Τα διαδοχικά στραπάτσα που υπέστη η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αποκορύφωμα τις πυρκαγιές του Αυγούστου, την απώλεια ελέγχου στη διαχείριση του κορωνοϊού, που οδηγεί στο 4ο κύμα, τη διάψευση των μεγαλεπήβολων -αλλά, τελικά, χωρίς έρεισμα- εξαγγελιών του για το τείχος ανοσίας, μεταφράζονται σε δυσοίωνα προμηνύματα για το φθινόπωρο που ξεκινά. Η δε ιλαροτραγωδία του ανασχηματισμού απλώς ήρθε να βάλει το κερασάκι στην τούρτα επικυρώνοντας την εικόνα ενός πρωθυπουργού σε βέρτιγκο.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η αποτυχία και η παροιμιώδης αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στη διαχείριση των πραγματικά δύσκολων ζητημάτων προϊδεάζει για μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την κυβέρνηση -και την κοινωνία-, καθώς πλάι στα μεγάλα μέτωπα που δεν κατάφερε να κλείσει μέσα στο καλοκαίρι τώρα υψώνονται και νέα. Το κύμα ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής, την ενέργεια και τις πρώτες ύλες, που ήδη επιβαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αναμένεται να γιγαντωθεί.
Το Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορεί να κρύψει την ανησυχία του, ούτε όμως και την αδυναμία του να το αντιμετωπίσει, αναζητώντας εναγωνίως κάποια αντισταθμιστικά μέτρα για να παρουσιάσει ο Κυρ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι βασικοί παραγωγικοί υπουργοί, ο ένας μετά τον άλλον, εμφανίζονταν αμήχανοι τις τελευταίες ημέρες, ενώ μάλιστα είχε προηγηθεί και η σχετική συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης, με χαρακτηριστική αναφορά στην εκτίναξη του καφέ. Οπότε θα ανέμενε κανείς να βρίσκονται σε θέση να παρέχουν δημόσια πιο ισχυρές διαβεβαιώσεις ή δεσμεύσεις αντιμετώπισης των υπέρογκων αυξήσεων αντί για διαπιστώσεις, δηλώσεις ότι «η κυβέρνηση παρακολουθεί το ζήτημα», αλλά και αυτονόητες «συνταγές» που δεν λύνουν κανέναν πρόβλημα. Έτσι, η κυβέρνηση έσπευσε να δώσει τη «λύση», προσφέροντας νέο νόημα στον όρο «εμπαιγμός». Κάντε έρευνα αγοράς, είπαν στους πολίτες οι Άδωνις Γεωργιάδης και Κώστας Σκρέκας.
Ενόσω επίκεινται τρομακτικές αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, έως και 50%, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έσπευσε να δηλώσει πως «δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος", συνιστώντας στους πολίτες να κάνουν έρευνα αγοράς. Ο δε υπουργός Ανάπτυξης, αφού δήλωσε ότι «δεν είναι στη δυνατότητά μας να ελέγξουμε την παγκόσμια οικονομία», αποκάλυψε το μεγάλο όπλο της κυβέρνησης: Πρότεινε στους πολίτες να χρησιμοποιούν το e-katanolitis για να βλέπουν πού υπάρχουν οι καλύτερες τιμές. Μάλιστα το εμφάνισε ως προετοιμασία που είχε κάνει το υπουργείο του ώστε να τους έχει δώσει πλέον «το εργαλείο υπό τις παρούσες διεθνείς συγκυρίες αύξησης των τιμών να έχουν ακόμα και δεκάδες ευρώ εξοικονόμηση»...
Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπαθούσε, αν και όχι επιτυχώς, να καθησυχάσει ότι «η κυβέρνηση θα κάνει τις παρεμβάσεις που μπορεί για όσο κρατήσει η τάση αλλαγής των τιμών». Όμως η αναφορά του πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα έχει στηρίξει οικονομικά επιχειρήσεις και νοικοκυριά με πάρα πολλά χρήματα», περισσότερο ανησυχητική ακούγεται αφού μάλλον συνιστά δικαιολόγηση των περιορισμένων παρεμβάσεων που αναμένονται από την κυβέρνηση. Άλλωστε ο Γ. Οικονόμου πρόσθεσε ότι «αν υπάρξουν πεδία ή τομείς που η κυβέρνηση, στο πλαίσιο παρεμβάσεων που δεν θα νοθεύσουν τη λειτουργία της αγοράς, μπορεί να κάνει κάτι, θα το κάνει».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου