Mε ένα ιδιότυπο λοκντάουν για τους ανεμβολίαστους, που θα συσσωρεύσει νέες ζημιές στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας, προετοιμάζει η κυβέρνηση τη νέα ομολογία αποτυχίας στο πεδίο της υγειονομικής κρίσης. Λίγες ημέρες μετά την εκτίμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η "πανδημία δεν έχει ξεφύγει", οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου επιχειρούν να δαμάσουν το τέταρτο κύμα με σπασμωδικά μέτρα και διχαστικούς τακτικισμούς.
Στο κυβερνητικό τραπέζι έχει τεθεί σε επεξεργασία η εισήγηση των εμπειρογνωμόνων να μην επιτρέπεται η είσοδος των μη εμβολιασμένων σε μαζικούς χώρους διασκέδασης (εστίαση, μπαρ, καφέ κ.λπ.) ακόμα και αν διαθέτουν rapid test. Γαλάζιοι αξιωματούχοι επικαλούνται την ανάλογη δέσμη μέτρων που προωθείται στη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες υποστηρίζοντας ότι η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να προστατεύσει τη δημόσια υγεία. Ταυτόχρονα όμως, δεν δρομολογούνται δράσεις για την αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς -με πύκνωση των δρομολογίων- και την αραίωση των μαθητών στις σχολικές τάξεις.
Άρνηση προσλήψεων
Η απροθυμία ωστόσο της κυβέρνησης να προβεί σε μόνιμες προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρά την αναγνώριση των κενών στο υγειονομικό προσωπικό, επιβεβαιώνει τη δογματική αντίληψη του κ. Σκέρτσου ότι "δεν υπάρχει λόγος να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα Υγείας". Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση αντιδρά μόνο με μπαλώματα. Αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, παρά το γεγονός ότι το σχετικό μέτρο απέτυχε παταγωδώς τον περασμένο Μάρτιο. Όπως υποστηρίζουν οι υγειονομικοί του ΕΣΥ, οι ιδιώτες γιατροί δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της νοσοκομειακής περίθαλψης. Απεναντίας, θα ήταν πολύ περισσότερο χρήσιμο οι ιδιώτες γιατροί να εντάσσονταν σε έναν κρατικό σχεδιασμό ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με την οποία ουσιαστικά είναι και περισσότερο εξοικειωμένοι.
Επιτομή της υποκρισίας αποτελεί η επιλογή της κυβέρνησης να οχυρωθεί, μετά από πολλούς μήνες εργαλειοποίησης ή απαξίωσης, πίσω από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Ενόψει των ανακοινώσεων που θα περιορίζουν περαιτέρω την κινητικότητα και τις δραστηριότητες του 40% του πληθυσμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι οι αποφάσεις της Πολιτείας στηρίζονται στις εισηγήσεις των ειδικών, "καθώς αυτό είναι το πλάνο μας". Τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο, το δίδυμο Βορίδη - Γεωργιάδη διαβεβαίωνε για το κυβερνητικό "όχι" σε περίπτωση που η επιτροπή προτείνει λοκντάουν.
Τακτική διχασμού
Από τα συρτάρια του Μεγάρου Μαξίμου βγαίνουν οι συνταγές του κοινωνικού αυτοματισμού με ορίζοντα τις νέες οικονομικές επιπτώσεις στους κόλπους του εμπορίου και της εστίασης από το επικείμενο περιοριστικό πλαίσιο. Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέλαβε προχθές να εκπέμψει το στίγμα. Δεν δίστασε να εγκαλέσει για αχαριστία τους φορείς της εστίασης υποστηρίζοντας ότι ο κλάδος πήρε υπερδιπλάσιους πόρους από οποιονδήποτε άλλο κλάδο στην Ελλάδα. Είπε δε ότι αυτά τα κονδύλια τα στερήθηκαν το λιανεμπόριο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Στο φόντο της διαμαρτυρίας που έχει προγραμματιστεί στην εστίαση, μεθαύριο, Τρίτη, κάλεσε τους εκπροσώπους του τομέα να στρέψουν τα βέλη τους προς τους ανεμβολίαστους, "που επιμένουν να υπάρχει πανδημία στην Ελλάδα με το να μην εμβολιάζονται".
Σε αυτό το φόντο, ωστόσο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιλέγει τον δρόμο του διχασμού στην πολιτική σκηνή. Το λασπολογικό παραλήρημά του ενάντια στην αξιωματική αντιπολίτευση, κατά την ομιλία του στην Κ.Ο. της Ν.Δ., αποκάλυψε τον πανικό λόγω της απώλειας ελέγχου της πανδημίας. Αν και αρχικά υποστήριξε ότι δεν είχε πρόθεση να αναφερθεί καθόλου στον κ. Τσίπρα, κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι εξελίσσεται σε υγειονομικό, κοινωνικό και εθνικό -ενίοτε- σαμποτέρ. Καλλιεργώντας εμπρηστικό κλίμα ισχυρίστηκε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως "πλανόδιος μεταπράτης του ανθρώπινου πόνου σε όλα τα επίπεδα", ενώ δεν δίστασε να μιλήσει για φλερτ της Κουμουνδούρου με αντιεμβολιαστές. Δεν έκανε μάλιστα καμία νύξη αυτοκριτικής και ανέθεσε την ευθύνη για την αναχαίτιση του τέταρτου κύματος στους πολίτες και τους εκπροσώπους της πραγματικής οικονομίας.
Εσωτερικές βολές
Ωστόσο η αναζήτηση εσωτερικών εχθρών στο κτήριο της Κουμουνδούρου δεν αποπροσανατολίζει τους βουλευτές. Αρκετοί εξ αυτών, στην πρόσφατη συνεδρίαση, μετέφεραν το βαρύ κλίμα που επικρατεί στις περιφέρειές τους, αξιώνοντας ουσιαστικές παρεμβάσεις στο ΕΣΥ. Ημικρανίες στο Μαξίμου προκαλούν οι δημόσιες παρεμβάσεις. Ο Νικήτας Κακλαμάνης προτάσσει, με συνεχείς παρεμβάσεις, την ανάγκη "να ενισχυθεί ουσιαστικά και όχι επιφανειακά το ΕΣΥ για να αντέξει και για τις υποχρεώσεις που θα έχει και μετά την πανδημία". Σημειώνεται ότι ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Άκης Σκέρτσος έχει σημειώσει με ωμό τρόπο ότι μετά την πάροδο της πανδημίας θα εκλείψει ο λόγος να έχουμε πάρα πολλές ΜΕΘ. Ταυτόχρονα, ο Γιώργος Κύρτσος επιδίδεται σε διαδικτυακές βολές, σε καθημερινή βάση, για τη διαχείριση της πανδημίας. Ο ζήλος του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. προκαλεί μάλιστα τα ερωτήματα των χρηστών, στον λογαριασμό του στο Twitter, για το αν ανήκει ακόμα στη Ν.Δ.
Σιωπή για το κύμα της ακρίβειας
Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών αποφεύγουν τις δηλώσεις για το κύμα των ανατιμήσεων και γράφουν στο κενό το νέο success story της ανάπτυξης
Λέξη για την εκτίναξη της ακρίβειας, που καταπίνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, δεν λέει ο πρωθυπουργός στις δημόσιες τοποθετήσεις του. Η σιωπή του μάλιστα για την ενεργειακή κρίση και το ντόμινο ανατιμήσεων στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης δεν έμεινε ασχολίαστη στην πρόσφατη συνεδρίαση της γαλάζιας Κ.Ο.. Βουλευτές της Ν.Δ. φέρονται να αξίωσαν άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις, που θα περιορίζουν τις επιπτώσεις στα εισοδήματα. Ωστόσο εισέπραξαν ευχολόγια και καθησυχαστικές κενολογίες από τα πρωθυπουργικά χείλη. Ο κ. Μητσοτάκης επενδύει στην αόριστη δέσμευση περί αύξησης του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022, μετά τα... 13 ευρώ παραπάνω που θα προστεθούν στους μισθούς των 650 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι ο κατώτατος μισθός έμεινε παγωμένος από τον Ιούλιο του 2019 που εξελέγη η Ν.Δ. στη διακυβέρνηση κι ενώ ο κ. Μητσοτάκης διακήρυσσε διπλάσια αύξηση σε σχέση με τον ρυθμό ανάπτυξης.
Επιπλέον, ο άξονας Μαξίμου - υπουργείο Οικονομικών εγγράφει πάνω στα κύματα της ακρίβειας το νέο αφήγημα της επιτυχίας στην οικονομία με βάση τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν. Ο Χρήστος Σταϊκούρας ισχυρίστηκε ότι η χώρα ανακάμπτει ισχυρά και αναπτύσσεται βιώσιμα, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές ενισχύονται σημαντικά, η ανεργία συρρικνώνεται και τα ταμειακά διαθέσιμα διατηρούνται σε ασφαλή επίπεδα. Ωστόσο λησμόνησε τους δείκτες της ΕΛΣΤΑΤ. Το ενεργειακό κόστος εκτινάχθηκε, καθώς καταγράφηκαν ανατιμήσεις κατά 132,3% στο φυσικό αέριο, κατά 45,9% στο πετρέλαιο θέρμανσης και κατά 18,9% στο ηλεκτρικό ρεύμα. Την ανιούσα πήραν οι τιμές στο σύνολο σχεδόν των ειδών διατροφής, με χαρακτηριστική την άνοδο της τιμής του ελαιόλαδου κατά 22,1% και σε αρνί - κατσίκι κατά 16,3%. Η ειδυλλιακή εικόνα που σερβίρει ο υπουργός Οικονομικών υπονομεύεται από την αρνητική έκβαση της πανδημίας και το ιδιότυπο λοκντάουν που δρομολογείται για την πληθυσμιακή ομάδα των μη εμβολιασμένων.
Όχι στη μείωση ειδικών φόρων κατανάλωσης
Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται κάθετα αντίθετο έναντι του αιτήματος για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, επικαλούμενο τη διόγκωση του ελλείμματος. Η σχετική προσέγγιση του Άδωνι Γεωργιάδη έκανε τους οικονομολόγους να σκίσουν τα πτυχία τους. "Μπαίνουμε σε έναν πληθωριστικό κύκλο. Όταν έχεις πληθωρισμό, το να αυξάνεις τη ρευστότητα με μείωση των φόρων είναι σαν να ρίχνεις βενζίνη στη φωτιά" έχει υποστηρίξει ο υπουργός, αγνοώντας ότι οι μειώσεις φόρων κατανάλωσης αποκλιμακώνουν τις τιμές, επομένως και τον πληθωρισμό.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι επιτελείς του Μαξίμου διαμηνύουν ότι το πακέτο των ελαφρύνσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα υλοποιηθεί κανονικά, προσπερνώντας τις επικρίσεις που δέχτηκε, π.χ., η περίφημη κατάργηση του φόρου της γονικής παροχής για περιουσίες ώς 800.000 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου