Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Γαλάζιο Βατερλώ στη μάχη της πανδημίας

 

Τις απώλειες και τα οικονομικά συντρίμμια του «επιτελικού» Βατερλώ στο πεδίο μάχης της πανδημίας καλείται να περιορίσει πλέον η κυβέρνηση. Ακόμα και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, παρά τις... φιλότιμες προσπάθειές τους, αδυνατούν να εξωραΐσουν το βαρύ αποτύπωμα των γαλάζιων παλινωδιών και ολιγωριών. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πνέει τα λοίσθια, η πραγματική οικονομία αφυδατώνεται, η αγωνία των ελεύθερων επαγγελματιών και εργαζομένων βρίσκεται στο «κόκκινο» και η επιστημονική κοινότητα ήδη προεξοφλεί νέα παράταση του σκληρού lockdown. Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο δεν χωρά ψήγμα αυτοκριτικής από τον πρωθυπουργό. Η επιδείνωση της συνολικής κατάστασης οφείλεται άλλωστε στον «εφησυχασμό» και την «κόπωση» των πολιτών, που ήδη ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει ξανά προ των ευθυνών τους. «Όλοι θέλουμε να λειτουργήσουν ξανά σύντομα το λιανεμπόριο και τα σχολεία. Αυτό όμως θα συμβεί τόσο γρήγορα αύριο όσο συνεπείς φανούμε σήμερα» ήταν η σχετική, προχθεσινή αποστροφή του, φορώντας τη μάσκα του αλάνθαστου ηγέτη.

Εμβολιαστικό success story

Οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου δεν κρύβουν ωστόσο τον έντονο προβληματισμό τους για τις πολλαπλές παρενέργειες των “lockdown - μπαμπούσκα».

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός προσβλέπει «στον σύμμαχο καιρό, όσο θα βελτιώνεται», όπως σημειώνει επανειλημμένως, ενώ αναζητά καταφύγιο στο επίπλαστο αφήγημα του εμβολιαστικού success story. Επιχειρώντας να επισκιάσει τη νέα ομολογία αποτυχίας στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, μετά το τελευταίο κύμα αποσπασματικών μέτρων, αναμασά σε διθυραμβικούς τόνους ότι «ξεπεράσαμε το φράγμα του ενός εκατομμυρίου δόσεων» προκειμένου να πείσει ότι «η Ελλάδα αναλογικά κινείται πιο γρήγορα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες». Τα πρωθυπουργικά μαθηματικά ωστόσο αποσκοπούν στον εμπαιγμό της κοινής γνώμης. Μέχρι προχθές το βράδυ, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, είχαν πραγματοποιηθεί μόλις 362.927 εμβολιασμοί με τη δεύτερη δόση και 695.096 χορηγήσεις της πρώτης δόσης.

Παρά τους αργούς ρυθμούς της εμβολιαστικής κάλυψης, λόγω των ανεκδιήγητων χειρισμών της Ε.Ε., η κυβέρνηση αρνείται να δρομολογήσει παρεμβάσεις που θα στοχεύσουν στις βασικές εστίες διασποράς του ιού, όπως οι μεγάλες παραγωγικές μονάδες και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. «Σε ό,τι αφορά τους εργασιακούς χώρους, έχουν γίνει από τις αρχές του χρόνου περισσότεροι από 72.000 έλεγχοι για να διαπιστωθεί αν τηρούνται τα μέτρα και έχουν επιβληθεί πρόστιμα 1.650.000 ευρώ περίπου» ισχυρίστηκε, στην τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η Αριστοτελία Πελώνη έπειτα από σχετική ερώτηση της ΑΥΓΗΣ. Η ειρωνεία ωστόσο για την κυβερνητική εκπρόσωπο ήταν ότι, σε παράλληλο χρόνο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιθεωρητών Εργασίας εγκαλούσε, με επιστολή, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου διότι «δεν κατάφερε να εκπονήσει ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο ελέγχων για την αντιμετώπιση της Covid-19 με βασικό πυλώνα και προτεραιότητα την προστασία των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων και της ασφάλειας των εργαζομένων»...

Με τα πρωθυπουργικά «ευχαριστώ» μένουν οι υγειονομικοί

Συν τοις άλλοις, η μετατροπή του κλονισμένου ΕΣΥ της Αττικής σε «σύστημα μίας νόσου» διαθέτει και επίσημα την κυβερνητική σφραγίδα. Το περίφημο «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» δεν εμπεριέχει προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα αλλά τη μείωση κατά 80% των χειρουργικών επεμβάσεων στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου. Το χάσμα του πρωθυπουργού με την πραγματικότητα καθρεφτίστηκε στην επισήμανση του κ. Μητσοτάκη ότι «προφανώς υπάρχει μια πίεση στο σύστημα Υγείας, ειδικά στην Αττική, την οποία πιστεύω όμως ότι τη διαχειριζόμαστε πολύ ικανοποιητικά», μόλις μία ημέρα πριν ο Βασίλης Κικίλιας προβεί στην αναδιάταξη των νοσοκομείων διότι «το σύστημα Υγείας της Αττικής ξεπερνά τα όριά του τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού»! Σε αυτό το φόντο, οι εξουθενωμένοι εργαζόμενοι, μετά τα περσινά χειροκροτήματα από τα γαλάζια μπαλκόνια, αρκούνται στα «ευχαριστώ» του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τις προγραμματισμένες επισκέψεις του στις μονάδες Υγείας.

«Κόφτες» παντού...

Την επιτομή της προχειρότητας συνιστά το γεγονός ότι, μόλις ένα 24ωρο πριν τις κυβερνητικές ανακοινώσεις αναφορικά με την αυστηροποίηση του lockdown (στο πεδίο των κωδικών με SMS), πηγές της Ν.Δ. καλλιεργούσαν προσδοκίες για τη σταδιακή άρση των περιορισμών! Ο πανικός για την εμβάθυνση της ύφεσης είναι διάχυτος στο γαλάζιο στρατόπεδο, με αποτέλεσμα να απορριφθούν ασυζητητί οι εισηγήσεις μεγάλου τμήματος της επιτροπής για οριζόντιο καθολικό lockdown τουλάχιστον δύο εβδομάδων. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, άλλωστε, δεν έχουν σταματήσει να καταφθάνουν αιτήματα οικονομικών φορέων και εμπορικών συλλόγων για γενναία μέτρα στήριξης σε συνδυασμό με την αναγκαία ρύθμιση των υπέρογκων χρεών. Η κυβέρνηση ωστόσο απαντά με τους «κόφτες» της 6ης φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής (αποκλείστηκαν έξι στις δέκα επιχειρήσεις) και των αναστολών συμβάσεων εργασίας (ισχύει νέο κριτήριο επιλεξιμότητας με βάση τον τζίρο).

«Συνταγές» πολιτικής έντασης

Σε αυτό το ζοφερό τοπίο, η κυβέρνηση -και τα μιντιακά φερέφωνα- επενδύουν στη στρατηγική της έντασης με αφορμή την απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα. Η αποστροφή της κυρίας Πελώνη ότι «η κυβέρνηση συντάσσεται με το κράτος δικαίου και ο ΣΥΡΙΖΑ με ακραίες μειοψηφίες», καθώς και οι ανάλογες δηλώσεις στελεχών της Ν.Δ., πηγάζουν από παρωχημένες δεξιές συνταγές για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Δεν πέρασε μάλιστα απαρατήρητο ότι, την ίδια ημέρα που η αξιωματική αντιπολίτευση παρουσίαζε σε εκδήλωση (που δεν μετέδωσε η ΕΡΤ) το σχέδιο για το νέο ΕΣΥ, η κυβέρνηση έριχνε το βάρος στις αρχικές δηλώσεις του Θ. Δρίτσα. Το Μαξίμου απέφυγε μάλιστα να σχολιάσει και το περιεχόμενο των ανακοινώσεων...

Ψαλιδισμένες προσδοκίες για την τουριστική σεζόν

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα του τουρισμού αναμένεται να ανακοινώσει, μεθαύριο, Τρίτη, εκτός απροόπτου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Κυβερνητικές πηγές τοποθετούν για φέτος τον πήχη στο «40% - 50% των εσόδων του 2019» από τη βαριά βιομηχανία της χώρας θεωρώντας -όπως θα εστιάσει ο κ. Μητσοτάκης- ότι «η έγκαιρη καθιέρωση των πιστοποιητικών εμβολιασμών είναι κομβικής σημασίας για την ευόδωση του στόχου», παρά το γεγονός ότι η εμβολιαστική κάλυψη κινείται με αργούς ρυθμούς. Εντούτοις, το εσωτερικό σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αναφέρει ότι «οι τεχνικές εργασίες για μια ψηφιακή πλατφόρμα πιστοποίησης του υγειονομικού προφίλ κάθε ταξιδιώτη μπορεί να απαιτήσουν τρεις με τέσσερις μήνες», μετριάζει την κυβερνητική αισιοδοξία. Ήδη παράγοντες της τουριστικής αγοράς εστιάζουν στον κίνδυνο «το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου να έχουμε εξαιρετικά χαμηλές τουριστικές πτήσεις». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός μέχρι σήμερα δεν φέρεται να έχει αναλάβει πρωτοβουλία στην Ε.Ε. για την υιοθέτηση ενιαίων υγειονομικών πρωτοκόλλων. Επιπλέον, η ουσιαστική ενίσχυση των δομών Υγείας στους τουριστικούς προορισμούς δεν αναμένεται να βρει θέση στο κυβερνητικό σχέδιο. Υπενθυμίζεται ότι, μετά την άρση του πρώτου γενικού lockdown, το πρωθυπουργικό επιτελείο αγνόησε πλήρως τους ειδικούς που προειδοποιούσαν για το δεύτερο κύμα και δεν πραγματοποίησε καμία μόνιμη πρόσληψη στο ΕΣΥ. Παράλληλα, δημιουργήθηκαν ελάχιστες ΜΕΘ, οι περισσότερες από τις οποίες ή δεν λειτούργησαν λόγω υποστελέχωσης ή λειτούργησαν με αποψίλωση άλλων νοσοκομειακών δομών. Τους περσινούς καταστροφικούς χειρισμούς αναμόχλευσε η δήλωση του Χ. Θεοχάρη, που καθιστά «ευπρόσδεκτους στην Ελλάδα τους Βρετανούς τουρίστες με ή χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού». Η κοινή ελπίδα, βέβαια, είναι να μην επανέλθει στη συλλογική μνήμη και το «πέσαμε έξω» του Άδ. Γεωργιάδη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου