Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

Ξεμένει από επικοινωνιακά χαρτιά ο Μητσοτάκης

 

Στρατηγικό αδιέξοδο προκαλούν στην κυβέρνηση οι αποκαλύψεις στο μέτωπο των παράνομων παρακολουθήσεων καθώς και η μετέπειτα πολιτική διαχείριση του ίδιου του πρωθυπουργού. Το άγχος για την εξέλιξη της υπόθεσης -από τη στιγμή που στην «πολιτική αγορά» επικρατεί η αντίληψη ότι το Predatorgate αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου- είναι διάχυτο στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Δεν περνά απαρατήρητη, παράλληλα, η απόσυρση του ίδιου του πρωθυπουργού από το επικοινωνιακό κάδρο της υπόθεσης, μετά τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε το τηλεοπτικό του μήνυμα. Τη σκυτάλη των επικοινωνιακών χειρισμών έχει αναλάβει πλέον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που δέχεται και τις επικρίσεις για απαντήσεις που έδωσε στην τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Σημειώνεται ότι ο Γιάννης Οικονόμου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχουν καταστραφεί τα στοιχεία της ΕΥΠ, σχετικά με την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ διέψευσε τις διαρροές της ίδιας της κυβέρνησης περί εμπλοκής αρμενικών και ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών.

Σενάρια σύμπλευσης με Ελληνική Λύση

Βασικό πονοκέφαλο για τους ενοίκους του Μαξίμου αποτελεί η κατάρρευση των γεφυρών με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ήδη από τους κόλπους της Ν.Δ. εκπορεύεται το συμπέρασμα ότι ο μοναδικός δυνητικός σύμμαχος της παράταξης σε περίπτωση που καταλάβει την πρώτη θέση στις μεθεπόμενες εκλογές -η αυτοδυναμία θεωρείται πλέον άπιαστος στόχος- είναι η Ελληνική Λύση. Εντός της παράταξης, άλλωστε, θεωρούν νομοτελειακή την απώλεια του χώρου του πολιτικού Κέντρου. Κομματικές πηγές προεξοφλούν ότι η πλειονότητα των ψηφοφόρων που αμφιταλαντεύονται μεταξύ Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσουν τη διαδρομή προς τη Χαριλάου Τρικούπη. Εστιάζουν δε στις επικριτικές παρεμβάσεις των Βενιζέλου (πρωτίστως) και Διαμαντοπούλου, που έχουν μεγάλη απήχηση στον μεσαίο χώρο.

Οι εισηγήσεις στην πρωθυπουργική ζυγαριά

Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει από τους συνεργάτες του εισηγήσεις για δρομολόγηση πρωτοβουλιών που θα αμβλύνουν το αρνητικό κλίμα. Στην πρωθυπουργική ζυγαριά θα τεθεί- αμέσως μετά την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή και τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας- η προοπτική ενός δομικού ανασχηματισμού. Οι θιασώτες της συγκεκριμένης πρότασης θέτουν τον στόχο της επανεκκίνησης -ενόψει της πρωθυπουργικής παρουσίας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 11 Σεπτεμβρίου- προκειμένου και η Ν.Δ. να δώσει τη μάχη της κάλπης από καλύτερη αφετηρία. Ερωτηματικό αποτελεί η δυνατότητα του Κ. Μητσοτάκη να προβεί σε ριζικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα λόγω των εύθραυστων εσωτερικών ισορροπιών. Οι προηγούμενοι ανασχηματισμοί, μάλιστα, αποδείχτηκαν κατώτεροι των προσδοκιών που είχαν καλλιεργήσει τα φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ.

Επιπροσθέτως, ο πρωθυπουργός έχει δεχτεί εισήγηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, με χρονικό πεδίο έρευνας για τα πεπραγμένα της ΕΥΠ και την περίοδο της τελευταίας διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή από το 2009 και μετά. Δεν λείπουν, σε αυτό το φόντο, οι σκέψεις ότι η υιοθέτηση μιας τέτοιας πρότασης θα ερμηνευτεί ως προσπάθεια αντιπερισπασμού από το αντιπολιτευτικό τόξο. Από το Μαξίμου διαψεύδεται η φημολογία περί πιθανής αλλαγής του εκλογικού νόμου προκειμένου να πέσει ο πήχης της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα. Μία τέτοια πρωτοβουλία θα ερμηνευόταν ως παραδοχή ηττοπάθειας, όπως επισημαίνεται.

Στις 25 Αυγούστου η συζήτηση στην Ολομέλεια

H επικρατέστερη ημέρα για τη σύγκρουση κορυφής στην Ολομέλεια της Βουλής θεωρείται η Τετάρτη 25 Αυγούστου. Ασφαλείς πηγές ενημέρωσης, υποδεικνύοντας το επίπεδο της εγρήγορσης στο οποίο έχουν τεθεί οι υπηρεσίες του Ελληνικού Κοινοβουλίου, δεν απέκλειαν να συγκληθεί μέσα στην ίδια εβδομάδα και η αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Εκκρεμεί άλλωστε η παροχή γνώμης, σύμφωνα με το συνταγματικό πλαίσιο, για τον νέο διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη.

Τέλος, σύμφωνα με πηγές του liberal.gr -που διαθέτει ισχυρές διαύλους επικοινωνίας με το Μαξίμου-, «στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν περνάει απαρατήρητος ο πολιτικός διαγκωνισμός Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου για την υπόθεση των παρακολουθήσεων». Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα κυβερνητικός αξιωματούχος, από τη στιγμή που ανέκυψε το ζήτημα, αμφότερες οι πλευρές αποδύονται σε ένα πολιτικό σπριντ για την πρωτοβουλία των κινήσεων που αποσκοπούν στην αύξηση της πίεσης προς την κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι στους κόλπους της κυβέρνησης επικρατεί έντονος προβληματισμός για τη συγκρότηση αντιπολιτευτικού μετώπου στο σκέλος των υποκλοπών αλλά και για τη σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. στο αίτημα της λογοδοσίας και διαφάνειας για τη χρήση των κονδυλίων του ταμείου ανάκαμψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου