Σε λίγες ημέρες, θα πληροφορηθούμε τι αποφάσισε η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της «Ομπρέλας» ως προς το μέλλον της στον ΣΥΡΙΖΑ!
Η εκτίμηση της ηγεσίας της Κουμουνδούρου είναι πως πρόθεση είναι η αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό που απομένει είναι ο χρόνος που θα γίνει η διάσπαση και ποιος θα χρεωθεί την ευθύνη!
Η δε αλήθεια είναι πως σειρά άρθρων στην «Εποχή» που κυκλοφόρησε το Σάββατο, προϊδεάζουν για αυτή την απόφαση.
Η Αννέτα Καββαδία, π.χ., στο άρθρο της με τίτλο «Νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα» και κάτω από τον υπότιτλο «εντός και εκτός» ζητάει να συναντηθούν δυνάμεις, ομάδες, πρόσωπα που υπάρχουν εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αποδείξει πως η υπόθεση της ριζοσπαστικής αριστεράς τα πονάει. «Με γνώμονα το κρίσιμο διακύβευμα, με ανοιχτά μυαλά, και κοινή βάση την αγωνία για το μέλλον της ελληνικής Αριστεράς, αλλά και το μέλλον της χώρας, οφείλουμε όλοι να αντιληφθούμε την κρισιμότητα των στιγμών, και να κάνουμε το απαραίτητο βήμα συνάντησης. Γιατί, ως γνωστόν, όπως η φύση έτσι και η πολιτική, απεχθάνονται το κενό», καταλήγει η Αννέτα Καββαδία στο άρθρο της, που προϊδεάζει για ίδρυση νέου κόμματος.
«Αν η ξαφνική "εισβολή" και επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη μπορεί να συγκριθεί με κάτι, αυτό είναι η αντίστοιχη πορεία και επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ το 2016 στις εκλογές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος», αναφέρει ο Θωμάς Τσαλαπάτης σε άρθρο του με τίτλο «Αριστερόστροφος τραμπισμός». Και καταλήγει: «Με όλα αυτά, η Αριστερά δεν έχει και δεν πρέπει να έχει καμία σχέση».
«Παρέλαβε κόμμα και παρέδωσε Κασσελάκη» γράφει σε ένα ιδιαίτερα επιθετικό άρθρο κατά του Αλέξη Τσίπρα ο Τάκης Μαστρογιαννόπουλος, άρθρο που καταλήγει: «Η ιστορία της Αριστεράς θα είναι πολύ σκληρή απέναντί του για τα έργα και την πολιτική του της τελευταίας περιόδου»!
Σε άρθρο με τίτλο «Με τον τρόπο της Goldman Sachs» ο δικηγόρος Γιάννης Αντωνιάδης, σημειώνει: «Και μπορεί ο ΣΥνασπισμός ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς πρακτικά να τελείωσε στις 24 Σεπτεμβρίου με την επιθετική εξαγορά του κόμματος, το θέμα όμως είναι εάν τελείωσε και η Αριστερά στην Ελλάδα. Προφανώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει και εξαρτάται από όλους και όλες εμάς».
Τα παραπάνω άρθρα - θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και άλλα - δείχνουν προφανώς πως ο κύβος ερρίφθη και πως η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι θέμα κάποιων μηνών.
Και πως κάποιοι ακραίοι θα παραμείνουν μέσα ακριβώς για να δημιουργούν προβλήματα στη νέα ηγεσία, προβλήματα που δεν θα της επιτρέψουν να αποκτήσει τη δυναμική που επιδιώκει - πολύ περισσότερο που η δημοσκοπική άνοιξη που αναμενόταν στην Κουμουνδούρου με την εκλογή Κασσελάκη, τουλάχιστον με τις πρώτες μετρήσεις, δεν ήρθε!
Το ερώτημα είναι πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή ο Στέφανος Κασσελάκης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεχτεί εισηγήσεις να προχωρήσει ακόμα και σε διαγραφές, αν επαναληφθούν τοποθετήσεις όπως της αρχικής τοποθέτησης του Νίκου Φίλη και όχι μόνο. Προσοχή: Όχι παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας υπό τον Αντώνη Κοτσακά. Δήλωση του προέδρου του κόμματος ή του γραφείου του που ουσιαστικά θα θέτει ένα πρόσωπο εκτός κόμματος.
Θα πείτε ότι αυτό ούτε έχει γίνει ξανά (μόνο με τον Μίμη Ανδρουλάκη (!) επί προεδρίας Μαρίας Δαμανάκη), ούτε προβλέπεται από το Καταστατικό. Επίσης, μια τέτοια εξέλιξη, ενδέχεται να οδηγήσει σε αποχώρηση κάποια ακόμα στελέχη, αλλά και να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αρνητικός στις σχετικές εισηγήσεις που δέχεται, μετρώντας προφανώς από την πλευρά του τη σχέση …κόστους - οφέλους!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου