Σάββατο 6 Αυγούστου 2022

Η κίνηση απελπισίας του Μητσοτάκη και τα ερωτήματα

 

Στο ξήλωμα του κυβερνητικού πουλόβερ, εν μέσω Αυγούστου, με τη θερμοκρασία στα ύψη, οδηγούν οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Οι παραιτήσεις του γενικού γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος αποτελούν παραδοχή ενοχής, συνιστούν «βόμβα» στα θεμέλια του Μαξίμου και σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το προφίλ του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ως γνωστόν, άλλωστε, ο κ. Δημητριάδης ήταν ο εξ απορρήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη και το πιο ισχυρό πρόσωπο στο κυβερνητικό επιτελείο, ενώ η ΕΥΠ έχει τεθεί υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού από τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησης της Ν.Δ. Πρόκειται για τη σοβαρότερη κυβερνητική κρίση μετά τις εκλογές του 2019, ενώ ανακύπτει το ερώτημα από πού θα αντλήσει ο κ. Μητσοτάκης επιχειρήματα για να συντηρήσει το αφήγημα της πολιτικής σταθερότητας.

Το ιστορικό των παραιτήσεων

Στη σκιά των νέων δημοσιογραφικών αποκαλύψεων των Reporters United - Εφημερίδας των Συντακτών, αρχικά υπήρξε μια λακωνική κυβερνητική διαρροή για την παραίτηση του γενικού γραμματέα και ανιψιού του κ. Μητσοτάκη, που έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό. Λίγη ώρα αργότερα ωστόσο, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδη θέλησε να συμβάλει στην αποφόρτιση της τοξικής ατμόσφαιρας που έχει δημιουργηθεί στη δημόσια ζωή. Το συγκεκριμένο επιχείρημα, όπως αναγνωρίζουν ακόμα και κοινοβουλευτικά στελέχη, αποκαλύπτει το κλίμα έντονης νευρικότητας στους κόλπους του Μαξίμου, καθώς ερμηνεύεται ως μια νέα προσπάθεια μετακύλισης των ευθυνών στην αντιπολίτευση.

Αντιφάσεις πανικού

Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι συμπλήρωναν ότι ο κ. Δημητριάδης παραιτήθηκε επειδή επί έξι χρόνια δίπλα στον πρωθυπουργό δέχθηκε πολλές επιθέσεις, που στόχο είχαν τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Με την κίνησή του επιλέγει να προστατεύσει τον πρωθυπουργό και να τον διευκολύνει στο ζήτημα που έχει ανακύψει με την απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του κ. Ανδρουλάκη» επισήμαιναν χαρακτηριστικά. Ανέφεραν, τέλος, πως «είναι γνωστό ότι αυτές οι θέσεις είναι ηλεκτρικές καρέκλες. Δεν είναι τυχαίο ότι στις ΗΠΑ ο χρόνος παραμονής είναι 1-1,5 έτος».

H παραίτηση Κοντολέοντος 

Περίπου μία ώρα μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του κ. Δημητριάδη γνωστοποιήθηκε και η παραίτηση που υπέβαλε στον πρωθυπουργό ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτης Κοντολέων «κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων». Σχετικά με την αιτία,, κυβερνητικές πηγές -φωτογραφίζοντας το σκέλος που αφορά τον Ν. Ανδρουλάκη- ανέφεραν «πως πρόκειται για νόμιμη επισύνδεση με εισαγγελική άδεια, για την οποία δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου». Νέος διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Ερωτήματα προς πρωθυπουργό

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακύπτει μια σειρά ερωτημάτων που οφείλει να απαντήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός: Ποιες είναι οι λανθασμένες ενέργειες της ΕΥΠ, όταν πρόκειται για νόμιμες συνακροάσεις; Για ποιο λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέδιδε την παρακολούθηση του κ. Κουκάκη σε ιδιώτες; Γιατί η κυβέρνηση προώθησε και ψήφισε την τροπολογία με την οποία καταργήθηκε η δυνατότητα της ΑΔΑΕ να ενημερώνει εάν κάποιος πολίτης βρέθηκε υπό παρακολούθηση;

Ακόμα και κομματικά στελέχη της Ν.Δ. (που βρίσκονται σε απόσταση από το πρωθυπουργικό περιβάλλον) εκτιμούν ότι η διπλή καρατόμηση Δημητριάδη - Κοντολέοντος αποτελεί κίνηση απελπισίας. Όπως αναφέρουν, επιχειρείται από τώρα «να βγουν στη σέντρα τα πιο έμπιστα πρόσωπα του πρωθυπουργού, μπροστά στον φόβο νέων αποκαλύψεων».

Η καρατόμηση Δημητριάδη και οι συγκρούσεις στο Μαξίμου

Τέλος, ως απόρροια ενός ανοιχτού πολέμου εξουσίας στους κόλπους του Μαξίμου ερμηνεύεται η παραίτηση - αποπομπή του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού. Οι σχέσεις των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού που κατέχουν και κυβερνητικά πόστα -κ.κ. Σκέρτσος-Γεραπετρίτης- με τον Γρηγόρη Δημητριάδη ήταν -σύμφωνα με πληροφορίες- στο ναδίρ από τις πρώτες ημέρες της γαλάζιας διακυβέρνησης. Αμφότεροι φέρονται να διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του πρωθυπουργού για το ξήλωμα του ανιψιού του. Ο κ. Γεραπετρίτης, ωστόσο, μόλις πριν μία εβδομάδα, διαβεβαίωνε, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν διαθέτει το λογισμικό Predator ή άλλο παράνομο σύστημα παρακολουθήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου