Κάποτε, δεν υπήρχε τότε το Διαδίκτυο, οι εφημερίδες διέθεταν, αρκετές φορές τον χρόνο, χώρο στα πρωτοσέλιδά τους (όχι όλες) για τις αυξήσεις στα τρόφιμα και στα βασικά είδη. Η άνοδος δε της τιμής του ψωμιού αρκετές φορές ήταν στην πρώτη σελίδα και μερικές και πρώτο θέμα. Έναν Δεκαπενταύγουστο μάλιστα, μια εφημερίδα με αρκετές χιλιάδες φύλλα κυκλοφορία είχε πρώτο θέμα τη μεγάλη αύξηση της τιμής της ντομάτας. Η άνοδος της τιμής του ψωμιού είχε και συμβολική σημασία, ενώ οι πιο παλιοί θα θυμούνται τον πόλεμο του τελάρου. Τώρα καθόλου ή σπάνια υπάρχουν αντίστοιχα πρωτοσέλιδα. Δυστυχώς, ελάχιστες φορές υπάρχει και το τι γίνεται με τα βασικά είδη διατροφής, τα απαραίτητα για τη μέση λαϊκή οικογένεια. Θα μου πείτε, σιγά τώρα, εδώ έχουμε άλλες εποχές ή αυτά είναι λαϊκισμοί και δεν χωράνε να μπουν στη βαριά ατζέντα, έτσι το λένε τώρα, της πολιτικής και κοινωνικής συζήτησης.
Αφορμή γι' αυτό το σημείωμα είναι μια είδηση με τίτλο " Έρχονται αυξήσεις 20% στο ψωμί". Δημοσιεύθηκε χθες στο σάιτ iEidiseis.gr (μπορεί και αλλού). Το κουλούρι, όπως σημειώνεται, φθάνει από τα 50 στα 60 ή 70 λεπτά - 50 λεπτά την ημέρα ήταν η αύξηση του κατώτατου μισθού. Έχει λοιπόν τεράστια σημασία η άνοδος της τιμής του ψωμιού (πάει για 1,20 με 1,40 η φρατζόλα), όπως και οι αυξήσεις στα βασικά είδη. Άνοδος 2,2% το πρώτο τετράμηνο του 2021, 3,6% στα τρόφιμα. Όταν ο μέσος μισθός μειώνεται σωρευτικά από το 2010 και μετά και όταν ο μέσος μισθός στην πλήρη απασχόληση, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του 2020, είναι 1.161,39 και το μέσο ημερομίσθιο 49,76 και όταν στη μερική απασχόληση αντίστοιχα είναι 427,90 ευρώ και 24,75, γιατί περνά τόσο πολύ απαρατήρητη από τα κυρίαρχα ΜΜΕ η άνοδος των τιμών;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου