Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Στη τακτική Δικαιοσύνη οι “10” της Novartis αποφάσισε η προανακριτική της Βουλής! “Ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και για την επαναφορά της χαμένης αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος”


Στους καθ ύλη αρμόδιους να διερευνησουν και να κρινουν την συμμετοχή η μη οποιουδήποτε πολίτη σε μια εγκληματική πράξη, τους ιδιους του Δικαστές, επέστρεψε η προανακριτική της Βουλής την υπόθεση των “10” πολιτικών προσώπων που σύμφωνα με την δικογραφία της υπόθεσης Novartis φέρονται να εμπλέκονται σε παράνομες πράξεις…
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης επιβεβαιώθηκε η πεποίθηση της επιτροπής πως η Βουλή δεν είναι αρμόδια να επιληφθεί επί των αδικημάτων που περιγράφονται και συγκεκριμένα, της δωροδοκίας/δωροληψίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

«Οι δύο εισηγητές κατέθεσαν και παρουσίασαν τις εκτεταμένες εισηγήσεις τους και ακολούθησε συζήτηση. Παίρνοντας υπόψη τις εισηγήσεις τα μέλη επιτροπής αποφάνθηκαν για την αρμοδιότητα λέγοντας πως η επιτροπή δέχεται πως η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα να διώξει τις πράξεις δωροληψίας και νομιμοποίησης που φέρονται ότι τελέστηκε από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Θόδωρος Δρίτσας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Όπως μάλιστα εξήγησε η επιτροπή αναγνωρίζει την αρμοδιότητα της τακτικής Δικαιοσύνης, σημειώνοντας πως η κρίση αυτή θα είναι ενσωματωμένη αναλυτικά στο πόρισμα που θα ακολουθήσει.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής, η προκαταρκτική θα συνεδριάσει άλλη μια φορά την ερχόμενη Τρίτη το απόγευμα προκειμένου να εγκρίνει και τυπικά το τελικό πόρισμα, ενώ θα δοθεί χρόνος και στα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου μέχρι τότε να έχουν αποστείλει τις πορισματικές τους θέσεις.

«Θεωρούμε ότι η απόφαση που πήραμε ανοίγει το δρόμο για τη πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και της δίκαιη αντιμετώπιση κάθε αναφερόμενου πολιτικού προσώπου έτσι ώστε να εξαντληθούν τα περιθώρια και να αθωωθούν οι αθώοι και οι ενοχοποιηούμενοι να δικαστούν, ούτως ώστε και το πολιτικό σύστημα να κάνει σημαντικό βήμα για ανάκτηση χαμένης αξιοπιστίας», κατέληξε ο κ. Δρίτσας.
Για το θέμα της δωροδοκίας δωροληψίας ο κ. Δρίτσας ρωτήθηκε γιατί η επιτροπή δεν έλαβε υπόψη της νομολογία του δικαστικού συμβουλίου που υπάρχει από την περίοδο της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου και συγκεκριμένα το 2011 σύμφωνα με την οποία η δωροδοκία -δωροληψία εμπίπτει στα καθήκοντά του υπουργού και άρα και στο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Ο κ. Δρίτσας ανέφερε ότι η νομολογία είναι σεβαστή ωστόσο δεν είναι νόμος και πως η επιτροπή είχε διαφορετική άποψη για το συγκεκριμένο αδίκημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου