Οι σιωπές του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο
1. Για τις επιδρομές των φασιστών τραμπούκων
2. Για το κύμα ανατιμήσεων
3. Για την πανδημία περιορίστηκε να πει ότι «δεν υπάρχει περίπτωση lockdown»
Φρένο στην εκλογολογία -που ο ίδιος άνοιξε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης- επιχείρησε να πατήσει χθες ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, επιβεβαίωσε την προσήλωσή του στο δόγμα Πισσαρίδη, που αφορά τον ενταφιασμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ επεδίωξε να ξαναγράψει το success story της ανάπτυξης. Απέφυγε, μάλιστα, κάθε νύξη για τις επιδρομές των φασιστών τραμπούκων που έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες. Αίσθηση προκάλεσε η πρωθυπουργική σιωπή και αναφορικά με το κύμα των ανατιμήσεων, ενώ για την πανδημία περιορίστηκε να πει ότι «δεν υπάρχει περίπτωση lockdown» καθώς ήδη επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα σε πολλές περιοχές.
Ανησυχία για προσωπικές ατζέντες
Για «ψευτολεονταρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί εκλογών» έκανε χθες λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες εβδομάδες αφότου άναψε το φιτίλι των εκλογικών σεναρίων με εκβιαστικά διλήμματα («γαλάζια αυτοδυναμία ή χάος») προς τους ψηφοφόρους! Επιδίωξε να πείσει δε ότι «αυτές (σ.σ.: οι εκλογές) θα γίνουν στην ώρα τους, όπως ορίζει το σύνταγμα, δηλαδή στο τέλος της τετραετίας», σημειώνοντας ότι «η σχετική παραφιλολογία είναι και άκαιρη, και άκυρη». Εμμένοντας μάλιστα να χρεώνει στην αντιπολίτευση το εκλογικό κλίμα, ισχυρίστηκε πως η σχετική σεναριολογία «μερικές φορές είναι διαβρωτική για τη δουλειά την οποία πρέπει να κάνουμε», επιχειρώντας να πείσει ότι «γι’ αυτό και σε όλη αυτή την κενολογία εμείς απαντάμε με εργασία». Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος για την «παραλυτική κατάσταση» που έχει επιφέρει στο κυβερνητικό σχήμα η μυρωδιά της κάλπης, «καθώς εκκρεμεί μεγάλος όγκος μεταρρυθμίσεων». Άλλωστε, χθες σημείωσε ότι «οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν». Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν πως ο Κ. Μητσοτάκης «έσπευσε να βάλει ‘πάγο’ στην εκλογολογία με σκοπό να αποσύρουν κάποιοι βουλευτές τις ατομικές ατζέντες τους», φωτογραφίζοντας μέλη της Κ.Ο. -όπως οι Μπογδάνος, Σιμόπουλος- που απευθύνονται στη δεξαμενή των ακροδεξιών ψηφοφόρων με αποτροπιαστικές κινήσεις και δηλώσεις. Παρ’ όλα αυτά, ο πρωθυπουργός δεν αποδοκίμασε την αναπαραγωγή της θεωρίας των δύο άκρων.
Σε γραμμή Πισσαρίδη
Ο Κ. Μητσοτάκης συνδύασε «τις προοπτικές της οικονομίας την επόμενη διετία» με «τα κίνητρα για την ενίσχυση, τη συνένωση και τη μεγέθυνση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων». Σημειώνεται ότι το σχετικό νομοσχέδιο, που βρίσκεται υπό διαβούλευση, αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 3,9 δισ. ευρώ, από το ταμείο ανάκαμψης και αποκλείει κάθε δυνατότητα πρόσβασης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στα κοινοτικά κονδύλια. «Θα έχουμε την ευκαιρία σήμερα να αναθεωρήσουμε στο 6,1% την πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη του 2021. Αντανακλάται η δουλειά που κάνουμε όμως και στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για όλους, στις περισσότερες δουλειές, στις νέες επενδύσεις» ήταν ωστόσο το πρωθυπουργικό ευχολόγιο. Εκθειάζοντας δε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης είπε ότι «βρισκόμαστε σήμερα μετά από μία συμφωνία εθνικής σημασίας, η οποία ξεπερνά τον τρέχοντα χρόνο. Και έχουμε μπροστά μας μία πρόκληση οικονομικής και κοινωνικής αναγέννησης που επίσης διαπερνά τις συνταγματικές θητείες». Παρ’ όλα αυτά, ο σχεδιασμός για την εκταμίευση των κονδυλίων δεν τέθηκε ποτέ σε διαβούλευση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους παραγωγικούς φορείς.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός, για νιοστή φορά, εκθείασε τη «χωρίς προηγούμενο για τη χώρα» υπογραφή της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδος - Γαλλίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.
Στον απόηχο των ενστάσεων που εκφράζει η αξιωματική αντιπολίτευση, επέμεινε ότι «αυτή η νέα εταιρική σχέση των δύο χωρών προβλέπει σαφώς ρήτρα αμυντικής συνδρομής αν μία από αυτές δεχθεί επίθεση από τρίτο παράγοντα», υποστηρίζοντας πως «ταυτόχρονα διαμορφώνει στην πράξη ένα αναβαθμισμένο συμμαχικό τετελεσμένο στο πλαίσιο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του ΝΑΤΟ». Μίλησε δε, θριαμβολογώντας, για «ένα μεγάλο άλμα για μία πιο ισχυρή Ελλάδα και ένα πρώτο βήμα για μία πιο ανεξάρτητη και δυνατή Ευρωπαϊκή Ένωση».
Επιχειρώντας, συνάμα, να διασκεδάσει τους προβληματισμούς για το υψηλό κόστος της συμφωνίας, ισχυρίστηκε πως, «εκτός από το αμυντικό, έχει και ένα θετικό οικονομικό αποτύπωμα». Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «ενώ στοίχισε πολύ λιγότερο από τα ποσά της αρχικής προσφοράς, η προμήθεια των φρεγατών μπορεί να υπηρετηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο τον οποίο διαθέτουμε. Δηλαδή περισσότερο αξίζει και λιγότερο κοστίζει». Έκλεισε δε τον διθύραμβο με την αναφορά ότι «η συμφωνία φέρνει την Ελλάδα στο επίκεντρο μιας μεγάλης πρωτοβουλίας της Ευρώπης του αύριο. Ενώ παράλληλα απλώνει και την επιρροή του ΝΑΤΟ. Έτσι, η πατρίδα μας γίνεται στο εξής όχι μόνο δέκτης συμμαχικών εγγυήσεων, αλλά και δυναμικός πάροχος ασφάλειας στη Μεσόγειο»...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου