Υπάρχουν νεότερα από την αξιολόγηση των κορυφαίων της ΝΔ στην κομματική και παραταξιακή κατάταξη. Πριν το Μακεδονικό και τη Novartis τα πράγματα έδειχναν παγιωμένα. Φυσικός ηγέτης της Δεξιάς και της ευρύτερης συντηρητικής παράταξης ήταν ο Κ. Καραμανλής με διεισδύσεις και στους όμορους χώρους, καθώς οι συνομιλητές του υπερβαίνουν τα κομματικά όρια.
Πρόεδρος της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την προοπτική του να φτάνει ως τις επόμενες εκλογές, παρότι πολλοί στη ΝΔ θα ήθελαν να αντικατασταθεί νωρίτερα γιατί «δεν τραβάει και με αυτόν δεν κερδίζουμε». Τρίτος και φουριόζος ο Άδωνις Γεωργιάδης που εμφανιζόταν ως «πραγματικός πρόεδρος» της ΝΔ και έσπαγε ταμεία, αλλά και τα νεύρα του Κυριάκου.
Ο Σαμαράς παρέμεινε για καιρό εξαφανισμένος στα παρασκήνια- ήτοι στο φυσικό περιβάλλον του. Οι δυο τελευταίες αγωνιστικές -τα συλλαλητήρια και η συζήτηση στη Βουλή για το σκάνδαλο -αλλάξαν τη… βαθμολογία. Στην κορυφή και εκτός συναγωνισμού ως παραταξιάρχης παραμένει ο Καραμανλής.
Αλλά στη δεύτερη θέση έχει πλασαριστεί ο Αντώνης Σαμαράς, ως επικεφαλής του «κόμματος των συλλαλητηρίων». Στη Βουλή εμφανίσθηκε ως το «μεγάλο αφεντικό» της ΝΔ κι έβγαλε τη γραμμή για τη…σωτηρία του αστικού καθεστώτος από τους κομμουνιστές.
Όρισε τους τόνους της αντιπολίτευσης – αλλά δεκαετία του ’50- και αποφάσισε και για τα Ειδικά Δικαστήρια. Σε ένα παραλήρημα απρέπειας, νταηλικιού και ακροδεξιάς ρητορικής ταυτόχρονα. Ο Κυριάκος αντέδρασε με έναν ψίθυρο: «Υπάρχει σκάνδαλο». Τα υπόλοιπα τα κατάπιε.
Λόγω της εμφάνισης του «αγαπημένου προέδρου που έδωσε το μάτι του για να σωθεί η χώρα» ο Άδωνις Γεωργιάδης έπεσε στην τρίτη θέση, αλλά δεν φαίνεται να τον στεναχωρεί ιδιαίτερα. Για τον άνθρωπο που τον έφερε στην ΝΔ θα έδινε τα πάντα. Άλλωστε τον ίδιο στόχο έχουν: να πάρουν το μαγαζί και τα τελειώσουν και τον τρίτο της οικογένειας Μητσοτάκη.
Μοιραία ο πρόεδρος της ΝΔ έπεσε στην τέταρτη θέση. Απλώς παρίσταται και μετέχει σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, επειδή έχει τη σφραγίδα και θα ήταν άκομψο να καλέσουν τον Σαμαρά. Η θέση του στο κόμμα του είναι πιο δύσκολη από ποτέ. Για δυο χρόνια προσπαθούσε να δημιουργήσει ένα προφίλ, ένα πρόγραμμα και μια γραμμή. Και σε ένα μήνα μπήκε στο μαγαζί του ο Σαμαράς και το σμπαράλιασε με ύφος πάτρωνα και καθοδηγητή του.
Στο Μακεδονικό σύρθηκε πίσω του εγκαταλείπονται τις παλιές θέσεις του, αλλά και την επίσημη γραμμή που διαμόρφωσε ο Καραμανλής και η Ντόρα το 2008. Τώρα είναι κι αυτός ένας από αυτούς που προτείνουν μη λύση, όπως ανακοίνωσε ο Σαμαράς στη Βουλή που «κάλυψε τα συλλαλητήρια» που αξίωναν «ούτε Μακεδονία, ούτε παράγωγο». Ένα πράγμα σαν τη Χρυσή Αυγή, τον Λεβέντη και τον Καμμένο. Πάει το εκσυγχρονιστικό προσωπείο και τον πήραν πρέφα και στην Ευρώπη.
Στο θέμα της Novartis ο Κυριάκος προσπάθησε να κρατήσει κάποια απόσταση αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει σκάνδαλο και ρίχνοντας τη μπάλα στο γήπεδο των Σαμαρά -Γεωργιάδη που είχαν ευθύνη για το υπουργείο Υγείας, αλλά και των Καραμανλή – Αβραμόπουλου, που αύξησαν τη φαρμακευτική δαπάνη. Με ένα σμπάρο τέσσερα τρυγόνια.
Αλλά το όνειρο κράτησε δυο μέρες. Ο Σαμαράς - και πίσω του ο Γεωργιάδης- τον έσυραν στο άρμα τους. Τον υποχρέωσαν να υπογράψει τη θεωρία της σκευωρίας και έτσι να μετατραπεί στο εξής σε συνήγορό τους. Να ανεχθεί τις ελεεινές εμφανίσεις Γεωργιάδη και τις αντιδημοκρατικές απειλές - σε ύφος γηπέδου - του Σαμαρά για…κρεμάλες.
Το χειρότερο-που μάλλον δεν κατάλαβε ακόμη- είναι ότι με τη στάση του πέταξε στο καλάθι των αχρήστων την πολιτική που προσπαθούσε να διαμορφώσει ως τώρα και στο εξής παγιδεύτηκε σε μονοθεματική αντιπολίτευση. Ο Σαμαράς θα μετατρέψει τη ΝΔ σε υπερασπιστικό του βραχίονα και τίποτε άλλο. Και ο Κυριάκος θα είναι υποχρεωμένος να ασχολείται με το σκάνδαλο και τίποτε άλλο -και από λάθος σκοπιά. Βάζοντας στο λαιμό του θήλεια για οτιδήποτε προκύψει. Και αν μεν προκύψει θα μπορεί να ησυχάσει. Αν όχι, θα έχει παραδώσει τα κλειδιά.
Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της πολιτικής αρχηγός κόμματος που επιδιώκει την κυβέρνηση δεν έκλεισε μόνος του τόσο ερασιτεχνικά τους δρόμους που τον οδηγούν στους στόχους του. Σήμερα είναι ο τέταρτος κατά σειρά ισχύος και επιρροής στο χώρο και κομπάρσος σε ένα έργο το σενάριο του οποίου γράφουν άλλοι. Δεν του φτάνουν οι άλλες αδυναμίες του, χάνει και πόντους στο μαγαζί του.
«Αν μας αντέξει το σκοινί θα φανεί στο χειροκρότημα» τραγουδούσε παλιότερα η Πρωτοψάλτη. Για τον Κυριάκο φάνηκε στο χειροκρότημα αυτών των ημερών- ακόμη και τη Βουλή, ενώπιον του. Οπότε : Καληνύχτα και καλή τύχη.