Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Στα μανταλάκια κρεμάει πασίγνωστο Γαλλικό έντυπο την προσπάθεια Μητσοτάκη να χαλιναγωγήσει τα ΜΜΕ και το κυνήγι “αντιφρονούντων” δημοσιογράφων!!!

 


Το άρθρο με τίτλο «Στην Ελλάδα οι δημοσιογράφοι φοβούνται πως η κυβέρνηση θα εξαγοράσει το Μέσα» αναφέρεται στη στάση της ΠΟΕΣΥ και στις απεργίες όσο και σε μια εκτίμηση της κατάστασης στα ελληνικά ΜΜΕ.

Όπως αναφέρει «η κυβέρνηση ετοιμάζει μια μεταρρύθμιση που υπονομεύει τον Τύπο στο σύνολό του καθώς και τις συνθήκες εργασίας» προσθέτοντας πως «διάφορες αποφάσεις έχουν ήδη επικριθεί από δημοσιογράφους που δεν θέλουν να γίνουν τα σκυλιά της εξουσίας».

Σημειώνει πως μετά τις επικρίσεις και την απεργία η κυβέρνηση το παρέπεμψε για τον Ιανουάριο και αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ που δηλώνει:

«Αυτό το νομοσχέδιο απειλεί τις συμβάσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων και δημιουργεί κινδύνους για περικοπές θέσεων εργασίας και μαζικές απολύσεις».

Σημειώνει μάλιστα πως η τροπολογία αυτή έρχεται να ανατρέψει το νόμο του Νίκου Παππά, με τον οποίο επιχειρείτο να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο.

Σημειώνει πως ο νόμος Παππά απαιτούσε τουλάχιστον 400 μισθωτούς (δημοσιογράφους, τεχνικούς κλπ) αλλά είχε δύο προβλήματα όπως δηλώνει στο έντυπο ο Λέκτορας Νίκος Σμυρναίος, από το πανεπιστήμιο της Τουλούζης-ΙΙΙ. Από τη μία το μόνο κριτήριο για την διάθεση των αδειών ήταν το χρηματικό αντίτιμο έτσι ώστε μόνον οι ολιγάρχες θα μπορούσαν να διαθέσουν, από την άλλη οι προϋποθέσεις θα μπορούσαν να αλλάξουν με ευκολία. Αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει η δεξιά κυβέρνηση, σημειώνει.

Στο άρθρο επισημαίνεται πως τα Μέσα Ενημέρωσης είναι στα χέρια των εφοπλιστών και προσθέτει πως τα συνδικάτα και οι μισθωτοί (εργαζόμενοι) αρνούνται την εξαγορά των Μέσων Ενημέρωσης από την κυβέρνηση.

«Μια μικρή χούφτα ολιγαρχών, κυρίως εφοπλιστών, κατέχει σχεδόν το σύνολο των τηλεοπτικών σταθμών, του ραδιοφώνου, των εφημερίδων και των ηλεκτρονικών σελίδων» υπογραμμίσει ο Νίκος Σμυρναίος και συμπληρώνει: «Ως επί το πλείστον, βρίσκονται κοντά στο κυβερνητικό κόμμα και στέκονται ελάχιστα επικριτικοί».

Σημειώνει επίσης πως η δεξιά κυβέρνηση την Άνοιξη διέθεσε 20 εκατομμύρια προς τα ΜΜΕ και προσθέτει πως δύο εβδομάδες πριν η ΕΡΤ προσπάθησε να αποκλείσει από τα μέσα της έναν από τους πλέον γνωστούς Έλληνες συνθέτες, τον Σταμάτη Κραουνάκη που είναι ανοικτά αριστερός. Σημειώνει επίσης πως μια διάσημη δημοσιογράφος, η Έλενα Ακρίτα παραιτήθηκε καθώς η διεύθυνση των Νέων, ιδιοκτησίας του εφοπλιστή Μαρινάκη, όπως και το Mega, λογόκρινε ένα από τα άρθρα της που αναφερόταν στον Αλέξη Τσίπρα.

Και το άρθρο καταλήγει:

«Σε αυτό το πλαίσιο, μια μνήμη επανεμφανίζεται στην Ελλάδα. Χρονολογείται από τον Ιούνιο του 2013. Με διάταγμα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (δεξιά) έκλεισε την ΕΡΤ και προκάλεσε κατακραυγή. Ο σημερινός πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν τότε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου