Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Μαξίμου

 

Σε κατάσταση νευρικού κλονισμού βρίσκεται το κυβερνητικό επιτελείο μετά την αποκάλυψη της έκθεσης των καθηγητών Θ. Λύτρα - Σ. Τσιόδρα για την έκρηξη της θνητότητας των διασωληνομένων εκτός ΜΕΘ και τις περιορισμένες δυνατότητες του ΕΣΥ σε συνθήκες πανδημίας. Η απαξίωση της επιστημοσύνης του επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων αποτελεί τη γραμμή άμυνας του Μαξίμου.

Χθες, ο πρωθυπουργός αναμενόταν να υποστηρίξει στη Βουλή ότι δεν ήταν ενήμερος για τα ευρήματα της έκθεσης, ενώ μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο κλοιός γύρω από το Μαξίμου στένευε ασφυκτικά. Ο γενικός γραμματέας δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος διέψευδε ότι ο ίδιος είναι ο παραλήπτης της έρευνας αφήνοντας ακάλυπτο το πρωθυπουργικό επιτελείο.

Ταυτόχρονα, περαιτέρω λάδι στη φωτιά έριξε ο Θ. Πλεύρης, που υποστήριξε ότι δεν βρήκε τη μελέτη στο υπουργείο Υγείας. Υπό αυτό το πρίσμα, αναμένονταν περαιτέρω διευκρινήσεις από τον Θ. Λύτρα, που υποστήριζε ότι η έκθεση κοινοποιήθηκε «σε αυτούς που μπορούν να πάρουν αποφάσεις». Ήδη ωστόσο ο Άκης Σκέρτσος είχε επιχειρήσει με κυνικό τρόπο να διαμορφώσει κλίμα υποβάθμισης της υπόθεσης. Ο γνωστός πολέμιος της... πολυτέλειας του ΕΣΥ προκάλεσε σεισμό στα κοινωνικά δίκτυα με το νέο του κυνικό κρεσέντο, καθώς θεωρεί αδιάφορο αν ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε για την «ήσσονος σημασίας» μελέτη.

Οι επιτελικοί τακτικισμοί ωστόσο μετατρέπονται σε μπούμερανγκ για τους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου. H μελέτη των καθηγητών τίθεται στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα να τορπιλίζονται οι κυβερνητικές προσπάθειες υποβάθμισης, όπως του Άκη Σκέρτσου. Ο κ. Μητσοτάκης παραμένει υπόλογος για τη δήλωσή του ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ, παρά τη χθεσινή προσπάθειά του στη Βουλή να θολώσει τα νερά. Καθ’ όλη τη διάρκεια των 22 μηνών της υγειονομικής κρίσης, εξάλλου, τόσο ο πρωθιερέας της κυβέρνησης όσο και οι υπουργοί του έχουν καταστήσει σαφή την αποστροφή τους έναντι του ΕΣΥ.

Την 1η Ιουνίου δε, λίγες ημέρες μετά το κλείσιμο της αποκαλυπτικής μελέτης (επικεντρώνεται στην περίοδο Σεπτεμβρίου 2020 - Μαΐου 2021), ο κ. Μητσοτάκης άνοιγε διάπλατα την πόρτα του ΕΣΥ προς τους ιδιώτες με κλειδί το μότο ότι «το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι υποχρεωτικά κρατικό σύστημα Υγείας». Ο πρωθυπουργός, στο όνομα του «εξορθολογισμού του νοσοκομειακού χάρτη», προανήγγειλε από το βήμα συνεδρίου το κλείσιμο νοσοκομειακών μονάδων της περιφέρειας θεωρώντας προβληματικό να υπάρχουν δύο νοσοκομεία σε απόσταση 20-30 χιλιομέτρων.

Επιχείρηση απαξίωσης Τσιόδρα

Γύρω από το Μαξίμου, παράλληλα, διευρύνεται ο κύκλος των δυσαρεστημένων. Ο κ. Τσιόδρας άφησε να διαρρεύσει η ενόχλησή του για τη στάση της κυβέρνησης και δη την «αντισυναδελφική» τοποθέτηση της Μίνας Γκάγκα, που υποστήριξε πως υπάρχουν κενά και αδυναμίες στη μελέτη. Στον άξονα κυβέρνηση - Τσιόδρα επικρατεί πλέον χαμηλό βαρομετρικό μετά την ειδυλλιακή σχέση του πρώτου κύματος, όταν και το Μαξίμου επιχειρούσε να επωφεληθεί της υψηλής δημοφιλίας του καθηγητή. Από τις τάξεις του γαλάζιου επιτελείου δεν κρύβεται η οργή προς το πρόσωπο του κ. Τσιόδρα, αφενός για τη δημοσίευση της μελέτης, αφετέρου για την «ανυπακοή» που έδειξε ο καθηγητής στην εντολή για μια δήλωση - ανάχωμα στα αντιπολιτευτικά πυρά. Η επιλογή του μάλιστα να μην αναιρέσει τα στοιχεία της έκθεσης επέτεινε τον επιτελικό εκνευρισμό.

Ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού περί προσωπικής άγνοιας καθίσταται ανυπόστατος από τη στιγμή που ο ίδιος ο κ. Οικονόμου έχει υποστηρίξει ότι ο κ. Τσιόδρας είναι ο πιο στενός και ο βασικός συνεργάτης του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά την ομάδα επιστημόνων. Οι κ. Μητσοτάκης - Τσιόδρας είχαν, εντούτοις, στενή επαφή και κοινές εμφανίσεις στη διάρκεια (Σεπτέμβριος 2020 - Μάιος 2021) και μετά την ολοκλήρωση της έρευνας. Στις 17 Μαΐου, έπειτα από κοινή σύσκεψη, ο κ. Μητσοτάκης επένδυε στην ατομική ευθύνη λέγοντας ότι "ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα", ενώ ο καθηγητής εξέφραζε την ανησυχία του για τις μεταλλάξεις. Στις 5 Ιουλίου αμφότεροι συμμετείχαν σε συνάντηση με τους περιφερειάρχες. Στις 15 Μαρτίου το Μαξίμου είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες από κοινή σύσκεψη για την αξιολόγηση της πορείας της πανδημίας. Επιπλέον, τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της έρευνας, αμφότεροι είχαν παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.

Προσωρινή η ακρίβεια

Χθες ο πρωθυπουργός αναμενόταν να καλλιεργήσει την αίσθηση της προσωρινότητας και στο μέτωπο της ακρίβειας. Τα μέτρα - ασπιρίνες που ανακοίνωσε έχουν περιορισμένο χρονικό ορίζοντα, ενώ προσφέρει ελάχιστη ανακούφιση στον οικογενειακό προϋπολογισμό αλλά και στο κόστος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αναμενόταν να προαναγγείλει έκπτωση 16% στο φυσικό αέριο για Οκτώβριο και Νοέμβριο, με το μέτρο να εφαρμόζεται αναδρομικά, και μια μικρή διεύρυνση της επιδότησης των λογαριασμών στο ηλεκτρικό ρεύμα στη βάση εισοδηματικών και περιουσιακά κριτηρίων.

Τέλος, η κυβέρνηση, σε αντιδιαστολή με τις επιλογές των άλλων κυβερνήσεων της Δυτικής Ευρώπης, αρνείται να δρομολογήσει μέτρα ανάσχεσης του κορωνοϊού ενόψει των Χριστουγέννων. Γαλάζιοι αξιωματούχοι, κι ενώ η μετάλλαξη Όμικρον βρίσκεται προ των πυλών, διατυπώνουν το ευχολόγιο ότι όσο περνάει ο καιρός θα αποκλιμακώνεται η πίεση στο ΕΣΥ λόγω και της αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης. Και σε αυτό το πλαίσιο ωστόσο ο Θ. Λύτρας τορπιλίζει το κυβερνητικό αφήγημα προειδοποιώντας ότι "φαίνεται καταιγίδα στον ορίζοντα και πρέπει να είμαστε όλοι έτοιμοι, ατομικά και συλλογικά".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου