Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

Στρίβειν διά της... ατομικής ευθύνης

 

Τη μία μέρα ο Θάνος Πλεύρης σε ζωντανή σύνδεση με το πανελλήνιο από το υπουργείο Υγείας σφυρίζει τη λήξη της πανδημίας, εν μέσω τέταρτου επιδημικού κύματος, και την επομένη από την ίδια θέση κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα παρομοιάζει τις συνθήκες μιας πανδημίας όπως αυτή που διανύουμε με συνθήκες πολέμου.

Την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την κατάργηση των «κόκκινων» περιοχών, την άρση των ειδικών περιοριστικών μέτρων σε αυτές, αλλά και των μέτρων προστασίας στους χώρους για αμιγώς εμβολιασμένους ή νοσήσαντες τους τελευταίους έξι μήνες, όπου από το Σάββατο «δεν υπάρχει κανένας περιορισμός [...], υπάρχει πλέον πλήρης ελευθερία», και την Πέμπτη η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου είπε πως «κρατάμε τα μέτρα [...] δεν θα πρέπει να παρεξηγήσουμε τις νέες οδηγίες, δεν πετάμε τις μάσκες, δεν εφησυχάζουμε».

Και στις δύο εμφανίσεις, την τιμητική της είχε η αναφορά στην ατομική ευθύνη - η μετατροπή της ευθύνης της πολιτείας να προστατεύει τη δημόσια υγεία σε προσωπική, ατομική υπόθεση του κάθε πολίτη. «Άπαξ και υπάρχει το εμβόλιο, θα λειτουργεί κανονικά η κοινωνία», είπε ο υπουργός Υγείας, «ξέρουμε όλοι πώς να προστατευτούμε δυο χρόνια μετά την πανδημία», είπε η Β. Παπαευαγγέλου, ζητώντας «συμμετοχικότητα» από τον κόσμο.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, επικεφαλής της επιχείρησης «Ελευθερία» (εμβολιασμών) Μάριος Θεμιστοκλέους, παραγκωνίζοντας την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας στην οποία απευθύνθηκε ερώτημα σχετικά με το αν η κυβέρνηση έχει αποτύχει να πείσει τον κόσμο να εμβολιαστεί, λόγω του χαμηλού ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα (58,7%), απάντησε ότι «η προσπάθεια πειθούς του κόσμου είναι ευθύνη της πολιτείας, αλλά αυτό σημαίνει ότι είναι ευθύνη και της αξιωματικής αντιπολίτευσης [...] δεν είναι μόνο της κυβέρνησης, αφορά όλους». Και συνέχισε προσθέτοντας: «Τολμώ να πω ότι έχουμε εφαρμόσει ό,τι είναι δυνατό [...] δεν υπάρχει κάποια ιδέα που δεν έχει εφαρμοστεί στο επιχειρησιακό κομμάτι», την ώρα που η χώρα καταγράφει υψηλό έλλειμμα κάλυψης στους άνω των 60 ετών (20%), ενώ 1 στους 4 ηλικίας άνω των 80 ετών παραμένει ανεμβολίαστος. Θυμίζουμε ακόμα ότι ούτε το πρόγραμμα των κατ’ οίκον εμβολιασμών έχει ολοκληρωθεί -σε σύνολο 10.500 έχουν εμβολιαστεί 8.500, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Υγείας-, ενώ η Ελλάδα είναι η 4η χειρότερη ανάμεσα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες στην αναλογία θανάτων ως προς τον πληθυσμό (μετά τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Λιθουανία) σύμφωνα με το ECDC: 47,5 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, αριθμός υπερτριπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου (17,13 νεκροί ανά εκατ. κατοίκων).

Η τρίτη δόση, για την οποία γίνεται πολύς λόγος τελευταία και που ανοίγει στις 9 Οκτωβρίου για τα άτομα άνω των 50 ετών με υποκείμενα νοσήματα στην ομάδα Α και Β, όπως ανακοινώθηκε χθες, δεν είναι προτεραιότητα, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, όταν εκκρεμούν οι πρώτες και δεύτερες δόσεις για ευάλωτους ανθρώπους. Αυτούς η Β. Παπαευαγγέλου ζήτησε χθες «να τους πείσει το περιβάλλον τους».

Η ίδια έκανε λόγο για επιβαρυμένες περιοχές όσον αφορά το επιδημιολογικό φορτίο και για κρούσματα που καταγράφονται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Πρόκειται για την Καστοριά, την Καρδίτσα, τις Σέρρες και την Πιερία, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι ιδιαίτερα χαμηλή και κυμαίνεται από 42% έως 55%. Μίλησε επίσης για ιδιαίτερη επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στις πόλεις της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης και είπε ότι στη βόρεια Ελλάδα οι εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό ξεπερνούν τα εξιτήρια. Επανέλαβε ότι το 90% όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, προσθέτοντας ότι η κάλυψη σε κρεβάτια ΜΕΘ στο σύνολο της επικράτειας είναι 66%, ενώ ξεπερνά το 94% στη Θεσσαλονίκη.

❗ Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.249 νέα κρούσματα -488 στην Αθήνα, 382 στη Θεσσαλονίκη, 158 στη Λάρισα, 61 στην Αχαΐα, 57 στη Δράμα, 58 στην Καβάλα, 54 στην Πέλλα και 61 στην Πιερία-, 335 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ και 30 θανάτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου