Τον Κυριάκο Μητσοτάκη εμπλέκει σε εν κρυπτώ διεργασίες προκειμένου η Σαουδική Αραβία να πάρει την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2030, μαζί με την Ελλάδα και την Αίγυπτο, το Politico.
Το κεντρικό του θέμα το πρωί της Τετάρτης τιτλοφορείται «Το μυστικό σαουδαραβικό σχέδιο για αγορά του Παγκοσμίου Κυπέλλου» και συνοδεύεται από φωτογραφία του Έλληνα πρωθυπουργού δίπλα στον διάδοχο πρίγκηπα της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ, κατά την επίσημη επίσκεψη του τελευταίου στην χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι. Ο υπότιτλος του θέματος αναφέρει ότι «Ο πρίγκηπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν κατ’ ιδίαν υποσχέθηκε να πληρώσει για όλες τις υποδομές στην Ελλάδα, σε αντάλλαγμα για την συμμετοχή της Ελλάδας στην κοινή πρόταση».
Σε άλλο σημείο το Politico υπογραμμίζει τις στενές σχέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τους Σαουδάραβες και άλλες χώρες του Κόλπου, ειδικά μάλιστα το γεγονός ότι η Αθήνα έγινε πέρυσι η πρώτη χώρα που υποδέχθηκε επίσημα τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν μετά την αποκάλυψη ότι είχε εγκρίνει προσωπικά την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.
Το Politico περιγράφει το πώς η Σαουδική Αραβία προσφέρθηκε να πληρώσει για νέα αθλητικά γήπεδα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο εάν συμφωνούσαν να συνεργαστούν με το Ριάντ σε κοινή πρόταση ανάληψης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2030. Η επίσημη περίοδος προτάσεων θα ξεκινήσει το 2023 και η κρίσιμη ψηφοφορία θα ληφθεί το 2024.
Η Σαουδική Αραβία θα έπαιρνε τα τρία τέταρτα των αγώνων και ως αντάλλαγμα, στην Ελλάδα θα προσέφερε πακτωλό δισεκατομμυρίων με επίκεντρο την κατασκευή νέων γηπέδων. Οι Σαουδάραβες φαίνεται ότι επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν την χώρα μας ως «δούρειο ίππο» προσέλκυσης ψήφων υπέρ αυτής της κοινής υποψηφιότητας, μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Η απόφαση λαμβάνεται με ψηφοφορία στην οποία συμμετέχουν όλες οι χώρες μέλη της FIFA από όλο τον πλανήτη. Η Σαουδική Αραβία φαίνεται να θεωρεί δεδομένη την υποστήριξη των αφρικανικών και αραβικών χωρών και αναζητά τις επιπλέον ψήφους από τις άλλες ηπείρους, όπως έκανε και το Κατάρ για την διοργάνωση που έγινε το 2022.
Ωστόσο, μία δεύτερη διοργάνωση αποκλειστικά σε αραβική χώρα θεωρείται αδύνατο να επιλεγεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ειδικά καθώς απέναντί της φαίνεται ότι θα αντιπαρατεθούν μία πρόταση από την Ευρώπη (Ισπανία, Πορτογαλία, Ουκρανία) και ακόμη μία από την νότια Αμερική (Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη, Χιλή). Αυτός είναι ο λόγος που οι Σαουδάραβες ψάχνουν τον «πρόθυμο» που θα προωθήσει την δική τους πρόταση μεταξύ των Ευρωπαίων.
Δεν είναι σαφές εάν η προσφορά έγινε δεκτή, σημειώνει το Politico, υπογραμμίζοντας ότι τόσο η σαουδαραβική όσο και η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκαν να σχολιάσουν αυτές τις πληροφορίες, ενώ η αιγυπτιακή δεν απάντησε, όπως και η FIFA.
Στο θέμα παρατίθενται δηλώσεις του Σάιμον Τσάντγουϊκ, καθηγητή αθλητισμού και γεωπολιτικής οικονομίας στο Skema Business School στο Παρίσι. «Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί στρατηγικά να τοποθετηθεί ως αφροευρασιατικός κόμβος – το κέντρο μιας νέας παγκόσμιας τάξης … Αυτό θα της επιτρέψει να ασκήσει σημαντική επιρροή σε μια τεράστια γεωγραφική περιοχή, την οποία επιδιώκει να επιτύχει με την οικοδόμηση σχέσεων με βασικούς εταίρους». Κατά τον ίδιο, αυτή η «πολυπολική διοργάνωση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Αίγυπτο και την Ελλάδα δεν θα ήταν ούτε αλτρουισμός ούτε μεγαλομανία. Αντίθετα, θα αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, το οποίο η κυβέρνηση στο Ριάντ προωθεί μέσω της πιθανής δωρεάς γηπέδων».
Ο υπεύθυνος για τις διεθνείς καμπάνιες του Human Rights Watch Μίνκι Γουόρντεν από την πλευρά του τονίζει το μελανό ιστορικό της Σαουδικής Αραβίας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Η καταστολή στη Σαουδική Αραβία δεν πρέπει να ανταμείβεται με ένα Παγκόσμιο Κύπελλο … Εφόσον η Σαουδική Αραβία κάνει διακρίσεις σε βάρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, τιμωρεί τις γυναίκες που κάνουν ακτιβισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν προστατεύει τους μετανάστες εργάτες που θα έχτιζαν την πλειοψηφία των νέων γηπέδων και εγκαταστάσεων, η χώρα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει ήδη θεσμοθετήσει η FIFA».
Εκτενής αναφορά εξάλλου γίνεται και στην τεράστια σπατάλη κεφαλαίων στην Ελλάδα για αθλητικές εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας του 2004, που χαρακτηρίζονται «μνημείο της κυβερνητικής ασυδοσίας» και συνδέονται με την επακόλουθη οικονομική κρίση που έφερε τα μνημόνια.
Στην πρώτη κυβερνητική αντίδραση στα παραπάνω, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης απέφυγε να διαψεύσει το δημοσίευμα. Αντίθετα, προσπάθησε να υποβαθμίσει τις πληροφορίες, κάνοντας λόγο για «ανακρίβειες» ενώ επιβεβαιώνει ότι «διεξάγονται επαφές» που είναι «σε πρώιμο στάδιο διερεύνησης».
«Το δημοσίευμα του Politico, περί “εξαγοράς” της Ελλάδας από τη Σαουδική Αραβία για το Μουντιάλ 2030, είναι γεμάτο ανακρίβειες. Μεταξύ των δύο χωρών & της Αιγύπτου διεξάγονται μεν επαφές, αλλά ακόμη βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο διερεύνησης δυνατοτήτων για κατάθεση υποψηφιότητας», αναφέρει σε σχετική ανάρτηση στα social media.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου