Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

Στη “σέντρα” βγάζει το iefimerida τον Πατούλη για το γηροκομείο στο Μαρούσι: Οι ευθύνες Πατούλη για τα κρούσματα -Τι (δεν) έκανε ο περιφερειάρχης – Ενόχληση στην κυβέρνηση…


Σε άρθρο για τον εντοπισμό δεκάδων κρουσμάτων σε γηροκομείο στο Μαρούσι, το iefimerida επιρρίπτει ευθύνες στον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, κάνοντας λόγο για σημαντικές ευθύνες του Περιφερειάρχη Αττικής, ενώ αναφέρεται και σε προσπάθεια να μετακυλήσει τις ευθύνες του αφού όπως αναφέρει “υποστήριξε την περασμένη Τρίτη (ΣΚΑΪ), ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι δεν είναι ευθύνη της Περιφέρειας τα γηροκομεία, «φωτογραφίζοντας» εμμέσως, πιθανότατα, την υφυπουργό Εργασίας και Πρόνοιας Δόμνα Μιχαηλίδου. Κάτι που ωστόσο δεν ισχύει, καθώς οι δομές εντός της Περιφέρειας -όπως το γηροκομείο στο Μαρούσι- υπάγονται ξεκάθαρα στην αρμοδιότητα του περιφερειάρχη”.
Στο άρθρο επισημαίνεται ακόμα ότι “ήταν ο ίδιος ο κ. Πατούλης που υπερηφανευόταν στις αρχές Ιουλίου ότι σε 141 γηροκομεία της Αττικής δεν υπήρξε ούτε μία απώλεια ζωής, όταν σε πολλές χώρες το 50% της θνησιμότητας από τον Covid-19 αφορούσε σε κέντρα φιλοξενίας ατόμων τρίτης ηλικίας και γηροκομεία”, ενώ αναφέρεται ότι “στην κυβέρνηση επικρατεί ενόχληση για τον κ. Πατούλη”.
Αναλυτικά το άρθρο στο iefimerida:
Σε υγειονομική «βόμβα» μετατρέπεται ακόμη ένα γηροκομείο, αυτό στο Μαρούσι με 19 κρούσματα κορωνοϊού και, όπως προκύπτει, οι ευθύνες του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη είναι σημαντικές. Πρόκειται για το γηροκομείο Centaurea στο οποίο εντοπίστηκαν 19 κρούσματα.
Σε μια προσπάθεια να μετακυλήσει τις ευθύνες του, ο Γ. Πατούλης υποστήριξε την περασμένη Τρίτη (ΣΚΑΪ), ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι δεν είναι ευθύνη της Περιφέρειας τα γηροκομεία, «φωτογραφίζοντας» εμμέσως, πιθανότατα, την υφυπουργό Εργασίας και Πρόνοιας Δόμνα Μιχαηλίδου. Κάτι που ωστόσο δεν ισχύει, καθώς οι δομές εντός της Περιφέρειας -όπως το γηροκομείο στο Μαρούσι- υπάγονται ξεκάθαρα στην αρμοδιότητα του περιφερειάρχη.
Αλλωστε, ήταν ο ίδιος ο κ. Πατούλης που υπερηφανευόταν στις αρχές Ιουλίου ότι σε 141 γηροκομεία της Αττικής δεν υπήρξε ούτε μία απώλεια ζωής, όταν σε πολλές χώρες το 50% της θνησιμότητας από τον Covid-19 αφορούσε σε κέντρα φιλοξενίας ατόμων τρίτης ηλικίας και γηροκομεία.
Επιπλέον, η Περιφέρεια Αττικής έκανε εκ των υστέρων ελέγχους στο συγκεκριμένο γηροκομείο στις αρχές της εβδομάδας, πλην όμως ήταν ήδη αργά καθώς είχε ήδη εντοπιστεί ένα κρούσμα. Στη συνέχεια ξέσπασε η «μπόρα» με 19 θετικά κρούσματα μέχρι στιγμής. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει η δικηγόρος του γηροκομείου, υπήρξε ύποπτο κρούσμα από τις 28/8 και εργαζόμενος που βγήκε θετικός στο τρίτο τεστ.
Επίσης, το συγκεκριμένο γηροκομείο λειτουργεί χωρίς άδεια. Ο ιδιοκτήτης έχει υποβάλει μεν τη σχετική αίτηση, η οποία όμως έχει «βαλτώσει» στη γραφειοκρατία με αποτέλεσμα να λειτουργεί χωρίς άδεια, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του iefimerida από πολύ καλά ενημερωμένες πηγές.
Στην κυβέρνηση επικρατεί ενόχληση για τον κ. Πατούλη. Μάλιστα, την Τρίτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, άφησε μια «σπόντα» προς τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, σχετικά με το πεδίο των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων (ΜΦΗ) στην Περιφέρεια Αττικής. «Στην παρούσα φάση, για την καλύτερη επικοινωνία με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, το υπουργείο Εργασίας, πέραν των πρωτοκόλλων για τις ΜΦΗ και υπεράνω των προκαθορισμένων αρμοδιοτήτων του, έχει αναλάβει τον συντονισμό των Περιφερειών με την κεντρική διοίκηση».
Περιφέρεια Αττικής: Πράγματι, δεν είχε οριστική άδεια το γηροκομείο
Με μια μακροσκελή ανακοίνωση, η Περιφέρεια Αττικής, επιβεβαιώνει τις πληροφορίες του iefimerida.gr ότι το εν λόγω γηροκομείο δεν διέθετε οριστική άδεια λειτουργίας. Υποστηρίζει δε πως «η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής ασκεί με απόλυτη υπευθυνότητα τις αρμοδιότητές της όσον αφορά στη νόμιμη λειτουργία των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της περιφέρειας:
«Από την 1η Μαρτίου του 2020, πριν ακόμη αποφασισθεί από κάθε κρατική αρχή η λήψη οποιουδήποτε μέτρου πρόληψης για την αντιμετώπιση του covid-19 και πριν εκδοθούν οι Π.Ν.Π., ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης είχε δώσει την εντολή προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας  να προχωρήσουν κατά απόλυτη προτεραιότητα στη λήψη κάθε κατάλληλου μέτρου πρόληψης, καθώς και στην αυστηρή τήρηση της νομιμότητας, όσον αφορά τη λειτουργία των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων που λειτουργούν σήμερα στην Αττική.
Χάρη στην έγκαιρη κινητοποίηση του Περιφερειάρχη και των αρμόδιων υπηρεσιών , πετύχαμε κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία στην Αττική τις επιπτώσεις του covid-19, όσον αφορά στην αποτελεσματική προστασία της ζωής των συνανθρώπων μας της τρίτης ηλικίας,  που φιλοξενούνταν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.
Με πρωτοβουλία επίσης του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, διενεργούνται από μικτά κλιμάκια της Περιφέρειας Αττικής, του ΙΣΑ και του ΕΟΔΥ μεγάλος αριθμός τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, κατά προτεραιότητα στους συμπολίτες μας που φιλοξενούνται σε κοινωνικές δομές και ΜΦΗ. Την προηγούμενη περίοδο διενεργήσαμε πάνω από 3800 τεστ ανίχνευσης, με έμφαση στα γηροκομεία της Αττικής.
Σε έναν τέτοιο έλεγχο από κλιμάκιο της Περιφέρειας που διενεργήθηκε στο γηροκομείο του Αμαρουσίου , διαπιστώθηκε η ύπαρξη 19 κρουσμάτων,  τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν ασυμπτωματικά. 
Πράγματι το συγκεκριμένο γηροκομείο δεν διέθετε οριστική άδεια λειτουργίας , όπως συμβαίνει με δεκάδες ΜΦΗ που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα , ένα ζήτημα που το έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη στο Υπουργείο Απασχόλησης και τέθηκε ως θέμα και πάλι σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με την αρμόδια Υπουργό κα Δ. Μιχαηλίδου και τη συμμετοχή της ΕΝΠΕ. Είναι ένα ζήτημα που δεν είναι τωρινό , αλλά ταλαιπωρεί χρόνια τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών και αφορά στη φιλοξενία χιλιάδων ηλικιωμένων ανθρώπων, που κινδυνεύουν να βρεθούν ουσιαστικά στο δρόμο από τη μια στιγμή στην άλλη, εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλές Μονάδες λειτουργούν σήμερα σε όλη την Επικράτεια, χωρίς οριστική άδεια λειτουργίας.
Για το συγκεκριμένο γηροκομείο στο Μαρούσι οφείλουμε να τονίσουμε ότι με βάση σχετικό υπόμνημα της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας:
•  διέθετε ήδη την απαραίτητη άδεια ίδρυσης από τον Ιούλιο του 2019 και 
• πληρούσε όλα τα κριτήρια για να του χορηγηθεί και η οριστική άδεια λειτουργίας, μετά την προσαρμογή του στις παρατηρήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας μας. 
Συγκεκριμένα είχαν κατατεθεί τα νέα σχέδια που είχαν ζητηθεί από τις υπηρεσίες μας και ο σχετικός φάκελος ήταν έτοιμος για τη χορήγηση της οριστικής άδειας, η οποία θα μπορούσε να χορηγηθεί και μέσα στον Αύγουστο, κάτι που δεν έγινε λόγω φόρτου εργασίας του προσωπικού των αρμόδιων αλλά και υποστελεχωμένων υπηρεσιών της Περιφέρειας, καθώς και των ιδιαίτερων συνθηκών που βιώνουμε λόγω της πανδημίας.
Οφείλουμε επίσης να επισημάνουμε ότι κατά τη διάρκεια της αυτοψίας της επιτροπής,  διαπιστώθηκε ότι εν λόγω Μονάδα όλα τα πρωτόκολλα που αφορούσαν τα μέτρα προστασίας  από τον covid-19 , σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Για την τήρηση των πρωτοκόλλων υπήρχε από τη Μονάδα διαρκής ενημέρωση των υπηρεσιών μας. 
Θέλουμε με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό να επισημάνουμε ότι η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής ασκεί με απόλυτη υπευθυνότητα τις αρμοδιότητές της όσον αφορά στη νόμιμη λειτουργία των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, παρά τα χρονίζοντα ζητήματα που αφορούν στο καθεστώς λειτουργίας τους, στην έλλειψη προσωπικού αλλά και στον αυξημένο φόρτο εργασίας των εργαζομένων μας στις δυσμενείς συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία. 
Η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί προτεραιότητα της Περιφέρειας Αττικής.  Η Διοίκηση της Περιφέρειας θα βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό των πολιτών, με πράξεις και όχι με λόγια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου