Στην άρνηση του κυβερνητικού εκπροσώπου να σχολιάσει την προχθεσινή τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή (σ.σ.: «δεν σχολιάζουμε ομιλίες πρώην πρωθυπουργών») καθρεφτίζεται η αμηχανία των ενοίκων του Μαξίμου έναντι του ιδεολογικοπολιτικού στίγματος που εξέπεμψε ο πρώην πρωθυπουργός.
Επιπλέον δεν περνά απαρατήρητη η υποβάθμιση, έως και συγκάλυψη, από τη συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ, των αιχμηρών μηνυμάτων του Κώστα Καραμανλή προς την κυβέρνηση και την εθνικιστική πτέρυγα της Ν.Δ. Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος περιορίστηκε στη διαπίστωση ότι μεταδόθηκε μια ενωτική εικόνα της παράταξης στην εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής».
Αντίθετα οι εφημερίδες που απευθύνονται στο κεντροδεξιό ακροατήριο και υιοθετούν κριτική στάση έναντι του επιτελικού συστήματος διακυβέρνησης πρόβαλαν στα πρωτοσέλιδά τους τα προτάγματα του Κ. Καραμανλή.
Γαλάζιοι παράγοντες αναγνωρίζουν στην ΑΥΓΗ ότι οι αναφορές του Κώστα Καραμανλή για τον ρόλο του κράτους σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας και την προστασία των ασθενέστερων αποτελούν, όντως, μομφή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την προώθηση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ στη συγκυρία των κυμάτων ακρίβειας.
Οχυρώνονται ωστόσο πίσω από τη μισή διαγραφή του Μπογδάνου από τη γαλάζια Κ.Ο. επιχειρώντας να καταδείξουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλέει με τον πρώην πρωθυπουργό στην απομόνωση των εμφυλιοπολεμικών ιαχών. Δεν απαντούν ωστόσο στο ερώτημα που αφορά την παρατεταμένη ανοχή του πρωθυπουργού έναντι τέτοιων φωνών...
Συν τοις άλλοις το Μαξίμου θα επενδύσει στη θριαμβολογία για την υπογραφή της συμφωνίας με τις ΗΠΑ προκειμένου να σκεπαστούν οι έμμεσες επικρίσεις του Κώστα Καραμανλή για τη μη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών με επίκεντρο την τουρκική επιθετικότητα.
Σενάρια για Προεδρία της Δημοκρατίας
Το μανιφέστο του Κώστα Καραμανλή ενεργοποίησε εκ νέου τις συζητήσεις στο γαλάζιο παρασκήνιο περί πιθανής υποψηφιότητάς του για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Οι αναφορές του για τη διαμόρφωση συνθηκών εθνικής συνεννόησης στα μεγάλα θέματα δίνουν το πάτημα «για ένα τέτοιο σενάριο», αναφέρουν στελέχη της Ν.Δ.
Συν τοις άλλοις τα βέλη προς την Ε.Ε. για την επιβολή των τιμωρητικών Μνημονίων «εξυπηρετούν μία προσπάθεια να αποτινάξει τις πρωθυπουργικές του ευθύνες όταν το 2009 παρέδωσε τη διακυβέρνηση με βαθιά ελλείμματα» σύμφωνα με βουλευτή της παλαιάς φρουράς του κόμματος.
Υπ’ αυτό το πρίσμα ο Κ. Κυρανάκης επιχείρησε να χλευάσει τις μετεγγραφές από το ΠΑΣΟΚ που κάποτε εγκαλούσαν τον πρώην πρωθυπουργό για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας. Χαρακτήρισε στο Τwitter δικαίωση για την παράταξη και τον ίδιο τον Κ. Καραμανλή προσωπικά το θερμό χειροκρότημα των προερχόμενων από την Κεντροαριστερά.
Ο εκνευρισμός, ωστόσο, που προκάλεσε στο Μαξίμου τον οδήγησε άμεσα σε ραδιοφωνικές δηλώσεις, στις οποίες προσπάθησε να πείσει ότι «δεν υπάρχει καμία αιχμή περί διεύρυνσης»...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου