Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Θέλουν τον ΕΟΠΥΥ «ταμία» των ιδιωτικών συμφερόντων

 

Δεν πρόλαβε να κατακάτσει ο κουρνιαχτός από τις δηλώσεις Μητσοτάκη σχετικά με το σχέδιο συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης (μέρους) του ΕΣΥ και ήδη άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια πτυχές του εν λόγω σχεδίου. Οι διατάξεις, δηλαδή, μέσω των οποίων θα κερδίσουν όλο και μεγαλύτερο έδαφος οι ιδιώτες εντός του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Ως «πρώτο πιάτο» φαίνεται πως προσφέρεται ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) των πάνω από 10 εκατομμύρια ασφαλισμένων και των περίπου 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ως ετήσιο προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ρεπορτάζ του ethnos.gr (6.6.21), το οποίο προκάλεσε και την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση προωθεί διάταξη μέσω της οποίας παραχωρείται η διαχείριση σημαντικότατων υπηρεσιών του Οργανισμού σε ιδιωτικές εταιρείες.

Η διορισμένη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επιβεβαιώνει... διαψεύδοντας αφού, με μακροσκελή της ανακοίνωση (7.6), παραδέχεται ότι επαναφέρει ανενεργή διάταξη με την οποία μπορούν να δοθούν σημαντικά έργα σε ιδιώτες λόγω, όπως αναφέρει, «των εξειδικευμένων ζητημάτων που διαχειρίζεται ο Οργανισμός [...]».

Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε…

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ισχυρίζεται πως η διάταξη που δίνει το δικαίωμα σε ιδιώτες να εμπλακούν ενεργά σε υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ υπήρχε από το 2011.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η επίμαχη διάταξη, που προέβλεπε την παραχώρηση σε ιδιωτικές εταιρείες της διαχείρισης σοβαρών ζητημάτων που σήμερα ελέγχονται από δημόσιους φορείς, ουσιαστικά καταργήθηκε εδώ και χρόνια, καθώς με το άρθρο 10 παρ. 1 Ν. 4052/2012, ΦΕΚ Α 41/1.3.2012 εξαλείφθηκε η κοινή εποπτεία από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και τον υπουργό Υγείας και αντικαταστάθηκε από ρύθμιση που προέβλεπε τον έλεγχο μόνο από τον υπουργό Υγείας.

Ο Τάκης Γεωργακόπουλος, πρώην αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, με τη νέα διάταξη καταργείται η εποπτεία από το υπουργείο Υγείας, ενώ ακόμα και αρμοδιότητες του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (νομικές μελέτες κ.λπ.) κινδυνεύουν να παραχωρηθούν σε ιδιωτικές εταιρείες ακυρώνοντας τον θεσμικό του ρόλο. Υπενθυμίζει ότι πρόσφατα ιδρύθηκε υπηρεσία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στον οργανισμό.

«Η απάντηση της διοίκησης στο ρεπορτάζ του ethnos.gr είναι ‘άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε’, προδίδει τον πανικό τους για την αποκάλυψη των κρυφών σχεδιασμών που έχουν να κάνουν με την εκχώρηση μεγάλων ποσών / πιστώσεων σε ιδιώτες με το πρόσχημα του καλύτερου management» τονίζει ο Τ. Γεωργακόπουλος.

Στο στόχαστρο οι συμβάσεις με τα δημόσια νοσοκομεία

Ουσιαστικά, προειδοποιεί ο πρώην αντιπρόεδρος του Οργανισμού, η σημερινή κυβέρνηση θέλει να καταστήσει τον ΕΟΠΥΥ έναν τυπικό ταμία των ιδιωτικών συμφερόντων που θα λυμαίνονται (και) τις πιστώσεις του ΕΟΠΥΥ, με βασικό ορίζοντα αφενός τη συρρίκνωση των διοικητικών υπηρεσιών (τις οποίες θα αναλάβουν με το αζημίωτο ιδιώτες), αφετέρου τη σύναψη συμβάσεων των ιδιωτών παρόχων υπηρεσιών Υγείας με τα δημόσια νοσοκομεία, η οποία θα ανατεθεί σε ιδιώτες μάνατζερ.

Έτσι θα ανατραπεί ο σχεδιασμός της προηγούμενης κυβέρνησης για ενιαίο σύστημα συμβάσεων (είχε ήδη νομοθετηθεί) και αποζημίωση (και) των δημόσιων νοσοκομείων για τις υπηρεσίες που παρέχουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Χωρίς μεσάζοντες και κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες της Υγείας, οι οποίοι θα παρεμβαίνουν για να υλοποιούν / ελέγχουν τις εν λόγω συμβάσεις.

«Επαρκέστατο και ικανότατο το προσωπικό»

Ο Τ. Γεωργακόπουλος απαντάει και στο επιχείρημα που αναμένεται να ακουστεί από νεοφιλελεύθερη σκοπιά, ότι δηλαδή δεν μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του: «Στον οργανισμό εργάζονται πάνω από 1.500 άτομα σε όλη τη χώρα, άνθρωποι με τεχνογνωσία και επάρκεια. Στη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάστηκε ανάθεση σε ιδιώτες παρόχους διότι μπορούσε να εκτελέσει τις διοικητικές εργασίες το επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό».

Θυμίζει μάλιστα ότι οι Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες (ΙΕΕ, με τον Νόμο 4172/2013) δεν διεκπεραίωσαν το έργο που είχαν αναλάβει τα προηγούμενα χρόνια (ήταν ένα από τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα), κάτι που τελικά έκανε ο ΕΟΠΥΥ με τις δικές του δυνάμεις κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Το πάθημα όμως δεν έγινε μάθημα για τη Ν.Δ.» συμπεραίνει ο Τ. Γεωργακόπουλος.

Ασφαλώς η επίκληση της «αποτελεσματικότητας» των ιδιωτών έναντι του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ είναι απλώς το φύλλο συκής προκειμένου να μετατραπεί σταδιακά ο ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας από μεγάλες ιδιωτικές κλινικές.  Ώστε να εμπλακεί, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, ακόμα περισσότερο ο ιδιωτικός τομέας στις υπηρεσίες Υγείας σε βάρος των δημόσιων νοσοκομείων.


"Καληνύχτα, ΕΣΥ!"

«Ή τώρα θα αντιδράσουμε όλοι μαζί ή αύριο θα κλαίμε πάνω στο πτώμα της δημόσιας Υγείας» τονίζει το Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών

Σε δυναμικές και οργανωμένες αντιδράσεις καλεί τους υγειονομικούς το Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών προκειμένου να αποτραπεί το πλάνο της Ν.Δ. και του Κ. Μητσοτάκη για τη «μετατροπή του ΕΣΥ από Εθνικό Σύστημα Υγείας σε Ιδιωτικό Σύστημα Υγείας».

«Αν δεν υπάρξει τώρα μαζική πολιτική, συνδικαλιστική και κοινωνική αντίδραση στα σχέδια της κυβέρνησης, αύριο θα είναι αργά για δάκρυα» υπογραμμίζουν τα μέλη της συνδικαλιστικής παράταξης στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) απαντώντας σημείο προς σημείο στις πρόσφατες εξαγγελίες Μητσοτάκη (στο συνέδριο του Πρώτου Θέματος) για την υγειονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση.

Το Μέτωπο επικρίνει την κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, ο οποίος είναι οδηγός για την «επόμενη ημέρα» στο ΕΣΥ: «Η κυβέρνηση μετέτρεψε τα νοσοκομεία σε χώρους μιας νόσου, προστάτευσε πάση θυσία τις ιδιωτικές κλινικές, πριμοδότησε τον ιδιωτικό τομέα Υγείας και χρηματοδότησε τα υπερκέρδη των μεγαλοκλινικαρχών. Το μοντέλο που προωθήθηκε ήταν αυτό του κρατικοδίαιτου παρασιτικού τομέα, ο οποίος τρέφεται από τους πόρους του δημόσιου συστήματος Υγείας και ζει σε βάρος του».

Το Μέτωπο σταχυολογεί όσα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός: «Κλείσιμο περιφερειακών νοσοκομείων, υποβάθμιση των υπηρεσιών και αλλαγή του γενικού χαρακτήρα άλλων, και βέβαια ιδιώτες παντού. Γιατί είναι πιο αποδοτικοί -για την τσέπη τους φυσικά».

Τι δεν είπε ανοιχτά ο Κ. Μητσοτάκης; «Ότι αυτό που προωθείται είναι ένα μικρό ΕΣΥ που θα παρέχει τις ελάχιστες υπηρεσίες σε αυτούς που δεν θα έχουν άλλη διέξοδο, ενώ τα κερδοφόρα φιλέτα θα προωθούνται στον ιδιωτικό τομέα.  Ένα ΕΣΥ της μιζέριας, της πλέμπας και της φτήνιας απέναντι σε ένα ιδιωτικό σύστημα για τους λίγους που θα έχουν να πληρώσουν».

Το Μέτωπο στηλιτεύει και τους «καλοθελητές» που προσκλήθηκαν στην ημερίδα του Πρώτου Θέματος: την πανεπιστημιακό κ. Κοτανίδου, «που είναι λαλίστατη για την αλλαγή του νοσοκομειακού χάρτη και την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, αλλά ποιεί την νήσσαν για όσα ακούγεται ότι συνέβησαν στις ΜΕΘ κατά τη διάρκεια της πανδημίας» (ενώ δεν δίνει στη δημοσιότητα «το περιβόητο πόρισμά της με βάση το οποίο αναπτύχθηκαν οι κλίνες ΜΕΘ»).

Αλλά και τον επίσης πανεπιστημιακό (και πρύτανη του ΕΚΠΑ) κ. Δημόπουλο, που «κυνικά μίλησε για την ανάγκη απασχόλησης των ιατρών ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα» («τον ευχαριστούμε θερμά για το ενδιαφέρον του» σχολιάζει σκωπτικά το Μέτωπο).

Για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, καταλήγει η παράταξη, χρειάζονται άμεσα αυξημένη κρατική χρηματοδότηση, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μισθολογική αναβάθμιση των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου