Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024

Τα θέλει και τα λέει ή του … ξεφεύγουν;

«Προφανώς και άλλαξε η Νέα Δημοκρατία. Τα αποτελέσματα μιλάνε μόνα τους. Τα κόμματα εξελίσσονται. Όταν με εμπιστεύτηκαν οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας είπα ότι θα την εξελίξω. Θα μείνω πιστός στις ιδρυτικές αρχές της ΝΔ, αλλά θα την προσαρμόσω στις εξελίξεις των καιρών. Είπα ότι θα κάνω άνοιγμα στο κέντρο και το έκανα. Το σκορ μιλάει κ Πρετεντέρη. Δύο φορές 40%!».

Μητσοτάκης για την Προεδρία της Δημοκρατίας: «Θα ανακοινώσω τις αποφάσεις στην ώρα τους»

«Κοιτάξτε, προσπάθησα όχι επιτυχώς από τον Σεπτέμβριο να κλείσω τη συζήτηση για την Προεδρία με ένα απλό επιχείρημα. Θεσμικά θεωρώ όχι ευπρεπές από τη στιγμή που υπάρχει πρόεδρος. Θα ανακοινώσω τις αποφάσεις στην ώρα τους. Δηλαδή με το νέο έτος. Όποτε το ορίζουν οι συνταγματικές προθεσμίες.

Με τρόπο κάθετο τοποθετήθηκε κι απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Συνέδριο – 50 χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική που συνδιοργανώνει το “Βήμα” στις υπόνοιες τόσο του Αντώνη Σαμαρά όσο και της αντιπολίτευσης πως η κυβέρνηση διαπραγματεύεται εν κρυπτώ με την Τουρκία, διευκρινίζοντας πως τα μοναδικά θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι η οριοθέτηση των ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας των νησιών.

«Η συζήτηση συνεχίζεται και συμφωνούμε ότι μπορούμε να διαφωνούμε πολιτισμένα» σχολίασε ο πρωθυπουργός στην κουβέντα του με τον εκδότη του Βήματος, Γιάννη Πρετεντέρη. «Κάποτε οι ένοπλες δυνάμεις ήταν σε κατάσταση συναγερμού. Δεν χρειάζεται η διαφωνία μας να οδηγήσει σε εντάσεις. Επιθυμούμε να μην ξαναπεράσουμε από οξύνσεις όπως του 2020» ανέφερε ακόμη.

«Άμα είσαι σύμμαχος πρέπει να είσαι αξιόπιστος χωρίς να σκέφτεσαι μόνο το δικό σου συμφέρον» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως πλέον «οι εθνικές προτεραιότητες και τα εθνικά συμφέροντα συντάσσονται με ευρύτερες προτεραιότητες».

Θέλησε επίσης να θυμίσει ότι «ο τουρκικός αναθεωρητισμός δεν διαμορφώθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι γκρίζες ζώνες προέκυψαν το 1996 από τα Ίμια, παραβιάσεις είχαμε συνολικά τα τελευταία 40 χρόνια, οι αξιώσεις αποστρατικοποιήσεων εγείρονται διαρκώς, η τραγωδία της Κύπρου συνέβη το 1974».

Σχολίασε παράλληλα πως ναι μεν το τουρκολιβυκό μνημόνιο ανέτρεψε τις ισορροπίες αλλά η Ελλάδα σε μια περίοδο παρατεταμένης έντασης έμενε σταθερή στις θέσεις της. «Μετά τους σεισμούς στην Τουρκία υπήρξε προσπάθεια επαναπροσέγγισης που έδωσε απτά αποτελέσματα» αποκρίθηκε. «Έχουμε συνεργασία στο προσφυγικό, κάναμε μια εξαιρετικά θετική συμφωνία για τη βίζα στα ελληνικά νησιά, αλλά ταυτόχρονα έχουμε τη θωράκιση και έχουμε διερευνήσει αν υπάρχει η δυνατότητα να μπούμε πιο βασικά στον πυρήνα της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».

Πάντως, «εγώ δεν διαβλέπω διάθεση. Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις» συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκε «οι υπουργοί δεν μιλούσαν ποτέ για τα θέματα αυτά;» και υπήρξε σαφής λέγοντας πως «η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει οποιοδήποτε άλλο θέμα. Είναι παράξενο πως κάποιοι επιμένουν να μας παρουσιάζουν πιο ενδοτικούς και λιγότερο πατριώτες. Αφορά μικρό κομμάτι της ελληνικής κοινής γνώμης».

Είναι «πολύ σχετική έννοια πώς ενισχύεται η Τουρκία» ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι είναι «πολύ νωρίς για συμπεράσματα». Αναγνώρισε όντως ότι «είναι μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη. Αλλά θα το δούμε αν ενισχύεται».

«Η Τουρκία έχει κάνει μεγάλα λάθη στην πολιτική της» διαμήνυσε.

«Νομίζουμε ότι για την Τουρκία η Ελλάδα είναι το μόνο πρόβλημα, έχει πολλά άλλα μέτωπα, σύνθετα και ανοικτά. Αυτό που γίνεται στη Συρία είναι τεράστια αλλαγή στη Μέση Ανατολή. Τίθεται εν αμφιβόλω ό,τι συνέβη το 1917. Εμείς έχουμε λόγο για το τι γίνεται στη Συρία» τόνισε συμπληρωματικά.

«Η Ελλάδα δεν έχει διπλή η κρυφή ατζέντα» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου