Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Έλλειψη (παντελής) πολιτικής ηθικής + μηντιακή ασυλία. Τί είναι;

 

Ένα Quiz για … αρχάριους λύτες!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει σταθερά και συνειδητά να επενδύει στην επιλεκτική αμνησία. Για ακόμα μία φορά σήμερα καπηλευόμενος ακόμα και το όνομα της Φώφης Γεννηματά ανακοίνωσε και εγκαινίασε ξανά το πρόγραμμα για δωρεάν μαστογραφία που υπάρχει από το 2017.

Μάλιστα και η πρώην βουλευτής με το Ποτάμι αλλά και της ΝΔ το 2019, Κατερίνα Μαρκου στηλιτεύει την αμετροέπεια του Πρωθυπουργού θυμίζοντας ότι πρόκειται για πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά από το 2016 και κάνει λόγο για τυμβωρυχία Μητσοτάκη:

Στο μήνυμα που απηύθυνε σήμερα ο πρωθυπουργός ανέφερε «είναι πράγματι σήμερα μία συγκινησιακά φορτισμένη ημέρα. Εγκαινιάζουμε το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου και δίνουμε το όνομά του στη Φώφη Γεννηματά που αγωνίστηκε με θάρρος και αυτοθυσία όχι μόνο για να ξεπεράσει τη δική της ασθένεια, αλλά για να ενημερώσει και άλλες γυναίκες για τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου. Με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης είμαστε σε θέση να θέσουμε σε λειτουργία το πρώτο μαζικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, ξεκινάμε με τον καρκίνο του μαστού», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος “Φώφη Γεννηματά” για την παροχή δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας στις γυναίκες 50 έως 69 ετών.

Όμως η τυμβωρυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν τελειώνει εκεί αφού ανήμερα της κηδείας της Φώφης Γεννηματά – η οποία συγκίνησε το πανελλήνιο με την αξιοπρέπεια και τη δύναμή της – ο πρωθυπουργός έσπευσε να εξαγγείλει πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφιών με το όνομά της, τάχα για να την τιμήσει. Το πρόγραμμα όμως υπάρχει ήδη, έχει νομοθετηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακριβώς πριν από έναν χρόνο από το βήμα της Βουλής η ίδια η Φώφη Γεννηματά είχε ξεμπροστιάσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν και πάλι είχε προσπαθήσει να καπηλευτεί το ευαίσθητο ζήτημα των προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι από το 2018 υπάρχει στο ΦΕΚ Τεύχος Β’ της 19ης Ιουνίου του 2018 δημοσιεύθηκε ο νόμος, που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο ο ΕΟΠΥΥ αναλάμβανε το κόστος για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση για τις γυναίκες.

Συγκεκριμένα στο ΦΕΚ αναφέρεται ότι έγινε δωρεάν η «μαστογραφία κάθε δύο χρόνια σε γυναίκες ηλικίας από σαράντα (40) έως πενήντα (50) ετών και κάθε χρόνο σε γυναίκες ηλικίας άνω των πενήντα (50) ετών ή σε γυναίκες άνω των τριάντα πέντε (35) ετών, εφόσον οι τελευταίες ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου».

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
«Είναι πράγματι σήμερα μία συγκινησιακά φορτισμένη ημέρα. Εγκαινιάζουμε το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου και δίνουμε το όνομά του στη Φώφη Γεννηματά που αγωνίστηκε με θάρρος και αυτοθυσία όχι μόνο για να ξεπεράσει τη δική της ασθένεια, αλλά για να ενημερώσει και άλλες γυναίκες για τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου. Με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης είμαστε σε θέση να θέσουμε σε λειτουργία το πρώτο μαζικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, ξεκινάμε με τον καρκίνο του μαστού», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος “Φώφη Γεννηματά” για την παροχή δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας στις γυναίκες 50 έως 69 ετών.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το πρόγραμμα κάνει χρήση των βέλτιστων τεχνολογικών εργαλείων που το δημόσιο έχει στη διάθεσή του. «Να επικοινωνήσουμε εμείς πρώτοι με τις γυναίκες οι οποίες βρίσκονται στην κρίσιμη ηλικία, να τις ενθαρρύνουμε να κάνουν τις εξετάσεις και να έχουμε περιγράψει τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση που η πρώτη διάγνωση από τη μαστογραφία επιβάλλει πρόσθετες εξετάσεις. Είναι πρόγραμμα με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα», συνέχισε.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι μπορούμε να χτίσουμε καμπάνια επικοινωνίας που αφορά όλες τις Ελληνίδες. «Θέλουμε να επεκτείνουμε τον προσυμπτωματικό έλεγχο και σε άλλες ασθένειες και σε άλλους καρκίνους. Δεν θα αργήσει η ώρα που θα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε θέση να νικήσουμε τον καρκίνο. Η δημόσια υγεία, το πρόγραμμα “Σπύρος Δοξιάδης” δεν περιορίζεται στον προσυμπτωματικό έλεγχο. Αφορά την ατομική μας συμπεριφορά προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα ζούμε όχι απλά περισσότερο αλλά και καλύτερα», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν πρέπει να καπνίζουμε διαβεβαιώνοντας ότι είναι κατάκτηση για τη χώρα ο αντικαπνιστικός νόμος, είπε ότι πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση αλκοόλ, να γυμναζόμαστε τακτικά και να μην είμαστε υπέρβαροι και να τρώμε υγιεινά.

«Με μικρές απλές συνήθειες στην καθημερινότητά μας μπορούμε να κάνουμε μεγάλη αλλαγή στην υγεία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Είπε επίσης ότι είναι αδιανόητο ότι έχουμε στη χώρα μας τόσο υψηλούς δείκτες παιδικής παχυσαρκίας. «Θα εμπλακώ προσωπικά σε αυτά τα προγράμματα. Μπορούμε να κάνουμε πολύ μεγάλη διαφορά. Όπως μπορούμε να εξαλείψουμε τον έναν καρκίνο ο οποίος είναι εμφανής δια γυμνού οφθαλμού και αναφέρομαι στον καρκίνο του δέρματος», τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι έχουμε μπροστά μας μια πλούσια ατζέντα παρεμβάσεων και κλείνοντας αναφέρθηκε στον φόβο της ασθένειας. «Η φυσική αυτή ανθρώπινη τάση να μεταθέτουμε το δυσάρεστο για το μέλλον. Μόνο που η μετάθεση αυτή μπορεί να στοιχίσει ζωές. Θυμήθηκα μία συνέντευξη που είχε δώσει η μητέρα μου όταν νόσησε από καρκίνο του μαστού το 1996. Είχε πει “γιατί να το κρύψω. Μήπως έτσι τον καταργούμε; Το βέβαιο είναι πως αν φοβάσαι, πεθαίνεις”. Θέλω να σας ζητήσω να πείσουμε τις γυναίκες να μη φοβούνται. Να σπάσουμε αυτόν το φόβο του αγνώστου, να τον ξεπεράσουμε και να στείλετε το μήνυμα ότι ο καρκίνος σήμερα δεν είναι μία καταδίκη θανάτου και ότι τα ψυχικά αποθέματα όλοι μας μπορούμε να τα βρούμε μέσα μας. Μην τα παρατάς ποτέ, αυτό είναι το μήνυμα του βιβλίου της Μαρίας Πολύζου και αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να εκπέμψουμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέμα αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας

  Ευθέως έθεσε θέμα αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας τόσο για την επιστολική ψήφο όσο και συνολικά για την Επικράτεια, μετά την εμπλοκή...