Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

“Καμπανάκι” από τον καθηγητή Γεροτζιάφα για την επένδυση της κυβέρνησης στο εμβόλιο!!! Αν περιμένουμε να φύγει η επιδημία από το εμβόλιο θα χάσουμε!!! Το εμβόλιο είναι το ένα από τα 3 όπλα κατά της πανδημία!!!

 


Δεν είναι αργά να στρωθούμε στη δουλειά και να φτιαχτεί αυτό που λέμε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Να γίνει τώρα, γιατί ακόμα και αν έχουμε ένα εμβόλιο και αυτά τα λένε πια επίσημα οι αμερικάνοι, το εμβόλιο είναι ένα από τα τρία εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Το ένα είναι το εμβόλιο, το δεύτερο τα μέτρα αποστασιοποίησης που ξεκινάνε από τις μάσκες για να φτάσουν μέχρι το lockdown, μαζί με τις ιχνηλατήσεις των τεστ και το τρίτο να αναπτύξεις ένα δίκτυο φροντίδας των αρρώστων πριν φτάσουν στο νοσοκομείο. Και φυσικά να φτιάξεις τα νοσοκομεία σου ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν μεγάλα κύματα ασθενών. Αν περιμένουμε να φύγει η επιδημία από το εμβόλιο θα χάσουμε”.

Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στο parallaximag.gr και τον Γιώργο Τούλα ο καθηγητής αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, και διευθυντής του τομέα Θρόμβωσης – Αιμόστασης του Service d’Hématologie Biologique του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Tenon, Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

Ο καθηγητής προειδοποίησε επίσης ότι “ακόμα και αν το εμβόλιο έχει 100% επιτυχία και μπορούμε αύριο να έχουμε 6 εκ δόσεις στην Ελλάδα για να εμβολιάσεις όλο τον πληθυσμό και να πετύχεις ανοσία της κοινότητας θα φτάσεις περίπου το Σεπτέμβρη. Άρα θα περάσεις τους επόμενους έξι μήνες μεταξύ lockdown και ανοίγματος. Άρα με μεγάλα επιδημιολογικά κύματα. Επίσης το εμβόλιο πρέπει να εφαρμοστεί βάσει ενός προγράμματος. Πχ οι περιοχές όπου οι άνθρωποι είναι πιο επιβαρυμένοι, π.χ. η δυτική Θεσσαλονίκη που έχει πιο μεγάλη μόλυνση από το επιβαρυμένο περιβάλλον πρέπει να προηγηθούν γιατί οι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι. Επίσης υπάρχουν ερωτήματα σε σχέση με το πόσο κρατά η ανοσία από το εμβόλιο. Δεν έχουμε δει τα δεδομένα των κλινικών μελετών των διαφόρων εμβολίων. Είμαστε σε υποθέσεις. Δεχόμαστε ότι δουλεύει αλλά το πως δουλεύει στην πραγματικότητα δεν το γνωρίζουμε. Δεν μπορούμε να βασιστούμε στο γεγονός ότι μπορεί να δουλεύει καλά. Αν δεν δουλεύει δεν πρέπει να έχουμε ένα plan b;”

Μιλώντας για την κατάσταση στην Ελλάδα σε σχέση με τη Γαλλία αλλά και γενικά την Ευρώπη ο Γρ. Γεροτζιάφας εκτίμησε ότι στην Ελλάδα η κατάσταση ξέφυγε άσχημα. Και η επιδημία και η διαχείριση. Υπάρχουν ευθύνες γιατί δεν έγινε τίποτε από τον Ιούνιο ακόμα. Επισημαίνει μάλιστα 3 βασικά λάθη που είναι: 1) ότι δεν εκτιμήθηκε αυτό που ήξεραν όλοι, ότι δηλαδή θα υπάρξει δεύτερο κύμα, 2) το άνοιγμα του τουρισμού και η διαχείριση των εργατών γης που μπαινόβγαιναν χωρίς έλεγχο και 3) η διαχείριση όταν εμφανίστηκαν οι πρώτες εστίες μετάδοσης, πχ όταν η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει στη Θεσσαλονίκη “αντί να κλείσουν αμέσως τις επαφές της Θεσσαλονίκης με τις Σέρρες για παράδειγμα συνεχίστηκε το πήγαινε έλα με αποτέλεσμα να μολυνθεί η επαρχία, που δεν είχε λόγο να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση σήμερα. Ούτε έκαναν στοχευμένα τεστ”.

Ο καθηγητής τόνισε ακόμα ότι η διεθνής εμπειρία δεν αξιοποιήθηκε στην Ελλάδα αφού “σε επίπεδο οργάνωσης δεν φρόντισαν να πάρουν την εμπειρία που εφαρμόστηκε έξω και να την εφαρμόσουν στην Ελλάδα. Σήμερα η κατάσταση στην Ελλάδα είναι αυτή που ήταν η Ευρώπη στο πρώτο κύμα. Με τη διαφορά ότι εμείς εδώ πια ξέρουμε πως να οργανωθούμε στην Ελλάδα όμως το ανακαλύπτουν από την αρχή”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

  Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της αγάπης, της αλληλεγγύης, της ελπίδας και της ειρήνης. Είναι οι μέρες που μας θυμίζουν την αξία της προσ...