Εξετάζουν συνταγή made in USA με φυσική και εξ αποστάσεως παρουσία συνέδρων
(του Δημήτρη Χατζηνικόλα / Πηγή: documentonews.gr )
Η έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα έχει πυκνώσει τις δεύτερες σκέψεις για τη διεξαγωγή του τακτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο εκκρεμεί από τον περασμένο Μάιο, την ώρα που δεν έχουν ακόμη τρέξει ούτε οι διαδικασίες για την εκλογή των συνέδρων.
Οπως αποκαλύπτει το Documento, στα υψηλά κλιμάκια της Κουμουνδούρου έχουν συνειδητοποιήσει ότι το να μαζέψει κανείς στην παρούσα φάση 5.000 συνέδρους σε μια αίθουσα την ίδια στιγμή είναι ανέφικτο και θα είναι για πολύ καιρό ακόμη.
Παράλληλα, είναι πλέον κοινός τόπος ότι οι όποιες δυσλειτουργίες παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα δεν μπορεί να αφήνονται για το συνέδριο, από τη στιγμή που η πανδημία της Covid-19 επιβάλλει μια νέα πραγματικότητα σε όλους.
Αλλωστε μεταξύ των στελεχών αυτών είχε εδώ και καιρό διακινηθεί η σκέψη για τη διεξαγωγή ενός e-συνεδρίου, ενός ψηφιακού δηλαδή συνεδρίου, στο οποίο όμως θα διασφαλίζονται με απόλυτο τρόπο τόσο η πλουραλιστική εκπροσώπηση των μελών του κόμματος όσο και οι ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν. Η νέα έξαρση του κορονοϊού φαίνεται πως πυροδοτεί σχετικές συζητήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες κερδίζει έδαφος στο εσωτερικό του κόμματος η επιλογή ενός μεικτού συστήματος, ενός υβριδικού μοντέλου για τη διεξαγωγή του συνεδρίου, το οποίο θα παντρεύει τη φυσική παρουσία των συνέδρων με τις δυνατότητες που παρέχει η ψηφιακή τεχνολογία.
Το μοντέλο που μελετάται αυτήν τη στιγμή είναι οι σύνεδροι σε κάθε νομό της χώρας και σε κάθε νομαρχιακή να εκλεγούν κανονικά και με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ενώ μέσω τηλεδιάσκεψης οι συνελεύσεις των συνέδρων να επικοινωνούν μεταξύ τους κατά τη διάρκεια του τριημέρου που θα διεξαχθούν οι σχετικές διαδικασίες.
Μάλιστα η λύση που προκρίνεται, λένε στην Κουμουνδούρου, θα εξασφαλίσει αυξημένη εκπροσώπηση της επαρχίας από αυτό το συνέδριο.
Επί τη βάσει της ως άνω συζήτησης επανέρχεται στον εσωτερικό διάλογο και το θέμα της εκλογής προέδρου από τον κόσμο με ανοιχτές διαδικασίες. Η συγκεκριμένη πρόταση δεν έφυγε ποτέ από το τραπέζι και σε συνδυασμό με τη διοργάνωση ενός μεικτού συνεδρίου μπορεί να βοηθήσει στο πολυπόθητο άνοιγμα του κόμματος στην εκλογική του βάση. Μπορεί δηλαδή να κάνει πράξη αυτό που δεν έγινε μήνες τώρα παρά την εκφρασμένη θέληση της ηγεσίας. Ωστόσο εδώ υπάρχει ο παράγοντας των περιοριστικών μέτρων, που εκ των πραγμάτων δυσκολεύουν κατά πολύ τις όποιες επιλογές για τη διεξαγωγή μιας τέτοιας ευρείας διαδικασίας, αν και, όπως λένε πολλοί, και εδώ η τεχνολογία προσφέρει λύσεις που διασφαλίζουν σε απόλυτο βαθμό αδιάβλητες διαδικασίες.
Τις αποφάσεις για όλα τα παραπάνω, όπως είναι φυσικό, θα τις λάβει ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επί του παρόντος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του και όποιος λέει ή γράφει κάτι σχετικό μεταφέρει απόψεις τρίτων ή επιχειρεί να εκβιάσει τις όποιες εξελίξεις. Αυτό που προκύπτει από το ρεπορτάζ είναι ότι σχεδόν όλοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν ότι έναν χρόνο και πλέον μετά τις εκλογές πρέπει να παρθούν πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της εξωστρέφειας, αφού είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι λόγω των περιοριστικών μέτρων το τακτικό συνέδριο του κόμματος δεν μπορεί να διεξαχθεί με τον παραδοσιακό τρόπο σε σύντομο χρόνο.
Ποιες και ποιας έντασης θα είναι αυτές οι πρωτοβουλίες θα αποφασίσουν ο πρόεδρος και τα κορυφαία όργανα του κόμματος. Αν για παράδειγμα θα τρέξει ένας ανασχηματισμός των τομεαρχών και αν θα είναι σαρωτικός, αν θα βγουν νέα πρόσωπα μπροστά, αν θα διεξαχθεί ένα μεικτό συνέδριο, αν θα υπάρξει εκλογή προέδρου από τη βάση και με ποιον τρόπο και φυσικά ο χρόνος που θα ανακοινωθεί ό,τι ανακοινωθεί. Επί του παρόντος αναμένονται οι πρωτοβουλίες για τα Μέσα του κόμματος, όπου οι αποφάσεις έχουν ήδη παρθεί και τρέχουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου