«Αναλόγως εάν η επιστημονική άποψη ταιριάζει με το οποιοδήποτε πολιτικό αφήγημα είτε την επικυρώνουν είτε την ακυρώνουν», είπε ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης που πήρε τη σκυτάλη στη δημόσια εκπροσώπηση της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό από τον Σωτήρη Τσιόδρα, παραδέχθηκε ότι στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα σε όλες τις χώρες, οι επιστημονικές απόψεις περνάνε από πολιτικό φίλτρο.
Μιλώντας στο in.gr, είπε ότι όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχει και μια έντονη πολιτικοποίηση της επιδημίας από πολλούς σε διάφορα επίπεδα. Και συνέχισε: «Οπότε η έκφραση της επιστημονικής άποψης διεθνώς περνάει από πολιτικά φίλτρα. Δηλαδή αναλόγως εάν η επιστημονική άποψη ταιριάζει με το οποιοδήποτε πολιτικό αφήγημα είτε την επικυρώνουν είτε την ακυρώνουν. Δεν κοιτάνε αμιγώς την επιστημονική άποψη αντικειμενικά και αυτό δημιουργεί μια επιπλέον δυσκολία στο να εκφράζει κανείς μια επιστημονική άποψη όπως την σκέφτεται αντικειμενικά».
Ακολουθεί η ερώτηση του Γιώργου Γκίλσον και η απάντηση του Γκίκα Μαγιορκίνη όπως δημοσιεύονται στο in.gr :
Ποιες είναι ο προκλήσεις στον αγώνα να επικοινωνήσετε ως εκπρόσωπος στον ελληνικό λαό πως έχει η κατάσταση επιστημονικά και ποιες οι ενδεικνυόμενες συμπεριφορές; Κατά πόσο πιστεύετε ότι έχετε καταφέρεις να πείσετε;
Το δυσκολότερο είναι η δυσπιστία του κόσμου η οποία οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Ο ένας είναι ότι κάποια μέτρα έρχονται σε αντίθεση με τα πιθανά οικονομικά τους συμφέροντα, όχι με την έννοια ότι κάποιος βγάζει πολλά χρήματα αλλά τον φέρνει σε οικονομική δυσκολία. Σίγουρα η πανδημία δημιουργεί οικονομικό πρόβλημα διότι τα μέτρα δημιουργούν προβλήματα στις δουλειές, οπότε είναι φυσικό και επόμενο να δημιουργηθεί αυτόματα μια δυσπιστία, χωρίς να σημαίνει ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να δημιουργηθεί μια τέτοια κατάσταση.
Από την στιγμή πού ένας άνθρωπος έρχεται σε οικονομική δυσκολία δυσκολεύεται να δεχθεί ότι τα μέτρα είναι προς το συμφέρον του. Υπάρχει δυσπιστία ως προς την αναγκαιότητα των μέτρων. Αυτό νομίζω είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία.
Ύστερα υπάρχει και μια έντονη πολιτικοποίηση της επιδημίας από πολλούς σε διάφορα επίπεδα. Αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά εμφανίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οπότε η έκφραση της επιστημονικής άποψης διεθνώς περνάει από πολιτικά φίλτρα. Δηλαδή αναλόγως εάν η επιστημονική άποψη ταιριάζει με το οποιοδήποτε πολιτικό αφήγημα είτε την επικυρώνουν είτε την ακυρώνουν. Δεν κοιτάνε αμιγώς την επιστημονική άποψη αντικειμενικά και αυτό δημιουργεί μια επιπλέον δυσκολία στο να εκφράζει κανείς μια επιστημονική άποψη όπως την σκέφτεται αντικειμενικά.
Θα συμφωνήσω με τον μονόλογο του Βαλέρι Λεγκάσωβ στην σειρά Chernobyl: «Eμείς οι επιστήμονες είμαστε τόσο απορροφημένοι στην ανεύρεση της αλήθειας, που ξεχνάμε πόσο λίγοι θέλουν πραγματικά να την βρούμε».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου