Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020

Επιστροφή στο brand name “ΠΑΣΟΚ!!! Όλο το παρασκήνιο από το “θερμό επεισόδιο” Λοβέρδου – Γεννηματά για τη Διαμαντοπούλου και τα ονόματα έκπληξη στη λίστα των “δελφίνων”!!! Καζάνι που σιγοβράζει το ΚΙΝΑΛ!!!

 


Η πρόσφατη αναταραχή που προκλήθηκε από την πρόταση Μητσοτάκη να στηρίξει την Αννα Διαμαντοπούλου για τη θέση της ηγεσίας του ΟΟΣΑ κατέδειξε πόσο εύθραυστες είναι οι σχέσεις μεταξύ στελεχών. Ενώ η Χ. Τρικούπη αντέδρασε ψύχραιμα, επαινώντας την πρωτοβουλία και διευκρινίζοντας ότι η θέση αυτή είναι εθνική, φυσικά δεν πρόκειται για διορισμό και ότι η Αννα Διαμαντοπούλου έχει αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ από το 2013, η παρέμβαση του Ανδρέα Λοβέρδου έφερε σε θέση άμυνας τη Φ. Γεννηματά και τα λοιπά στελέχη και προκάλεσε μια αμήχανη αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγόρησε το ΚΙΝΑΛ ότι συγκυβερνά de facto με τη ΝΔ.

Οι δελφίνοι

Η Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με στελέχη που μιλούν καθημερινά μαζί της, έχει επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει τόσο δημοσκοπικά όσο και πολιτικά. Μετά την πρόσφατη διαδικτυακή συνέντευξή της, όπου ανακοίνωσε ότι θα είναι εκ νέου υποψήφια για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, «φούντωσε» η συζήτηση για την «επόμενη ημέρα». Η τετραετής θητεία της ως επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ λήγει τον Νοέμβριο του 2021, οπότε και θα διεξαχθεί το συνέδριο. Κι εκεί «όλα τα λουλούδια θα ανθίσουν».

Μια σειρά νεότερων στελεχών κυρίως, αλλά και πιο έμπειροι, φαίνεται να φλερτάρουν με την ιδέα να θέσουν υποψηφιότητα.

Ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος ήταν υποψήφιος το 2017 για την ηγεσία του κόμματος κόντρα στη Φώφη Γεννηματά (μαζί με Καμίνη, Θεοδωράκη, Μανιάτη κ.λπ.) και ήρθε δεύτερος, ετοιμάζεται πυρετωδώς. Θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι υποψήφιος και έχει έναν αξιοσημείωτο κομματικό, και όχι μόνο, μηχανισμό.

Από τις Βρυξέλλες, φαίνεται να θέλει να επιστρέψει δυναμικά στην Αθήνα η έτερη ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Εύα Καΐλή. Μετά την επιτυχία να συμπεριληφθεί στη λίστα των 20 βουλευτών με το πιο ισχυρό δίκτυο στο Ευρωκοινοβούλιο (ήταν στη 13η θέση) για τις πολιτικά πολυδιάστατες συνεργασίες που αναπτύσσει με βουλευτές άλλων ομάδων και εθνικοτήτων, φαίνεται ότι διευρύνει τον ορίζοντα των φιλοδοξιών της. Πρόσφατα ρωτήθηκε (ρ/φ parapolitika) για το αν θα είναι υποψήφια για την ηγεσία της κεντροαριστεράς και απάντησε: «Εγώ εργάζομαι για την Ελλάδα στην Ευρώπη σε δύσκολες συνθήκες. Θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες αν θα είμαι υποψήφια. Αυτήν τη στιγμή δεν περνάει από το μυαλό μου. Σε 2-3 χρόνια έχουν ανάγκη να αλλάξουν τα πράγματα. Για νωρίτερα δεν το βλέπω εύκολο».

Από την ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, αντίστοιχες φιλοδοξίες φαίνεται να έχει ο Μιχάλης Κατρίνης (που είναι σταθερός πολέμιος οποιασδήποτε συμπόρευσης με τη ΝΔ).

Οπως και η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία αντιτίθεται στη σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από τις «παλιές καραβάνες», ο Ανδρέας Λοβέρδος δείχνει να το ζυγίζει.

Από την πτέρυγα των «παπανδρεϊκών», ο Χάρης Καστανίδης δεν φαίνεται να το αποκλείει.

Υπάρχει επίσης πάντα η περίπτωση του Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος είναι σταθερά ένα από τα φαβορί για να θέσουν υποψηφιότητα. Υπενθυμίζεται ότι ο Παύλος Γερουλάνος, όπως και ο Νίκος Παπανδρέου, είχαν αντιπαρατεθεί έντονα με τη Φώφη Γεννηματά, υποστηρίζοντας την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ.

Ολοι οι προαναφερθέντες προέρχονται από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει ακόμη ερωτηματικό για τις συνιστώσες του ΚΙΝΑΛ (αν, για παράδειγμα, θελήσει να είναι εκ νέου υποψήφιος ο Γιώργος Καμίνης), αλλά και στελέχη που προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Για παράδειγμα, στον Πειραιά συζητήθηκε το όνομα του νυν δημάρχου, Γιάννη Μώραλη, γιου του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Πέτρου Μώραλη, αλλά κανείς δεν επιβεβαιώνει τη σχετική πρόθεση, ακόμη.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι έχουν ήδη γίνει μυστικές δημοσκοπήσεις, προκειμένου να μετρηθούν οι διαθέσεις της κοινής γνώμηςΣε μία από αυτές μάλιστα (τόσο πανελλαδικά όσο και στην Αττική) υπάρχουν εκπλήξεις ως προς τη σειρά των προτιμήσεων των ερωτηθέντων, οι οποίοι -σημειωτέον- απαντούσαν αυθόρμητα και όχι με βάση κάποια λίστα ονομάτων για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς.

Η σκέψη για επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ

Η Φώφη Γεννηματά, η οποία διηύθυνε το εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής, επιχείρησε να «παντρέψει» όλες τις τάσεις στην Κεντροαριστερά: Από το Ποτάμι του Στ. Θεοδωράκη, μέχρι το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου και τη ΔΗΜΑΡ του Θαν. Θεοχαρόπουλου, καθώς και λοιπές τάσεις του χώρου. Το εγχείρημα, ως γνωστόν, απέτυχε, καθώς αποχώρησαν Θεοδωράκης-Θεοχαρόπουλος, ο πρώτος για να πάει σπίτι του, ο δεύτερος για να κατηφορίσει στην Κουμουνδούρου. Ωστόσο, μπορεί να επαίρεται ότι όχι μόνο κράτησε το κόμμα από τη διάλυση -ίσως η Γεννηματά να ήταν η μόνη που θα μπορούσε να το καταφέρει τη δεδομένη περίοδο-, αλλά ότι το έφτασε στο εκλογικό φίνις με ένα ποσοστό ανεβασμένο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και πάνω από το 8%. Ως εκ τούτου, θα διεκδικήσει την επανεκλογή της -δικαίωμα που δεν της το αμφισβητούν ούτε οι επικριτές της. Η ίδια γνωρίζει, όμως, ότι ακόμη και αν επανεκλεγεί πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ, αν στις εκλογές δεν ανεβάσει τα ποσοστά του κόμματος, θα έχει τελειώσει.

Στη Χ. Τρικούπη αρχίζουν και συζητούν δειλά-δειλά την ανάγκη ενός «σοκ» στο κόμμα. Είτε αλλαγή ηγεσίας, είτε αλλαγή ονόματος. Ή και τα δύο. Ακόμη και στελέχη που είχαν αντιταχθεί με σφοδρότητα στην προοπτική «επιστροφής στις ρίζες», με άλλα λόγια στο ΠΑΣΟΚ, τώρα αρχίζουν να αναθεωρούν. Βλέπουν ότι το εγχείρημα του ΚΙΝΑΛ «δεν τραβάει» στην κοινωνία. Και εισηγούνται στη Φώφη Γεννηματά να κάνει το μεγάλο βήμα… προς τα πίσω. Η αλήθεια είναι ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αν προσχωρήσει σε μια τέτοια λογική θα είναι σαν να παραδέχεται την αποτυχία του εγχειρήματός της. Αλλά «ίδιον των ηγετών είναι να αναγνωρίζουν και τα λάθη τους, άλλωστε και ο Ανδρέας είπε κάποτε mea culpa», απαντούν συνομιλητές της.

Υπάρχει και το περίφημο θέμα με το «ΑΦΜ του ΠΑΣΟΚ», με άλλα λόγια τα χρέη του κόμματος. Η απάντηση είναι ότι ίσως θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις στις τράπεζες για να ρυθμιστούν, όπως γίνεται και με ιδιώτες. Ετσι κι αλλιώς «το πολιτικό κόστος το έχουμε υποστεί», λένε στελέχη του ΚΙΝΑΛ που είχαν δώσει προ ετών μάχη περί του αντιθέτου.

Οπως γίνεται αντιληπτό, οι διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς είναι πυρετώδεις και όσο πλησιάζει η ώρα του Συνεδρίου του ΚΙΝΑΛ θα κορυφώνονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για προσθαφαιρέσεις ονομάτων, προτάσεων και εκπλήξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου