«Στο νέο κοινωνικό περιβάλλον που διαμορφώνεται έχουμε ανάγκη από νέες μορφές πολιτικής οργάνωσης και σύγχρονα συμμετοχικά εργαλεία που μπορούν να εμπνεύσουν ανθρώπους κάθε ηλικίας να ενταχθούν σε έναν σύγχρονο πολιτικό φορέα. Θέλουμε ένα ψηφιακό κόμμα που θα παρέχει τη δυνατότητα στα μέλη του να διαβουλεύονται διαρκώς τόσο μεταξύ τους όσο και με τα κινήματα και τους προοδευτικούς πολίτες, μέσα από δίκτυα και θεματικές ομάδες εργασίας και δράσης».
Αυτό αναφέρουν μεταξύ άλλων, έξι μέλη της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Α’ Αθήνας σε κείμενό τους, με αφορμή την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής και του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με καθολική ψηφοφορία από τη βάση των μελών,
Ολόκληρο το κείμενο των 6 μελών του ΣΥΡΙΖΑ
Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής και του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με καθολική ψηφοφορία από τη βάση των μελών, δημιούργησε νέα δεδομένα στον προσυνεδριακό διάλογο.
Η κρίση του κομματικού φαινομένου, τα όρια της αντιπροσωπευτικότητας στη σύγχρονη εποχή, οι νέες κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν κατά την πανδημική εποχή, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και η 4η βιομηχανική επανάσταση, δημιουργούν νέες ανάγκες και στον τρόπο λειτουργίας, οργάνωσης και δράσης των πολιτικών κομμάτων.
Η πρόταση για την εκλογή των συλλογικών οργάνων από τα μέλη αποτελεί ίσως το σημαντικότερο μέχρι τώρα βήμα προς τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από παραδοσιακό – πυραμιδικό κόμμα σε ένα ανοιχτό, μαζικό κόμμα των μελών.
Η ώθηση από το άνοιγμα των κομματικών διαδικασιών και η μαζική κινητοποίηση της βάσης των μελών μπορεί να αποτελέσει ταυτόχρονα και κρίσιμο καθοριστικό παράγοντα για την προοπτική δημιουργίας μιας νέας, πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας που θα απαλλάξει τη χώρα από τη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης.
Η κριτική που ασκείται σε αυτή την πρόταση επικεντρώνεται στο επιχείρημα ότι ήρθε «από τα πάνω» με σκοπό να καταστήσει το κόμμα αρχηγικό και να το θέσει σε ένα μεταδημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας.
Ωστόσο, αυτή η επιχειρηματολογία αγνοεί ή αρνείται να λάβει υπόψη της κάποια πραγματικά δεδομένα:
• Πρώτον, ότι η πρόταση αυτή δεν έρχεται «από τα πάνω». Αντίθετα, εδώ και αρκετό καιρό αποτελούσε βασικό αίτημα όλο και περισσότερων μελών της βάσης.
• Δεύτερον, το υπάρχον οργανωτικό πλαίσιο αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων ότι δεν μπορεί να υπηρετήσει αποτελεσματικά τους στόχους της διεύρυνσης, του μετασχηματισμού και της μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε ένα σύγχρονο μαζικό, προοδευτικό κόμμα.
• Τρίτον, ότι ο κίνδυνος της ρευστοποίησης και της μεταδημοκρατικής λειτουργίας δεν βρίσκεται στην διεύρυνση της βάσης και την ενίσχυση του ρόλου των μελών αλλά στο ξεπερασμένο μοντέλο της καθοδήγησης από τις κομματικές ελίτ των «πεφωτισμένων» στελεχών.
• Τέταρτον, αποτελεί τουλάχιστον αντίφαση ότι ένα κόμμα που υποστηρίζει θεσμούς άμεσης δημοκρατίας στη λήψη των κυβερνητικών αποφάσεων, να φοβάται τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες για την εκλογή των οργάνων του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία χρειαζόταν ένα δημιουργικό σοκ. Μια μεγάλη μαζική κινητοποίηση που θα τον συνδέσει με τα πραγματικά αιτήματα των πολιτών. Που θα του δώσει την απαραίτητη κοινωνική γείωση ώστε να διευρύνει την επιρροή του σε ακροατήρια που δεν καταφέρνουν να προσεγγίσουν τα κομματικά επιτελεία.
Ακόμα και η σύνδεση του με τα κινήματα στην παρούσα φάση είναι αρκετά περιορισμένη. Δεν είναι τυχαίο που όλες οι μεγάλες κινηματικές καμπάνιες των δύο τελευταίων ετών ξεκίνησαν αυθόρμητα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι από τα κομματικά επιτελεία.
Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι στη νέα οργανωτική δομή του κόμματος πρέπει να δημιουργηθεί και ένα δίκτυο, όπως για παράδειγμα το Peace and Justice Project των εργατικών της Αγγλίας, το οποίο ιδρύθηκε με σκοπό να δώσει πολιτικό χώρο σε ανθρώπους εντός και εκτός του εργατικού κόμματος, να οργανώσει κινήματα αλληλεγγύης και καμπάνιες μαζί με συνδικάτα.
Στο νέο κοινωνικό περιβάλλον που διαμορφώνεται έχουμε ανάγκη από νέες μορφές πολιτικής οργάνωσης και σύγχρονα συμμετοχικά εργαλεία που μπορούν να εμπνεύσουν ανθρώπους κάθε ηλικίας να ενταχθούν σε έναν σύγχρονο πολιτικό φορέα.
Θέλουμε ένα ψηφιακό κόμμα που θα παρέχει τη δυνατότητα στα μέλη του να διαβουλεύονται διαρκώς τόσο μεταξύ τους όσο και με τα κινήματα και τους προοδευτικούς πολίτες, μέσα από δίκτυα και θεματικές ομάδες εργασίας και δράσης.
Για να συνδιαμορφώνουμε όλοι μαζί τις πολιτικές κατευθύνσεις του κόμματος και να συναποφασίζουμε μέσα από ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, δημοψηφίσματα και διαδικασίες διαβούλευσης.
Μόνο μέσα από ένα σύγχρονο μαζικό κόμμα τα μέλη μπορούν να δραστηριοποιηθούν με τρόπο συστηματικό και συντονισμένο, όχι μόνο με χωρικό αλλά και θεματικό προσδιορισμό.
Μόνο μέσα από δράσεις γείωσης με την κοινωνία και τους μαζικούς φορείς μπορεί να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα που θα λαμβάνει υπόψη τη ζώσα κοινωνική πραγματικότητα.
Στον δρόμο για το Συνέδριό μας, ενώνουμε τις φωνές μας με όσες και όσους έχουν εκφράσει ήδη μέσα από δημόσιες και εσωκομματικές παρεμβάσεις το αίτημα για ένα σύγχρονο, ανοιχτό και συμμετοχικό κόμμα. Που θα γίνει το σπίτι κάθε Αριστερού και προοδευτικού πολίτη.
Για να πετύχουμε το στόχο του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε ένα μαζικό κόμμα των μελών πρέπει να εντείνουμε την προσπάθεια μας για διεύρυνση της κομματικής μας βάσης.
Γι’ αυτό καλούμε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και να συμμετέχουν μαζικά τόσο στις προσυνεδριακές διαδικασίες όσο στην εκλογή των συλλογικών του οργάνων.
Να μη φοβηθούμε αυτή τη μεγάλη δημοκρατική τομή προς τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε ένα μαζικό κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Σε έναν σύγχρονο πολιτικό φορέα ο οποίος θα είναι ταυτόχρονα ανοιχτός σε κάθε προοδευτικό και δημοκρατικό πολίτη.
Ας μην αφήσουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία να πάει χαμένη. Θα νικήσουμε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου