Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό έχουν βάλει οι παρακολουθήσεις πολιτικών αρχηγών και δημοσιογράφων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η Κομισιόν παρενέβη, καταδικάζοντας το γεγονός ως απαράδεκτο. Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης δεν λένε να κοπάσουν. Συνταγματολόγοι και έγκριτοι πολιτικοί αναλυτές μιλούν για συνταγματική εκτροπή και μέγα θεσμικό ατόπημα.
Ο διασυρμός της χώρας στην Ευρώπη δεν έχει τέλος, επιβεβαιώνοντας την πλήρη αποτυχία του διαγγέλματος του πρωθυπουργού που, αντί να κατευνάσει το τεταμένο πολιτικό κλίμα επιλέγοντας τη δημοκρατική διευθέτηση, λειτούργησε εμπρηστικά. Ενδεικτικό είναι ότι δημοσίευμα (δεύτερο στη σειρά) στην ιστοσελίδα Politico αναφέρεται αναλυτικά στο διάγγελμα και απαριθμεί τα ερωτήματα που έμειναν ανοιχτά εκθέτοντας τον πρωθυπουργό. Γιατί παρακολουθούσαν τον Νίκο Ανδρουλάκη; Γιατί ο Μητσοτάκης διέταξε την υποκλοπή; Ποιος διέταξε διπλή παρακολούθηση και με το Predator; Επισημαίνεται ότι ο πρωθυπουργός απέκρυψε πλήρως το λογισμικό αυτό.
Διπλή άρνηση για συζήτηση στη Βουλή
Η κυβέρνηση, τρομοκρατημένη από τις αντιδράσεις ένθεν κακείθεν, αλλά κυρίως από την κατακραυγή στο εξωτερικό, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Χαρακτηριστικό είναι ότι αφού απέρριψε το αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για άμεση συζήτηση στη Βουλή, παραπέμποντάς την στο τέλος του Αυγούστου, στη συνέχεια ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας με επιστολή του απέρριψε και το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για άμεση σύγκληση εντός της εβδομάδας της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Σε απάντηση της νέας αυτής άρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εξέδωσε ανακοίνωση, καταγγέλλοντας ότι ο φόβος της κυβέρνησης για έλεγχο δεν κρύβεται με τίποτα και προειδοποιώντας ότι ο «ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει».
Ο πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τα κόμματα ότι η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής θα πραγματοποιηθεί στις 22 Αυγούστου στη 1 μ.μ. Τότε θα ληφθεί απόφαση για την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, με πιθανή ημερομηνία την 25η Αυγούστου, αλλά και για την ημερομηνία σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Ωστόσο, το ερώτημα που οφείλει άμεσα να απαντήσει ο πρωθυπουργός και δεν μπορεί να περιμένει να απαντηθεί μετά τις 22 Αυγούστου, σύμφωνα με τον τέως πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, είναι: «Ποια πολιτικά πρόσωπα ή και κόμματα ήταν ή ακόμη είναι σε καθεστώς δήθεν “νόμιμης παρακολούθησης”;». Επικρίνοντας σε δήλωσή του το διάγγελμα του πρωθυπουργού, ο Ν. Βούτσης υποστήριξε ότι δείχνει ενοχή και «ευθέως υπονομεύει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, ενώ παραπέμπει σε “σκοτεινές δυνάμεις” και στη διχαστική επίκληση του “εσωτερικού εχθρού”».
Βαρύ το κλίμα στην Ευρώπη
Καταπέλτης ήταν η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εσωτερικών υποθέσεων Ανίτα Χίπερ. Απαντώντας σε ερώτηση για τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα, τόνισε πως η θέση της Επιτροπής είναι ξεκάθαρη: «Οποιαδήποτε απόπειρα των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας να έχουν παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, αν επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «τα κράτη-μέλη είναι αρμόδια να προστατεύουν την εθνική τους ασφάλεια και πρέπει να επιβλέπουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους για να διασφαλίζουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτό είναι απολύτως σημαντικό για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της ασφάλειας των δημοσιογράφων και της ελευθερίας της έκφρασης. Επίσης, η διερεύνηση τέτοιων θεμάτων είναι ευθύνη κάθε κράτους-μέλους της Ε.Ε. και η Επιτροπή αναμένει από τις εθνικές Αρχές να εξετάσουν διεξοδικά κάθε τέτοιου είδους ισχυρισμό για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών».
Πρόταση για έλεγχο από ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία
Το αρνητικό κλίμα και τις αντιδράσεις που υπάρχουν στην Ευρώπη περιέγραψε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης (Open). Μετά από επικοινωνία που είχε με την πρόεδρο Μέτσολα, ενημέρωσε ότι υπάρχει πρόταση για να συζητηθεί το θέμα των υποκλοπών στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην πρώτη συνεδρίαση που θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενδεικτικό της σημασίας που δίνεται. Επίσης, υπάρχει πρόταση στην αρμόδια υποεπιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου να οργανώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διακομματική αντιπροσωπεία που θα έρθει στην Ελλάδα να ελέγξει τα πράγματα. Σε αυτό εκτιμά ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου πρέπει να συνδράμει και η Ευρωπαία εισαγγελέας.
Τέλος, τον δρόμο της εξόδου δείχνει πιο επιτακτικά από ποτέ στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και, παρόλο που η κυβέρνηση προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει, τα μαύρα σύννεφα πυκνώνουν. Ενδεικτική ήταν η αναφορά του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Νάσου Ηλιόπουλου (ΕΡΤ): «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει κάθε δημοκρατική νομιμοποίηση, δεν μπορεί να σταθεί ούτε στιγμή παραπάνω».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου