Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Αλλαγή εκλογικού νόμου και ανασχηματισμός στο προσκήνιο

 

Αποδυναμώνεται το σενάριο των εκλογών στα τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου από το κυβερνητικό τραπέζι. Το μέγεθος της κοινωνικής δυσφορίας -όπως αποτυπώνεται στις κυλιόμενες μετρήσεις που καταφθάνουν στο Μαξίμου- λόγω των χειρισμών στο μέτωπο της ακρίβειας ανατρέπει τους γαλάζιους σχεδιασμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον Ιανουάριο έχουν δρομολογηθεί οι προετοιμασίες σε τεχνολογικό επίπεδο -προμήθεια υπολογιστών εκτυπωτών και επικοινωνιακού εξοπλισμού- για τη συγκέντρωση και μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων από τη Singular.

Με δεμένα χέρια έως τον Μάιο

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, εντούτοις, εκτιμούν ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο η εικόνα της Ν.Δ. θα σωρεύσει περαιτέρω φθορά. Η πρόβλεψή τους εδράζεται στο γεγονός ότι η Ε.Ε. θα αποτιμήσει το κόστος του πολέμου τον Μάιο. Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρούν ότι ελληνική κυβέρνηση θα πορευτεί «με δεμένα τα χέρια», καθώς -λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών- δεν είναι σε θέση να λάβει ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης. Οι ένοικοι του Μαξίμου άλλωστε, εξαρχής έθαψαν τις ευθύνες τους για την έξαρση των ανατιμήσεων στα ερείπια των ουκρανικών πόλεων και εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε μια συντονισμένη ευρωπαϊκή παρέμβαση ώστε να μετριαστούν οι κοινωνικές συνέπειες.

Παράθυρο για αλλαγή εκλογικού νόμου και ανασχηματισμό

Οι ρωγμές στην κυβερνητική εικόνα καθιστούν άπιαστο και τον στόχο της αυτοδυναμίας στις μεθεπόμενες εκλογές, όπως παραδέχονται οι συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη. Σε αυτό το φόντο, αναζωπυρώνονται τα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου. Η βασική πρόταση αφορά την ισχυροποίηση της πρώτης δύναμης μέσα από τη θεσμοθέτηση ενός έξτρα πριμ εδρών, το οποίο θα διαμορφώνεται ανάλογα με την ποσοστιαία απόσταση μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης επιχείρησε να πάρει αποστάσεις από τη σχετική συζήτηση παραπέμποντας σε παλαιότερες δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ωστόσο χθες, όταν ρωτήθηκε σχετικά, δεν διέψευσε κατηγορηματικά τα σχετικά σενάρια. Ο Γ. Οικονόμου δήλωσε ότι όλα τα ζητήματα που αφορούν τις εκλογές θα τα δούμε στην ώρα τους. Σημείωσε μάλιστα ότι κόσμος αντιλαμβάνεται, μέσα από τις δυσκολίες της εποχής, την αξία μιας σταθερής κυβέρνησης προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπίζει τα προβλήματα. Υπενθυμίζεται ότι οι θιασώτες μιας νέας εκλογικής ρύθμισης επικαλούνται την ανάγκη διασφάλισης της πολιτικής σταθερότητας στις νέες συνθήκες οικονομικής-γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

Δεν λείπουν, εντούτοις, οι πιο σκεπτικοί -στο στενό κυβερνητικό επιτελείο- που προειδοποιούν ότι μια αλλαγή του εκλογικού νόμου θα εκληφθεί ως τυχοδιωκτική κίνηση από τους ψηφοφόρους. Η εκτίμησή τους είναι πως η αλλαγή του εκλογικού νόμου που πέρασε από τη Βουλή το 2020, με τις ψήφους της Ν.Δ. και της Ελληνικής Λύσης, και δεν έχει ακόμα προλάβει να εφαρμοστεί θα έστελνε και μήνυμα ηττοπάθειας.

Επιπλέον, η μετάθεση των εκλογών αφήνει χώρο στις φήμες περί ανασχηματισμού. Ο πρωθυπουργός φέρεται να ζυγίζει εισηγήσεις τμήματος συνεργατών του για ένα «λίφτινγκ» στο κυβερνητικό σχήμα μέχρι το Πάσχα (24 Απριλίου). Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, συζητείται σοβαρά το ενδεχόμενο της τοποθέτησης στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκου Πιερρακάκη. Οι κινήσεις του πρωθυπουργού ωστόσο θεωρείται ότι θα είναι πολιτικά «ζυγισμένες», ώστε να μην προκληθούν τριβές μεταξύ των «φυλών» της Ν.Δ.

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, οι επικοινωνιολόγοι του Μαξίμου επιχειρούν να διαχειριστούν το αρνητικό κοινωνικό κλίμα θέτοντας στο επίκεντρο την εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός ενδέχεται σήμερα από το κοινοβουλευτικό βήμα να υπεραμυνθεί του πακέτου των μέτρων που ανακοίνωσε κατά της ακρίβειας. Σημειώνεται δε ότι βουλευτές της Ν.Δ. μετέφεραν τα μηνύματα δυσαρέσκειας που εισέπραξαν κατά την παραμονή στις εκλογικές τους περιφέρειες το περασμένο σαββατοκύριακο. Τονίζουν δε την ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων για την αναστροφή του κλίματος, ειδικά στις αγροτικές περιοχές.

Επίσκεψη σε προστατευμένο περιβάλλον

Χθες, παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε ξαφνική επίσκεψη στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της κυβέρνησης, οι παράγοντες της Λαχαναγοράς ανέφεραν στον πρωθυπουργό ότι προσδοκούν πως τα πράγματα θα πάνε καλύτερα τους επόμενους μήνες, καθώς αναμένουν μία πολύ καλή τουριστική περίοδο και οι έμποροι στου Ρέντη είναι κύριοι τροφοδότες του κλάδου της εστίασης. Αίσθηση προκάλεσε, ωστόσο, το γεγονός ότι ανάμεσα στις 221 λέξεις της επίσημης κυβερνητικής ενημέρωσης δεν εντοπίζονται οι λέξεις «ακρίβεια», «ανατιμήσεις» κ.λπ. Στο σχετικό βίντεο που διανεμήθηκε δεν φαίνεται ο πρωθυπουργός να κινείται σε ένα απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον. Δεν πέρασε άλλωστε απαρατήρητο το γεγονός ότι δεν άκουσε κανένα παράπονο ή αίτημα από τους συνομιλητές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου