Το “έπος” του Έβρου προσπαθεί να θυμίζει εδώ και τρεις μέρες η κυβέρνηση στη -θυμωμένη από τις πολλαπλές παταγώδεις αποτυχίες της- κοινή γνώμη, υποσχόμενη πρωτίστως στην ψυχή της συντηρητικής παράταξης ότι δεν θα αφήσει ούτε έναν Αφγανό πρόσφυγα να περάσει τα σύνορα.
Τα ακροδεξιά της εξαπτέρυγα φροντίζουν από τώρα να οξύνουν το ξενοφοβικό κλίμα, ενώ ο υπουργός Μετανάστευσης μιλά συνεχώς περί “παράτυπων προσφύγων”. Όσο για το πρωθυπουργικό περιβάλλον, προσπαθεί να πείσει το πανελλήνιο πως ο Μητσοτάκης ξέρει να βάζει όρια στον Ερντογάν -και ότι δεν θα του επιτρέψει να εργαλειοποιήσει το ενδεχόμενο νέο προσφυγικό κύμα.
Αυτό που επιτρέπει πάντως ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν -για την ακρίβεια κάνει ό,τι μπορεί για να τον διευκολύνει- είναι να επεκτείνει την επιρροή του στη γειτονιά μας. Στις χώρες εκείνες όπου η Ελλάδα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, τις οποίες είναι εύκολο να τις έχει στο πλευρό της. Με πρώτη και καλύτερη τη Βόρεια Μακεδονία.
Εδώ και δύο χρόνια έχει στα συρτάρια του ο πρόεδρος της Βουλής τρία έτοιμα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, πλην όμως ο πρωθυπουργός δεν τολμάει να τα φέρει προς κύρωση. Του έχει διαμηνύσει ήδη ο προκάτοχός του Αντώνης Σαμαράς να μην τολμήσει να το κάνει, και δεν είναι διατεθειμένος να ρισκάρει το όποιο πολιτικό κόστος να μην τα περάσει με τη δική του κοινοβουλευτική πλειοψηφία από τη Βουλή.
Μπορεί σε όλο τον έξω κόσμο ο Μητσοτάκης να δηλώνει πως θα σεβαστεί πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών -το έκανε υπογείως και όταν ήταν στην αντιπολίτευση, την ώρα που στο εσωτερικό κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για εθνική προδοσία- αλλά αποφεύγει να κάνει έστω κι ένα βήμα για να δρέψει τους επόμενους καρπούς.
Πέρα από το τεράστιο διπλωματικό κεφάλαιο που προσέφερε στη χώρα, η -κατά Μητσοτάκη προδοτική- Συμφωνία των Πρεσπών αποτέλεσε και τη βάση ώστε να συναφθεί η αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας, να αναλάβει η ελληνική πολεμική αεροπορία την αεράμυνα της γείτονος, να εκπαιδεύονται από την Ελλάδα οι ειδικές της δυνάμεις και να γίνονται κοινές ασκήσεις των δύο χωρών.
Έκτοτε η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έκανε απολύτως τίποτε για να προχωρήσει τη συνεργασία με τη χώρα που ο Μητσοτάκης δεν τολμά να πει το όνομά της. Πού και πού ζητάει με αυστηρό ύφος από την κυβέρνηση της γείτονος να τηρήσει κατά γράμμα τη Συμφωνία των Πρεσπών, την ώρα που δεν μπορεί να πείσει ούτε τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας να αλλάξει τις πινακίδες στην εθνική οδό. Κι αφήνει τα Σκόπια στην πολύ πιο θερμή αγκαλιά της Άγκυρας.
Μάλιστα, έβαλε τον υπ’ αριθμόν 4 εκπρόσωπό της να δηλώσει στην παρθενική του εμφάνιση ότι η κυβέρνηση "παρακολουθεί" την αμυντική συμφωνία Τουρκίας - Βόρειας Μακεδονίας προσπαθώντας να κρύψει τα αποτελέσματα της απραξίας της πίσω από ακόμη μια ανυπόστατη κριτική στην αντιπολίτευση.
Όπως τόνισε προχθές ο Δημήτρης Βίτσας, πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, αφού η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωράει εκείνα τα θέματα τα οποία θα βελτίωναν το επίπεδο των σχέσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, η Τουρκία βρίσκει ευκαιρίες και κάνει ό,τι κάνει: “Όταν σου τείνουν ένα χέρι φιλίας και δεν το αξιοποιείς, είσαι δύσμοιρος των ευθυνών σου” είπε. “Θα έπρεπε να εντείνουμε τις προσπάθειες για τη βελτίωση των σχέσεων της χώρας μας όχι μόνο με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά συνολικά με τις βαλκανικές χώρες”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου