Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

Κραυγή αγανάκτησης από τους υγειονομικούς: «Δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο»

 

Συνεχίζονται οι εικόνες στα νοσοκομεία βγαλμένες από ταινίες θρίλερ, με τις ΜΕΘ να μη φτάνουν ούτε για δείγμα πλέον και τους υγειονομικούς να φωνάζουν αγανακτισμένα πως «δεν αντέχουν άλλο την πίεση».

Όπως περιέγραψε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Αττικής, Δημήτρης Κουρουβακάλης, βρίσκονται σε τρομερά ασφυκτική κατάσταση, κι από εδώ και πέρα αυτό είναι που θα αντιμετωπίζουν σε κάθε εφημερία: «Μπήκαν 14 περιστατικά covid-19 (σ.τ.σ. σε κλίνες ΜΕΘ) που παίρνουν θέσεις από ασθενείς με άλλες νόσους και παθήσεις. Παραμερίζουμε αναγκαστικά τους υπόλοιπους ασθενείς στο νοσοκομείο για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες αυτών των ανθρώπων που νοσούν από covid-19»

«Να λειτουργήσουν άμεσα και για περιστατικά covid-19 τα στρατιωτικά νοσοκομεία, στις μονάδες του ΕΣΥ της Αττικής πλέον είναι κρίσιμη η κατάσταση».

«Βεβαίως» ήταν η απάντησή του στην ερώτηση αν δίνεται προτεραιότητα σε ασθενείς με covid-19 εις βάρος άλλων με εξίσου σοβαρά προβλήματα υγείας, «αυτή η κατάσταση επικρατεί νομίζω σε όλα τα νοσοκομεία. Ήδη δύο παθολογικές κλινικές δεν νοσηλεύουν παθολογικά περιστατικά αλλά covid-19. Έχουμε ανοίξει και δύο ΜΕΘ, επιπρόσθετα των δύο που είχαμε αρχικά. Αυτή τη στιγμή είναι γεμάτες εκτός από 2 κλίνες. Στην επόμενη εφημερία δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να νοσηλεύουμε κανένα άλλο περιστατικό. Οι συνάδελφοι, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, έχουν φτάσει στα όρια. Υπάρχει εργασιακή εξουθένωση. Δεν μπορούμε πια να προσφέρουμε τις ίδιες υπηρεσίες Υγείας, κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούμε … χρειάζονται νέες προσλήψεις, δεν επαρκεί το προσωπικό, δεν μπορούμε να αντέξουμε την πίεση, χωρίς άδειες, ρεπό, με τέτοια εργασιακή κόπωση».

Η βοήθεια από ιδιώτες γιατρούς κατά τον ίδιο θα είναι χρήσιμη, αλλά σημαντικότερο θα ήταν «η Πολιτεία να λειτουργήσει και τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Παράλληλα, να αναβαθμίσουμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πρέπει να έχει μεγαλύτερο και ενεργότερο ρόλο, για να μην υπάρχει αυτή η κατάσταση στα νοσοκομεία».

«Το σύστημα είχε προβλήματα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, το είχαμε επισημάνει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Χρειάζεται βελτίωση. Έχουμε πολύ καλό Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά η φθορά του χρόνου είναι αμείλικτη, χρειάζεται και ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και προσωπικό, όλα αυτά θα βοηθήσουν στις καλύτερες υπηρεσίες Υγείας του συστήματος. Δεν μπορούμε να παραμένουμε με τη λογική του 2000 ή του 2010. Είμαστε στο 2021, ζούμε μία πανδημία σε εξέλιξη. Χρειάζεται άμεσα χρηματοδότηση για την βελτίωση των παροχών Υγείας στους πολίτες», υπογράμμισε ο κ. Κουρουβακάλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου