Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

Εστίαση: Τα παλιά νέα μέτρα!!!

 

Αργοπορημένη και χωρίς κανένα νέο μέτρο ενίσχυσης της εστίασης οδεύει η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δείχνει ότι έχει πάρα πολύ μεγάλες αποστάσεις από τα όσα συμβαίνουν στην πραγματική και οικονομική ζωή του τόπου. Οι παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή είναι "μία από τα ίδια" και δεν απαντούν στα βασικά αιτήματα που έχει θέσει στο τραπέζι ο κόσμος της εστίασης, κάτι το οποίο αφορά και τους εργαζομένους αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στην ανακοίνωση κάποιων μέτρων, επιδιδόμενος σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις από την κυβερνητική ανεπάρκεια, αλλά και τις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ζήτησε να λάβει ο ίδιος τα κλειδιά από κάθε επιχειρηματία του χώρου που επιθυμεί να τα παραδώσει, αν και αργότερα προσπάθησε να ανασκευάσει. Πέραν της αναισθησίας που επιδεικνύει σε κάθε βήμα της η κυβέρνηση, δείχνοντας να αδιαφορεί, στην καλύτερη των περιπτώσεων, για ό,τι συμβαίνει στην κοινωνία, το βασικό πρόβλημα είναι η συνέχιση των προηγούμενων ελλειμματικών μέτρων, χωρίς να προστεθεί κάτι ουσιαστικά καινούργιο.

Το πρώτο μέτρο είναι ότι διατηρείται και για τον Μάρτιο η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων για τα καταστήματα εστίασης. Επίσης, οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα εξακολουθούν να αποζημιώνονται από την Πολιτεία. Παράλληλα, διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021, βάσει των ανακοινώσεων, ενώ αναμένεται να επεκταθεί και στις μεταφορές, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, όταν αυτοί θα λειτουργήσουν, αλλά και στο τουριστικό πακέτο έως και τον Δεκέμβριο. Ακόμη, το κράτος θα καλύψει πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από την περασμένη άνοιξη, κάτι το οποίο αφορά ούτως ή άλλως όλες τις επιχειρήσεις και περιλαμβάνεται στον νόμο που ψήφισε η Βουλή την Πέμπτη.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν ενισχύει το εισόδημα των 330.000 εργαζομένων του χώρου, οι οποίοι διαβιούν είτε με το πενιχρό επίδομα των 534 ευρώ/μήνα είτε με επίδομα ανεργίας είτε χωρίς! Παράλληλα, δεν υπάρχει ενίσχυση και για το προσωπικό εισόδημα εκείνων που έχουν στην κατοχή τους τις 80.000 επιχειρήσεις του κλάδου και είναι στην πλειοψηφία τους μικρομεσαίοι.

"Αγκάθι" αποτελεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν φαίνεται να συζητά μια γενναία ρύθμιση οφειλών για τα χρέη της πανδημίας, με παράλληλο κούρεμα, όπως ζητάει εδώ και καιρό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Το φλέγον ζήτημα είναι ότι το έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στις επίσημες τοποθετήσεις των θεσμικών φορέων τόσο αυτού του κλάδου όσο και άλλων.

Άλλωστε είναι εμφανές ότι η εστίαση είναι ο κλάδος ο οποίος έχει χτυπηθεί πάρα πολύ όλους τους προηγούμενους μήνες και δεν έχει λάβει την ανάλογη στήριξη. Η εστίαση το 2019 έκανε συνολικά τζίρο 6,4 δισεκατομμύρια και έπεσε στα 4,2 δισεκατομμύρια συνολικά το 2020, κάτι το οποίο συνιστά μείωση κατά 35%. Το παραπάνω αποτελεί ένα μέσο όρο, καθότι είναι προφανές ότι τα μαγαζιά με delivery και take away μπόρεσαν να κινηθούν, σε αντίθεση με άλλα καταστήματα του ίδιου κλάδου, όπως καφέ - μπαρ και εστιατόρια.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, οδηγώντας σε χιλιάδες "λουκέτα" επιχειρήσεων και σε συνεπακόλουθη αύξηση της ανεργίας, η οποία αναμένεται να καταστεί ένα επιπλέον πλήγμα στην ήδη καταρρακωμένη ελληνική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου