Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Οι μισές αλήθειες και οι μεγάλες αλχημείες της κυβέρνησης με τις ΜΕΘ

 

"Αν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ, θα είχαμε πετάξει δεκάδες εκατομμύρια": η μνημειώδης ατάκα τού (τότε κυβερνητικού εκπροσώπου) Στέλιου Πέτσα στις 25 Σεπτεμβρίου 2020 στοιχειώνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, την ώρα που η πορεία των διασωληνώσεων κινείται ξανά σήμερα σε πορεία αντίστοιχη με εκείνη του Νοεμβρίου του 2020. Τότε που το δεύτερο κύμα της πανδημίας επιβεβαίωσε με δραματική έμφαση την απροθυμία της κυβέρνησης να θωρακίσει το ΕΣΥ. Τότε που πάνω από το 75% των θανάτων ασθενών με κορωνοϊό καταγράφηκαν εκτός ΜΕΘ. Και κυριάρχησε σαν φαινόμενο η «προσχηματική νοσηλεία», η ελλιπής δηλαδή φροντίδα που έλαβαν οι ασθενείς όταν το δημόσιο σύστημα Υγείας «φράκαρε» στη βόρεια Ελλάδα (ΑΥΓΗ, 3.1.21).

Ήταν πάλι ο Στέλιος Πέτσας που τόνιζε, Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020, ότι «σήμερα ο συνολικός αριθμός ΜΕΘ φτάνει τις 813, εκ των οποίων 695 δημόσιες και 118 ιδιωτικές».

Μάλιστα ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε αντιπαραβάλει τα στοιχεία αυτά σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση στο ΕΣΥ, όπου υπήρχαν 565 κλίνες ΜΕΘ, προκειμένου να ενισχύσει την κυβερνητική επιχειρηματολογία ότι έχουν αυξηθεί οι κλίνες ΜΕΘ.

Κρατήστε τα νούμερα: μερικούς μήνες μετά, τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου του 2020, ο υπουργός Υγείας αλλά και ο πρωθυπουργός ανέφεραν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές ότι περίπου το 80% - 83% των ΜΕΘ (Covid και μη Covid) είναι γεμάτο, σε ημέρες όπου είχαμε το πολύ 610 διασωληνωμένους. Πού ήταν άραγε οι 813 ΜΕΘ του κ. Πέτσα; Και πόσες περισσότερες έχουμε τελικά σήμερα;

Προσθέτουν τα ιδιωτικά και τα στρατιωτικά νοσοκομεία

Όπως φανερώνει ο συγκεντρωτικός κατάλογος του ίδιου του υπουργείου Υγείας της Πέμπτης 4 Μαρτίου 2021, ο οποίος έχει περιέλθει στην κατοχή της ΑΥΓΗΣ, οι ΜΕΘ που το υπουργείο θεωρεί ότι είναι σε λειτουργία αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα είναι 1.382, εκ των οποίων οι 756 διατίθενται για Covid-19. Γι’ αυτό και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να δημιουργεί εντυπώσεις αναφερόμενος γενικά και αόριστα σε 1.300 ΜΕΘ στο εθνικό σύστημα.

Αν πράγματι υπήρχαν αυτές οι ΜΕΘ, δεν θα βρισκόμασταν κάθε τόσο σε οριακή κατάσταση, δεν θα είχαν πεθάνει τόσοι άνθρωποι εκτός ΜΕΘ και δεν θα επιβαλλόταν ο δραματικός περιορισμός των χειρουργείων (κατά 80%), με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η υγεία χιλιάδων ανθρώπων.

Από τον κατάλογο του υπουργείου προκύπτει ξεκάθαρα ότι στις 1.382 ΜΕΘ συνυπολογίζονται οι ΜΕΘ των ιδιωτικών νοσοκομείων και αυτές των στρατιωτικών νοσοκομείων.

Όμως, τα πρώτα έχει αποφασιστεί να μείνουν Covid - free με κάθε τίμημα και τα δεύτερα δεν συμμετέχουν στον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης του υπουργείου Υγείας.

Βέβαια, σε πλήρη αντίθεση με τις ειρωνείες Πέτσα πέρσι τον Σεπτέμβριο, ο Βασίλης Κικίλιας ισχυρίζεται ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ Covid της Αττικής, τα νοσοκομεία της οποίας βρίσκονται στα πρόθυρα λειτουργικής κατάρρευσης. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι κλίνες εντατικής Covid-19 στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου θα αυξάνονταν μέχρι σήμερα, Κυριακή, σε 348, από 319 την περασμένη Τετάρτη. Ακόμα όμως και να μετατραπούν και οι 459 κλίνες ΜΕΘ της Αττικής σε Covid, οι υγειονομικοί θεωρούν ότι δεν φτάνουν, δεδομένου ότι ο μέσος όρος των νέων νοσηλειών το τελευταίο διάστημα είναι πάνω από 150 ημερησίως, από τις οποίες το 13% με 15% θα χρειαστεί να εισαχθεί σε ΜΕΘ.

«Βαφτίσια» με το ζόρι, χωρίς να πληρούνται οι προδιαγραφές

Πώς επιτυγχάνεται όμως αυτή η «αύξηση» των κλινών ΜΕΘ για κορωνοϊό;

Στην ουσία, από τη μία μέρα στην άλλη, αποφασίζεται η μετατροπή ολόκληρων τμημάτων των δημόσιων νοσοκομείων σε κλινικές Covid-19, χωρίς καμία πρόβλεψη για προσωπικό και υποδομή. Το νοσηλευτικό προσωπικό μετακινείται από τα ήδη υποστελεχωμένα άλλα τμήματα, εξουθενωμένο, με τις διπλές βάρδιες να είναι ο κανόνας (ΑΥΓΗ, 14.2.21).

Για παράδειγμα, η προσθήκη «άλλων 29 κλινών ΜΕΘ Covid» που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας στις 3.3.21 είναι άλλη μία καραμπινάτη αλχημεία:

- Οι 12 κλίνες στον «Ευαγγελισμό» αφαιρούνται από τα γενικά περιστατικά και ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ non Covid διακομίζονται στην πτέρυγα με τις μόλις 8 νέες κλίνες της δωρεάς τού «Σταύρος Νιάρχος».

Σε νέα παράσταση διαμαρτυρίας, το μεσημέρι της Παρασκευής, οι εργαζόμενοι κωδικοποίησαν την εγκληματική διαχείριση στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας:

«Κλειστά τα 11 από τα 14 χειρουργεία. Λουκέτο στην Καρδιοχειρουργική Κλινική (σ.σ.: βλέπε την ΑΥΓΗ της 5ης Μαρτίου). Μετατροπή κλινών ΜΕΘ σε Covid. Κλείσιμο ακόμα 30 κλινών στη Δ' Παθολογική και ανάλογη προετοιμασία άλλων 30 της Γ' Παθολογικής για κλίνες Covid. Μετακινούν προσωπικό σε άλλες δομές, συνεχίζουν να απασχολούν δεκάδες γιατρούς στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού».

- Άλλες 10 κλίνες ΜΕΘ «προστίθενται» στο «Τζάνειο».Τι λένε όμως οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου σε ανακοίνωσή τους (3.3.21); «Καμία πρόνοια δεν λαμβάνεται για τα σοβαρά χειρουργεία της Χειρουργικής και της Νευροχειρουργικής. Τι θα γίνουν οι ασθενείς που επιβαρύνονται από τις υπόλοιπες κλινικές; Προφανώς καταδικάζονται σε αργό θάνατο διασωληνωμένοι στον θάλαμο ή να περιφέρονται από ΜΕΘ σε ΜΕΘ»...

- 7 ακόμη κλίνες ΜΕΘ για Covid θα «προστεθούν», είπε ο υπουργός Υγείας, στο «Ασκληπιείο» της Βούλας. «Πρόκειται για επικίνδυνα πράγματα, ο κ. Κικίλιας φωτογράφισε ουσιαστικά τις κλίνες ΜΕΘ της Μονάδας Εμφραγμάτων! Άρα όλος ο ανατολικός τομέας θα μείνει χωρίς το μοναδικό νοσοκομείο που μπορεί να δεχθεί τέτοια περιστατικά», εξηγεί στην ΑΥΓΗ ο γ.γ. της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου. Στο εν λόγω νοσοκομείο δεν υπάρχει ούτε μία κλίνη γενικής ΜΕΘ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πολυτραυματίες, τα νευροχειρουργικά και άλλα περιστατικά.

Ο κ. Παπανικολάου κάνει λόγο για κυβερνητικές ακροβασίες προκειμένου να ονομαστούν ΜΕΘ για Covid μη κατάλληλες αίθουσες. Καταγγέλλει ενδεικτικά ότι στο «Σισμανόγλειο» μετατράπηκαν σε ΜΕΘ Covid οι χειρουργικές αίθουσες «που διαθέτουν αναισθησιολογικό και όχι τον αναπνευστήρα που προβλέπεται».

Τελικά, αντί για το πολυαναμενόμενο σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ, η κυβέρνηση υλοποιεί ένα σχέδιο πλήρους μετατροπής του σε σύστημα μιας νόσου, όπως έχουμε αναλύσει (ΑΥΓΗ, 26.2.21). Αυτό σημαίνει ότι το αποτύπωμα της πανδημίας είναι εμφανές και στην υπόλοιπη νοσηρότητα. Θυμίζουμε ότι η αναστολή της τακτικής λειτουργίας του ΕΣΥ σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι τα χειρουργεία και οι εξειδικευμένες θεραπείες, οδήγησε τελικά σε διόγκωση της «υπερέχουσας θνησιμότητας» (excess mortality), των θανάτων δηλαδή από όλες τις αιτίες, κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος (ΑΥΓΗ, 20.2.2).

Τι εννοεί η κυβέρνηση όταν λέει ΜΕΘ - Covid;

Ένα μεγάλο μηδενικό εμφανίζεται στη στήλη με τον αριθμό κρεβατιών ΜΕΘ για κορωνοϊό που διαθέτουν οι κλινικάρχες, ενώ το προσωπικό των νοσοκομείων έχει φτάσει στα όριά του

Στις 3.3.21 ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα στην Αττική είναι «εκ των ένδον», σε βάρος της αντιμετώπισης της λοιπής νοσηρότητας: μετατροπή 449 απλών κλινών νοσηλείας non-Covid ασθενών σε απλές κλίνες νοσηλείας Covid ασθενών και μετατροπή 90 κλινών non-Cοvid ΜΕΘ σε Covid ΜΕΘ.

Στον συγκεντρωτικό πίνακα που προαναφέραμε, δίπλα από κάθε ιδιωτικό νοσοκομείο αναγράφεται ο αριθμός μηδέν στην κατηγορία των «κλινών ΜΕΘ που διατίθενται για κορωνοϊό». Στην Αττική υπάρχουν 139 κλίνες ΜΕΘ στα ιδιωτικά νοσοκομεία που θα παραμείνουν Covid - free. MΕΘ για κορωνοϊό σημαίνει ΜΕΘ στα ήδη επιβαρυμένα δημόσια νοσοκομεία με το εξουθενωμένο προσωπικό, ενώ ο υπουργός Υγείας δεν εξήγγειλε καμία νέα πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού.

Απόδειξη της τρομακτικής υποστελέχωσης, που γίνεται ακόμα πιο φανερή τον τελευταίο χρόνο που προστέθηκαν κάποιες νέες κλίνες, κυρίως από δωρεές («Σωτηρία», ΚΑΤ, Νοσοκομείο Νίκαιας), είναι ότι οι πολυδιαφημισμένες ΜΕΘ του «Σωτηρία» στελεχώθηκαν με μη εξειδικευμένο προσωπικό που μετακινήθηκε από άλλα νοσοκομεία (ΑΥΓΗ, 14.2.21).

Επίσης, οι υγειονομικοί τονίζουν διαρκώς ότι για να λειτουργήσει με βάση τα διεθνή στάνταρ, κάθε κλίνη θέλει έναν γιατρό και περίπου τρεις ή τέσσερις νοσηλευτές. Η κυβέρνηση όμως μετράει ΜΕΘ απλώς και μόνο επειδή προμηθεύτηκε τον αναγκαίο εξοπλισμό.

Κρίσιμη παρένθεση: Το 2020 οι μοναδικοί διορισμοί μόνιμων γιατρών ήταν οι 300 για τη στελέχωση των ΜΕΘ. Το 2020 προκηρύχθηκαν 940 θέσεις μόνιμων γιατρών, που ήταν στον σχεδιασμό από το 2019. Μόλις τον Φεβρουάριο του 2021 η κυβέρνηση προκήρυξε 940 μόνιμες θέσεις γιατρών, τόσες όσες ήταν στον σχεδιασμό πριν από την εκδήλωση της πανδημίας!

Ακόμα μία «αλχημεία» έχει να κάνει με την εκπαίδευση και εξειδίκευση του προσωπικού: στη ΜΕΘ χρειάζεται εντατικολόγος και προσωπικό που να έχει εκπαιδευτεί επί δύο και πλέον μήνες, κάτι που δεν τηρείται στην Ελλάδα της πανδημίας. Πολλές φορές παίρνουν υγειονομικούς από άλλα τμήματα και τους «πετάνε» στις Εντατικές.

Τέλος, μία «νοθεία» περιέγραψε πρόσφατα (25.2.21) στην εφημερίδα «Δημοκρατία» ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΑΒ Παναγιώτης Τζανετής: «Υπάρχει διαφορά μεταξύ διαθέσιμων και (σ.σ.: πραγματικών) λειτουργικών ΜΕΘ. Αν έχετε προσέξει, ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνεται κάθε ημέρα, αλλά το ποσοστό των ελεύθερων ΜΕΘ είναι σταθερό ή κυμαίνεται στα ίδια ποσοστά. Άρα, αλλάζει κάθε φορά ο παρονομαστής!».

ΠΙΝΑΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου