Το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κι η Νέα Δημοκρατία θέλουν όπως και δήποτε την κατάργηση της απλής αναλογικής, το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, είναι γνωστό και έχει εκφραστεί ποικιλοτρόπως, ακόμη και με ακραίους τρόπους όπως το “να κάνουμε αλλαγές για να μην ξανακυβερνήσει η Αριστερά”…
Σε αυτό το πλαίσιο όπως, έχουμε ξαναγράψει, “παίζει” και το σενάριο των διπλών εκλογών: των πρώτων με απλή αναλογική, από όπου (σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα) δεν προκύπτει κυβέρνηση χωρίς τη ΝΔ και άμεσα τη διεξαγωγή δεύτερης κάλπης με το εκλογικό σύστημα που θέλει να θεσπίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, το οποίο επίσης θα δίνει, όπως και το μέχρι τώρα σύστημα, μπόνους στο πρώτο κόμμα.
Τα ρίσκα όμως που ενέχει το συγκεκριμένο σενάριο φαίνεται, σύμφωνα με το Βασίλη Σκουρή στο news247.gr, ότι οδηγούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μία διαπραγμάτευση χωρίς “ταμπού” με τη Φώφη Γεννηματά, όπου αναμένεται να πέσει στο τραπέζι ακόμα και η πρόταση Αλιβιζάτου που είχε απορρίψει μόλις ένα μήνα πριν από τη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η πρόταση Αλιβιζάτου για αναθεώρηση του άρθρου 54 παρ. 1 του Συντάγματος, (που προβλέπει ότι ο νέος εκλογικός νόμος ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός και αν προβλέπεται η ισχύς του αμέσως από τις επόμενες εκλογές με ρητή διάταξη που ψηφίζεται με την πλειοψηφία τουλάχιστον 200 βουλευτών) είναι ότι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ διαθέτουν τις απαραίτητες 180 ψήφους να τροποποιήσουν το άρθρο 54 παρ. 1, ώστε αυτό να προβλέπει ότι το νέο εκλογικό σύστημα να ισχύει από τις αμέσως επόμενες εκλογές αν ψηφιστεί από 180 βουλευτές, αντί από 200 που απαιτείται σήμερα.
Σύμφωνα με τον Βασ.Σκουρή, υπάρχουν εισηγήσεις προς τον Κ.Μητσοτάκη να επαναφέρει την συγκεκριμένη πρόταση στις διαπραγματεύσεις με τη Φώφη Γεννηματά, προκειμένου να αποφύγει τις διπλές κάλπες. “Και αυτό, καθώς, μεταξύ άλλων, υπονομεύει και το ενδεχόμενο, προοπτικά, συγκρότησης ενός “αντικυβερνητικού μετώπου”, ενώ αποφεύγει και τις διπλές εκλογές, καθώς με μια τέτοια συμφωνία το ΚΙΝΑΛ θα αποτελεί- σύμφωνα με τις εισηγήσεις- έναν εν δυνάμει κυβερνητικό σύμμαχο. Το ΚΙΝΑΛ, ωστόσο, ζητά πρώτα να δει τον νέο εκλογικό νόμο που προτείνει το Μέγαρο Μαξίμου και μετά να γίνει τυχόν συζήτηση για το άρθρο 54 παρ. 1 του Συντάγματος.
Το πιθανότερο σενάριο, πάντως, φέρεται να είναι ο πρωθυπουργός να επιμείνει σε έναν εκλογικό νόμο, με μεγαλύτερο μπόνους από αυτό που δίνει η πρόταση του ΚΙΝΑΛ, αποκλείοντας την συζήτηση για την αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου. Και εστιάζοντας την προσπάθεια της συναίνεσης με το ΚΙΝΑΛ στην ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού, όπου η Χαριλάου Τρικούπη άλλαξε πλήρως την πάγια της θέση και στο πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας“.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου