Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

Επιμένουν να μην παίρνουν κανένα μέτρο για την πανδημία

 

Φραγή σε οποιαδήποτε συζήτηση αφορά τη λήψη νέων μέτρων ενόψει της εορταστικής περιόδου επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση σε αντιδιαστολή με τις παρεμβάσεις που προωθούνται σε άλλες χώρες λόγω της απειλής από τη μετάλλαξη  Όμικρον. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις τάξεις του Μεγάρου Μαξίμου υπάρχει έντονη ανησυχία για τα σήματα που εξέπεμψε η τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup.

Η κατεύθυνση που δόθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι τα όποια μέτρα οικονομικής στήριξης απαιτηθούν στο εξής να μην έχουν την οριζόντια και εκτεταμένη μορφή της πρώτης φάσης της πανδημίας. Στον φακό της Ν.Δ. τίθενται και οι προειδοποιήσεις αξιωματούχων της Κομισιόν προς τις χώρες με υψηλό χρέος -όπως η Ελλάδα- να προχωρούν σε φειδωλές και στοχευμένες κινήσεις των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Υπ’ αυτό το πρίσμα ο Γιάννης Οικονόμου, αν και αναγνώρισε ότι η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης προκαλεί αυξημένη ανησυχία, σημείωσε ότι «δεν αλλάζουν τα μέτρα». Επιστράτευσε μάλιστα, για νιοστή φορά, το δόγμα της ατομικής ευθύνης ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η λειτουργία της αγοράς στις γιορτές.  Έδωσε έμφαση στην ενίσχυση του εμβολιασμού, στη συχνή χρήση -από εμβολιασμένους και μη- του testing και στην τήρηση από όλους των μέτρων προστασίας. Δεν έκανε δε την παραμικρή νύξη για τις ασφυκτικές συνθήκες που επικρατούν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τις σχολικές τάξεις.

Αντίθετα η υφυπουργός Παιδείας επιχείρησε να διασκεδάσει τις αντιδράσεις για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που επικρατούν στα σχολεία ισχυριζόμενη πως μόνο το 30% των κρουσμάτων στα παιδιά οφείλεται στην εκπαιδευτική δραστηριότητα. Η Ζέτα Μακρή απέκλεισε την πιθανότητα να κλείσουν νωρίτερα τα σχολεία ενόψει της εορταστικής ανάπαυλας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν δίστασε παράλληλα να εγκαλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές με αφορμή τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην τροπολογία -που κατατέθηκε χωρίς διαβούλευση- για τις κυρώσεις κατά των αρνητών γονέων.

Αγκάθι οι έλεγχοι στις εκκλησίες

Βασική εστία προβληματισμού των ενοίκων του Μαξίμου αποτελεί ο συνωστισμός στις Εκκλησίες τις ημέρες των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με γαλάζιες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σημερινή συνάντηση με τον κ. Ιερώνυμο, ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου την ερχόμενη Δευτέρα, επιδιώκει να σταλεί από κοινού ένα ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη εμβολιασμού όλων των πολιτών, είτε με την τρίτη δόση -ιδιαίτερα για τους άνω των 60 ετών- είτε με την πρώτη.

Οι έλεγχοι των πιστοποιητικών εμβολιασμών ή των τεστ των πιστών αποτελεί το αγκάθι, εντούτοις, στις επαφές των δύο πλευρών. Ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται να ζητήσει τη συνδρομή της Εκκλησίας κι ενώ η Ιερά Σύνοδος -στις 22 Νοεμβρίου- έχει δηλώσει αναρμόδια καθώς «το εργατικό ή εθελοντικό προσωπικό των ιερών ναών δεν έχει ούτε αρμοδιότητες φύλαξης ούτε αστυνομικές εξουσίες».

Ουσιαστικά η ΔΙΣ είχε ακυρώσει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που, τρεις ημέρες νωρίτερα, υποστήριζε ότι «οι επίτροποι της εκκλησίας θα είναι επιφορτισμένοι με το να ελέγχουν τη διαδικασία και δειγματοληπτικά τα όργανα της Πολιτείας θα κάνουν κι εκεί ελέγχους».

Στις αρχές Νοεμβρίου η κυβέρνηση ανακοίνωνε την είσοδο των πιστών με ράπιντ τεστ, λίγες εβδομάδες μετά τον ισχυρισμό του κ. Μητσοτάκη ότι είναι ανέφικτος ο έλεγχος των σχετικών εγγράφων στις πύλες των ναών. Φυσικά, έντονο ψηφοθηρικό στίγμα είχε και η γαλάζια απόφαση να προσκομίζουν οι πιστοί αρνητικό εργαστηριακό τεστ στους ναούς, σε αντιδιαστολή με τον πλήρη αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια.

Θεωρία των δύο άκρων ξανά

Σε αυτό το φόντο ο Κ. Μητσοτάκης αναλώθηκε χθες -στη Σύνοδο για τη Δημοκρατία που συγκάλεσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ- σε ένα υποκριτικό κρεσέντο κατά του λαϊκισμού. Προσφεύγοντας στην επαίσχυντη θεωρία των δύο άκρων υποστήριξε ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα βίωσε από πρώτο χέρι τη διχαστική πολιτική συμπεριφορά, τις υποσχέσεις που διαψεύστηκαν και την κενή ρητορική τόσο του ακροαριστερού όσο και του ακροδεξιού λαϊκισμού.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στο ίδιο μοτίβο ισχυριζόμενος ότι «είμαστε το πρώτο ευρωπαϊκό έθνος που βίωσε τον λαϊκισμό και το πρώτο που, στη συνέχεια, τον απέρριψε και γι’ αυτό πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση». Τέλος, πλάσαρε ως αντίδοτο του λαϊκισμού τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα της Ν.Δ.  Όπως ισχυρίστηκε, η κυβέρνηση θέτει τα οικονομικά θεμέλια μιας νέας Ελλάδας προωθώντας συμπράξεις χωρίς προηγούμενο μεταξύ του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου