Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Επιτελικές ρωγμές και γκρίνια βουλευτών

 

Εικόνα αλαλούμ εκπέμπει το γαλάζιο οικοδόμημα στην αφετηρία της προεκλογικής περιόδου, με την κυβέρνηση να αναζητεί το επικοινωνιακό αντίδοτο για την αποκατάσταση της εσωτερικής ηρεμίας. Η απουσία των Κώστα Καραμανλή- Αντώνη Σαμαρά από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα επιβεβαιώνει τη δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο πρωθυπουργός ακόμα και σε ενδοκομματικό επίπεδο. Απούσα, άλλωστε, ήταν και η Όλγα Κεφαλογιάννη, που δεν κρύβει -σε σχέση με του Μαξίμου- τη διαφορετική ρότα της.

Οι ενστάσεις βουλευτών για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα κομβικά ζητήματα της επικαιρότητας λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας, ενώ πολλοί -εντός της παράταξης- προεξοφλούν ότι θα μετατραπεί σε μπούμερανγκ για τη Ν.Δ. μία μυστική συνεδρίαση της Ολομέλειας για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Κοινοβουλευτικά στελέχη τονίζουν στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ότι «μία τέτοια απόφαση θα πυροδοτήσει νέο γύρο δημόσιων διαφοροποιήσεων μελών της Κ.Ο. από τους χειρισμούς του Μαξίμου, κάτι που θα συνιστά βούτυρο στο ψωμί της αντιπολίτευσης».

Ανοιχτή πληγή οι υποκλοπές

Σε αυτό το φόντο, κυριαρχεί η εκτίμηση ότι το κεφάλαιο των υποκλοπών θα παραμείνει μια ανοιχτή πληγή για την κυβέρνηση, σε αντιδιαστολή με την επιχείρηση αφανισμού που έχει θέσει σε λειτουργία ο πρωθυπουργικός πυρήνας. Ο ευρωπαϊκός κλοιός, άλλωστε, στενεύει γύρω από την κυβέρνηση και η άρνηση του κ. Μητσοτάκη να καταθέσει στην αντιπροσωπεία της Επιτροπής Pega που θα επισκεφθεί τη χώρα μας (αρχές Νοεμβρίου) αποτελεί άλλη μία ψηφίδα στην απόπειρα συγκάλυψης.

Το γαλάζιο επιτελείο, αναζητώντας οδούς αποπροσανατολισμού, επενδύει στο δόγμα ότι οι εθνικές κρίσεις συσπειρώνουν κάτω από την κυβερνητική σημαία. Εξού και η υπερπροβολή της λογομαχίας Μητσοτάκη-Ερντογάν. Ωστόσο, οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού προκαλούν άγχος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, που δεν συμμερίζεται (στο σύνολό της) τα αφηγήματα της επιτυχίας του κ. Μητσοτάκη. Στον φακό της κυβέρνησης τέθηκε η προειδοποίηση του Γιώργου Κουμουτσάκου ότι «οι πολίτες κατανοούν την ακρίβεια, αλλά είναι εξοργισμένοι με την αισχροκέρδεια, δεν θα μας τη συγχωρήσουν και αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέτωπό μας». Από κόσκινο περνάνε, μάλιστα, και τα μηνύματα που μεταφέρουν πολλοί πολιτευτές της επαρχίας αναφορικά με τις αντιδράσεις που εισπράττουν στις εκλογικές τους περιφέρειες λόγω των ανατιμήσεων και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων.

Χάσμα ανάμεσα σε πολιτευτές και υπουργούς

Στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ο. αναδείχθηκε εμφατικά και το χάσμα ανάμεσα στους πολιτευτές και στους υπουργούς, ιδίως στους εξωκοινοβουλευτικούς, που ήδη προβάλλουν το έργο τους στις περιφέρειες όπου θα κατέλθουν ως υποψήφιοι. Σημειώνεται ότι οι πολιτευτές που δεν θα εκλεγούν στην πρώτη αναμέτρηση της απλής αναλογικής θα μπουν από θέση αδυναμίας στη δεύτερη μάχη -αν υπάρξει-, με αποτέλεσμα να εντείνεται η νευρικότητα εντός Κ.Ο. Σχετική νύξη, μάλιστα, έκανε ο Γιάννης Λοβέρδος, προειδοποιώντας ότι αυτή η πρακτική κινείται στα όρια του ανήθικου και θα οδηγήσει σε σφοδρές συγκρούσεις που θα βλάψουν σοβαρά την παράταξη.

Παρωχημένη η καταστροφολογία

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στο αφήγημα της καταστροφολογίας σε περίπτωση που από την κάλπη της απλής αναλογικής προκύψει μία προοδευτική διακυβέρνηση. Κομματικά στελέχη θεωρούν, εντούτοις, πως η συγκριμένη ρητορική έχει μειωμένη απήχηση στο εκλογικό σώμα. Όπως σημειώνουν, στη σημερινή συγκυρία της κρίσης διαβίωσης και της αβεβαιότητας οι πολίτες επιζητούν τη θετική ατζέντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου