Παρασκευή 27 Ιουνίου 2025

Προηγήθηκε θυελλώδης συνάντηση Βορίδη – Χατζηδάκη στο Μαξίμου πριν την “παραίτηση” – Επανεμφάνιση ανευ ευθιξίας Αυγενάκη ύστερα από παρατεταμένη αφωνία

 

  • Θυελλώδης συνάντηση Βορίδη – Χατζηδάκη, προηγήθηκε σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, της “παραίτησης” του Υπ Ματανάστευσης και Ασύλου για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η συνάντηση που διήρκεσε περίπου 45 λεπτά, με τον α/δρο της κυβέρνησης, έγινε στο Μαξίμου και όπου ουσιαστικά υποδείχτηκε στον πρώην υπουργό ο δρόμος της “παραίτησης”

Δύσκολα λοιπόν μπορεί κανείς να φανταστεί πέντε κυβερνητικά στελέχη να υποβάλλουν εν χορώ τις παραιτήσεις τους προς τον πρωθυπουργό. Πρόκειται, ξεκάθαρα, για πέντε απομακρύνσεις στη σκιά του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αυτό βεβαίως δεν αποκλείει κάποιος εκ των πέντε καρατομηθέντων να επέδειξε περισσότερη ή λιγότερη ευθιξία στα όσα αποκαλύπτονται από τη δικογραφία.

Προς το παρόν δεν το γνωρίζουμε. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι από όλα τα πρόσωπα που με τον έναν ή άλλο τρόπο ενεπλάκησαν στην υπόθεση, ο κ Αυγενάκης φαίνεται είναι έχει τις λιγότερες αγωνίες απάντησης, πόσω μάλλον παραίτησης

Στον βουλευτή Ηρακλείου και πρώην καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό χρειάστηκαν αρκετές ημέρες (7 αν τις μετράμε σωστά) για να τοποθετηθεί επί της δικογραφίας, μετά την αμελλητί «εμπλοκή» του ονόματός του στην υπόθεση.

Λογικά πάντως θα έχει και άλλες ευκαιρίες: Για παράδειγμα, δημοσιεύματα (i-eidiseis) θέλουν τον κ. Αυγενάκη (υπό την ιδιότητα του υπουργού) να έχει ασκήσει φορτικές πιέσεις προς τον πρώην πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Β. Σημανδράκο προκειμένου να «πληρώσει ο Οργανισμός 6.000 ύποπτα και ελεγχόμενα ΑΦΜ ημετέρων».

Άλλες πληροφορίες πάλι (τις δημοσιεύει το Documento) εμφανίζουν τον κ. Αυγενάκη έμπλεο αγωνίας να πιέζει τον παραιτηθέντα Γενικό Γραμματέα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Στρατάκο να βάλει φρένο στους ελέγχους που διενεργούνται στην Kρήτη, καθώς κινδύνευε η επανεκλογή του στο νησί.

Αυτή βεβαίως είναι μια εύλογη αγωνία. Ειδικά μετά το χαστούκι του αεροδρομίου που έθεσε σε κίνδυνο την πολτική του επιβίωση, η αλήθεια είνια ότι η πολιτική ευθιξία -εάν υπάρχει- πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ.

  • Η κατάθεση Σημανδράκου: «Με πίεζε για να πληρωθούν 6.000 ύποπτα ΑΦΜ»

Μία κατάθεση που «καίει» τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτ. Αυγενάκη και επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε ένα σκάνδαλο το οποίο δεν μπορεί να αγνοήσει ή να διαχειριστεί μόνο επικοινωνιακά, αποκαλύπτει σήμερα το iEidiseis.gr.

Πρόκειται για την κατάθεση που έδωσε ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Βαγγέλης Σημανδράκος, ο οποίος σημειωτέον, ανέλαβε τη διοίκηση του Οργανισμού μέσω του ΑΣΕΠ και οδηγήθηκε στην παραίτηση μετά από μία περίοδο σκληρών αντιπαραθέσεων και εντάσεων με τον τότε υπουργό Αυγενάκη.

Σε αυτή, ο κ. Σημανδράκος καταθέτει ότι δεχόταν αφόρητες πιέσεις από τον τότε ΥΠAΑΤ για να πληρώσει ο Οργανισμός 6.000 ύποπτα και ελεγχόμενα ΑΦΜ ημετέρων. Διευκρινίζει, μάλιστα, ότι η πίεση ήταν διπλή: Και από το εσωτερικό του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και από τον ίδιον τον κ. Αυγενάκη. «Οι πιέσεις που μου ασκούνταν ήταν αφόρητες» τονίζει στην κατάθεσή του ο κ. Σημανδράκος. Σημειώνεται ότι περίπου στα μέσα του Νοεμβρίου του 2023, η πλειοψηφία της Διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ παραιτήθηκε καθ υπόδειξη του Γ.Γ. του ΥπΑΑΤ Γ. Στρατάκου, ο οποίος εκτελούσε εντολή του Λ. Αυγενάκη, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για να οδηγηθεί στην έξοδο και ο κ. Σημανδράκος.

Κάτι που αναγκάστηκε να πράξει στις προπαραμονές της Πρωτοχρονιάς του 2024. Μετά την αποχώρησή του από τον Οργανισμό, πιστώθηκαν στα 6.000 ελεγχόμενα από την ευρωπαϊκή εισαγγελία ΑΦΜ όλα τα ποσά που είχαν υπολογιστεί.

Η παραπάνω γλαφυρή όσο και αποκαλυπτική κατάθεση είναι μόνο μία από τις δεκάδες που περιλαμβάνονται στην ογκοδέστατη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τις παράνομες επιδοτήσεις, περιλαμβάνονται τα ονόματα 2 υπουργών, του κ. Μ. Βορίδη και Λ. Αυγενάκη και 5 υφυπουργών της κυβέρνησης, των Διονύση Σταμενίτη (Αγροτικής Ανάπτυξης), Χρήστο Κέλλα (Αγροτικής Ανάπτυξης), Μάξιμο Σενετάκη (Ανάπτυξης), Τάσο Χατζηβασιλείου (Εξωτερικών) και Χρήστο Μπουκώρο (Ψηφιακής Διακυβέρνησης).

Τόσο ο κ. Αυγενάκης όσο και ο κ. Βορίδης, σε χθεσινές τους δηλώσεις, επιχείρησαν να αποσείσουν τις ευθύνες τους. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει τίποτα επιλήψιμο στη δικογραφία και ότι το μόνο για το οποίο ελέγχεται είναι η υπογραφή του σε μία απόφαση της διοικήσεως του ΟΠΕΚΕΠΕ από το 2019, να κάνει κατανομή βοσκοτόπων. Από την πλευρά του ο κ. Αυγενάκης περιορίστηκε να τονίσει ότι άσκησε τα καθήκοντά του με διαφάνεια και ευσυνειδησία.

Υπενθυμίζεται ότι τα αδικήματα τα οποία σκιαγραφούνται στη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τις παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ για τους κ.κ. Βορίδη και Αυγενάκη είναι αυτά της απιστίας και της συνέργειας σε απιστία.

Το ερώτημα στο οποίο καλείται πλέον να απαντήσει το Μέγαρο Μαξίμου με την επιστροφή, σήμερα, του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες, είναι τί στάση θα κρατήσει έναντι του νέου σκανδάλου που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την προσπάθεια της κυβερνητικής παράταξης να ανακάμψει δημοσκοπικά.

Το πρώτο σενάριο, θέλει το Μέγαρο Μαξίμου, να συζητά τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, κατά το «μοντέλο των Τεμπών», ώστε οι δύο πρώην υπουργοί να βρεθούν άμεσα στον φυσικό δικαστή, για τη διερεύνηση των όποιων τυχόν ευθυνών.

Το δεύτερο σενάριο μιλάει για Εξεταστική Επιτροπή, η οποία θα επεκτείνει την έρευνα και προς τα πίσω, στη διακυβέρνηση τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση «έπαιζε άμυνα» μιλώντας για παθογένειες από τη δεκαετία του ’80 και την υπόθεση με το καλαμπόκι, που είχε ως αποτέλεσμα την καταδίκη του τότε αναπλ. υπουργού Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Αθανασόπουλου.

Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο, ωστόσο, θεωρούν ότι δύσκολα θα αποφευχθεί μία νέα προανακριτική Επιτροπή. Άλλωστε, το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη προαναγγείλει πρόταση για σύσταση προανακριτικής Επιτροπής, ενώ πιθανότατα στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Δεν ήξερε τίποτα» ξανά;

  Η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ ως μία ακόμη εκδοχή πολιτικής παραβατικότητας από τη μεριά της: Κατηγορεί όλους τους άλ...