Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Στρατηγική τήρηση εσωκομματικών ισορροπιών

 

Σε αλλαγές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, με προφανή διάθεση να τηρήσει ισορροπίες όσον αφορά το πολιτικό πρόσημο και τον λόγο του κόμματος εντός της Βουλής, αλλά και μεταξύ των εσωκομματικών στρατοπέδων, προχώρησε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Οι επιλογές των προσώπων πληρούν, φυσικά, και το κριτήριο της εμπιστοσύνης του νέου προέδρου για την πλήρωση των συγκεκριμένων νευραλγικών κοινοβουλευτικών πόστων, καθώς στην πλειονότητά τους τον στήριξαν στην εκλογική μάχη - δημόσια ή στο παρασκήνιο.

Πολιτική ίσων αποστάσεων

Η πρώτη ομιλία του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ. στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας επικέντρωσε στους στόχους που θέτει για το κόμμα, τηρώντας πολιτικά ίσες αποστάσεις από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτές οι αποστάσεις, που σηματοδοτούν και τη στρατηγική του Ν. Ανδρουλάκη να επιχειρήσει να προσελκύσει ψηφοφόρους τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, αποτυπώθηκαν και με την επιλογή στελεχών που προέρχονται από όλες τις «τάσεις» που μέτρησαν τις δυνάμεις τους στις εσωκομματικές εκλογές. Η εισήγηση του Ν. Ανδρουλάκη για τη νέα σύνθεση πέρασε ομόφωνα, με συνεργάτες του να αναφέρουν ότι αυτή «αντανακλά πνεύμα ενότητας και ανανέωσης, κάνει πράξη την εντολή των πολιτών που μας εμπιστεύτηκαν».

Έτσι, για τη θέση του επικεφαλής της Κ.Ο., που επί της ουσίας θα λειτουργεί ως «αντ’ αυτού» αφού ο ίδιος, ως ευρωβουλευτής, δεν θα μπορεί να τοποθετείται στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ο Ν. Ανδρουλάκης τοποθέτησε τον κατά τέσσερα χρόνια μεγαλύτερό του, σαρανταεξάχρονο Μιχάλη Κατρίνη. Ο βουλευτής, που διατελούσε χρέη κοινοβουλευτικού εκπροσώπου έως τώρα μαζί με τον Κώστα Σκανδαλίδη, στήριξε κι εκείνος τον νέο πρόεδρο στην προεκλογική μάχη και ο λόγος του εστιαζόταν πρωτίστως κατά της Ν.Δ.

Στην ομιλία του, ο Μιχ. Κατρίνης επισήμανε ότι οι μεγάλες μάχες του Κοινοβουλίου αφορούν την πανδημία, την οικονομική στενότητα, τις εθνικές απειλές, την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας, ζητώντας όλοι να υπηρετήσουν τα δεδομένα που απορρέουν «από τη συμμετοχή των προοδευτικών πολιτών στις εσωκομματικές μας διαδικασίες και την εκλογή του νέου μας ηγέτη, του Νίκου Ανδρουλάκη".

...και τήρησης ισορροπιών

Ο Κώστας Σκανδαλίδης διατηρήθηκε στη θέση του πρώτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, ενώ δίπλα του ο Ν. Ανδρουλάκης τοποθέτησε ως αναπληρώτρια κοινοβουλευτική εκπρόσωπο τη Νάντια Γιαννακοπούλου, βουλευτή που εμφορείται από έντονα αντιΣΥΡΙΖΑ συναισθήματα και αντίστοιχη ρητορική, τα οποία ποτέ δεν έκρυψε.

Η Ντ. Γιαννακοπούλου υποστήριξε τον Αν. Λοβέρδο στον πρώτο γύρο και, μετά τη βαρύγδουπη ήττα του, στήριξε τον επικείμενο νέο πρόεδρο.

Όπως έκανε και στην περίπτωση του επικεφαλής, έτσι και στη μείζονα θέση του γραμματέα της Κ.Ο., ο Ν. Ανδρουλάκης επέλεξε την Ευαγγελία Λιακούλη, βουλευτή που τον στήριξε και που εντάσσεται στο στρατόπεδό του.

Όπως αναμενόταν, ο Βασίλης Κεγκέρογλου, που στήριξε έντονα τον Γ. Παπανδρέου, δεν θα παρέμενε στη θέση.

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικό της στρατηγικής Ανδρουλάκη να εκπέμπει ενότητα διά της τήρησης των ισορροπιών είναι το γεγονός ότι επέλεξε τον «παπανδρεϊκό» Γιώργο Αρβανιτίδη ως αναπληρωτή γραμματέα της Κ.Ο., θέση που προηγουμένως δεν καλυπτόταν.


Αναλυτικότερος για τα οργανωτικά, όχι τα προγραμματικά

Η πρώτη ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στην Κ.Ο. ήταν περισσότερο πανηγυρική παρά διαφωτιστική για το πώς οραματίζεται πολιτικά και ιδεολογικά το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ήταν περισσότερο αναλυτικός επί των οργανωτικών αντί των προγραμματικών.

Δεδομένου ότι το ενδιαφέρον ήταν στραμμένο στις αλλαγές προσώπων, ο Ν. Ανδρουλάκης τις συνδύασε στην ομιλία του με άξονα την κεντρική στρατηγική της προεκλογικής καμπάνιας του, την ενότητα και την ανανέωση. «Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι» είπε. Ανέφερε ότι ο προγραμματικός λόγος του κόμματος «θα βασίζεται στην ιδεολογία μας, αυτή της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας» και δεσμεύτηκε για διασφάλιση της πολιτικής αυτονομίας του κόμματος. Έθεσε τα πεδία όπου θα επιχειρηθούν απαντήσεις: για τις «ανισότητες που μεγαλώνουν», την «εργασιακή ανασφάλεια», «την κλιματική κρίση και την ενεργειακή φτώχεια που πλήττει τους πιο ευάλωτους», «τα αδιέξοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποκλείονται από τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το ταμείο ανάκαμψης και τη χρηματοδότηση των τραπεζών που κοιτούν μόνο τους μεγάλους και ισχυρούς».

Αναφερθείς πάντως στην εξωτερική πολιτική εξίσωσε το έλλειμμα στρατηγικής της Ν.Δ. και την ανευθυνότητα που επέδειξε ως αντιπολίτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο ίδιο πλαίσιο των ίσων αποστάσεων, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ατολμία στην πανδημία και τον ΣΥΡΙΖΑ για «αδυναμία να ανταποκριθεί με σοβαρότητα στις περιστάσεις». Προανήγγειλε διαδικασίες «αυτοοργάνωσης και ανασυγκρότησης του κόμματος από τη βάση, σε κάθε πόλη», με «κοινωνικά δίκτυα αλληλεγγύης» και «με προοδευτικές κοινωνικές δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων, της κοινωνίας των πολιτών». Μίλησε για «κόμμα ανοιχτό και σύγχρονο, μακριά από πελατειακές και καθεστωτικές νοοτροπίες», που θα διαμορφώσει «ισχυρά ψηφοδέλτια σε κάθε νομό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου