"Μητέρα των μαχών" θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία το θέμα των εργασιακών, το επόμενο δίμηνο, με τον Αλ. Τσίπρα να θέτει επί ποδός ολόκληρο τον κομματικό μηχανισμό. Την περασμένη Πέμπτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε σύσκεψη στο γραφείο του στη Βουλή με τον γραμματέα του κόμματος Δ. Τζανακόπουλο, την τομεάρχη εργασίας Μ. Ξενογιαννακοπούλου και τον εκπρόσωπο Τύπου, πρώην υφυπουργό Εργασίας και επικεφαλής ΣΕΠΕ Νάσο Ηλιόπουλο.
Το κόμμα επί ποδός απέναντι στον εργασιακό Μεσαίωνα
Αντικείμενο της συζήτησης ήταν ο συντονισμός και οι πρωτοβουλίες που θα πάρει η αξιωματική αντιπολίτευση το αμέσως επόμενο διάστημα απέναντι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Όπως τονίζουν κορυφαία στελέχη του κόμματος, ο Κ. Μητσοτάκης έρχεται ως ολετήρας φέρνοντας “εργασιακό Μεσαίωνα”. Εμβληματική πρόβλεψη που αναμένεται να φέρει σκληρή σύγκρουση είναι η κατάργηση του οκταώρου. “Ζωή - λάστιχο και δουλειά χωρίς δικαιώματα, αυτό είναι το όραμα της Ν.Δ.”, αναφέρουν χαρακτηριστικά στην Κουμουνδούρου.
Παράλληλα, προγραμματίζεται συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου μέσα στην εβδομάδα για το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, ενώ θα ξεκινήσει μπαράζ επαφών με εκπροσώπους εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών και συνδικάτων. Το αμέσως επόμενο διάστημα, με ευθύνη του Δ. Τζανακόπουλου, θα διεξαχθεί συνεδρίαση με το σύνολο των συντονιστών και συντονιστριών από τις νέες νομαρχιακές, έτσι ώστε ο κομματικός μηχανισμός να συνδράμει σε αυτό τον “κρίσιμο κοινωνικό αγώνα”, όπως τον χαρακτηρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, και να γίνει πανελλαδική κινητοποίηση από τη βάση του κόμματος.
Κεντρική μάχη της επόμενης μέρας οι εργασιακές σχέσεις
Όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, ο στόχος για το κοινωνικό άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία συνδυάζεται άμεσα και με τη μάχη για τα εργασιακά. Ο χώρος των εργατικών σωματείων αποτελεί προτεραιότητα για την περαιτέρω ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην κοινωνία και την επαφή του με πολίτες που στηρίζουν πολιτικά, διατηρώντας όμως μέχρι τώρα μια πιο χαλαρή οργανωτικά σχέση. Η εκτίμηση του προέδρου και των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως το ζήτημα του μοντέλου εργασιακών σχέσεων θα αποτελέσει μία από τις κεντρικές μάχες για την επόμενη μέρα της χώρας, μετά το τέλος της πανδημίας. Στην οποία μάχη “η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε ένα συντηρητικό και αυταρχικό σχέδιο που στηρίζει τους λίγους ενάντια σε ένα αριστερό, προοδευτικό σχέδιο που μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες είναι καθαρή και εύκολα αντιληπτή από την κοινωνία”.
Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως η Ν.Δ. επιλέγει να χρησιμοποιήσει πολιτικές λύσεις που οδηγούν σε μια νέα κοινωνική χρεοκοπία. Υπενθυμίζοντας πως το ίδιο συνέβη και το 2012 με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τη μείωση του κατώτατου μισθού και τη θεσμοθέτηση του υποκατώτατου. Μια πολιτική που, όπως τονίζουν κομματικές πηγές, αποδείχθηκε ταυτόχρονα κοινωνικά άδικη και οικονομικά αναποτελεσματική, αφού όξυνε την ύφεση και εκτόξευσε την ανεργία, για να την αποκλιμακώσει ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο '15-'19, δημιουργώντας σχεδόν μισό εκατ. θέσεις εργασίας.
Πρώτη φορά πρόστιμα...
Είναι χαρακτηριστικό πως το χρονικό διάστημα ανάμεσα σε Σεπτέμβριο με Δεκέμβριο, το 2017, πληρώθηκαν υπερωρίες σε 177.853 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Το 2018, μετά από τη νομοθέτηση της ψηφιακής δήλωσης της υπερωριακής εργασίας και την εντατικοποίηση των ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας, για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πληρώθηκαν υπερωρίες σε 371.567 εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά δηλώθηκαν και πληρώθηκαν περισσότερες από 3 εκατ. ώρες υπερεργασίας.
...μέχρι να βγει κυβέρνηση η Ν.Δ.
Στον αντίποδα, η Ν.Δ. ως κυβέρνηση με το καλημέρα μείωσε τα πρόστιμα, απαξιώνοντας την Επιθεώρηση Εργασίας. Με την υποδηλωμένη εργασία να αποτελεί το μεγαλύτερο ενδεχομένως αγκάθι στην αγορά εργασίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε το σήμα στην εργοδοτική αυθαιρεσία ότι ήταν προτιμότερο να πληρώνεις μια στο τόσο ένα πρόστιμο από το να σέβεσαι και να πληρώνεις κανονικά τον μισθό με βάση τον νόμιμο χρόνο εργασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: τον Μάιο του 2017, τράπεζα καλείται να καταβάλει, όπως και τελικά έκανε, πρόστιμο 1,6 εκατ. ευρώ για παράνομη υπερωριακή απασχόληση περισσότερων από 100 εργαζομένων. Το πρόστιμο σήμερα για την αντίστοιχη παράβαση θα ήταν μόλις 109.000 ευρώ.
Τσίπρας: Ώρα να βάλουμε τέλος στην τραγωδία
Φυσικά, στην πρώτη γραμμή της αντιπολιτευτικής ατζέντας παραμένει η πανδημία και η κατάρρευση του ΕΣΥ. Από το Σισμανόγλειο, όπου βρέθηκε την Παρασκευή, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως πρέπει να σταματήσουν οι παλινωδίες των αποφάσεων στην αγορά, στα ΜΜΜ, στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία που κλείνουν και ανοίγουν όπως έκλεισαν. “Είναι η ώρα να βάλουμε όλοι μαζί ένα τέλος σ' αυτή την τραγωδία και να κοιτάξουμε μπροστά”, τόνισε. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για έναν σοβαρό σχεδιασμό επιδημιολογικής επιτήρησης, τον πολλαπλασιασμό των τεστ και να προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς ο εμβολιασμός “εξασφαλίζοντας εμβόλια από κάθε δυνατή πηγή”. Ενώ έθεσε στο τραπέζι τη συζήτηση για τη χρήση και φαρμακευτικών θεραπειών που έχουν εγκριθεί εδώ και καιρό σε άλλες χώρες, όμως στην Ελλάδα δεν εφαρμόζονται μαζικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου