Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Νέα “εμπόδια” στις “κρυφές σκέψεις” Σόιμπλε, βάζει ο Ντράγκι: Όποια χώρα θελήσει να βγει από το ευρώ θα πρέπει πρώτα να τακτοποιήσει τα χρέη, ή τις … απαιτήσεις της!!!”


Δεν εμπιστεύεται καθόλου ο Μάριο Ντράγκι τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του … “βγαίνει” σε κάθε ευκαιρία. Έτσι με νέα τοποθέτησή του, φαίνεται να … τρέχει να προλάβει κάτι, ή … να ξέρει κάτι. Πιο συγκεκριμένα ο κεντρικός Τραπεζίτης της Ευρωζώνης, λέει ξεκάθαρα, πως “όποια χώρα θελήσει ( ή την … οδηγήσουν σε euro-exit ), θα πρέπει, ΑΝ χρωστάει, να έχει εξοφλήσει πρώτα πλήρως τα χρέη της προς οποιονδήποτε πιστωτή εντός της ΕΕ ( η, να της … χαριστούν;;;), κι ΑΝ της χρωστάνε ( λέγε με, Γερμανία …) και προτιμά να επιστρέψει σε εθνικό νόμισμα ή να δημιουργήσει ένα άλλο νόμισμα … θα πρέπει πρώτα να έχει “ρυθμίσει” και συμφωνήσει τις “απαιτήσεις” της από την Ευρωζώνη, για να συναινέσουν οι χώρες της, στην αποχώρησή της από το κοινό νόμισμα. Εν ολίγοις, λέει , ότι δεν θα γίνει αποδεκτό, μια χώρα-πιστωτής, να αποχωρήσει ξαφνικά . μονομερώς, από το ευρώ και να συνεχίσει να ζητάει όσα έχει συνεισφέρει στο κοινό Ταμείο ή δάνεια σε χώρες της Ευρωζώνης, αν πρώτα δεν έχει ρυθμίσει με τα μέλη της, αυτές τις απαιτήσεις. Όποια χώρα φύγει από το ευρώ θα πρέπει να τακτοποιήσει τις απαιτήσεις και τα χρέη της προς το σύστημα πληρωμών της ευρωζώνης πριν κόψει τους δεσμούς, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι.
Η σπάνια αναφορά στην πιθανότητα να φύγει κάποιο μέλος της ένωσης έγινε από τον επικεφαλής της ΕΚΤ σε επιστολή προς δυο Ιταλούς βουλευτές και δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, όπως μεταδίδει το Reuters.
Έρχεται σε μια συγκυρία που το αντιευρωπαϊκό πνεύμα στην Ιταλία και άλλα κράτη μέλη αυξάνεται, τροφοδοτούμενο από την απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχολιάζει το πρακτορείο.
«Αν μια χώρα φύγει από το ευρωσύστημα, οι απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις της εθνικής κεντρικής τράπεζας στην ΕΚΤ πρέπει να εκκαθαριστούν στο σύνολό τους», αναφέρει στην επιστολή.
Με βάση τα στοιχεία στα τέλη Νοεμβρίου από το σύστημα πληρωμών Target 2, αυτό θα άφηνε την Ιταλία με ένα λογαριασμό 358,6 δισ. ευρώ. Το σύστημα καταγράφει τις ροές πληρωμών μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.
Η απειλή διασυνοριακών πτωχεύσεων αποτελεί το στοιχείο στο οποίο αποδίδεται συχνά το γεγονός ότι η ευρωζώνη διατηρείται ακέραια παρά την χρηματοπιστωτική κρίση. Καθώς αυτές οι πληρωμές εν γένει δεν διακανονίζονται, αδύναμες οικονομίες περιλαμβανομένης της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας έχουν αθροιστικά μεγάλες υποχρεώσεις στον Target 2, ενώ η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής με απαιτήσεις 754,1 δισ. ευρώ.
Οι ανισορροπίες του Target 2 χειροτέρεψαν τους τελευταίους μήνες, με τον οικονομολόγο του Harvard Carmen Reinhart να προειδοποιεί για έξοδο κεφαλαίων από την Ιταλία.
Στην επιστολή ο Ντράγκι υποστηρίζει ότι οι ανισορροπίες οφείλονται στο πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ, όπου πολλοί πωλητές είναι ξένοι επενδυτές με λογαριασμούς στη Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέμα αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας

  Ευθέως έθεσε θέμα αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας τόσο για την επιστολική ψήφο όσο και συνολικά για την Επικράτεια, μετά την εμπλοκή...