H αύξηση - κοροϊδία κατά 13 ευρώ τον μήνα δεν άντεξε ούτε δυο εβδομάδες από τη χορήγησή της (2% από 1.1.2022) καθώς η εκτίναξη του πληθωρισμού, το διαρκές κύμα ακρίβειας που εξανεμίζει το εισοδήματα, αλλά και η γενικευμένη κοινωνική δυσαρέσκεια υποχρεώνουν την κυβέρνηση σε αναθεώρηση της πολιτικής της.
Η κυβερνητική πολιτική και η εμμονή, τα τελευταία 2,5 χρόνια, στο δόγμα των μηδενικών ή ελάχιστων αυξήσεων συγκρούστηκε και μοιραία ηττήθηκε από τη χειροπιαστή πλέον διαπίστωση ότι οι κατώτερες αμοιβές στη χώρα μας βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.
Με βάση και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία στον ΕΦΚΑ, οι περίπου 600.000 που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, αλλά και άλλοι 812.000 εργαζόμενοι που εργάζονται με μερική απασχόληση και οι μηνιαίες απολαβές τους δεν ξεπερνούν τα 459 ευρώ (μεικτές αποδοχές), καλούνται να περάσουν τον πιο βαρύ χειμώνα χωρίς στοιχειώδη εισοδηματική προστασία. Η αύξηση κατά 2% στον βασικό μισθό έχει εξανεμισθεί, η αγοραστική δύναμη έχει υποχωρήσει πάνω από 10% (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) ενώ μια πιθανή δεύτερη αύξηση (κατά 4% ή 6%), όπως αυτή που εξήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός και η οποία θα ισχύσει από τον προσεχή Μάιο, ελάχιστα θα βελτιώσει μια εξαιρετικά δύσκολη διαβίωση.
Αυτό άλλωστε αναγνωρίζουν πλέον και κυβερνητικοί παράγοντες και αναφερόμενοι στην εξαγγελία του πρωθυπουργού κάνουν λόγο για ..."γενναία αυτή τη φορά αύξηση" που πρέπει να δοθεί συντομότερα "ως αντίδοτο στην ακρίβεια και τις πληθωριστικές πιέσεις που πιέζουν τα νοικοκυριά".
Κατώτατος στα 800 ευρώ
Είναι γεγονός ότι η ανακοίνωση για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελεί παραδοχή αποτυχίας της αύξησης του 2% που δόθηκε εν μέσω πανδημίας, μετά από μια διετία "παγώματος" των κατώτατων απολαβών των εργαζομένων, σε αντίθεση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που στήριξαν έμπρακτα απευθείας ή μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων τους μισθούς.
Το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ έχει υπογραμμίσει από το φθινόπωρο την αναγκαιότητα άμεσης επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και, στη συνέχεια, της προσαρμογής του στο 60% του διαμέσου ακαθάριστου μισθού πλήρους απασχόλησης, δηλαδή στα 809 ευρώ, με την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.: Σε πανικό ο Μητσοτάκης
Επιπλέον, η νέα αύξηση που θα δοθεί με σημαντική καθυστέρηση στον κατώτατο μισθό δικαιώνει όσους ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι σήμερα είναι αναγκαία η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, η στήριξη συνολικά των μισθών των εργαζομένων, ενώ ασκεί σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό τονίζοντας ότι "στην πραγματικότητα όμως, ο ίδιος αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης και έχει καταδικάσει τους εργαζόμενους σε μείωση αποδοχών και εργασιακό μεσαίωνα με τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη και την επιβολή της φθηνής και ελαστικής εργασίας.
Οι "εξαγγελίες πανικού του κ. Μητσοτάκη, για να συγκρατήσει την οργή των πολιτών και την κατάρρευσή του, πέφτουν στο κενό", σημειώνει, σε δήλωσή της, η βουλευτής και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, προσθέτοντας ότι "μόνη λύση σήμερα είναι η πολιτική αλλαγή, για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, για την κατάργηση της εργασιακής ζούγκλας του κ. Μητσοτάκη και για ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας σε ενέργεια και προϊόντα".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου