Κυριακή 11 Απριλίου 2021

Θέλουν τους ήρωες με κλειστά στόματα!!!

 

O Π.Δ., εργαζόμενος στον «Ευαγγελισμό», βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στις κλινικές Covid του νοσοκομείου, εκεί όπου ο «βίος γίνεται αβίωτος στις εφημερίες», όταν δηλαδή κάθε τέσσερις ημέρες υποδέχεται μαζί με τους συναδέλφους του δεκάδες περιστατικά κορωνοϊού μέσα σε λίγες ώρες.

«Μέχρι να ανοίξει και δεύτερη κλινική Covid στο νοσοκομείο, είχαμε φτάσει στα όριά μας. Ειδικά τον Φεβρουάριο η πίεση ήταν αφόρητη από τον μεγάλο αριθμό ανθρώπων που έφταναν διαρκώς» λέει στην ΑΥΓΗ λίγες ώρες μετά την εξαντλητική εφημερία της Τρίτης 6 Απριλίου.

«Εδώ και δύο μήνες δεν ‘πέφτουμε’ κάτω από τις 50-60 εισαγωγές Covid ασθενών στην εφημερία και άλλες 5-10 τις υπόλοιπες ημέρες. Νιώθουμε ότι είμαστε σε ένα non stop πρόγραμμα με ατελείωτο τρέξιμο». Βέβαια, σχολιάζει, «αν έχει δουλέψει κάποιος στον 'Ευαγγελισμό' και έχει 'βαρέσει' τριαντάωρα στις γενικές εφημερίες επί χρόνια, όπως εγώ, έχει δεδομένη αυτή την καθημερινότητα».

Στις κλινικές Covid «είμαστε ό,τι ειδικότητα μπορείτε να φανταστείτε. Αιματολόγοι, νευρολόγοι, δερματολόγοι που έχουν ‘επιστρατευθεί’ από όλο το νοσοκομείο. Το θετικό είναι ότι οι περισσότεροι/ες είναι νέοι/ες και άρα έχουν αντοχές. Το αρνητικό είναι η έλλειψη εμπειρίας».

«Αν μας έπαιρνε λίγο από το βάρος ο ιδιωτικός τομέας...»

Διαρκώς υπογραμμίζει την ανάγκη επίταξης των ιδιωτικών νοσοκομείων: «Αν μπορούσε έστω ένα 30% του κόσμου που συρρέει εδώ και στα άλλα δημόσια νοσοκομεία να πάει αλλού, στον ιδιωτικό τομέα, ίσως κάποια από τα ελαφριά περιστατικά -γιατί είναι δεδομένο ο 'Ευαγγελισμός' έχει την εμπειρία και είναι το κατάλληλο για τα δύσκολα- θα μας βοηθούσε πολύ».

«Αντί για μερικούς ιδιώτες γιατρούς που μέχρι να προσαρμοστούν χάθηκε χρόνος, θα ήταν καλύτερο να είχε γίνει επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων μαζί με το προσωπικό τους (αντί να παίρνουν οι κλινικάρχες προσωπικό από τα δημόσια νοσοκομεία!) - ας πήγαιναν στα ιδιωτικά οι επιστρατευμένοι γιατροί» τονίζει ο Π.Δ.

Πρόκειται για την πικρία ενός γιατρού που έχει φτάσει, όπως λέει, στα όρια των ψυχικών και σωματικών αντοχών του, έχει δει συναδέλφους του «να παθαίνουν burn out» και βλέπει μια κυβέρνηση να αφήνει Covid free τους επιχειρηματίες της Υγείας και τα «μαγαζιά» τους. Διότι ως τέτοια αντιμετωπίζονται.

«Μιλάω με συναδέλφους από το 'Τζάνειο', όπου η εικόνα είναι χειρότερη συγκριτικά με τον 'Ευαγγελισμό', αφού από άποψη στελέχωσης δεν είχαν καν παθολόγους και δεν τους έστειλαν ούτε αρκετούς ιδιώτες γιατρούς.  Έχουν θέμα με τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Ακόμα και εδώ, που διαθέτουμε αρκετές ΜΕΘ, είχαμε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, αλλά τις τελευταίες ημέρες έχει κάπως ισορροπήσει το πράγμα» αναφέρει, επιμένοντας ότι θα έπρεπε η δυναμικότητα του συστήματος να είχε αυξηθεί με την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών - «χωρίς την επίταξη, όλα τα άλλα έκτακτα μέτρα είναι απλώς ασπιρίνες!».

Μολονότι επισημαίνει ότι με το «άνοιγμα» και δεύτερης κλινικής Covid κατάφερε ο «Ευαγγελισμός» να αντέξει στις αυξημένες εισαγωγές ασθενών του εφιαλτικού Μαρτίου, είναι ξεκάθαρος: «Δεν θα έπρεπε το σύστημα να γίνεται μίας νόσου. Τα κοβιντοποιημένα νοσοκομεία είναι καταστροφικά για τη λοιπή νοσηρότητα. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι του 2020, όταν τελείωσε το πρώτο κύμα της πανδημίας (στο οποίο είχε νεκρώσει το νοσοκομείο και όλες οι ειδικότητες ήταν ‘άδειες’), βλέπαμε τρομερά πράματα, είδαμε πάρα πολλούς καρκίνους του πνεύμονα που δεν είχαν διαγνωστεί ή είχαν μείνει επί μήνες ‘στον αυτόματο’, με ό,τι σημαίνει αυτό για μεταστάσεις. Ο κόσμος δεν είχε έρθει όλο αυτό το διάστημα στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ γενικά η φτωχοποίηση που φέρνει η κρίση θα αυξήσει κατακόρυφα τη λοιπή νοσηρότητα και θνησιμότητα».

«Περιφέρεται στους διαδρόμους ως το μακρύ χέρι της εξουσίας»

Σίγουρα θα αναρωτιέστε γιατί η περιγραφή όσων βιώνει ένας από τους «ήρωες με τις άσπρες μπλούζες» γίνεται ανώνυμα, λες και έχει κάτι να κρύψει ή να φοβηθεί.

Ο λόγος, εξηγεί ο Π.Δ., είναι η αυταρχική συμπεριφορά της διοίκησης, με τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά τιμωρίας ή εκφοβισμού εργαζόμενων, με καρατομήσεις διευθυντών που δεν ήταν αρεστοί και άλλες αυθαιρεσίες.

«Ο αναπληρωτής διοικητής περιφέρεται στους διαδρόμους ως το μακρύ χέρι της εξουσίας και κάνει παρατηρήσεις του στιλ ‘φόρα τη μάσκα καλύτερα’. Υπάρχει εδώ και καιρό ένα αίσθημα ενόχλησης όλων μας απέναντι στη διοίκηση λόγω αυτών των επαναλαμβανόμενων συμπεριφορών» τονίζει ο εργαζόμενος στο νοσοκομείο.

Την Τετάρτη 31.3 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από το σωματείο, «αλλά ο διοικητής και ο αναπληρωτής διοικητής είχαν φροντίσει να λείπουν». Αφορμή για την κινητοποίηση ήταν η στέρηση μισθού που έχει επιβληθεί σε ειδικευόμενους γιατρούς (15 ημερών στον έναν γιατρό και 5 στον άλλο), επειδή «εθεάθησαν για πολύ λίγο να μην φορούν σωστά τη μάσκα τους κατά τη διάρκεια της εφημερίας».

Οι ποινές στέρησης μέρους του μισθού για επουσιώδη ή απολύτως ανύπαρκτα εργασιακά «παραπτώματα» επιβλήθηκαν στους εργαζόμενους αυτούς, αλλά και σε άλλους στο πρόσφατο παρελθόν χωρίς να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία βάσει του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, που προβλέπει προκαταρκτική εξέταση, ΕΔΕ και απολογία του υπαλλήλου.

Εφημερεύει στα χαρτιά, χάνεται χρόνος για τους ασθενείς

Στη μάχη κατά της Covid έχει διατεθεί, όπως προαναφέραμε, η καρδιοχειρουργική κλινική του «Ευαγγελισμού», όπου, όπως μας λένε οι γιατροί, γίνονταν 700 - 800 χειρουργεία ετησίως. Ως αποτέλεσμα, έχουν ακυρωθεί περισσότερα από 70 - 80 τακτικά και επείγοντα χειρουργεία τον τελευταίο μήνα.

Ωστόσο, στην σελίδα του υπουργείου Υγείας με τις εφημερίες, την Τρίτη 6.4 εμφανίζεται κανονικά να εφημερεύει η εν λόγω κλινική. Ρωτήσαμε για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό, ενώ η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά πηγαίνουν στο Ωνάσειο και ο «Ευαγγελισμός» δεν κάνει επεμβάσεις.

Σύμφωνα με γιατρούς του «Ευαγγελισμού» το καρδιοχειρουργικό περιστατικό, με βάση απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου, μεταφέρεται και εξετάζεται πρώτα στον «Ευαγγελισμό» και, «αν χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση», μεταφέρεται με το ΕΚΑΒ στο Ωνάσειο. Διαδικασία που, πέρα από γραφειοκρατική, είναι πρώτα απ’ όλα άκρως επικίνδυνη για τους ασθενείς, που μπορεί να χάσουν πολύτιμο χρόνο.

Ύστερα από εισαγγελική εντολή, τα περιστατικά πλέον κατευθύνονται αμέσως στο Ωνάσειο, αλλά εκεί δημιουργείται ζήτημα διότι το εν λόγω νοσοκομείο δεν μπορεί να πραγματοποιήσει ενδοαγγειακές επεμβάσεις (τοποθέτηση stent στην αορτή).

Άλλωστε το Ωνάσειο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τη μισή Ελλάδα και πολύ περισσότερο τα τακτικά περιστατικά, διότι η λίστα αναμονής έχει πάει πολύ ψηλά και, για να βελτιώσεις τον χρόνο προκειμένου να χειρουργηθείς, πρέπει να «αγοράσεις» θέση: για να πας από τρίκλινο σε δίκλινο πρέπει να καταβάλεις 2.000 - 3.000 ευρώ.

Αυτό που φοβούνται οι υγειονομικοί είναι ότι, όταν κοπάσει το τρίτο κύμα της πανδημίας, θα σκάσουν όλα τα υπόλοιπα περιστατικά μαζεμένα, αλλά πλέον θα είναι αργά για πολλούς από τους ασθενείς...


Δεν μιλάς αν δεν πάρεις έγκριση από τη διοίκηση

Εκτός από τον Π.Δ., πολλοί/ές ακόμα γιατροί και νοσηλευτές/τριες, τις οποίες συναντήσαμε την Τετάρτη 7 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, έξω από τα επείγοντα του “Ευαγγελισμού”, περιέγραψαν ένα καθεστώς φόβου και απέφυγαν να μιλήσουν επώνυμα. Ειδικά οι επικουρικοί, των οποίων το μέλλον στο ΕΣΥ εξαρτάται από τις αποφάσεις της κυβέρνησης και των (διορισμένων) διοικήσεων των νοσοκομείων.

«Δείτε τι έπαθε ο Καταραχιάς» είναι η μόνιμη επωδός των επικουρικών γιατρών, που είδαν τον συνάδελφό τους στον «Άγιο Σάββα» να απολύεται απροσχημάτιστα και εκδικητικά πριν από λίγες ημέρες, παρότι είναι -για την ακρίβεια: επειδή είναι- πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του ογκολογικού νοσοκομείου.

Ο διοικητής του «Ευαγγελισμού» Αναστάσιος Γρηγορόπουλος είχε λάβει... εγκαίρως τα μέτρα του: με έγγραφό του, που φέρει ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου 2020, απαγόρευσε στους συντονιστές διευθυντές και άλλους υπεύθυνους να κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ χωρίς προηγούμενη έγκρισή του!

«Αυτό ήταν η αρχή. Πέρσι τέτοια ημέρα, στην κινητοποίηση για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η διοίκηση έφερε στο προαύλιο την αστυνομία για να μας διαλύσει, τα χειροκροτήματα της κυβέρνησης ήταν από την αρχή της πανδημίας ψεύτικα» αναφέρει στην ΑΥΓΗ η νοσηλεύτρια στον “Ευαγγελισμό” Φωτεινή Καρυστινάκη. Ως μέλος του σωματείου των εργαζόμενων μπορεί να μιλήσει επώνυμα για την κατάσταση στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τη βιτρίνα του ΕΣΥ.

«Η πανδημία έφερε εντατικοποίηση της εργασίας μας, αλλά η διοίκηση ασχολείται με άλλες ‘δουλειές’. Θέλει, για παράδειγμα, να φέρει ξανά μέσα εργολάβους καθαριότητας, ασφάλειας και σίτισης, παραβλέποντας το τεράστιο οικονομικό όφελος που είχε για το νοσοκομείο η εκδίωξή τους» τονίζει η νοσηλεύτρια.

«Από την άλλη», λέει, «δεν έχουν γίνει προσλήψεις. Αυτό που σώζει το δικό μας νοσοκομείο είναι ότι είχαν γίνει 15 προσλήψεις μόνιμων γιατρών στα Επείγοντα και μερικές ακόμα στις Μονάδες πριν από τρία χρόνια. Από εκεί και πέρα γίνεται μία ανακύκλωση των ειδικευόμενων γιατρών, αιματολόγων, αιματολόγων, χειρουργών, οι οποίοι καλύπτουν θέσεις σε Covid κλινικές».

«Ακόμα και εμβολιασμένοι συνάδελφοι νοσούν, όχι φυσικά επειδή δεν πιάνει το εμβόλιο, αλλά διότι είναι πολύ μεγάλη η έκθεση στον ιό. Αντί να υπάρχουν 10 νοσηλευτές με 3-4 ώρες έκθεση ο καθένας σε 45 ασθενείς, υπάρχουν μόλις 3-4 άνθρωποι με πάνω από 6-7 ώρες έκθεση, κάτι που επιδρά αθροιστικά».

Οι γιατροί και νοσηλευτές έχουν τουλάχιστον επτά φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αρρωστήσουν σοβαρά με Covid-19 σε σχέση με όσους κάνουν άλλες δουλειές. «Σκεφτείτε πόσο εύκολα κολλάνε όταν γίνονται επείγουσες διασωληνώσεις μέσα σε απλούς θαλάμους, εκτός των ΜΕΘ».

Η Φ. Καρυστινάκη θυμώνει με την προσπάθεια ενοχοποίησης των συναδέλφων της που δεν εμβολιάστηκαν. «Πολλοί/ές από το προσωπικό δεν μπορούσαν να εμβολιαστούν επειδή βρίσκονταν σε διαρκή ιχνηλάτηση επί 2,5 μήνες λόγω της ενδονοσοκομειακής διασποράς και αρκετοί ακόμα νόσησαν. Το υπουργείο Υγείας μετράει απλά πόσοι δεν εμβολιάστηκαν, αλλά δεν συνυπολογίζει τις παραπάνω παραμέτρους, που καθορίζουν και πότε θα εμβολιαστεί κάθε υγειονομικός».

Μέχρι πρόσφατα, με ευθύνη της διοίκησης, «ασθενείς από τα επείγοντα μεταφέρονταν στους ορόφους χωρίς μοριακό τεστ, με ένα απλό rapid, με αποτέλεσμα να ‘σκάει’ ύστερα από κάποιες ώρες κρούσμα και να κλείνουν ολόκληροι θάλαμοι ή να μπαίνουν σε καραντίνα».

Στο δικό της τμήμα προέκυψαν 20 περιστατικά μέσα σε 10 μέρες λόγω τέτοιων παλινωδιών. Το τελευταίο διάστημα βλέπουν ασθενείς που είχαν αναρρώσει να νοσούν ξανά «λόγω του κινδύνου που κρύβουν οι μεταλλάξεις».

«Η φύση της νόσου είναι επικίνδυνη. Μπορεί να μην έχεις συμπτώματα δύσπνοιας, αλλά ο κορεσμός του οξυγόνου να έχει πέσει στο 80 και να μην το έχεις καταλάβει» τονίζει η νοσηλεύτρια και εκφράζει την αγωνία για το πώς θα «βγει» ο δύσκολος Απρίλιος σε ένα ΕΣΥ που καταρρέει. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφεται αύξηση νοσηλειών και διασωληνώσεων, ενώ σε ημερήσια βάση υπάρχουν δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς Covid εκτός ΜΕΘ στο Λεκανοπέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέμα αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας

  Ευθέως έθεσε θέμα αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας τόσο για την επιστολική ψήφο όσο και συνολικά για την Επικράτεια, μετά την εμπλοκή...