πάρτε ποπ κορν) εμφανίστηκε εκ νέου στον ΣΚΑΙ σήμερα ο Στ. Κασσελάκης που δείχνει να μην επιθυμεί με τίποτα να αφήσει πίσω τον “καταποντισμό” του στον ΣΥΡΙΖΑ! Παράλληλα παραδέχτηκε ότι δεν είχε καμιά στήριξη από τον Αλέξη για την εκλογή του.

«Έχουμε περάσει από το στάδιο του Αρείου Πάγου και προχωράμε στην εσωτερική οργάνωση και σύντομα θα γίνει το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Δημοκρατίας» ανακοίνωσε σήμερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του Κινήματος, Στέφανος Κασσελάκης.

«Βάση ανθρώπων από ολόκληρη την επικράτεια και την ομογένεια στηρίζει κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει στην πολιτική, ένα Κίνημα που δημιουργήθηκε από τους αποκλεισμένους στον δρόμο, έξω από μία πόρτα, που θέλουν να σπάσουν τους τοίχους που έφτιαξαν οι λίγοι για εκείνους» τόνισε.

«Αυτή τη στιγμή το κίνημα αριθμεί 30.000 μέλη και στόχος είναι μέσα στο 2025 τα 100.000 μέλη» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ενώ για τους ανεξαρτοποιημένους βουλευτές Παππά, Σαρακιώτη, Αποστολάκη, είπε: «Θα συνεργαστώ με όλους τους δημοκράτες, προοδευτικούς βουλευτές». Μάλιστα, για τον κ. Αποστολάκη, είπε χαρακτηριστικά ότι «όπως και εγώ ως υποψήφιοι Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέσαμε ψήφους με την προσπάθειά μας. Όσο άλλοι απουσίαζαν μεταξύ των δύο εκλογών, Μαΐου και Ιουνίου 2023, για να διαδεχθούν τον κ. Τσίπρα, εμείς με τον ναύαρχο πήγαμε στα ακριτικά νησιά για να εξηγήσουμε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά θέματα. Ο ναύαρχος Αποστολάκης έχει προσφέρει πολλά στη χώρα και έχει φρέσκες αντιλήψεις. Κανείς που έχει αγκαλιάσει αντιδημοκρατικές, σταλινικές πρακτικές δεν έχει δικαίωμα να τον πιάνει στο στόμα του. Όπως και οποιοδήποτε άλλον που δεν έχει συμφωνήσει με αυτές τις πρακτικές».

«Δεν στηρίχθηκα από τον προκάτοχό μου, τον κύριο Τσίπρα, την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ την κέρδισα με την αξία μου. Προσωπικά γνώριζα τη μομφή που ένα χρόνο έτρεχα σε όλη τη χώρα για να αναδιοργανώσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την πρώτη στιγμή, τότε έβγαιναν πρωτοκλασάτα στελέχη του παλιού ΣΥΡΙΖΑ με βαριές κατηγορίες ενάντια στο πρόσωπό μου. Ακολούθησε διάσπαση επειδή μερικοί έχασαν και αποφάσισαν να φύγουν. Πήγαμε στα Χριστούγεννα που έπρεπε να χρηματοδοτήσουμε το δώρο των υπαλλήλων των δύο κομματικών μέσων. Μετά πήγαμε σε ένα συνέδριο αμφισβήτησης και τελικά, ενώ κρατήσαμε αξιοπρεπώς τη δεύτερη θέση, το κόμμα ξέμεινε από χρήματα» δήλωσε επίσης, ο Στέφανος Κασσελάκης.

Και συνέχισε: «Στο τέλος της ημέρας είμαι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που δεν έχει πάρει ένα ευρώ από το κόμμα του και το κράτος» ενώ σχετικά με το πόθεν έσχες και τον Παύλος Πολάκη: «Θα πάω δικαστικά με τον Πολάκη»

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024

“Μούφα” το “παραμενουμε ανεξάρτητοι βουλευτές” από τους αποστάτες! Σχέδιο να ανακοινώσουν την ένταξή τους στο κόμμα Κασσελάκη μόλις βρεθούν οι “10” για να σχηματιστεί ΚΟ στη Βουλή!

Σχέδιο να δηλώνουν αρχικά δήθεν “άστεγοι” πολιτικά και ανεξάρτητοι βουλευτές και να προσχωρήσουν στο κόμμα Κασσελακη μόλις συμπληρωθεί ο “μαγικός αριθμός” 10 βουλευτών ώστε να σχηματιστεί ανεξάρτητη ΚΟ στην Βουλή (όπως της ΝΕΑΡ) που θα ανήκει στο “Κίνημα Δημοκρατίας”!

Οι μάσκες έπεσαν και άλλος ένας εμπαιγμός πολιτών και θεσμών από την πλευρά Κασσελάκη έρχεται στην επιφάνεια.

«Τα κόμματα που δεν τηρούν τις βασικές αρχές του Συντάγματος δεν νομιμοποιούνται να ζητούν “εργολαβικά” έδρες» τονίζουν, σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Κυριακή Μάλαμα, Πέτρος Παππάς, Γιώτα Πούλου, Θεοδώρα Τζάκρη και Ραλλία Χρηστίδου.

Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, «Με αφορμή της αήθεις επιθέσεις που δέχονται χθες και σήμερα δύο ανεξαρτητοποιηθέντες βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, παραπέμπουμε όλους εκείνους τους οψιγενείς “υποστηρικτές” της συνταγματικής τάξης, στο άρθρο 60 του Συντάγματος. Το άρθρο αυτό επιβάλλει την ελευθερία δράσης και σκέψης του βουλευτή κι όσοι ορκίζονται σε αυτό ορκίζονται στην τήρηση του Συντάγματος».

Τονίζουν μάλιστα ότι «τα κόμματα που δεν τηρούν τις βασικές αρχές του Συντάγματος, όπως η δημοκρατία, οι ελεύθερες εκλογές, η δημοκρατική διαφάνεια στη λειτουργία τους, δεν νομιμοποιούνται να ζητούν “εργολαβικά” έδρες. Οι έδρες δεν είναι καρέκλες, είναι όρκοι στη Δημοκρατία».

«Στεκόμαστε, λοιπόν, δίπλα στους δύο συναδέλφους, τους καλούμε να μείνουν ακλόνητοι απέναντι σε κάθε προσπάθεια πολιτικού εκφοβισμού τους και τους συμπαραστεκόμαστε καθώς υποστήκαµε κι εμείς τα ίδια από ένα κόμμα που εξετράπη από την δημοκρατική του πορεία» αναφέρουν.

Σημειώνεται ότι οι πέντε εκ των έξι βουλευτών συνυπογράφουν, ήδη, το τελευταίο διάστημα, ανακοινώσεις με τον επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατίας, Στέφανο Κασσελάκη, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι και ο Πέτρος Παππάς υπογράφει την παραπάνω δήλωση.

Αποκάλυψη - Το τηλεφώνημα και η αλλαγή “πλεύσης” από το ναύαρχο! Τι τον έκανε να επισπεύσει την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ παίρνοντας την έδρα

 

Έχει γίνει ήδη γνωστό στους δημοσιογραφικούς κύκλους ότι αρχικός σχεδιασμός του Ευ. Αποστολάκη ήταν να ανακοινώσει σήμερα Παρασκευή την απόφαση της αποχώρησής του από τον ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την έδρα Επικρατείας που δια κρατεί και όχι χθες, όπως τελικά έκανε.

Μια αποκάλυψη για το “παρασκήνιο” αυτής της απόφασης φέρνει στο “φως” το powergame.gr

Χθες το πρωί συνεδρίαζε διαδικτυακά μέσω chat η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Επειδή το απόγευμα της ίδιας μέρας υπήρχε εκδήλωση του ΣΦΕΑ στην Παλαιά Βουλή με αντικείμενο την αναγνώριση της Γυάρου ως τόπου πολιτιστικής κληρονομιάς, ειπώθηκε ότι καλό θα είναι να παρευρεθούν στην εκδήλωση βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσα σε αυτούς που εξέφρασαν τη διαθεσιμότητά τους ήταν και ο ναύαρχος Αποστολάκης. Συγκεκριμένα, στις 12:31 του μεσημεριού παρενέβη στη συζήτηση ο βουλευτής Ευάγγελος Αποστολάκης και δήλωσε ότι θέλει να πάει στην εκδήλωση. Όπως και έγινε. Πήγε, λοιπόν, στις 6 μ.μ. στην εκδήλωση ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μία ώρα αργότερα ανεξαρτητοποιήθηκε.

Δεν υπάρχει άνθρωπος πλην των κασσελακικών που να μην αποδοκιμάζει την κατάπτυστη πράξη του Αποστολάκη

 

Πλην του πολιτικού μορφώματος του Ταύρου, δεν υπάρχει άνθρωπος σοβαρός που να μην αποδοκιμάζει την κατάπτυστη πράξη του απόστρατου ναυάρχου Αποστολάκη, με την “κλοπή” της βουλευτικής έδρας από το ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και ο ΣΚΑΙ κράζει την ανέντιμη και ανήθικη συμπεριφορά του να “κλέψει” ουσιαστικά την έδρα του ΣΥΡΙΖΑ, αφού δεν είναι έδρα με σταυροδοσία, αλλά του ψηφοδελτίου Επικρατείας όπου οι βουλευτες οριζονται τιμητικά από το κόμμα!

“Ναύαρχε τους σταυρούς τους εχει πάρει το κόμμα. Είσαι βουλευτής Επικρατείας, την έδρα την παραδίδεις. Δεν έχεις πάρει ούτε έναν σταυρο. Η κ. Ακρίτα επίσης Επικρατείας, είπε παρότι είχε διαφωνίες ότι δεν μπορεί να φύγει γιατί είναι βουλευτής Επικρατείας” Χρ. Κούτρας

Μανόλης Αναγνωστάκης: “ΔEN EΦTAIΓE AYTOΣ TOΣOΣ HTAN”

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγορεί ότι θα μείνει με το στίγμα του αποστάτη, καθώς επέλεξε να κάνει αυτό για το οποίο ο Κασσελάκης κατηγορούσε όσους έφυγαν επί προεδρία του, να κρατήσει δηλαδή την βουλευτική έδρα. Και αυτό παρότι η έδρα Επικρατείας ανήκει στο κόμμα και όχι στον εκάστοτε βουλευτή. Επέλεξε να μην πει το παραμικρό για τις προθέσεις του στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, τον οποίο συνάντησε λίγα λεπτά πριν εκδώσει την ανακοίνωση με την οποία βάζει πλώρη για το κόμμα Κασσελάκη. Επέλεξε όμως και να παρακούσει και τον άνθρωπο που τον έκανε υπουργό και τον έβαλε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, τον Αλέξη Τσίπρα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο 67χρονος Ρεθυμνιώτης βουλευτής απασχολεί με τις κινήσεις του, από τότε που τον προσέβαλε το μικρόβιο της πολιτικής.

Ο Μητσοτάκης παραλίγο να τον προτείνει για ΠτΔ
Ο κ. Αποστολάκης έχαιρε διακομματικής εκτίμησης και όπως διεφάνη και από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Αποστολάκης είχε φτάσει «πολύ κοντά» να προταθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2020 για την θέση του προέδρου της Δημοκρατίας, αντί για την κα Σακελλαροπούλου. «Φτάσαμε πολύ κοντά, πάρα πολύ κοντά» είχε πει σε δημοσιογράφους, επιβεβαιώνοντας τη σχετική φημολογία.

Ανακοινώθηκε υπουργός και … τα γύρισε

Η πρώτη «βόμβα» στην πολιτική σκηνή ήρθε τον Αύγουστο του 2021. Στον ανασχηματισμό Μητσοτάκη, ανακοινώθηκε ότι ο Ευάγγελος Αποστολάκης, αναλαμβάνει υπουργός στο νεοσύστατο, τότε, υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Μάλιστα για την τοποθέτησή του είχε ενημερώσει το Μαξίμου, τόσο τον πρόεδρο τότε του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και την αείμνηστη πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννήματα.

Είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο, καθώς ο Ευ. Αποστολάκης παζάρευε την υπουργοποίησή του: Απαιτούσε να γίνει υπουργός και όχι αναπληρωτής - όπως προέβλεπε η αρχική πρόταση - και να προΐσταται ξεχωριστού υπουργείου. Ο Μητσοτάκης - που βρίσκονταν στις ΗΠΑ εκείνη την περίοδο – δέχθηκε τα αιτήματά του. Επιστρέφοντας στην Αθήνα, οι δύο άνδρες συζήτησαν τις λεπτομέρειες για το χαρτοφυλάκιο και ο κ. Αποστολάκης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, λέγοντας «θα τα δώσω όλα, ευχαριστώ για την τιμή».

Δέκα ημέρες πριν ανακοινωθεί, είχε τηλεφωνήσει ο ίδιος ο Ευ. Αποστολάκης στον Αλ. Τσίπρα ανακοινώνοντάς του την πρόταση που του έγινε. «Θα επιθυμούσα να είμαι πρόσωπο κοινής αποδοχής, να έχω τη σύμφωνη γνώμη τη δική σου και της Φώφης Γεννηματά», είχε πει τότε ο κ. Αποστολάκης . «Δεν μπορώ να δώσω τη συναίνεσή μου γιατί θεωρώ ότι προέρχεσαι από τον προοδευτικό, δημοκρατικό χώρο και προσχωρείς στη Δεξιά» του είχε απαντήσει ο Αλ. Τσίπρας. «Πρόεδρε, θα αποδεχθώ μια θέση που αφορά τη θωράκιση της χώρας από τις πυρκαγιές και εκτιμώ ότι είναι ένα εθνικό θέμα» απάντησε ο Αποστολάκης προσθέτοντας πως «αν δεν δώσετε την συναίνεσή σας δεν θα αποδεχθώ τη θέση». Σε δεύτερο τηλεφώνημα και ενώ πλησίαζε η ώρα των ανακοινώσεων του ανασχηματισμού, ο Τσίπρας διεμήνυσε στον Αποστολάκη δεν θα συναινέσει στην τοποθέτησή του και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί απέναντί του αν χρειαστεί.

Παρά ταύτα, ο κ. Αποστολάκης επέμεινε και δέχτηκε τη θέση. Έτσι, η κυβέρνηση τον συμπεριέλαβε στη λίστα των υπουργών και τον ανακοίνωσε. Ωστόσο αμέσως μετά, ο ΣΥΡΙΖΑ, έβγαλε ανακοίνωση όπου έκανε λόγο για «αποστασία» και «εξαγορά στελεχών έναντι θέσεων», χωρίς να αναφέρει το όνομα του κ. Αποστολάκη.

Ο ναύαρχος έκανε πίσω. Δήλωσε ότι δεν αποδέχεται την θέση με αποτέλεσμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να του πει στο τηλέφωνο σε έντονο ύφος ότι τον εξέθεσε προσωπικά. Το Μαξίμου σε μια σκληρή ανακοίνωσή του τον κατηγόρησε ότι δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ και ότι φάνηκε κατώτερος των περιστάσεων.

«Πρόεδρε με παγίδευσαν, μου είπαν ότι υπάρχει συναίνεση» λέγεται ότι δικαιολογήθηκε στον Αλέξη Τσίπρα

Τα δείγματα πολιτικής … οξυδέρκειας και αλλαγής απόψεων εν είδη ανεμοδούρας του κ. Αποστολάκη, φάνηκαν σε πλείστες περιπτώσεις. Μετά την οδυνηρή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2023 δήλωσε έκπληκτος από τα αποτελέσματα και πως δεν αμφισβητείται η αρχηγία Τσίπρα. Παρά ταύτα εκτιμούσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι καλή. Στη συνέχεια, όταν παραιτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και δήλωνε ότι η Έφη Αχτσιόγλου, είναι μια καλή υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Λίγο αργότερα, υπέγραψε υπέρ της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη και μεταξύ α’ και β’ γύρου κατηγορούσε την Αχτσιόγλου για τοξικότητα.

Όταν εξελέγη πρόεδρος ο κ. Κασσελάκης, έγινε μέλος της ηγετικής ομάδας σχεδόν το alter ego του. Φρόντιζε να δικαιολογεί τον αρχηγό ακόμη και για το «κρατίδιο» με την οποία είχε περιγράψει τα Κατεχόμενα στην Κύπρο, για την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας, αλλά και να ενημερώνει την κοινή γνώμη για το πότε και πού θα πήγαινε φαντάρος ο Κασσελάκης ή να προειδοποιεί την εσωκομματική αντιπολίτευση, τότε, ότι πρέπει να καταλάβουν όλοι πως νέος αρχηγός είναι ο Κασσελάκης.

Ο ναύαρχος βέβαια τα είχε κάνει… μούσκεμα στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ζητώντας να στηριχθούν «αντάρτες» υποψήφιοι της ΝΔ, με αποτέλεσμα να τον αδειάσει η Κουμουνδούρου, κάνοντας λόγο για προσωπικές απόψεις. Προφανώς γι’ αυτό εκείνη την περίοδο, όταν στριμώχνονταν σε συνεντεύξεις απαντούσε διαρκώς «δεν ξέρω».

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης δεν απέκλειε το φθινόπωρο του 2023 τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και έγινε με την αποχώρηση Αχτσιόγλου, Χαρίτση, Τσακαλώτου κλπ, αλλά δήλωνε ότι «δεν θα είναι και καταστροφή».

Τον Σεπτέμβριο του 2023, ανέλαβε ρόλο… βαρκάρη για τον Στέφανο Κασσελάκη: Ο ναύαρχος Αποστολάκης τον πήγε με το φουσκωτό του στη Μακρόνησο, για να δώσει τότε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τα διαπιστευτήριά του στο κοινό της Αριστεράς.

Ο κ. Αποστολάκης έκανε αρκετές ναυτικές περιοδείες με Κασσελάκη. Κατά την προεκλογική περίοδο του 2023 είχαν κάνει με σκάφος περιοδεία από τα Δωδεκάνησα μέχρι τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Το ίδιο μοντέλο, της ναυτικής εβδομάδας, επανέλαβαν και το 2024 με το σκάφος Par Afron.

Τον περασμένο Ιούνιο, ο βουλευτής Επικρατείας άναβε νέες φωτιές, καθώς σχολιάζοντας τα περί μαύρων ταμείων στον ΣΥΡΙΖΑ που κατήγγειλε ο Στ. Κασσελάκη, έλεγε πως όλα τα κόμματα έχουν! Λίγο αργότερα, μετά τις αντιδράσεις, φυσικά τα γύρισε, λέγοντας πως «δεν έχει αντιληφθεί» να έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ μαύρα χρήματα.

Το επεισοδιακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, η αποχώρηση Κασσελάκη και η ίδρυση νέου κόμματος, έφεραν τον ναύαρχο σε αμηχανία για τις αποφάσεις του.

Σε ανάρτησή του προ ημερών ανέφερε ότι «αυτό το κόμμα δεν μπορεί να εμπνεύσει και να ασκήσει τα καθήκοντα που του ανέθεσε ο ελληνικός λαός ως αξιωματική αντιπολίτευση» ωστόσο περίμενε να ακούσει τον Τσίπρα.

«Πριν πάρω τις προσωπικές μου αποφάσεις, περιμένω να ακούσω τον Αλέξη Τσίπρα».

Πράγματι μίλησε με τον πρώην πρωθυπουργό, καλώντας τον στο τηλέφωνο. Ωστόσο… δεν τον άκουσε. Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, αποκάλυψαν πως ο πρώην πρωθυπουργός μετέφερε στον κ. Αποστολάκη «με απόλυτο τρόπο», τη θέση του «πως ειδικά ένας διορισμένος βουλευτής, όταν διαφωνεί με το κόμμα που τον εξέλεξε, παραιτείται, αφήνοντας την έδρα που ούτε πολιτικά ούτε ηθικά του ανήκει. Προφανώς εισάκουσε συμβουλές άλλων».

Την Πέμπτη 28/11 ο Ευάγγελος Αποστολάκης ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν παραδίδει την έδρα.

Το “ακαριαίο” μήνυμα Τσίπρα – Φάμελλου – Κοτζιά – ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και ΝΕΑΡ στην προσπάθεια Αποστολάκη και γνωστών “κέντρων” να χαλάσουν το κλίμα!

 

Κατά μία ημέρα επίσπευσε την ανακοίνωση της απόφασής του να αρπάξει την 2η έδρα Επικρατείας από τον ΣΥΡΙΖΑ και να ανεξαρτητοποιηθεί ο απόστρατος ναύαρχος Αποστολάκης, με ξεκάθαρο στόχο να χαλάσει το θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε για τον ΣΥΡΙΖΑ από την θερμή συνάντηση Τσίπρα – Φάμελλου χτες το πρωί! Η έντονη κινητικότητα που αναπτύσσεται μετά την απαλλαγή από την τοξικότητα και της μπαχαλοποίηση στην Κουμουνδούρου οδήγησαν προφανώς στην αλλαγή κάποιων σχεδιασμών για να αλλάξουν την ατζέντα από το μήνυμα της συσπείρωσης της Αριστεράς που εξέπεμπε χτες η κοινή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, του Νίκου Κοτζιά, του Σωκ. Φάμελλου, όλων των ηγετικών στελεχών της νέας ημέρας στον ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΕΑΡ, στην παρουσίαση του βιβλίου  «Μαρξ και Διπλωματία. Ο Καρλ Μαρξ: Θεωρία και Πρακτική για τις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική» στην αίθουσα Νίκος Τρίτσης στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων, το απόγευμα της Πέμπτης στις 18.30′

Ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε μαζί με τον Νίκο Κοτζιά, να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Ότι ο προοδευτικός κόσμος θα κάνει ότι μπορεί για να επιστρέψει, με πρωταγωνίστρια την Αριστερά, παρά τα αντίθετα σχέδια διάφορων κέντρων.

Το κλίμα προσπάθησε να το χαλάσει ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίηση του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα της παρουσίασης του βιβλίου του Νίκου Κοτζιά, επιχειρώντας - προφανώς - να επισκιάσει την ενωτική αυτή πρωτοβουλία.

Το μόνο που κατάφερε στην πραγματικότητα, ήταν το να προκαλέσει χλευαστικά εναντίον του σχόλια στα «πηγαδάκια» που δημιουργήθηκαν μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, δηλώσεις αποδοκιμασίας ακόμα και από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (Δημήτρης Μαρκόπουλος, στο Action24) και την οργισμένη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας, τις προηγούμενες ημέρες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ευάγγελο Αποστολάκη, με πρωτοβουλία του τελευταίου.

Με απόλυτο τρόπο του μετέφερε την θέση του πως - ειδικά ένας διορισμένος βουλευτής - όταν διαφωνεί με το κόμμα που τον εξέλεξε, παραιτείται, αφήνοντας την έδρα που ούτε πολιτικά, αλλά ούτε και ηθικά του ανήκει.

Πάντως η  κορύφωση της υποκρισίας ήρθε, όταν ξαφνικά νωρίς χθες το απόγευμα σε εκδήλωση του ΣΦΕΑ στην Παλιά Βουλή, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και ο μέχρι τότε βουλευτής Επικρατείας του κόμματος, Ευάγγελος Αποστολάκης συνέπεσαν στην ίδια εκδήλωση, χωρίς να έχουν επικοινωνήσει προηγουμένως.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φάμελλος, ο οποίος συναντά εδώ και μέρες όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (όπως έπραξε χθες και με την Έλενα Ακρίτα), ρώτησε τον κ. Αποστολάκη, γιατί δεν απάντησε στα μηνύματα που δέχτηκε το προηγούμενο διάστημα από το κόμμα. Από πλευράς του, ο κ. Αποστολάκης απέφυγε να απαντήσει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Δεν ενημέρωσε για τις προθέσεις του τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και λίγο αργότερα ανακοίνωσε την αποχώρησή του.

Μάλιστα, ο κ. Αποστολάκης επρόκειτο να ανεξαρτητοποιηθεί, κατά ασφαλείς πληροφορίες, σήμερα το πρωί, αλλά φαίνεται πως την επίσπευση των διαδικασιών προκάλεσε η έντονη κινητικότητα χθες πέριξ της Κουμουνδούρου, καθώς ο Σωκράτης Φάμελλος επισκέφθηκε το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα λίγα μετά τη γνωστοποίηση της ανεξαρτητοποίησης του βουλευτή Φθιώτιδας, Γιάννη Σαρακιώτη, ενώ ο «όλος ΣΥΡΙΖΑ» έδωσε το παρόν στην παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Κοτζιά, καθώς παρόντα ήταν, πλην των Αλέξη Τσίπρα και Σωκράτη Φάμελλου, βουλευτές, στελέχη και προσωπικότητες από τον ΣΥΡΙΖΑ, το «Πράττω» και την Νέα Αριστερά, όπως οι:

  • · Όλγα Γεροβασίλη,
  • · Νίκος Παππάς
  • · Παύλος Πολάκης
  • · Κατερίνα Νοτοπούλου
  • · Ράνια Σβίγκου
  • · Συμεών Κεδίκογλου
  • · Διονύσης Καλαματιανός
  • · Χρήστος Σπίρτζης
  • · Γιάννης Ραγκούσης
  • · Μαρίνα Κοντοτόλη
  • · Τρύφωνας Αλεξιάδης
  • · Θανάσης Θεοχαρόπουλος
  • · Κώστας Ζαχαριάδης
  • · Γιάννης Μπουλέκος
  • · Στέφανος Τζουμάκας

Και από την Νέα Αριστερά οι:

  • · Σία Αναγνωστοπούλου
  • · Κώστας Πουλάκης
  • · Γιώργος Σταθάκης

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς επεφύλαξε έναν θερμό χαιρετισμό στον πρώην Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ανταλλάσσοντας και μια ενδιαφέρουσα στιχομυθία.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Βασικά, όχι τέως, πρώην, πλέον» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, με τον κ. Τσίπρα να του απαντά σκωπτικά «Ας τον τέως…».

Στην συνέχεια, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην εγχώρια πολιτική συγκυρία, λέγοντας στην ομιλία του πως «θέλουμε με το «Πράττω» να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός φόρουμ προσωπικοτήτων. Και αυτό αφορά και τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τους συντρόφους της Νέας Αριστεράς», για να προσθέσει κατόπιν πως «εμείς δεν φτάνουμε, μικρές δυνάμεις έχουμε. Αλλά χρειάζεται ένα εναλλακτικό σχέδιο για τη χώρα», λίγες ώρες αφότου ο κ. Τσίπρας μετέφερε στην συνάντησή του με τον Σωκράτη Φάμελλο πως θα είναι ο ίδιος παρών σε κάθε προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, που θα καθιστά την προοδευτική παράταξη πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024

Νέα πρόσωπα σε θέσεις – “κλειδιά” κατά το μοντέλο του ΠΑΣΟΚ! Στην ΠΓ της Παρασκευής θα εισηγηθεί ο Σωκράτης Φάμελλος τους νέους ρόλους στην ΚΟ και τα όργανα – Μπαράζ συναντήσεων, είδε και την Ελ. Ακρίτα

Μια πολύ σημαντική και από πλευράς πολιτικών “μηνυμάτων”, εκτός από την ουσία, συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού στην Λεωφ. Αμαλίας, όπου στεγάζει τις εργασίες του το “Ιδρυμα Αλέξη Τσίπρα”, είχε το πρωί της Πέμπτης ο Σωκράτης Φάμελλος. Η συνάντηση ήταν σε εγκάρδιο κλίμα με τα διάπλατα χαμόγελα να ξεχωρίζουν ενώ κοινή ήταν η διαπίστωση ότι υπάρχει πολύ και δύσκολη δουλειά να γίνει για την επανίδρυση και την συσπείρωση του χώρου το αμέσως προσεχές διάστημα.

Αμέσως μετά ο Σ. Φάμελλος συνέχισε το μπαράζ συναντήσεων με βουλευτές, στελέχη αλλά και προσωπικότητες του χώρου, που έχει ξεκινήσει εδώ και 72 ώρες, από το επόμενο πρωί δηλαδή της εκλογής του, ενόψει και των νέων ρόλων που αναμένεται να μοιράσει στην παράταξη της Κουμουνδούρου.

Στο πλαίσιο αυτό το μεσημέρι της Πέμπτης συναντήθηκε με την Έλενα Ακρίτα, ενώ το βράδυ ο ίδιος θα παραστεί στην παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Κοτζιά.

Την Παρασκευή (29.11.24) συνεδριάζει η πρώτη πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή του νέου προέδρου. Εκεί ο κ. Φάμελλος θα εισηγηθεί τις προτάσεις του για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν νέους ρόλους στο κόμμα.

Ο κ. Φάμελλος επιλέγει τους ανθρώπους με τους οποίους θα πορευθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Πέρα από τον Παύλο Πολάκη ο οποίος θα αναλάβει όποιο ρόλο ζητήσει από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ακόμα και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, ο κ. Φάμελλος εμφανίζεται να θέλει να στηριχτεί στην νέα γενιά.

Ο Διονύσης Καλαματιανός ακούγεται για την θέση του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ενώ για την θέση του Διευθυντή ο Συμεών Κεδίκογλου. Για την θέση των κοινοβουλευτικών εκπρόσωπων συζητιούνται τα ονόματα του Νίκου Παππά, της Κατερίνας Νοτοπούλου, του Θεόφιλου Ξανθόπουλου και του Γιώργου Καραμέρου.

Ανάμεσα στα στελέχη που αναμένεται να αξιοποιηθούν είναι ο Χρήστος Γιαννούλης, ο Μίλτος Ζαμπάρας και ο  Γιώργος Ψυχογιός. Ο Χάρης Μαμουλάκης αναμένεται να είναι ο εισηγητής από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στον προϋπολογισμό ενώ ο Γιώργος Γαβρήλος θα είναι και αυτός από τους βασικούς εισηγητές.

Διευθυντής του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει ο Γιώργος Μπάκης. Πρόκειται για στενό συνεργάτη του Σωκράτη Φάμελλου, που βρίσκεται δίπλα του απ’ όταν κατείχε τη θέση του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο ίδιος παρέμεινε διευθυντής του και κατά την περίοδο, που εκτελούσε τα χρέη του Προέδρου της Κ.Ο. επί Κασσελάκη.

Επίσης, στη θέση του εκπροσώπου τύπου του κόμματος, φαίνεται πως θα παραμείνει - προς το παρόν - ο Παυσανίας Παπαγεωργίου, ενώ, εκτός απροόπτου, η Ράνια Σβίγκου θα διατηρήσει τη θέση της Γραμματέως της Κεντρικής Επιτροπής, με δεδομένο ότι στις αρχές του 2025, το κόμμα θα προχωρήσει σε εκλογές νέας Κεντρικής Επιτροπής, νέας Πολιτικής Γραμματείας και νέου Γραμματέα.

Είδε τον Αλέξη Τσίπρα – Θερμό κλίμα! Αύριο οι προτάσεις Φάμελλου στην ΠΓ

Στο γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού στη λεωφόρο Αμαλίας, έγινε η πρώτη συνάντηση του νεοκλεγέντος προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τον Αλέξη Τσίπρα! Η συνάντηση ήταν σε πολύ θερμό κλίμα όπου περίσσεψαν τα χαμόγελα. Οι δύο άντρες συζήτησαν για την ανάγκη να βγει γρήγορα ο ΣΥΡΙΖΑ από την κρίση των τελευταίων μηνών και να ασκήσει ξανά τον ρόλο του στην αντιπολίτευση.

Αύριο συγκαλείται  πρώτη Πολιτική Γραμματεία μετά την εκλογή του Σωκράτη Φάμελλου όπου αναμένονται και οι προτάσεις του νέου προέδρου. Εντωμεταξύ ο Σωκρατης Φάμελλος συνεχίζει τις πυρετώδεις επαφές με βουλευτές αλλά και πολιτικά πρόσωπα. Νικός Κοτζιάς, Διονύσης Τεμπονέρας, Διονύσης Καλαματιανός (παίρνει μάλλον την θέση της Θ. Τζάκρη στην ΚΟ), Νίκος Παππάς (μάλλον ΚΕ), Ρενα Δούρου (“πρωινός καφές”), Βασίλης Κόκκαλης, ήταν στην χτεσινή ατζέντα των συναντήσεων. Στις άμεσες προτεραιότητες του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η πλήρωση των κενών θέσεων από την αποχώρηση των «κασσελακικών» στη Βουλή και η προετοιμασία για την συζήτηση επί του προϋπολογισμού. Παράλληλα ίσως γίνει και μια πρώτη κουβέντα για τις δομικές αλλαγές στο κόμμα και τα όργανα. Αυτό που πάντως που βγαίνει κάπως ως “κλίμα” είναι η ανάγκη της ανάδειξης και νέων στελεχών σε πρωταγωνιστικούς ρόλους κατά το “μοντέλο” Χρηστίδη, στο ΠΑΣΟΚ.

«Καλό του δρόμο» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ στον Σαρακιώτη – «Υπηρέτησε σχέδιο απαξίωσης κόμματος»!

 

Τέλος στην ιλαροτραγωδία της απαξίωσης της πολιτικής αξιοπιστιας και αξιοπρέπειας. Μια ιστορία φθοράς έφτασε στο τέρμα των επεισοδίων της.

Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ λίγη ώρα μετά την αποχώρηση του Γιάννη Σαρακιώτη σε σχόλιο της αναφέρει:

«Και ο Γιάννης Σαρακιώτης αποφάσισε να υπηρετήσει ένα μεθοδευμένο σχέδιο παραθεσμικών κέντρων για ρευστοποίηση και απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Καλό του δρόμο! Ο λαός θα είναι αμείλικτος απέναντι σε όσους παραβιάζουν τη βούλησή του. Ήδη ο αριστερός και προοδευτικός κόσμος έδωσε με τη μαζική του συμμετοχή του στις κάλπες της προηγούμενης Κυριακής ηχηρό μήνυμα στήριξης του κόμματος απέναντι στη θεσμική εκτροπή που στέρησε από το κόμμα τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα σχέδια της διαπλοκής και του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου θα αποτύχουν».

Ο Σαρακιώτης που βγήκε βουλευτής ως 4ος με λίστα στην Φθιώτιδα τον Σεπτέμβριο του 2015 γιατί κάποιοι νομοί όπως η Αχαία έδιναν 41,5% στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι 22,3% στη ΝΔ, σήμερα πήρε την έδρα από το κόμμα του κι έφυγε!

Τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν μετά το δημοψήφισμα (“στρατηγικο έργο τέχνης που τους αιφνιδίασε" το περιγράφει η Μέρκελ στα απομνημονεύματά της) ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει ξανά τις εκλογές, ο Γ. Σαρακιώτης εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής στην Φθιώτιδα, ως 4ος με λίστα, λόγω του μπόνους του εκλογικού συστήματος, και ενώ στην Αχαία πχ ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαζε 3 έδρες με ποσοστό 41,47% έναντι 22,37% της ΝΔ και στην Φθιώτιδα γινότανε βουλευτής ο 4ος με λίστα Σαρακιώτης με 34 – 31, ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ! Αυτός ο βουλευτής , που ίσως υπό άλλες συνθήκες τότε, σήμερα θα ήταν γνωστός μόνον στους κλητήρες του Πρωτοδικείου Λαμίας, αφαιρεί την έδρα από τον ΣΥΡΙΖΑ και την περιφέρει στις πτέρυγες του Κοινοβουλίου!

Τέλος στην φαρσοκωμωδία έδωσε ο βουλευτής Γ. Σαρακιώτης το πρωί της Πέμτης καθώς άφησε την επιστολή ανεξαρτητοποίησης στο γραφείο του προέδρου της Βουλής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αποχώρηση και του Γιάννη Σαρακιώτη, μένει με 28 βουλευτές.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους αφότου άφησε την επιστολή του στο γραφείο του προέδρου της Βουλής είπε, μιλώντας στους δημοσιογράφους: «Με επιστολή μου προς τον πρόεδρο της Βουλής γνωστοποίησα σήμερα την ανεξαρτητοποίηση μου από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προοδευτική συμμαχία.

Τα όσα έλαβαν χώρα το προηγούμενο χρονικό διάστημα είναι γνωστά σε όλους αλλά δεν περιποιούν τιμή σε κανέναν. Δεν συναίνεσα σε όλα αυτά, δεν σιώπησα, έκρουσα τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά δεν εισακούστηκα. Δεν μπορώ να υποκρίνομαι ότι συνεχίζουμε όπως είμαστε, δεν συνέβη τίποτα και προχωράμε παρακάτω. Δεν μπορούν να ξεχαστούν τα πάντα.

Το τραύμα αυτή τη στιγμή είναι και νωπό αλλά και βαθύ. Σε ό,τι με αφορά, από τη θέση του ανεξάρτητου βουλευτή Φθιώτιδας, θα συνεχίσω να τιμώ την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου αναδεικνύοντας καθημερινά τα προβλήματα και τις αγωνίες τους».

Μετά και τις πρόσφατες αποχωρήσεις της Θεοδώρας Τζάκρη, της Γιώτας Πούλου, του Αλέξανδρου Αυλωνίτη, της Κυριακής Μάλαμα, της Ραλλίας Χρηστίδου, του Πέτρου Παππά, αλλά και την πρότερη διαγραφή της Αθηνάς Λινού, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ  αριθμεί 28 βουλευτές, ενώ οι ανεξάρτητοι ανέρχονται σε 22.

«Eίναι αλήθεια, ε; είναι αλήθεια;» – To video από τα πρώτα λεπτά της νίκης του Σωκράτη Φάμελλου!

 

Ένα βίντεο από τα παρασκήνια της εκλογικής βραδιάς που οδήγησε στη νίκη του στις εκλογές για ανάδειξη νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, ανήρτησε στα social media ο Σωκράτης Φάμελλος.

Στο βίντεο περιλαμβάνεται και η στιγμή που ο κ. Φάμελλος δέχεται ένα τηλεφώνημα στο οποίο ο συνομιλητής του, λέει πως «Δεν έχει δεύτερη βόλτα, τέλος» με τον Σωκράτη Φάμελλο να του απαντά «τέλος, δεν υπάρχει δεύτερη βόλτα».

Στο ίδιο βίντεο είναι εμφανής η συγκίνηση του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την νίκη του στις εκλογές με τον ίδιο αρχικά να δακρύζει και στη συνέχεια να λέει «είναι αλήθεια, ε; είναι αλήθεια;».

Στη συνέχεια ο Σωκράτης Φάμελλος λέει «πάμε για δουλειά» ενώ παραδέχεται ότι «έπιασε τόπο η κούραση» και αγκαλιάζεται με συνεργάτες του.

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Ύμνοι από την Άνγκελα Μέρκελ για την τακτική του Αλέξη Τσίπρα το 2015 διαλύουν το επιχείρημα Κασσελάκη και ΝΔ για το “δημοψήφισμα” - “Μας αιφνιδίασε, μας άφησε άφωνους … Έργο τέχνης”

Τα απομνημονεύματα της Άνγκελα Μέρκελ, με τίτλο «Ελευθερία: Αναμνήσεις 1954-2021», κυκλοφορούν σήμερα, 26 Νοεμβρίου 2024 σε 30 χώρες. Στα απομνημονεύματά της η Μέρκελ αποκαλύπτει πόσο πατριώτης αλλά και ικανότατος στην στρατηγική ήταν ο Αλέξης Τσιπρας. Κάνει λόγο για σκληρές διαπραγματεύσεις, με τους δανειστές να δείχνουν εκδικητικότητα, την Ελλάδα να μην διαθέτει κανενα “όπλο” στα χέρια της καθώς η ΕΕ είχε γλιτώσει από τον ελληνικό “κίνδυνο” με το πρώτο μνημόνιο και τον Αλέξη Τσίπρα να γυρνάει “τούμπα” το παιχνίδι στο 90′!
Η παραδοχή της Μέρκελ περί αιφνιδιασμού από τον Τσίπρα διαλύει κάθε επιχείρημα της ΝΔ για αχρείαστο δημοψήφισμα.

Στο βιβλίο, η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας αναφέρεται σε κρίσιμα γεγονότα της πολιτικής της καριέρας, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεών της με Έλληνες πρωθυπουργούς όπως οι Αλέξης Τσίπρας, Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς. Το έργο έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις και έχει γίνει best-seller πριν καν κυκλοφορήσει.

Η Μέρκελ υπερασπίζεται τις πολιτικές της και προσφέρει προσωπικές αναμνήσεις που φωτίζουν την πολιτική σκηνή της Ευρώπης. Το iefimerida εξασφάλισε αυτούσια αποσπάσματα της ελληνικής έκδοσης που κυκλοφορεί σήμερα και παρουσιάζει τους τρείς Πρωθυπουργούς της χώρας μέσα από τα μάτια της Καγκελαρίου που έχει παίξει κομβικό ρόλο στην σύγχρονη Ιστορία της χώρας κατά την διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως όπως προκύπτει από τα αποσπάσματα εκτενείς είναι οι αναφορές της στη περίοδο των μνημονίων και τις διαβουλεύσεις με τις τρεις εκλεγμένες ελληνικές κυβερνήσεις. Αρχικά με την κυβέρνηση Παπανδρέου στη πρώτη φάση των μνημονίων, την κυβέρνηση του Α. Σαμαρά που ακολούθησε και την κυβέρνηση του Α. Τσίπρα την περίοδο της οποίας υπήρχαν οι δραματικές κορυφώσεις των διαπραγματεύσεων με το Grexit, το δημοψήφισμα, αλλά και η έξοδος της χώρας από την επιτροπεία των μνημονίων.

Δεν υπήρχε σημείο συνεννόησης με τον Γ. Παπανδρέου σε βαθμό… εκνευρισμού
Με μια πρώτη ματιά από την αφήγηση της Α. Μέρκελ γίνεται φανερό ότι με τον Γ. Παπανδρέου δεν είχαν κοινό σημείο συνεννόησης σε βαθμό… εκνευρισμού. Στην πρώτη κρίσιμη συνάντηση, όπου γίνεται αντιληπτό ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετικά τραγική οικονομική κατάσταση, η Α. Μερκελ αφηγείται το διάλογό της με τον Γ. Παπανδρέου:

«Εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησα ότι ο Παπανδρέου δεν είχε πει ακόμη τίποτα, οπότε τον ρώτησα ευθέως: «Εσύ τελικά τι θέλεις;». Η απάντηση ήταν ότι δεν ήθελε τίποτα, αλλά πως η Ελλάδα βρισκόταν σε πολύ άσχημη κατάσταση». Στις αναφορές της για το ελληνικό πρόβλημα εκεί στους πρώτους μήνες του 2010 η Α. Μέρκελ απευθύνεται και πάλι στον Γ. Παπανδρέου: «Πότε θα παρουσιάσεις στην Επιτροπή τα σχέδιά σου για την εξοικονόμηση των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ;» ρώτησα τον Παπανδρέου. «Αυτό προέχει αυτή τη στιγμή, προκειμένου να περάσεις στις χρηματαγορές το μήνυμα ότι μπορούν να σας εμπιστευτούν ξανά». Ο Παπανδρέου απάντησε ότι χρειάζεται χρόνο. Δεν πίστευα στ’ αυτιά μου. Εν μέσω αυτής της ασφυκτικής πίεσης να γίνει κάτι για την κατάσταση, ο ίδιος συμπεριφερόταν σαν να έχει όλο τον χρόνο του κόσμου μπροστά του. Μιλούσαμε έντονα και ταυτόχρονα, μιλούσαμε αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά. Οι διερμηνείς μετά βίας προλάβαιναν να μας ψιθυρίζουν τα λεγόμενά μας στο αυτί».

Η αποτυχημένη κυβέρνηση του Α. Σαμαρά
Εντύπωση προκαλεί επίσης η εξαιρετική φειδωλή περιγραφή της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά. Η Γερμανίδα πρώην Καγκελάριος επεφύλαξε μόνο μια αναφορά και αυτή με καθόλου κολακευτικά λόγια για την κρίσιμη περίοδο Σαμαρά που διαχειρίστηκε το δεύτερο μνημόνιο.

«Η νίκη του (Αλ. Τσίπρα) οφείλεται στην οργή πολλών Ελλήνων πολιτών για τα προγράμματα διάσωσης του ευρώ… Ο προκάτοχός του Αντώνης Σαμαράς είχε αποτύχει να εφαρμόσει πλήρως τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης».

Το αφοπλιστικό χαμόγελο Τσίπρα
Σε αντίθεση με τους άλλους Έλληνες πρωθυπουργούς η Α. Μέρκελ αποτυπώνει τον Α. Τσίπρα με έναν διαφορετικό τόνο. Ειδικότερα περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια την πρώτη επίσημη συνάντηση τους στο Βερολίνο στις 23 Μαρτίου 2015.

«Αδημονούσα, ομολογώ, να δω τι είδους προσωπικότητα θα είχα την ευκαιρία να γνωρίσω καλύτερα. Ήταν είκοσι χρόνια νεότερός μου. Έως τότε είχαμε μιλήσει δύο φορές στο τηλέφωνο με διερμηνείς και είχαμε δύο σύντομες συναντήσεις σε συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Μου είχε κάνει καλή εντύπωση τότε· περισσότερα δεν μπορούσα να πω. Ήξερα από τις πρώτες μας συναντήσεις ότι μιλούσε καλά αγγλικά» τονίζει η Ανγκελα Μέρκελ στο βιβλίο της. «Τον περίμενα στην είσοδο του Έρενχοφ της ομοσπονδιακής καγκελαρίας για να τον υποδεχτώ με στρατιωτικές τιμές. Η άφιξή του καθυστέρησε διότι θεώρησε απαραίτητο να κατέβει από το αυτοκίνητο μπροστά από την καγκελαρία και να χαιρετήσει ο ίδιος προσωπικά τους διαδηλωτές του κόμματος Ντι Λίνκε. Οι φωνές «Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη!» έφτασαν στ’ αυτιά μου από μακριά. Ήλπιζα μόνο η παραμονή του εκεί να μη διαρκέσει τόσο, ώστε να σκιάσει την ατμόσφαιρα της επίσκεψής του πριν καν αρχίσει. Ο Τσίπρας έφτασε πράγματι σύντομα και κατέβηκε από το αυτοκίνητο μ’ ένα φιλικό, αφοπλιστικό χαμόγελο. Τον χαιρέτησα και έκανα μια σύντομη παρατήρηση γι’ αυτό το προκαταρκτικό του πρόγραμμα. Μου απάντησε με αυτοπεποίθηση και διαλλακτικότητα ότι δεν πρέπει ποτέ να λησμονεί κανείς τους οπαδούς του. Συμφώνησα με χαμόγελο. Αμέτρητοι φωτογράφοι έστρεφαν τους φακούς τους πάνω μας. Βρισκόμασταν υπό στενή παρακολούθηση» γράφει η Α.Μέρκελ.

Όπως αναφέρει στη συνομιλία με τον Α. Τσίπρα «τόνισα τη σταθερή βούλησή μου για την παραμονή της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης, κάτι που απαιτούσε δουλειά και από τους δυο μας. Ήδη το καλοκαίρι του 2012 είχα σκεφτεί πολύ τα επιχειρήματα όσων ήθελαν να πείσουν την Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη. Δεν κατάφεραν να με μεταπείσουν. Έκτοτε, η θέση μου ήταν ξεκάθαρη. Η Ελλάδα έπρεπε να παραμείνει μέρος της ευρωζώνης. Η εξώθηση μιας χώρας να αποχωρήσει από τη νομισματική ένωση θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Επιπλέον, από τη στιγμή που μια χώρα αποχωρούσε, θα αυξανόταν η πίεση στην επόμενη. Επίσης, το ευρώ ήταν κάτι περισσότερο από ένα απλό νόμισμα και η Ελλάδα ήταν το λίκνο της δημοκρατίας. Παρ’ όλα αυτά, επισήμανα στον Τσίπρα ότι υπήρχαν όροι που συνδέονταν με την παραμονή της χώρας του στην ευρωζώνη».

«Στη συνέντευξη Τύπου ο Τσίπρας κι εγώ προσφέραμε ένα μικρό επικοινωνιακό έργο τέχνης». Μετά το τέλος της κατ’ ιδίαν συνάντησης η γερμανίδα καγκελάριος θυμάται ακόμη πως με τον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό είχαν μιλήσει εκτενώς για τις οικογένειες τους.

«Η εντύπωση που αποκόμισα ήταν πως ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πέρα για πέρα ανοιχτός στη συνεργασία και ήθελε να ψηλαφίσει σιγά σιγά τον δρόμο του σε ένα άγνωστο για κείνον έδαφος. Η προσέγγιση αυτή μου φάνηκε πολύ οικεία και συμπαθητική. Στη συζήτηση με τους συνεργάτες μας και ύστερα, στη διάρκεια του δείπνου, προσπαθήσαμε να βρούμε έναν τρόπο ώστε η νέα ελληνική κυβέρνηση να εκπληρώσει τις απαιτήσεις της τρόικας χωρίς να χρειαστεί να αθετήσει προεκλογικές υποσχέσεις. Κάτι σαν τετραγωνισμό του κύκλου δηλαδή. Πριν από το δείπνο δόθηκε μια συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της οποίας ο Τσίπρας κι εγώ προσφέραμε ένα μικρό επικοινωνιακό έργο τέχνης: φιλικό, προσηνές ύφος και οι δύο, καμία υπαναχώρηση από κανέναν απ’ τους δύο. Οι διαφορές ήταν μεγάλες, το ίδιο και η βούληση να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο».

Το κρίσιμο Συμβούλιο και η στρατηγική του Α. Τσίπρα
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει και ο τρόπος με τον οποίο η Α. Μέρκελ περιγράφει την κορύφωση των γεγονότων της διαπραγμάτευσης του ελληνικού προγράμματος με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015. Παρουσιάζει την στάση του Α. Τσίπρα και ιδιαίτερα την απόφασή του για δημοψήφισμα, που αποτέλεσε και τη κορύφωση του δράματος, ως αποτέλεσμα στρατηγικής που ήταν μάλιστα καλά προσχεδιασμένη όπως λέει.

Στην ουσία η Γερμανίδα καγκελάριος, η βασική αντίπαλος της διαπραγμάτευσης παρουσιάζει το δημοψήφισμα ως αποτέλεσμα ενός αιφνιδιαστικού αλλά προμελετημένου ελιγμού που άφησε άφωνους, τόσο την ίδια όσο και τους σημαντικότερους παίχτες του ‘ευρωπαϊκού ιερατείου’, τον Ολάντ, τον Τουσκ, τη Λαγκάρντ, τον Γιούγκερ.

Έναν αιφνιδιασμό που ήρθε μάλιστα σε μια στιγμή όπου μετά από μαραθώνιες και πολυήμερες διαπραγματεύσεις, η ΕΕ εμφάνιζε για πρώτη φορά ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Μέχρι τότε η ΕΕ ζητούσε επίμονα από την Ελλάδα να έχει την ιδιοκτησία του προγράμματος, να συνομολογήσει δηλαδή σε μέτρα λιτότητας, ενώ η ίδια απέφευγε να φέρει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης πρόταση για επαρκή χρηματοδότηση της χώρας μας.

Στη Σύνοδο της 26ης Ιουνίου όμως, και ενώ είχε εξαντληθεί κάθε περιθώριο χρόνου, αφού η παράταση του προγράμματος θα έληγε στο τέλος του μήνα, ο Τουσκ παρουσίασε συγκεκριμένη πρόταση. Ήταν η πρόταση που είχαν σχεδόν επιβάλει τις προηγούμενες ημέρες οι τρείς θεσμοί στη διαπραγμάτευση κορυφής με τη συμμετοχή τόσο του Έλληνα Πρωθυπουργού όσο και του Αλέξη Τσίπρα όσο όμως και του Γιούγκερ, της Λαγκαρντ και του Ντράγκι. Μετά την παρουσίαση της πρότασης από τον Τουσκ, ο Α. Τσίπρας, θυμάται η ίδια, απέφυγε διακριτικά να πάρει το λόγο, ώστε να μη καταγραφεί στα πρακτικά του Συμβουλίου η συμφωνία του. Η ίδια το κατάλαβε και έσπευσε από τη θέση της στη θέση του πρωθυπουργού της Ελλάδας για να του ζητήσει να τοποθετηθεί.

Το σχετικό απόσπασμα: «Αλέξη, δεν είπες τίποτα ακόμη. Σκοπεύεις να πάρεις τον λόγο;» «Όχι, ο Ντόναλντ έχει ήδη εξηγήσει τα πάντα». «Και τι σκοπεύεις να κάνεις τώρα;» ρώτησα έκπληκτη. «Θα πάρω αμέσως το αεροπλάνο για Αθήνα και θα συσκεφτώ με το υπουργικό μου συμβούλιο για το τι θα κάνουμε» απάντησε ήρεμα. Έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Έκανα τον γύρο του τραπεζιού και πλησίασα τον Ολάντ. Ήταν κι εκείνος έκπληκτος. Και οι δυο μας, όπως άλλωστε και οι άλλοι, είχαμε αποκομίσει σαφώς την εντύπωση πως ο Τσίπρας είχε αποδεχτεί το αποτέλεσμα των νυχτερινών διαπραγματεύσεων. Ο Τουσκ είχε επίσης μιλήσει στο ίδιο μήκος κύματος. Επέστρεψα στον Τσίπρα και τον ρώτησα: «Και τι φαντάζεσαι πως θα προκύψει από τις διαβουλεύσεις;». «Δεν ξέρω» απάντησε. «Πότε θα ξέρεις;» επέμεινα. «Αυτό θα σου το πω σήμερα, νωρίς το βράδυ». Ο Ολάντ κι εγώ κανονίσαμε να γίνει μια τριμερής τηλεφωνική επικοινωνία. Ο Τσίπρας μάς είπε, στον Ολάντ και σ’ εμένα, ότι το υπουργικό του συμβούλιο αποφάσισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το συμφωνηθέν πρόγραμμα. Για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα έπρεπε να αποφασίσει ο λαός. Θα το ανακοίνωνε στους πολίτες του σε τηλεοπτικό διάγγελμα το ίδιο βράδυ. Μέχρι εδώ, όλα καλά, σκέφτηκα. Στη συνέχεια ρώτησα ποια ήταν η σύσταση της κυβέρνησής του προς τον λαό. «Όχι, φυσικά» είπε νέτα σκέτα. Απ’ όλα τα τηλεφωνήματα που έχω κάνει ποτέ στην πολιτική μου ζωή, αυτό εδώ μου επιφύλαξε ίσως τη μεγαλύτερη έκπληξη. Προς στιγμήν ο Ολάντ κι εγώ μείναμε άφωνοι». Η παραπάνω μαρτυρία φανερώνει ότι τους έφερε σε σημείο απόλυτου αιφνιδιασμού.

Ωστόσο η Α. Μερκελ φανερώνει και κάτι ακόμη. Ενώ στις μέχρι το δημοψήφισμα διαπραγματεύσεις η ελληνική πλευρά δεν έδειχνε ενδιαφέρον, στη τελική διαπραγμάτευση ο Α. Τσίπρας είχε φέρει μαζί του σοβαρούς εμπειρογνώμονες με αποτέλεσμα να καταλήξουν σε συμφωνία η οποία περιελάβανε ισχυρή χρηματοδότηση από την ΕΕ και αποπληρωμή των δανείων σε μακρύτερο ορίζοντα. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Α. Μέρκελ: Τώρα είχε σωθεί πλέον και η Ελλάδα. Νωρίτερα είχε εξηγήσει πώς η ΕΕ είχε καταφέρει να «σωθεί» από το ελληνικό πρόβλημα ήδη από την περίοδο του πρώτου μνημονίου. Και η μόνη απροστάτευτη απέναντι στην χρεοκοπία ήταν η Ελλάδα και παρέμεινε έτσι μέχρι το καλοκαίρι του 2015.

«Είχε σωθεί πλέον και η Ελλάδα». Στην Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου όλα είναι διαφορετικά. «Τα πράγματα είχαν σοβαρέψει για τα καλά, ο Τσίπρας είχε στην αντιπροσωπεία του εκλεκτούς τραπεζικούς εμπειρογνώμονες. Το δημοψήφισμα ήταν πια παρελθόν. Το πρωί συμφωνήσαμε στα βασικά σημεία ενός τρίτου προγράμματος διάσωσης με χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ). Χάριν ευχέρειας στις διεξοδικές διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα αυτό τις επόμενες ημέρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε στην Ελλάδα ένα δάνειο-γέφυρα. Στις 19 Αυγούστου 2015 η Μπούντεσταγκ ψήφισε υπέρ του νέου ελληνικού προγράμματος». Με το πρόγραμμα που εγκρίθηκε «είχε σωθεί πλέον και η Ελλάδα» σημειώνει η Α. Μέρκελ και κλείνει τις αναφορές για την Ελλάδα με το ταξίδι της στην Αθήνα στις 10 Ιανουαρίου 2019 όταν πια τα μνημόνια είναι παρελθόν.

«Δείπνησα με τον Αλέξη Τσίπρα σε ένα εστιατόριο θαλασσινών στον Πειραιά. Μιλήσαμε ξανά για τον Ιούλιο του 2015, όταν η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη βρισκόταν «στην κόψη του ξυραφιού», όπως του είπα. Ο Τσίπρας μού εξήγησε πως ήταν σημαντικό να δείξει στους πολίτες με έναν πειστικό τρόπο ότι η νέα κυβέρνηση είχε εξαντλήσει κάθε περιθώριο προκειμένου να απαλλαγεί από τη μισητή τρόικα. Όταν τα άλλα κράτη-μέλη αντιτάχθηκαν σ’ αυτό, κατέστη σαφές ότι επρόκειτο πλέον για ένα ζήτημα που αφορούσε κατά βάση τη στάση των Ελλήνων απέναντι στο ευρώ. Η πλειονότητα των Ελλήνων απέρριψε το πρόγραμμα, ήθελε ωστόσο να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Αυτό έδειξε η επανεκλογή του Τσίπρα στις νέες, πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015. Το ευρώ είχε αποδειχτεί ισχυρότερο» καταλήγει η Α. Μέρκελ.