Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

Με συνταγή Καρατζαφέρη στη μάχη κατά της πανδημίας

 

Αλλαγή προσώπων, αλλά όχι σελίδας για το υπουργείο Υγείας. Η απομάκρυνση του Βασίλη Κικίλια και του Βασίλη Κοντοζαμάνη και η τοποθέτηση του Θάνου Πλεύρη και της Μίνας Γκάγκα σφραγίζουν ουσιαστικά τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την υγεία, αλλά αποτελούν και μία παραδοχή ήττας στη διαχείριση της πανδημίας.

Ο νέος υπουργός Υγείας αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας τις επιταγές του Μαξίμου για ιδιωτικοποιήσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και αποψίλωση του δημόσιου χαρακτήρα του. Μάλιστα, οι πρώτες δηλώσεις του Θ. Πλεύρη κατά τη διαδικασία παράδοσης - παραλαβής προϊδέασαν για το πώς θα κινηθεί η νέα ηγεσία. Σε πλήρη αντιστοιχία με τη γραμμή Μητσοτάκη και τα πεπραγμένα των προκατόχων του.

«Αφήνετε ένα έργο επιτυχημένο όχι μόνο όσον αφορά την πανδημία, αλλά και συνολικά του τομέα της Υγείας» είπε τονίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ότι αυτά που έστρωσε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα υλοποιηθούν από τους διαδόχους τους.

Από την πλευρά της η νέα αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ανέφερε ότι η πανδημία είναι παρούσα και κάλεσε τους εργαζόμενους στην Υγεία -και μέχρι πρότινος συναδέλφους της- να εμβολιαστούν.

Μίλησε επίσης για τη σημασία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στην όποια θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος. Μία αναφορά που εκλαμβάνεται ως «καρφί» στον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριο Θεμιστοκλέους. Αναφερόμενη στο ΕΣΥ τόνισε ότι έχει γίνει σημαντικό έργο, το οποίο θα συνεχιστεί, τοποθετώντας έτσι την ίδια πλάι στις στρατηγικές της κυβέρνησης που οδηγούν στην κατάρρευση του ΕΣΥ.

Ένας αντιεμβολιαστής στη μάχη κατά της πανδημίας

Ωστόσο ούτε οι τοποθετήσεις του νέου υπουργού Υγείας στο παρελθόν δικαιολογούν την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Θάνος Πλεύρης -ούτε λίγο ούτε πολύ- έχει ταχθεί κατά των εμβολίων, ενώ τα ρατσιστικά παραληρήματα που έχει κάνει κατά καιρούς δεν συνάδουν με την κοινωνική ευαισθησία που θα έπρεπε να έχει ο υπουργός Υγείας, ειδικά εν μέσω πανδημίας.

Ως βουλευτής του ΛΑΟΣ στη Βουλή, ο Θ. Πλεύρης τόνιζε ότι η επιστημονική κοινότητα δεν μπορεί να πανικοβάλλει τους ασθενείς με το να τους λέει να εμβολιαστούν. «Δεν είμαστε στην ιπποκράτεια ηθική που ο γιατρός μπορεί να κάνει ό,τι θέλει για το καλό του ασθενούς. Είμαστε στη φιλελεύθερη εποχή που ο ασθενής αποφασίζει τι θέλει να κάνει και δε θα πιέζεται» δήλωνε χαρακτηριστικά.

Επίσης στην Ιστορία έχει μείνει η δήλωσή του στις 10 Απριλίου του 2011 ότι δεν υπάρχει φύλαξη συνόρων χωρίς απώλειες. «Όταν είσαι εδώ, δεν θα υπάρχουν κοινωνικές παροχές, δεν θα μπορείς να φας, να πιεις, δεν θα μπορείς να πας στο νοσοκομείο. [...] Πρέπει να περνάνε χειρότερα -από τις χώρες τους. Η κόλαση πρέπει να φαντάζει παράδεισος σε αυτό που θα ζουν εδώ!».

Αξέχαστη έχει μείνει και η δήλωσή του για την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, όταν είχε αναλάβει συνήγορος των αστυνομικών που κατηγορούνταν.  Όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γιώργος Κασίμης είπε προς τους ενόρκους πως «είστε σε μια ιστορική δίκη» προκάλεσε την αντίδραση του συνηγόρου των αστυνομικών, που αναφώνησε «Όχι, τα Μέσα το λένε και όσοι είναι απ’ έξω».

Γκρίνια Κοντοζαμάνη, δυσαρέσκεια για Γκάγκα

Έντονη πάντως είναι η δυσαρέσκεια του μέχρι πρότινος αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, καθώς μετά τη δεδομένη αποχώρηση του Βασίλη Κικίλια είχε βλέψεις για αναβάθμιση στη θέση του επικεφαλής του υπουργείου Υγείας. Εξάλλου είναι ο «αρχιτέκτονας» του σχεδίου για την υγεία της Νέας Δημοκρατίας που εκπονήθηκε προεκλογικά.

Μάλιστα, στην τελευταία αλλαγή του υπουργικού σχήματος είχε αναβαθμιστεί από υφυπουργός σε αναπληρωτή και έχαιρε της εκτίμησης του Μαξίμου. Γι’ αυτό και είχε αναλάβει θέματα που κρίθηκαν σημαντικά από το κυβερνητικό στρατόπεδο, όπως αυτό της υποχρεωτικότητας και των αναστολών του μη εμβολιασμένου υγειονομικού προσωπικού.

Παράλληλα έκπληξη προσκάλεσε η αντικατάστασή του από την πνευμονολόγο και συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Σωτηρία Μίνα Γκάγκα. Η τοποθέτηση της υποψήφιας με τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές του 2019 δημιούργησε αντιδράσεις στον κύκλο της μέχρι χθες ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, καθώς, όπως μεταφέρουν στην ΑΥΓΗ, η Μ. Γκάγκα δεν έχει καμία διοικητική εμπειρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου