Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Αλέξης Τσίπρας στο PES: Να μην αφήσουμε τις συντηρητικές δυνάμεις να μας γυρίσουν πίσω στην λιτότητα

 

«Οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης οφείλουμε να ανοίξουμε δυναμικά και αποφασιστικά τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης αγωνιζόμενοι για μια Ευρώπη με περισσότερη κοινωνική συνοχή και λιγότερες ανισότητες». Τα παραπάνω τόνισε σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, σχολίασε καυστικά ότι «ο κύριος Μητσοτάκης στην Ελλάδα υλοποιεί μια ακραία πολιτική, καταργώντας εργασιακά προνόμια και δικαιώματα, ιδιωτικοποιώντας την κοινωνική ασφάλιση. Μια πολιτική ακραία νεοφιλελεύθερη και αντιλαϊκή».

«Οφείλουμε να μην αφήσουμε τις συντηρητικές δυνάμεις να μας γυρίσουν πίσω στην Ευρώπη της λιτότητας. Να κοιτάξουμε μπροστά» υπογράμμισε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας.

Ακολουθεί αναλυτικά η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ

«Η μεγάλη συζήτηση σήμερα στην Ευρώπη είναι αν η πανδημία αποτελεί ένα σοκ που θα μας αναγκάσει να αλλάξουμε οικονομικό μοντέλο ή μια ανάπαυλα που μόλις τελειώσει θα γυρίσουμε πίσω στις ίδιες χρεοκοπημένες πολιτικές λιτότητας που μας οδήγησαν σε πολλαπλές κρίσεις.

Η ευρωπαϊκή Δεξιά τάσσεται ανοικτά με την δεύτερη εκδοχή. Ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος δήλωσε προχθές ότι η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει τάχιστα στη δημοσιονομική ορθοδοξία.

Και ο κύριος Μητσοτάκης στην Ελλάδα υλοποιεί μια ακραία πολιτική, καταργώντας εργασιακά προνόμια και δικαιώματα, ιδιωτικοποιώντας την κοινωνική ασφάλιση. Μια πολιτική ακραία νεοφιλελεύθερη και αντιλαϊκή.

Οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης οφείλουμε να ανοίξουμε δυναμικά και αποφασιστικά τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης αγωνιζόμενοι για μια Ευρώπη με περισσότερη κοινωνική συνοχή και λιγότερες ανισότητες. Οφείλουμε να μην αφήσουμε τις συντηρητικές δυνάμεις να μας γυρίσουν πίσω στην Ευρώπη της λιτότητας. Να κοιτάξουμε μπροστά.

Το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε  αναφορικά και με τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Σήμερα αποφασίζεται η έναρξη της αναθεώρησης της Τελωνειακής Ένωσης  ΕΕ -Τουρκίας.

Κατά την άποψή μου είναι μια μοναδική ευκαιρία να αναγκάσουμε την  Τουρκία να συνδέσει την προοπτική της αναθεώρησης της Τελωνειακής Ένωσης που επιθυμεί, με την  προσφυγή, μαζί με την Ελλάδα, στην Χάγη για την επίλυση, την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.

Ας το κατανοήσουμε, χωρίς Τελωνειακή Ένωση δεν θα υπάρξει Χάγη. Και χωρίς Χάγη δεν θα υπάρξει δίκαιη επίλυση των διαφορών και άρα μεσομακροπρόθεσμα ειρήνη στη περιοχή μας.  Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει μια πολύ μεγάλη ευθύνη».

Νωρίτερα, στη συνάντηση που είχε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, ο κ. Τσίπρας είχε εκτεταμένη συζήτηση για τη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης και πώς η Ελλάδα μπορεί να το αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο, την Πράσινη Συμφωνία στη βάση μίας δίκαιης μετάβασης, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανάγκη για αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

τσιπρας τζεντιλόνι PES
τσιπρας τζεντιλόνι PES 1

«Πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά»

Κατά την παρέμβασή του στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES, ο κ. Τσίπρας μεταξύ άλλων τόνισε πως «τον τελευταίο χρόνο έγιναν κάποια σημαντικά βήματα, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και η νέα Πράσινη Συμφωνία», υπογραμμίζοντας ωστόσο «πως πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για να βγούμε από αυτήν την περίοδο πολλαπλών κρίσεων»

«Η κρίσιμη συζήτηση στην Ευρώπη είναι εάν η πανδημία είναι ένα σοκ που θα μας οδηγήσει να αλλάξουμε μοντέλο ή μια ανάπαυλα για να επιστρέψουμε σε πολιτικές που μας οδήγησαν σε πολλαπλές κρίσεις» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και υπογράμμισε πως «ο ρόλος των προοδευτικών ευρωπαϊκών δυνάμεων σήμερα είναι να ανοίξουν – μαζί, διεκδικητικά - τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, με τόλμη και αυτοπεποίθηση. Για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη, τα δικαιώματα και απέναντι στις ανισότητες. Στη χώρα μου, η συζήτηση αυτή έχει ανοίξει σαφώς πχ για τον νέο νόμο για τα εργασιακά που ανατρέπει το 8ωρο».

«Ακούμε τον Χριστιανοδημοκράτη υποψήφιο για την καγκελαρία να μιλάει για στροφή στην δημοσιονομική ορθοδοξία μετά την πανδημία και να ακυρώνει οποιαδήποτε συζήτηση για αμοιβαιοποίηση χρεών. Σαν να μην έχουμε μάθει τίποτα από την οικονομική κρίση ή από το πώς οι ΗΠΑ στήριξαν και στηρίζουν την οικονομία και την κοινωνία τους προκειμένου να επανέλθουν στην ανάπτυξη. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στις συντηρητικές δυνάμεις να μας πάνε πίσω» πρόσθεσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο σύνοδο PES

Τόνισε επιπλέον πως «για αυτό πιστεύω θα πρέπει:

  • Να ανοίξουμε εμείς έγκαιρα τη συζήτηση για τη μετατροπή του Συμφώνου Σταθερότητας σε Σύμφωνο Σύγκλισης και Βιώσιμης Ανάπτυξης.
  • Να στηρίξουμε ενεργά την Πράσινη Συμφωνία με όρους δίκαιης μετάβασης, όπως και τον συμπεριληπτικό ψηφιακό μετασχηματισμό.
  • Να αγωνιστούμε για τη θεσμοθέτηση του Ταμείου Ανάκαμψης ως μόνιμου αναπτυξιακού μηχανισμού
  • Να επιμείνουμε να αξιοποιηθεί παραγωγικά και με δίκαιους όρους στις χώρες μας.
  • Να υποστηρίξουμε τον Ελάχιστο Παγκόσμιο Εταιρικό Φόρο για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, της οικονομικής σύγκλισης και του κοινωνικού κράτους, όπως και τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων που συζητήθηκε στο Πόρτο.
  • Και φυσικά να πρωτοστατήσουμε για την άρση των περιορισμών στις πατέντες με σκοπό τον ταχύτερο εμβολιασμό στην Ευρώπη και στον αναπτυσσόμενο κόσμο»

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως αντίστοιχα «πρέπει να πρωτοστατήσουμε στην στήριξη του κράτους δικαίου σε όλη την Ευρώπη, απέναντι σε συντηρητικές κυβερνήσεις όπως αυτές της Ουγγαρίας και Πολωνίας, ώστε να μην περιοριστούν δικαιώματα με αφορμή την πανδημία ή το προσφυγικό» καθώς και «στην προώθηση ενός Συμφώνου Ασύλου και Μετανάστευσης που να επιμερίζει δίκαια τις ευθύνες και την υποχρέωση εξέτασης ασύλου, σε αντίθεση με το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι».

Χαρακτήρισε επιπλέον «κρίσιμο στοίχημα την αναβάθμιση του διεθνούς διπλωματικού ρόλου της ΕΕ, με αποφασιστικότητα, αλλά μακριά από ψυχροπολεμικές λογικές, με σκοπό την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη βάση του διεθνούς δικαίου» υπογραμμίζοντας εμφατικά πως «αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει με αποκλεισμούς. Είναι απαράδεκτη η εξαίρεση της Ελλάδας από τη Γερμανία στη Διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη».

Τέλος, αναφερόμενος στην Τουρκία, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τόνισε πως «στηρίζω το άνοιγμα της θετικής ατζέντας. Πρέπει, όμως, να βασιστεί σε μια μακρόπνοη στρατηγική και ένα πλαίσιο όπως αυτό του Ελσίνκι το 1999, με νέους όρους. Η έναρξη της αναθεώρησης τελωνειακής ένωσης που αποφασίζεται σήμερα πρέπει να συνδεθεί με την υποχρέωση της Τουρκίας να προσφύγει μαζί με την Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «πρέπει ως ΕΕ να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ – μακριά από τις απαράδεκτες συζητήσεις για διχοτόμηση ενός κράτους μέλους της ΕΕ, ή εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα», ενώ για το μεταναστευτικό ότι «πρέπει να στηρίξουμε τη συνεργασία μας στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, στη βάση του διεθνούς δικαίου και καθιερώνοντας νόμιμες διόδους επανεγκατάστασης».

Τέλος, υπογράμμισε ότι «πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα ευρωπαϊκά εργαλεία για την στήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά δε με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις με το HDP. Όπως σωστά συζητάμε για τη Λευκορωσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου