Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει καμία σχέση με τις αναζητήσεις και τους προβληματισμούς που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με τη βελτίωση της εργασίας. Την ώρα που έχει ανοίξει μια συζήτηση για εργάσιμη εβδομάδα τεσσάρων ημερών, χωρίς μείωση αποδοχών, το νομοσχέδιο Χατζηδάκη ανοίγει τον δρόμο για δεκάωρα και δωδεκάωρα απλήρωτης εργασίας. Η κυβέρνηση των αρίστων και σε αυτό το πεδίο είναι αναχρονιστική και κοιτάζει στο παρελθόν. Επιβραβεύει τα ελαστικά ωράρια και δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για να παραβιάζεται και αυτή ακόμη η νομιμότητα εις βάρος των εργαζομένων. Φροντίζει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα που απαιτούν την επιβολή συνθηκών μεσαίωνα με την κατάργηση κατακτήσεων δεκαετιών. Ό,τι δεν κατάφεραν αυτοί οι επιχειρηματικοί κύκλοι να επιβάλουν με τα Μνημόνια, βρήκαν τώρα την πρόθυμη κυβέρνηση για να τα υλοποιήσει...
Μια είδηση που πέρασε στα ψιλά ήρθε από την Ισλανδία, η οποία κατατάσσεται σε μία από τις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου. Η μικρή αυτή σκανδιναβική χώρα ξεκίνησε ένα πείραμα μετά από αίτημα των συνδικάτων για την εφαρμογή τετραήμερης εβδομάδας εργασίας με τον ίδιο μισθό. Περισσότερο από το 1% του εργατικού δυναμικού, δηλαδή πάνω από 2.500 εργαζόμενοι σε 100 διαφορετικούς εργασιακούς χώρους (γραφεία, νοσοκομεία, παιδότοποι και κοινωνικές υπηρεσίες), συμμετείχε στο μεγαλύτερο πιλοτικό πρόγραμμα παγκοσμίως. Το πείραμα στέφθηκε με επιτυχία. Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα ήταν η αύξηση της παραγωγικότητας, η μείωση του εργασιακού άγχους, η βελτίωση της υγείας αλλά και των ανθρώπινων σχέσεων τόσο στο σπίτι όσο και στον χώρο εργασίας.
Δεν υπάρχουν λοιπόν μόνο τριτοκοσμικές αναζητήσεις για την ισοπέδωση όσων έχει πετύχει η αναπτυγμένη Δύση. Αυτά, βέβαια, συμβαίνουν σε μια χώρα όπου τα συνδικάτα διεκδικούν και αναζητούν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ύστερα από διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες, συμφώνησαν να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο και σε άλλες κατηγορίες ώστε να μπορεί να ενταχθεί το 86% των εργαζομένων.
Η συγκεκριμένη ιδέα της τετραήμερης εργασίας γίνεται ολοένα και πιο ελκυστική ενώ κάποιοι βλέπουν την ευκαιρία για κάποιας μορφής ελαστική εργασία υπέρ των εργοδοτών. Κατ’ αρχάς στο Ηνωμένο Βασίλειο 45 βουλευτές από διαφορετικά κόμματα προτείνουν να συσταθεί επιτροπή που θα μελετήσει το θέμα. Στην Ισπανία οι διαδικασίες είναι πιο προχωρημένες και έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα εφαρμοστεί πιλοτικό πρόγραμμα τεσσάρων εργάσιμων ημερών, με τους εργαζόμενους να δουλεύουν 32 ώρες την εβδομάδα χωρίς μείωση των αποδοχών τους για μια τριετία ώστε να βγουν αντικειμενικά συμπεράσματα. Μάλιστα το πρόγραμμα αυτό θα επιδοτηθεί με 50 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται ότι θα αφορά μέχρι και 6.000 εργαζόμενους. Αντίστοιχοι προβληματισμοί υπάρχουν στη θυγατρική της Microsoft στην Ιαπωνία, όπου η κυβέρνηση αντιμετωπίζει θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο να γενικευθεί και αναζητά κίνητρα για τις επιχειρήσεις.
Μάλλον όσοι ασχολούνται δεν είναι αιθεροβάμονες. Στην Ελλάδα πάντως η ΓΣΕΕ ασχολείται με άλλα θέματα και, φυσικά, η κυβέρνηση είναι το τελευταίο πράγμα που την απασχολεί...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου