Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

Οι Σαμαρο-Βενιζέλοι ως σωσίβιο και ως όπλο

 

Ιδιαίτερη έκταση έλαβε στον φιλοκυβερνητικό Τύπο η πρωτοβουλία των Σαμαρά, Βενιζέλου, Στουρνάρα, Αβραμόπουλου, Γεωργιάδη και Λοβέρδου να ζητήσουν από κοινού από το πενταμελές δικαστικό συμβούλιο να αποκαλυφθούν τα ονόματα των προστατευόμενων μαρτύρων στο σκάνδαλο Novartis.

Από τα δεκάδες ρεπορτάζ -ή, για την ακρίβεια, από τις δεκάδες αναπαραγωγές του ίδιου κειμένου- έλειπε μια σημαντική λεπτομέρεια: πως οι τρεις από τους υπογράφοντες ελέγχονται ακόμη από τη Δικαιοσύνη για τα πεπραγμένα τους και τις σχέσεις της πολιτικής εξουσίας με τον φαρμακευτικό κολοσσό. Στον έναν εκ των τριών, δε, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για το ενδεχόμενο τέλεσης του αδικήματος της δωροδοκίας.

Η απόλυτη απόκρυψη αυτής της «λεπτομέρειας» δεν αποτελεί απλώς μια προσπάθεια να θαφτούν οι σχετικές έρευνες. Ο απώτερος στόχος είναι να καλλιεργηθεί η εντύπωση πως τα εν λόγω πρόσωπα είναι αμόλυντα σε μια πολύ κρίσιμη πολιτική συγκυρία.

Αφενός στο στρατόπεδο της Ν.Δ. οι «σαμαρικοί» αναδιοργανώνονται και δείχνουν τα δόντια τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η διαρροή πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα ψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία ανάγκασε τον Μητσοτάκη να αναβάλει ακόμα μια φορά την ψήφισή τους στη Βουλή. Ο δε  Άδωνις Γεωργιάδης, που φέρεται να δέχεται αρκετές γκρίνιες από το Μαξίμου για την κατάσταση στην αγορά και τα λουκέτα, θέτει τον εαυτό του στη διάθεση της εσωκομματικής φράξιας υπό τον Σαμαρά, μπας και γλιτώσει από το ναυάγιο.

Στο στρατόπεδο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ο Λοβέρδος, που ακόμα και σύντροφοί του τον αποκαλούν υποψήφιο του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κόμμα, κερδίζει πολλά από τη συνυπογραφή του αιτήματος με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Δεν είναι και λίγο να εμφανίζεσαι ως συνοδοιπόρος του επίδοξου Νέστορα της παράταξης. Η καθεμιά ψήφος υπέρ του θα τον ισχυροποιήσει στην επόμενη μέρα της ανάδειξης αρχηγού στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. και στη μοιρασιά των θέσεων του κομματικού μηχανισμού.

Συγκολλητική ουσία αυτών των δύο ομάδων, που ονομάστηκαν όχι τυχαία Σαμαρο-Βενιζέλοι, είναι η ίδια που τους κρατούσε ενωμένους καθ’ όλη την ταραγμένη περίοδο της διακυβέρνησής τους: ο Στουρνάρας. Ο άνθρωπος που βρίσκεται στο πιο κρίσιμο πόστο, επικεφαλής ενός τραπεζικού συστήματος χρεοκοπημένου, που μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικός ή ολέθριος για το πολιτικό προσωπικό που τον εξέθρεψε και που τα συμφέροντά του προστάτευσε όταν χρειάστηκε.

Στο αίτημα για τους προστατευόμενους μάρτυρες του σκανδάλου Novartis βλέπουμε, δηλαδή, να ξανατονώνεται η συμμαχία που στήθηκε για να φύγει από τη διακυβέρνηση της χώρας η Αριστερά. Ωστόσο δεν πρέπει να φοβούνται από αυτή την κίνηση ούτε οι μάρτυρες της υπόθεσης ούτε προφανώς κανένας Παπαγγελόπουλος.

Μάλλον ο Μητσοτάκης θα πρέπει να ανησυχεί, που βλέπει τις «μπαταριές» διαφόρων επιχειρηματικών κέντρων να πυκνώνουν, με κίνδυνο να καλύψουν σε λίγο καιρό τον ανέφελο ουρανό που νομίζει πως έχει πάνω από το κεφάλι του. Γιατί καλά τα δώρα στο μεγάλο κεφάλαιο, ωστόσο οι «ευεργέτες» της χώρας ούτε ανέχονται ούτε συγχωρούν παρασπονδίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου