Αλλαγή σκυτάλης είχαμε μέσα στην εβδομάδα στο υπουργείο Υγείας, καθώς ο Βασίλης Κικίλιας αποχώρησε και τη θέση του ανέλαβε ο Θάνος Πλεύρης. Ένα πολιτικό στέλεχος βγαλμένο από τα σπλάχνα της Ακροδεξιάς του... δρόμου, που έκανε σταδιακά τη μετάβαση στη «σοβαρή» πλευρά του δημόσιου βίου. Από τις διαδηλώσεις για τα Ίμια και το κάψιμο σημαιών, στα έδρανα της Βουλής με τον ακροδεξιό ΛΑΟΣ, έφτασε στη «θεσμική» Νέα Δημοκρατία και την υπουργοποίησή του. Μάλιστα, μεγάλο μέρος από το ακροατήριό του εντάσσεται στους ακροδεξιούς κύκλους που συμμετέχουν στα συλλαλητήρια κατά του εμβολίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για έναν υπουργό Υγείας.
Και πώς να μην είναι, από τη στιγμή που ο ίδιος ο Θάνος Πλεύρης έχει τοποθετηθεί κατά των εμβολίων; Ως βουλευτής του ΛΑΟΣ, στις 20 Απριλίου του 2010 είχε μιλήσει στη Βουλή για την τρομοκρατία που ασκούσαν οι επιστήμονες στα κανάλια προκειμένου να πείσουν τον κόσμο να εμβολιαστεί κατά της γρίπης. Με ένα αμφιβόλου ποιότητας σκεύασμα, όπως έλεγε, το οποίο δεν είχε δοκιμαστεί αρκετά. «Δόθηκε η εικόνα ενός πατερναλιστικού προτύπου της Ιατρικής. Προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο με ένα φοβικό συναίσθημα. Έχουμε ένα νέο σκεύασμα, μη δοκιμασμένο, στα όρια των πειραματικών ελέγχων. Δεν είχαν γίνει όλες οι φάσεις των κλινικών δοκιμών. Αποφάσισε ο ΠΟΥ να τεθεί σε κυκλοφορία. Είμαστε σε φιλελεύθερη λογική, ο ασθενής πρέπει να αποφασίζει χωρίς να πιέζεται». Χρησιμοποίησε, δηλαδή, όλα αυτά τα επιχειρήματα που έντεκα χρόνια αργότερα ακούγονται από τους αρνητές της επιστήμης!
Η υπουργική κυβίστηση
Ένας υπουργός Υγείας, βέβαια, πρέπει να διαθέτει κοινωνικές ευαισθησίες. Να ενδιαφέρεται για όλους τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και των μειονοτήτων. Η τοποθέτηση του Θ. Πλέυρη στη συγκεκριμένη θέση προκαλεί αλγεινή εντύπωση με δεδομένες τις τοποθετήσεις που έχει κάνει για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στο παρελθόν. Στις 10 Απριλίου του 2011, ο υπεύθυνος για την υγεία των πολιτών εξηγούσε ότι δύο είναι οι τρόποι αντιμετώπισης της μετανάστευσης, μεταξύ αυτών να μην μπορούν οι ξένοι να πάνε στο νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, υποστήριζε πως η φύλαξη των συνόρων και τα «αντικίνητρα» παραμονής είναι η λύση στο μεταναστευτικό. Μάλιστα, τόνιζε ότι «η φύλαξη των συνόρων δεν μπορεί να υφίσταται αν δεν υπάρχουν απώλειες και, για να γίνω κατανοητός, αν δεν υπάρχουν νεκροί»! Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Όταν είσαι εδώ, δεν θα υπάρχουν κοινωνικές παροχές, δεν θα μπορείς να φας, να πιεις, δεν θα μπορείς να πας στο νοσοκομείο. Πρέπει να περνάνε χειρότερα. Η κόλαση πρέπει να φαντάζει παράδεισος μπροστά σ’ αυτό που θα ζουν εδώ».
Επίσης, ο νέος υπουργός Υγείας δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα μόνο με τους ξένους, αλλά και με τους Έλληνες όταν αυτοί δεν συμφωνούν μαζί του. Όντας συνήγορος των αστυνομικών που εμπλέκονται στη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, αντέδρασε στον χαρακτηρισμό του προέδρου του δικαστηρίου, ο οποίος μίλησε για «ιστορική δίκη». Ο νυν υπουργός Υγείας απάντησε «όχι, τα μέσα το λένε και όσοι είναι απέξω».
Νυν υπέρ πάντων... ο θώκος
Η πιο ανατριχιαστική αναφορά, πάντως, του Θάνου Πλέυρη, είναι αυτή για το Άουσβιτς και ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, το Ολοκαύτωμα. Το 2009, υπερασπιζόμενος τον -γνωστό για τα φρονήματά του- πατέρα του, ο οποίος δικαζόταν για το φιλοναζιστικό και αντισημιτικό βιβλίο «Οι Εβραίοι. Όλη η αλήθεια», δήλωνε ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης: «Σας προβλημάτισε η αναφορά για το Άουσβιτς. Που λέει ότι 'να τηρείται σε καλή κατάσταση το στρατόπεδο του Άουσβιτς'. Εγώ παίρνω την ακραία εκδοχή. Ότι ο κατηγορούμενος εκεί πέρα εννοεί: 'Να διατηρείται σε καλή κατάσταση το στρατόπεδο του Άουσβιτς γιατί θέλω κάποια στιγμή να επανέλθει εθνικοσοσιαλιστικό καθεστώς, να επανέλθει ο Χίτλερ, να πάρει τους Εβραίους και να τους βάλει στο Άουσβιτς'. Ποια παρότρυνση είναι αυτή; Ποια διέγερση; Δεν μπορεί δηλαδή κάποιος να πιστεύει και να θέλει να πιστεύει ότι 'θέλω να εξοντώσω κάποιον';». Αυτή ακριβώς είναι η αναφορά που προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, με τον νέο υπουργό Υγείας να ζητάει συγγνώμη και να παίρνει αποστάσεις από τον πατέρα του, αλλά κυρίως από τον νεότερο εαυτό του.
Η υπουργοποίηση του Θάνου Πλεύρη στο συγκεκριμένο πόστο και τη συγκεκριμένη περίοδο, λοιπόν, δεν αποτελεί μόνο παραδοχή ήττας για τη θητεία Κικίλια, αλλά και μια καταφανή σκληρή «σκοτεινή» στροφή σε έναν τομέα που πρέπει να έχει ως προμετωπίδα τις πανανθρώπινες αξίες και την κοινωνική αλληλεγγύη.
Πρόθυμος φίλος μεγάλων συμφερόντων
Πέρα από την κριτική που μπορεί να του ασκηθεί, πάντως, για τις κατά καιρούς ακροδεξιές κορώνες και την έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας, άξια αναφοράς είναι και η σχέση τού νέου υπουργού Υγείας με τους εκπροσώπους των μεγάλων συμφερόντων, ειδικά στον χώρο της Υγείας. Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, στο παρελθόν έχει συνεργαστεί σε νομικό πλαίσιο με διάφορα ιδιωτικά κέντρα Υγείας, ενώ έχει παρουσιάσει το μεγάλο σκάνδαλο της Novartis ως σκευωρία. Με λίγα λόγια, αυτός που θα έχει τις τύχες της υγείας μας στα χέρια του εναντιώθηκε σε όσους επιχείρησαν να ρίξουν φως στο πάρτι που γινόταν από τη μεγάλη πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2020 η θυγατρική εταιρεία Novartis Hellas συμφώνησε να καταβάλει το ποσό των 225 εκατ. δολαρίων στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού προς τις ΗΠΑ, παραδεχόμενη ότι από το 2012 έως το 2016 προχώρησε σε αθέμιτες παροχές προς υπαλλήλους κρατικών νοσοκομείων και κλινικών στην Ελλάδα ώστε να αγοράζουν περισσότερα φάρμακα. Μάλιστα, η εμπλοκή του πρώην υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη εξετάζεται ακόμα από τις δικαστικές αρχές και σύμβουλός του τότε στο υπουργείο ήταν ο Θάνος Πλεύρης.
Η παρουσία, βέβαια, του Θ. Πλεύρη στο υπουργείο Υγείας και οι σχέσεις του με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας δεν σημαίνουν εμπλοκή του σε παράνομες δραστηριότητες ή χρηματισμό. Αποτυπώνουν όμως τη συνολική αντίληψή του υπέρ των κλινικαρχών εις βάρος του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας. Άλλωστε, μόλις 48 ώρες χρειάστηκαν για να σφραγίσει την ένταξη των ιδιωτών στο ΕΣΥ με τροπολογία που «κρύφτηκε» σε νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης. Συγκεκριμένα, οι εργολάβοι μπορούν να καλύψουν ανάγκες που θα προκύψουν από την αναστολή καθηκόντων ανεμβολίαστων με διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό.
«Καμένη γη» από Κικίλια
Αν ψάχνει, πάντως, ελαφρυντικά ο νέος υπουργός Υγείας, μπορεί να τα βρει στη θητεία του προκατόχου του Βασίλη Κικίλια. Ρίχνοντας «μαύρη πέτρα» πίσω του, ο νυν υπουργός Τουρισμού δεν αφήνει και την καλύτερη παρακαταθήκη.
Όλοι συμφωνούν ότι η πανδημία δεν είναι μια συνθήκη εύκολης διαχείρισης. Ωστόσο, η «ανέμελη» παρουσία τού πρώην υπουργού Υγείας δεν βοήθησε στο να υπερσκελιστούν τα εμπόδια που έφερε ο κορωνοϊός. Ο Β. Κικίλιας αφήνει κληρονομιά την επιδημιολογική έξαρση ενώ μπήκαμε στο φθινόπωρο, το ΕΣΥ βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης και το τείχος ανοσίας είναι ανεπαρκές. Παρά τον ενάμιση χρόνο πανδημίας, δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα επαρκές σύστημα ιχνηλάτησης, η οποία δεν έγινε στοχευμένα και με σχέδιο. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην υλοποίηση έχουν σαφώς ο ΕΟΔΥ και ο πρόεδρός του Παναγιώτης Αρκουμανέας, αλλά πάνω απ’ όλα ο -μέχρι πρότινος- πολιτικός προϊστάμενός του.
Την ίδια ώρα, δεν έγινε τίποτα για τη βελτίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Κι ας λέει η κυβέρνηση για «κοσμογονικές αλλαγές». Αντιθέτως, οι υγειονομικοί από τα χειροκροτήματα πέρασαν στην απαξίωση, στις αναστολές εργασίας και στην ανάκληση αδειών. Τέλος, η χώρα βρίσκεται σε πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, ειδικά σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε. Τον Αύγουστο οι εμβολιασμοί δεν ήταν ούτε 30.000 ημερησίως και το ποσοστό εμβολιασμένων πολιτών δεν ξεπερνάει ακόμα το 60%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου