Η ακριβότερη χώρα στο ρεύμα είναι και πάλι η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καταγράφοντας νέο ρεκόρ στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Συγκεκριμένα, για σήμερα η μέση τιμή στη λεγόμενη αγορά επόμενης μέρας διαμορφώνεται σε 276,47 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που είναι η υψηλότερη στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ακολουθούν οι Σερβία (266,67 ευρώ/Mwh), Βουλγαρία και Ρουμανία (252,96 ευρώ), Ελβετία (252,19 ευρώ) και Ουγγαρία (252,07 ευρώ).
Πάντως, η πορεία των τιμών στην εγχώρια αγορά είναι ανοδική τις τελευταίες, τουλάχιστον, επτά ημέρες, σημειώνοντας αύξηση κατά σχεδόν 25% (από 12.11 με τιμή 221,66 ευρώ/Mwh).
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου έως σήμερα η μέση τιμή εκκαθάρισης της αγοράς επόμενης ημέρας ανέρχεται σε 221,11 ευρώ/Mwh, όταν η αντίστοιχη τον Οκτώβριο ήταν στα 201,44 ευρώ και τον Σεπτέμβριο στα 134,73 ευρώ.
Νέα εκτόξευση στο φυσικό αέριο
Η νέα μεγάλη αύξηση στο ρεύμα συνδέεται με την αντίστοιχη νέα εκτόξευση στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου που έσπασαν και πάλι το φράγμα των 100 ευρώ/Mwh (σύμφωνα με τη χθεσινή διαπραγμάτευση στην ολλανδική πλατφόρμα TTF), ενώ τις προηγούμενες ημέρες βρίσκονταν κοντά στα 70-75 ευρώ.
Η πίεση στις τιμές του φυσικού αερίου αποδίδεται στην καθυστερούμενη διαδικασία έγκρισης του νέου βασικού αγωγού από την αρμόδια γερμανική Αρχή, που αναζωπύρωσε την ανησυχία για την επάρκεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά τον φετινό χειμώνα. Ειδικότερα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων προχώρησε στην προσωρινή διακοπή τής διαδικασίας πιστοποίησης του αγωγού Nord Stream 2 που μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία, ζητώντας την οργάνωση της εταιρείας εκμετάλλευσης βάσει της γερμανικής νομοθεσίας. Το κώλυμα αυτό δεν επιτρέπει τη μεταφορά φυσικού αερίου στη γερμανική αγορά μέσω του αγωγού, η κατασκευή του οποίου έχει ήδη ολοκληρωθεί, προκαλώντας προβληματισμό για την επάρκεια του καυσίμου. Με την αναστολή της μεταφοράς σημαντικών προμηθειών που αναμενόταν, πλέον η αγορά δεν βλέπει ουσιαστικές ροές αερίου μέσω του εν λόγω αγωγού πριν το τέλος του χειμώνα.
Δεν φαίνεται αποκλιμάκωση στον ορίζοντα
Πάντως, ως φαίνεται, σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών δεν θα υπάρξει εντός του χειμώνα και στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού μέχρι στιγμής όλες οι επιβαρύνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς, που δεν σχετίζονται αποκλειστικά και μόνο με τις διεθνείς εξελίξεις στο αέριο (π.χ. κόστη εγχώριας αγοράς εξισορρόπησης), μετακυλίονται στη λιανική, δηλαδή στους καταναλωτές, μέσω της περίφημης ρήτρας αναπροσαρμογής χρεώσεων.
Αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, ακόμα και οι νέες υψηλότερες επιδοτήσεις στο ρεύμα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο πάλι θα αποδειχθούν ανεπαρκείς σε σχέση με το ύψος των πραγματικών ανατιμήσεων, απαιτώντας νέα αναπροσαρμογή στην αναπροσαρμογή...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου