Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Προσκολλημένος στον διχασμό, στη «σκευωρία» και... στο 2015


Αμετακίνητος στο αφήγημα της «σκευωρίας Νovartis» εμφανίστηκε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός, ενώ επέμεινε, σε ρόλο δικαστή, στο μοτίβο της έκδοσης ετυμηγοριών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να διαψεύσει τα σενάρια για εκλογές το φθινόπωρο -«θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου» ανέφερε-, σε αντιδιαστολή με τις διαρροές και τις ενέργειες του Μαξίμου που ενισχύουν την εκλογολογία.  

Άρωμα κάλπης απέπνεε άλλωστε η επιλογή του -μετά το φιάσκο στο Στρασβούργο- να κινητοποιήσει τα αντανακλαστικά του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου αλλά και να αντιστρέψει την πραγματικότητα στο μέτωπο της κοινωνικής πολιτικής. Επιχείρησε να αποτινάξει τις κυβερνητικές ευθύνες για τη μεγέθυνση της ακρίβειας μιλώντας για «παγκόσμια έκρηξη του πληθωρισμού».  Έντονη ενόχληση προκάλεσε στο Μαξίμου η απουσία δεκάδων βουλευτών της Ν.Δ. κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του πρωθυπουργού.

«Καταδίκασε» τον Παπαγγελόπουλο

Ο Κ. Μητσοτάκης φόρεσε εκ νέου την εισαγγελική τήβεννο στη Βουλή. Αποφάνθηκε ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος είχε στήσει κανονικό παραδικαστικό και παρενέβαινε για λογαριασμό της πολιτικής εξουσίας. Αναγκάστηκε ωστόσο να παραδεχτεί στην τριτολογία του -μετά και τις παρατηρήσεις του Αλ. Τσίπρα για τα νέα παιχνίδια του πρωθυπουργού με τη Δικαιοσύνη- ότι μέχρι να καταδικαστεί κάποιος είναι αθώος και ότι το «βούλευμα της Novartis ακυρώνει ένα μέρος του κατηγορητηρίου». Σημείωσε, εντούτοις, ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος «είναι υπόδικος και θα δικαστεί» και ότι αυτό αποτελεί, από μόνο του, κηλίδα στο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς!

Με όπλο τον διχαστικό λόγο

Με έκδηλο εκνευρισμό απάντησε και στην αποστροφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ότι «εμείς θα σας πάμε μέχρι τέλους», λησμονώντας ότι τη φράση αυτή την εκστόμισε αρχικά ο Αντώνης Σαμαράς. «Τι ακριβώς εννοείτε όταν λέτε θα μας πάτε μέχρι τέλους; Θα με βάλετε φυλακή;  Όλους; Τη δεύτερη φορά, ε;» είπε σε υψηλούς τόνους. Σ’ αυτό το πλαίσιο επιχείρησε να κατατρομοκρατήσει τους δημοκρατικούς πολίτες ενόψει των επόμενων εκλογών. «Λοιπόν, κ. Τσίπρα, δεν θα υπάρξει δεύτερη φορά, διότι αλλιώς πράγματι θα κινδύνευε η δημοκρατία» ανέφερε χαρακτηριστικά, προκαλώντας τη δυσφορία μερίδας μετριοπαθών γαλάζιων στελεχών που θεωρούν πως η επαναπροσέγγιση του μεσαίου χώρου πρέπει να γίνει στη βάση του ήπιου προγραμματικού λόγου.

Στο πνεύμα του Στρασβούργου για την πολυφωνία στα ΜΜΕ

Ο πρωθυπουργός επέμεινε και στο πνεύμα της τοποθέτησής του στο Στρασβούργο προκειμένου να αποδείξει ότι επικρατεί πολυφωνία στα ΜΜΕ. Στη σκιά των αντιδράσεων που πυροδότησε η στάση του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε πως -προχθές- είπε την αλήθεια, καθώς στην Ελλάδα μπορεί κανείς να γράψει οτιδήποτε για οποιονδήποτε. Επιχείρησε δε να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό του λέγοντας ότι έξι εφημερίδες βρίσκονται απέναντι στην κυβέρνηση, ενώ απέφυγε να κάνει νύξη στο τηλεοπτικό τοπίο.

Με γραμμή... το 2015

Συν τοις άλλοις, επαναβεβαίωσε ότι μέχρι τις εκλογές -όποτε κι αν στηθούν- η κυβερνητική γραμμή θα χαραχτεί στο έδαφος του 2015. Σε αντιπαραβολή με την αποστροφή του ότι «όλα αυτά ανήκουν σήμερα στο παρελθόν», αφιέρωσε εκτενή χρόνο στο δημοψήφισμα εγκαλώντας διαρκώς τον Αλ. Τσίπρα για «εξαπάτηση». Υποστήριξε, μάλιστα, πως μέχρι το καλοκαίρι του 2019 ακολούθησε μια τετραετία ψεύδους και ψευδαισθήσεων, παρακάμπτοντας τις ρυθμίσεις του χρέους και τα 37 δισ. στα δημόσια ταμεία που παρέλαβε ως κυβέρνηση η Ν.Δ.

Παρουσίασε τη Ν.Δ. ως εργατικό κόμμα!

Σεισμικές δονήσεις στο Twitter προκάλεσε η προσπάθεια του Κ. Μητσοτάκη να παρουσιάσει την κυβέρνηση ως φιλεργατική, ισχυριζόμενος μάλιστα πως «εδώ ισχύει ο νόμος του εργάτη». Ο πρωθυπουργός εκθείασε την ψηφιακή κάρτα εργασίας -στον απόηχο των καταγγελιών εργαζομένων για εργοδοτικές οδηγίες παραβίασης του ωραρίου-, ενώ ανέφερε σε διθυραμβικούς τόνους ότι μειώνεται η ανεργία κατά 5%. Δεν αναφέρθηκε στην περεταίρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Επιπλέον, υποστήριξε πως, «παρά τις μεγάλες δυσκολίες που υπήρξαν, ο απόμαχος της δουλειάς ξεκίνησε και πάλι να ανακτά την αξιοπρέπειά του» στο φόντο της κατάργησης της 13ης σύνταξης και της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης. Ο Κ. Μητσοτάκης -και οι φιλοκυβερνητικές ιστοσελίδες-μετέτρεψαν σε σημαία την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2023 κι ενώ αυτή η παρέμβαση έχει ανακοινωθεί από τον Φεβρουάριο.

Σήμα αφαίμαξης του ΠΑΣΟΚ

Πολλές συζητήσεις στα γαλάζια πηγαδάκια προκάλεσε η επιλογή του πρωθυπουργού να επαναφέρει τον στόχο της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές «μόλις απενεργοποιηθεί η βόμβα της απλής αναλογικής». Κομματικοί παράγοντες τονίζουν στην ΑΥΓΗ ότι η απαξίωση του περιεχομένου της απλής αναλογικής ενδέχεται να ευνοήσει τη χαλαρή ψήφο ζημιώνοντας την παράταξη. Η αναφορά, εντούτοις, του Κ. Μητσοτάκη «ότι ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα και κυβερνήσεις που μπορούν να είναι ευέλικτες και να προσελκύουν στελέχη από άλλους χώρους» ερμηνεύτηκε ως σήμα νέου γύρου πλαγιοκόπησης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου