Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024

Πρόταση Σωκράτη Φάμελλου για διεθνή Διάσκεψη ΕΕ και κρατών Ανατολικής Μεσογείου για Συρία και Μεσανατολικό

 

Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία, δημιουργούν μεγάλη ανησυχία για το μέλλον της χώρας και της περιοχής. Η πτώση του δικτατορικού και αυταρχικού καθεστώτος Άσαντ συνιστά μεν θετική εξέλιξη, ωστόσο η ανάδειξη τζιχαντιστικών οργανώσεων στην εξουσία και οι ενέργειες της Τουρκίας και του Ισραήλ εντός της επικράτειάς της χώρας, δεν συντείνουν ούτε στη μετάβαση στη δημοκρατική ομαλότητα που χρειάζεται η Συρία, ούτε στην ειρήνη και σταθερότητα που έχει ανάγκη ολόκληρη η Μέση Ανατολή. Παράλληλα, οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα συνεχίζονται με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες νεκρούς αμάχους και μια ολοένα επιδεινούμενη ανθρωπιστική καταστροφή.

Ήδη μάλιστα  δύο ερωτήματα απευθύνθηκαν από δεκατρείς (13) Βουλεύτριες και Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ στις αρχές Δεκεμβρίου προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με τα εντάλματα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρώην υπουργό Άμυνας Γιοάβ  Γκάλαντ που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, “για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου”.

Η Ελληνική κυβέρνηση δυστυχώς για τη χώρα, με την επιλογή της αποχής στην ψηφοφορία στο Διεθνές Δικαστήριο, για την υποχρέωση του Ισραήλ να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειονότητα των άλλων κρατών απέδειξε για άλλη μια φορά ότι επιλέγει τη άνευ όρων στήριξη στο Ισραήλ ακόμα και απέναντι στη Διεθνή κοινότητα.

Η Ελληνική κυβέρνηση αντί να περιμένει τις ενέργειες τρίτων, θα πρέπει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο ειδικά ενόψει και της ανάληψης της θέσης μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ. Ειδικότερα, θα πρέπει μαζί με άλλους εταίρους να πιέσει την ΕΕ να ενεργοποιηθεί στην περιοχή με απτές πρωτοβουλίες στο πιο υψηλό πολιτικό επίπεδο και όχι απλά με τον ορισμό ειδικού απεσταλμένου.

Είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η σύγκληση Πολυμερούς Διάσκεψης Αρχηγών ΕΕ – Κρατών Ανατολικής Μεσογείου για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή και την Δημοκρατική Μετάβαση στη Συρία. Σκοπός αυτής της Διάσκεψης θα πρέπει να είναι:

α) Η άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, με επιστροφή όλων των ομήρων, με απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας και με επανεκκίνηση αξιόπιστων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών για την επίλυση του Παλαιστινιακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

β) Η ειρήνη και η σταθερότητα στον Λίβανο και η αποτελεσματική εφαρμογή της απόφασης 1701/2006 του ΣΑ ΟΗΕ.

γ) Η εξομάλυνση των σχέσεων Ιράν – Ισραήλ με αφετηρία την εφαρμογή της απόφασης 2231/2015 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

δ) Η ειρήνη και η δημοκρατική μετάβαση της εξουσίας στη Συρία, με εφαρμογή της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το ζήτημα της Συρίας θα πρέπει να αφορά τέσσερις πυλώνες: 

A) την εγκαθίδρυση κράτους δικαίου με ανάδειξη εξουσίας μέσω δημοκρατικών διαδικασιών, την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και θρησκευτικών κοινοτήτων και την συμπερίληψή τους στη νέα διακυβέρνηση, καθώς και τον σεβασμό της νέας συριακής κυβέρνησης στο Δίκαιο της Θάλασσας και ειδικότερα τον σεβασμό της στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Β) τον αφοπλισμό των ένοπλων ομάδων και τη σταδιακή συγκρότηση Ενόπλων Δυνάμεων και Αστυνομικών Δυνάμεων της Συρίας, με αποτελεσματική καταπολέμηση του ISIS.

Γ) την ανοικοδόμηση και οικονομική ανάκαμψη της Συρίας με την γενναία παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Δ) τη σταδιακή επιστροφή των Σύρων προσφύγων, υπό την αιρεσιμότητα της εκπλήρωσης των τριών προαναφερομένων κριτηρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου